tumit merekah | ubatnya?

9:36 PM 32 Comments A+ a-


krim kerekahan tumit.
-soothes-moisturises-smoothens






tumit merekah.
pecah-pecah.
ubatnya?
mudah.
pergi farmasi.
"cracked heel cream"
AIKEN, ELLGY  Plus, SCHOLL, DOLLA, KANNA.
"clinically tested.visible results within 3 DAYS"
pilih mana suka.


hati merekah???
ubatnya???
TAZKIRAH lah bro :)

tahun naga

12:25 PM 65 Comments A+ a-

sudah makan besar? owhhh makan tak ajak! huh majok seminit! *moncong* semalam punya cerita  guwa tengok kat fesbuk perhhh kemain ramai gila hapdet pasal jem! sana jem.. sini jem.. melekat habes! fuhhhh bersyukur gila guwa hanya bekerja dalam kampung tercinta.. takde sesak, takde melekat.. bayangkanla nak balik KL----Felda Besout yang selalunye cume 2 jam last² semalam sampai 5 jam baru sampai.. *guwa refer status fesbuk kengkawan guwa la* perhhh! gile kematu bontot!!! hahaha

orang laen dah start holiday dari jumaat aritu, guwa baru nak merasa nikmat cuti.. wahhhhhhhhhhhh nak g mane ea????? owhhh indahnye cuti *senyum lebaaarrrr*







eh sowy lupe.. nah amek angpow sowang satu.. jangan malu².. free je nih nak kasi.. jemput arr makan ape yang ade.. kalo nak limau, amek je kat depan nu..buat macam rumah sendiri..kehkehkeh =D



cupcakeS | gooo cuppieS!

12:26 AM 25 Comments A+ a-

guwa salah sorang ahli kongsi gelap Geng FiQ'ra GF)... sekarang dh setel segmen untuk aktiviti ke 8.. pemenang pon dah diumumkan.. guwa tak sempat join aktiviti ke 8 aritu sebab bizi kerja *cehh ye lettew ko ana* dan untuk next aktiviti, admin GF dah tetapkan kumpulan *wahhhh siap ade kumpulan ko* admin kasi 1 ketua / kapten utk setiap group dan kapten tu kene kempen utk tarik 9 orang untuk jadi ahli group die.. and name² group smuanya makanan.. ada group macarons, pancake, donut, dorayaki, cupcakes dan apam polkadot.. guwa pilih untuk join group cupcakeS.. sebab ape? sebab guwa rasa guwa comel la..hahaha *gile perasan ko ana*


dan ini adelah 10 orang ahli group cupcakeS atau kiteorang shortformkan je bagi jadi "cuppieS".. auwwwww bajet comel lettew sebut gittew =P

1) IzzRazak (kapten kapal)
2) AnamizuKaito  
10) Joel Leslie 

guwa dengan kapten izz sempatla jugak gatal tangan create tagline group kiteorang nih :


 "bersatu itu MANIS, bercerai kompem MENANGIS!"

and guwa pulak tadi gatal² tangan buat bende kelip² nih.. 
sile jgn tengok lelame kerana akan pening..hahaha

banner lip-lap #1
Photobucket



banner lip-lap #2
Photobucket


okeh tu je laporan untuk harini.. karamdilaut melaporkan untuk berita Geng FiQ'ra.. pstttt... rerajinla p terjah link dorang tuh smua.. hebat² smue tu.. adik² lagi tau.. dah terer belogging..yosshhhh~ gooooooooooo cuppieS!!! =D

