Apa Yang Mereka Tahu

8:16 AM 37 Comments A+ a-



Semakin tua manusia ni kadang-kadang tu bukan makin peka. Makin pekak pulak. Dah la tu, mulut pon boleh tahan. Kalah wartawan media hiburan.. Aku berharap dan berdoa agar aku dijauhkan berperangai camgitu bila usia meniti senja nanti. hermm.

Eh tak.. Bukan aku skeptikal dengan golongan tua.. Sama sekali tak. Cuma.. tulah orang kata kerana nila setitik, habes satu belanga rosak susu.. 

Banyak kali golongan² ni hambur soalan yang pada aku tak perlulah.. Tapi mungkin atas alasan 'bergurau', mereka teruskan jugak.. Kalau sekali je tanya soalan tu takpe makcikpakcik.. Tapi bila tiap kali tersua muka makcikpakcik hambur soalan sama tu, rasa macam pfttttt je.. huh ! Barangkali mereka-mereka tu tak tahu rembesan air lior yang keluar masa soalan tu dilontarkan ibarat api dari mulut naga yang membakar hati dan perasaan setengah golongan insan yang mungkin tika itu sedang berperang dengan rasa sebak dan sayu dia sendiri..


"... eh ha si kamu ni bila lagi ? kawan-kawan kamu dah selamat dah kawen tu ha.. memilih sangat kot kamu ni kan ?? .."


Aku melawat Anisa semalam.. melangkah masuk ke Hemisfera dia, aku terasa bagaikan ada something missing.. Terus aku selongkar gerobok dia.. Ada aura kesedihan barangkali.. Aku dapat rasa. Tapi tak semua.. 


Anisa,
Apa saja yang jadi, aku doakan yang sebaiknya untuk mu Nis.
InshaAllah pedih takkan selamanya.
InshaAlllah Nis.





Oh ya. dan aku pasti, ramai wanita bujang di luar sana yang pada golongan tua itu tadi usia  itu sepatutnya sudah menjadi suri pada seseorang , namun masih kekal sendiri. Belom ada teman setia disisi yang dipanggil 'suami'.. Aku yakin alasan mereka ada. Hanya mungkinlah kalau jawapan itu mampu dihamburkan juga seraya soalan itu terhambur didepan muka si penerima.


"...Untuk yang belom direzekikan, sabar je senjatanya. 
kecik hati kita bila orang mengata kita, Allah akan bagi 10 kali ganda kebaikan 
yang kita tak pernah sangka.." -- Fynn Jamal




37 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
diarykirani
AUTHOR
August 29, 2013 delete

sabar ep..insyaALLAH akan hadir seseorg yg terbaik utk awk suatu hari nanti..:)

Reply
avatar
AtieAbid
AUTHOR
August 29, 2013 delete

Insya Allah pasti ada. Janji Allah itu pasti..

"Cinta terhalang oleh orang tua". sya dgn suami ni pun terhalang jugak dulu. teruk jugak la. 2 tahun kitorang sabar. still kawan, sabar, doa. alhamdulillah terbuka jugak hati orang tua utk terima dia sebagai menantu. :)

sya takut nak tanya kawan2 bila dorang nak kawen. takut mengguris perasaan dorang. sebab sya dulu pun dalam situasi yg sama. umur masuk 30 baru jadi isteri orang. kuncinya kita sabar je. makcipakcik tu mungkin xde modal nak sembang apa. atau hanya jadikan pembuka bicara.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

inshaAllah.. moga2 begitu hendaknye :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

inshaAllah Atie. doa je senjata yang ada :)

hermm tu lah.x suka nak tanye soalan camtu
kat orang. mesti ada sebab. pakcikmakcik
jenis mulut laser je yg suke tanye2 gitu..

Reply
avatar
el
AUTHOR
August 29, 2013 delete

cer jwb kat makcik2 tu..makcik xde soklan lain ke hahaha
tp dgn nada melawak kang silap2 moncong makcik tu terasa pulak adoii
mana2 pun sm je..sure ada je org nak tya mende tu..

lain kali jwb
jodoh pertemuan ajal maut rezeki semua tu urusan Allah
so saya redha apa yg Allah tentukan untuk saya
hehe boleh cam tu kut

Reply
avatar
Puan Mell
AUTHOR
August 29, 2013 delete

manusia tak penah berhenti bertanya.. xkawen.. tnya bila nak kawen.. dah kawen.. bila nak ada anak.. dah ada anak.. bila nak ada anak lagi.. bila nak ada menantu.. bila nak ada cucu.. bla.. bla..
padahal bukan tak tahu semua tu urusan ALLAH.. kann..

Reply
avatar
Su @ Aya
AUTHOR
August 29, 2013 delete

assalam anamizu...

orang tua-tua, memang begitulah, diaorang cuma ambil berat barangkali. :)
tapi, kalau orang tak berapa tua, sepatutnya diaorg lebih mengerti.

salam kenal juga
Su.

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
August 29, 2013 delete

jawab kat makcik tu, "eh macik, mcm mana macik tau yg semua kawan2 saya tu dah selamat semua kawin? macik ahli nujum ker?"... hahahah (aku tau jer maksud macik tu dah 'selamat' kawin tu meaning dah berumah tangga, bukan selamat in terms of selamat dari semua kemungkinan2 bencana atau bala)... alah tak perlu sedih ngan geng2 macik/pacik yg takde benda lain nak pikir tu, kalo dorang tanye lagi, you senyum jer, tanya dia "macik sihat? cucu cicit sihat?"... hahah, lepas tu ciao la ^^

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
August 29, 2013 delete

eh ya btw, birth date you sama dgn ai lah, 13th may... hahah, first time jumpa org sama tarikh lahir, maka dgn itu ai follow blog you lah, follow me back kalo sudi yer ^^

Reply
avatar
nurbijen
AUTHOR
August 29, 2013 delete

gitu la mentaliti orang tua tradisional... takde benda lain yang boleh tanya...
sebelum kawin, tanya bila nak kahwin...
bila dah kawin, tanya pula bila nak anak...
bila ada anak dan anak dah besar, tanya lagi... bila nak tambah anak...
semua persoalan tu hanya Allah yg ada jawapan... jawab jer, "jangan tanya saya, tapi tanya Allah". Tapi mcm kasar aje kan bunyinya? Maka kita biasanya pilih jawapan yang boleh menjaga hati org2 tua walau hati kita baru jer disiat-siat oleh mereka. Insya Allah, besar pahalanya jika kita terus sabar :)

btw, thanks singgah blog akak. follow sini :)

Reply
avatar
akmaL
AUTHOR
August 29, 2013 delete

sabar ye anamizu..stay strong my friend :)

Reply
avatar
Skull Writers
AUTHOR
August 29, 2013 delete

Sesetengah soalan itu sensetif juga rupanya..
Saya rasa, mereka2 itu tidak terfikir sgt yg soalan itu boleh meluapkan rasa geram dan
Yg seumpamanya.. saya rasa itu cuma soalan lazim. Nanti bila dah kawin akan ada satu lagi soalan muncul.. bila nak dpt anak. Nanti bila dah ada anak.. akan ada lagi satu soalan muncul.. bila nak tambah anak? Saya kira itu hanya sapa2 tanya biasa. Tapi tentunya yg tak bestnya kalau soalan itu berulang kali dan di selitkan dgn.. "kamu ni memilih sgt