mandai | makanan orang banjar

10:20 PM 56 Comments A+ a-



mak dan abah guwa memang pure banjar.. mak guwa berasal dari parit 6 atas.. abah guwa pulak parit 2.. dua²  kat area bagan serai sana.. dalam kebudayaan Banjar ada macam² jenis makanan… memandangkan guwa memang anak banjar, ada certain makanan spesel orang banjar yang guwa agak familiar la..
antaranya yang agak femes adalah wadi, pekasam, gagatas, kalakatar, dan jugak mandai.. nama dia memang bunyi agak pelik.. pronounciation  dia pon memang ada cara la.. idgham dia pon kena betoi.. kalo tidak memang jadi pelik la..kehkehkeh
sebelum ni ada gak kawan² blogger yang suggest kat guwa mintak buat entry pasal makanan orang banjar.. abang long guwa pon dah lame gak suggest suruh tempek kat blog pasal makanan orang banjar ni.. bukan ape, at least kalo ade anak² banjar yang dok gugel, ade gak dapat info..hehe
kebetulan pulak arini tadi mak guwa ada buat satu makanan ni,  namanya Mandai atau pun kulit Tiwadak (cempedak) kata orang banjar.. die sebenarnye kulit cempedak yang digoreng.. orang Banjar sebut kulit cempedak goreng sebagai mandai dan ada jugak yang sebut hampapai..
Mandai ni dah lama dijadikan lauk alternatif bagi orang Banjar.. macam yang mak dengan abah guwa selalu cerita, “dulu mana la ada kepsi mekdi semua.. kulit cempedak ni je la lauk mak.. hangpa la ni untung.. makan smua lauk sedap²”  perhhh! touching dan terinsaf sekejap guwa ()  
cempedak ni selalunya memang orang makan buah die dan kebanyakan orang tak terfikir pon untuk manfaatkan kulit cempedak ni.. tapi arini tadi guwa sempat menuntut ilmu dari mak guwa  cemane cara nak buat mandai ni.. lets cekidaut!


bahan²:
-kulit cempedak, garam, minyak masak

cara² membuatnye :
-kulit cempedak dikupas bahagian luarnye yang keras(hijau) tu
-kemudian dibersihkan
-potongla ikut saiz cemane yang rasa sesuai / sedang²
-rendam dalam air garam selama 2 atau 3 malam (kalo nk rendam 2-3 jam je pon bleh tp tak berape kaw la nti) <--- mak guwa soh tulis *okeh mak,dah tulis ni*
-bila nak makan, amek je kulit cempedak yang dah direndam tu tadi pastu perah sikit kasi air die kering pastu panaskan je minyak and goreng lah secara deep fry *perhh! deep fry ko! <--- ni pon mak guwa pesan
-pastikan jangan bergayut di talipon bersama buah hati semasa menggoreng. nescaya mandai akan hangit nanti =P
-dah siap goreng? kasi kaut itu nasik,taruk dlm pinggan,kasi suapla dalam mulut =P




makan dengan nasik panas² memang kool dan ohsemmm la rasa dia.. generasi terdahulu tak sia² kan rezeki yang ada.. bukan macam generasi zaman sekarang.. makan pon nak kat tempat ekon.. bila oder dah sampai, cuit sini sikit, cuit sana sikit dah stop makan.. tengok resit,perhhhhhhhh!

criminal minds | minda jenayah

4:31 PM 54 Comments A+ a-





scene I:

"hang ni dok hadap sangat la tengok cite² omputih tu.. 
cita melayu drama melayu filem melayu hang takmau hadap pulak..
kata patriotik..cehh!"

secene II:

"weh pasaipa hang lagi suka tengok cita omputih??
cita melayu pon best gak pa..
pelakon pon hensem gak..comey gak..
tuh aaron ajis..adi putra.. neelofa.. fuhh!
pasaipa ha?pasaipa? pasaipa?"

scene III:

"hang ni aku tengok dok pulun la cita omputih..
drama series plak tu.. kalo drama melayu semua
hang kutuk.. pelakon kayu la.. jalan cita dah bleh
agakla.. typical malay drama la..bla bla bla.."

scene IV:

"weh hang ni mmg pemalas arr..dok hadap cita omputih
je tak abeh²! p tulung mak hang kat dapoQ nu!"




cita omputih takde dok berebut harta syarikat manjang..
tak pusing² tema seram memanjang..
takde asyik buat cite sediiiiiiiiiiiiiiihhh aje..
cite omputih make me thinking..
woahh gile kool banduan nih [prison break]
dahsyatt arrr mamat michael nih! [burn notice]
fuhhh tererla ini pakcik! horatio caine : a man of  few words [CSI miami]
gothic style of dress tp sbnrnye abigail "abby" sciuto 
terer gila in forensic scientists..perh! [NCIS]
Dr Spencer Reid have an IQ of 187,can read 20,000 words per minute.. 
perhh! demm genius! [criminal minds]







guwa bukan anti dengan drama atau filem melayu..
otak director cite omputih kool gila!
jalan cita fuhhhhh!
and watching TV isn't being lazy.. it's research..

tart telur ohsem

11:47 AM 54 Comments A+ a-

pagi sabtu yang indah.. cuaca pon suam² kuku je.. mood bekerje pon datang tanpa dipaksa.. walaupon orang laen sakan spend weekend merata, guwa tetap bekerja.. pedulik hape guwa.. aah memang guwa suke datang kerja.. daripada guwa berhabes ringgit malaysia ke sana sini, guwa lagi rela perabeh masa kat tempat kerja yang dicintai dan dikasihi ni.. ohh sangat indah bekerja.. weeeeee!



erkkk alhamdulillah.. kenyang.. bersyukur lahir dan hidup di bumi malaysia.. takde perang.. takde bom merate.. dan lagi indah bila ada kawan yang sudi bagi free tart telur di kala perut mule berkeroncong.. terime kaseh OYIN for the yummy egg tart! berbaloi² rasa dia! errr nanti nak terjah rumah oyin la..lalalala~ =D

rantai kunci

11:45 PM 38 Comments A+ a-






keychain kata omputih.. orang yang tak berape nak putih kata rantai kunci.. mungkin sebab menatang ni orang selalu guna untuk gugusan kunci kot.. 


imagine this situation.. kawan²  lu orang dapat pegi cuci mata jalan²  merata dunia malaysia.. lu kena kerja.kerja..dan kerja.. tak pon, lu orang nak pegi jalan² camtu TAPI : takde kekaseh hati nak bawak / takde saving yang boleh di spend untuk di abehkan untuk part round malaysia gitu.. ha pastu time sabtu ahad pon kena kerja.. mase pon macam cemburu sesangatla kat lu orang kononnye.. pastu bile tengok fesbuk, wahhhhhh diorang uplod gambar! member lu orang baru pegi sarawak.. posing dengan burung kenyalang + tugu kuching besorrr tu..pastu yang sorang lagi pulak  pegi cameron berposing dengan kaktus + strobery + bunge² an kat sane.. pastu plak member yang sorang lagi plak bermandi manda kat pangkor / teluk batik.. perhhh sentap plus syahdu sebab lu orang tak dapat nikmat sebegitu T____T

eleh kalo tak sentap pon, mesti ade secebis rase sedih di ceruk hati tu kan?kan?kan? konfem! tu pon kalo lu orang punya hati normal la. kalo hati jenis dinding simen setebal 15 inchi memang tak terpsycho pon dengan gambar² yang di uplod biarlah di fesbuk mahupun di mana² ruang.. dasar hati kental lettew c(:

pada guwa, yessss bende ni memang kecik. ciput je pon.. harga pon alahai berape la sangat kan? tapi. TAPI.ade tapi disitu. bukan nilai ringgit malaysia die yang guwa nak perkatakan. SENTIMENTAL VALUE dia yang guwa nak cakap taip.. ada jugak member yang TERingat kat lu orang masa dorang tengah bergumbira menikmati saat² indah bersama insan tersayang bercuti² malaysia sebegitu.. belikan BENDE KECIK ni untuk bagi lu orang.. homaigucci! isnt that valuable enough?  

terime kaseh buat korang :

-cik fatimah for the sawarak hornbill keychain
-ramadhan for the pangkor angry bird keychain
-shue aida for the sweet cameron strobery + malacca keychain

kejutan 12 januari 2012

4:58 PM 28 Comments A+ a-


hari ke duabelas di tahun duaribuduabelas.. pepagi hari didatangi kejutan dari abang posmen.. singgah ofis guwa dengan penuh senyuman semanis gula batu.. lebar kemain senyumnye.. guwa tak suspek pape lah sebab takde menanti pape pon.. bukan ade sesape pon nak pos hadiah kat guwa.. besday pon lambat lagi nak tunggu kot ade kekaseh hati nak pos hadiah.. huh sedeyh T__T

abang posmen melangkah masuk ke ofis guwa dengan bungkusan ditangan.. guwa bajet barang ofis.. tapi macam tak logik sebab kotaknye saiz S je.. diserah kat guwa untuk tandatangan pengesahan penerimaan.. guwa pon saiinn la.. tengok pada pengirim.... owhhhhhhhhhhhhh.....!!!






rupanya hadiah brooch spesel dari halcent boutique sebab guwa antara pemenang untuk aktiviti ke 5 anjuran Geng Fiqra aritu.. aiseh cemane bleh lupe hadiah plak nih.. adoiyai.. nampak sangat kena upgred memory nih.. homaigosh!! sebabnye segmen ni dah close masa end of 2011 aritu.. tapi tuan yang sponsor hadiah tu dah emel bagitau pasal hadiah akan sampai agak lambat sebab dia on holiday.. so dia akan pos agak lewat la.. memang tak tertunggu² la pastu.. tetibe arini plak die sampai.. memang senyum leborrrr la teman! terime kaseh jugak admin FiQ'ra (mas) sebab organize aktiviti gini...hehe

felt craft

10:45 PM 26 Comments A+ a-



mata suka tengok benda comel.. itu normal.. memang tak heranla jejakaS tak berkedip mata bila pandang lisa surihani, juliana evans, farah lee.. errrr kenal fara lee? kalo tak kenal, kalo lu orang stay kat malaysia, memang terbukti la tak tengok malaysia hari ini (MHI) kat tb tiga tetiap pagi tu..pompuan pulak kalo dapat hadap korean actor / actress / K-Pop perhh molot ternganga c(:



errr guwa nak cakap pasal felt craft yang comel ni sebenarnye.. intro melalut pulak.. kehkehkeh.. guwa suka pegang + picit² benda nih.. sangat lembut dan comel.. member guwa terer jahit benda nih.. guwa teruja gila bila dia bawak benda ni depan mata guwa.. kemas gila dia jahit.. kalo nak bentuk kita sendiri pon boleh.. emel je kat dia.. konfem tak mengecewakan.. harga pon boleh nego..kot² nak bagi kat kekaseh hati ke, awekS ke, besfren ke.. bleh la try inbox je kat fesbuk member guwa ni :




takyah memalu.. terjah je.. pastu mention je name guwa and dapat tau dari blog guwa.. untung² bleh dapat diskaun wo! kehkehkeh

windows fail to load | sangat bagus

3:05 PM 13 Comments A+ a-


"windows failed to load because the kernel is missing or corrupt"





adik guwa punya netbook jadi gini.. dia sangat pulun maen online game.. macam²  game die pulun.. Mission Againts Terrer (MAT) lah.. Counter Strike lah.. game² kat  fesbuk takyah cakapla.. memang takyah guwa ajar.. bile dah jadi gini, baru datang ngadu kat guwa.. buat muka innocent gila.. pastu cakap "errrr kak..nape tah jadi cmni.. tetibe je jadi cmni kak.."  owhhh tetibe je jadi ye? guwa amek,guwa peram dulu 2,3 hari.. biar die mengelupur tak dapat men game.. 

pastu guwa yang sangat terer ni pon pikir ape yang guwa kena buat untuk overcome benda ni.. sipbekla guwa ada join satu group kat fesbuk.. Geng Informasi Teknologi nama group tu.. ramai otai IT kat situ.. bagi je soklan / masalah pape.. bedesup je dorang bagi jawapan.. konfem tak menyesal..hehe

admin dia yang add guwa si shahril zaabar tu.. ala owner software for dummies tu.. kenal? kalo tak kenal rajin² la terjah.. konfem tak menyesal..kehkehkeh

carta hati | akustik gitar

10:38 AM 31 Comments A+ a-





Engkau duduk di situ
Diam tersipu malu
Mahu mendekati aku
Aku mulai resah
Hatiku jadi kebah
Melihat dirimu aku rebah
Tapi hati ini kuat menyatakan
Kau terkini duduk di carta hati

Lalu cinta kita bermula
Dari mata turun ke jiwa
Dari teman menjadi cinta
Dan berjanji untuk setia
Sehidup semati kita
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selamanya
Jangan engkau jangan pergi
Jangan tinggalku sendiri
Jangan tinggalkan carta hati
Kau janjikan bahagia
Ku janji kau tak terluka
Teruslah berada di carta hati kita
Lalu cinta kita bermula
Dari mata turun ke jiwa
Dari teman menjadi cinta
Dan berjanji untuk setia
Sehidup semati kita
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selama-lamanya





guwa rasa kool gila kalo gurl pandai maen gitar.. dedolu ade gak belajar petik² gitar.. tu pon pinjam sat encik renjer punya sebab dia mai bawak gitar masa tengah set up hall untuk program komuniti dulu..  lagi best kalo masa besday member/besfren/kekaseh hati kita, dapat maen gitar buat akustik version lagu hepy besday.. pastu siap bagi eskrem chocolate kek! perhh kool la wehhhh! =P



tunangan orang part 2

9:53 PM 16 Comments A+ a-


ramai yang pilih 01/01/2012 sebagai tarikh untuk majlis pernikahan.. tak pon majlis bertunang.. macam dalam cerita guwa sebelum ni, member guwa si illa dan rafidah pon dah selamat jadi tunangan orang pada hari yang sama.. penat jugaklah guwa rushing ke sana kemari.. pulun  menyibukkan diri untuk attend majlis dua orang member guwa ni.. dan rupa²nya ada sorang lagi member guwa bertunang pada tarikh yang sama jugak! guwa baru tau bila dia uplod gambar pertunangan dia kat fesbuk... fuhhhh sipbek ada fesbuk.. dapat gak guwa tahu perkembangan member guwa yang jauh²..hehe


ni antara gambar² dia yang guwa rembat dari fesbuk..kehkehkeh


  


guwa paling suka gambar yang last ni.. fesbuk punya hal.. kool dan ohsem!


dyana ni member guwa masa kat USM dedolu.. dia kat penang sekarang.. sipbekla ade fesbuk, dapat gak guwa cuci mata tengok gambar comey² time dorang bertunang.. nak pegi, dah tentu tak bleh sebab ramai yang bertunang tarikh yang sama..tahniah dyana dan wan!






nanti KAHWIN pon mesti tarikh dekat² je..ermm

lelaki kontrol kool?

11:57 PM 23 Comments A+ a-



honeymoon adik guwa (pian) dah berakhir harini.. kalo hari-hari sebelum ni memang indah je bagi pian.. mata yang berat nak bukak pon jadi terbeliak bila lobang hidong dapat mengesan aroma yang enak yang tentunya datang dari dapur.. celik je mata, seret kaki ke dapur, walaaaaaah! terbentang dah macam-macam juadah hasil chef mommy kesayangan..  kat hostel maklumla, makan smua jenis kawah. mana nak dapat yang sedap macam mak masak. berat hati dia nak balik. nak packing baju pon berat je. lambat je. hati sedih sebenarnye nak tinggalkan family terchenta di kampong ni..guwa tahu. tapi buat-buat kool.cehhh~ =P



tunangan orang

10:27 PM 35 Comments A+ a-


alhamdulillah selesai sudah majlis pertunangan.. fuhhhh letih gila! tu baru bertunang.. belom majlis walimatulurus lagi.. konfem berganda + kuasa lapanbelas dia  punya penat.. tahun baru.azam baru. STATUS pon baru.. kalo dulu lone ranger, sekarang dah jadi tunangan orang. kalo dulu status kat fesbuk takde relationship, sekarang dah jadi ENGAGED with _________ 

 E-day illa


E-day rafidah

alhamdulillah dah jadi tunangan orang... bukan guwa. dua-dua member sekolah guwa dah selamat menjadi tunangan orang.. illa dengan pasangannye joy (orang bagan serai) tapi guwa tak sempat nak tunggu rombongan  joy sampai kat rumah illa sebab kena rush p rumah rafidah pulak... rafidah pulak dengan pasangannye samsuri orang felda besout dua (rumahnye depan rumah guwa je) tu la korang p engaged tarikh & hari yang same sape suruh.. kawen nanti jangan pilih tarikh same plak.. jenuh guwa nak berlari ke sana sini..kehkehkeh


sedap-sedap punya bersembang kat majlis rafidah,
tetibe ada suara datang.....




"haaaaa yang ana ni bila pulak lagi ni???"


insyaallah tahun ni kot makcik.. 
makcik ade anak teruna yang keje tetap & gaji sedap? 
buleh rekemen kat saye..



seriyesli guwa bukan pandang HARTA.. tapi yang tu yang kena tanya dulu.. kehkehkeh~ hari pertama di tahun 2012 memberi keindahan..semoga berkekalan sehingga ke hujung tahun..weeehuuuu~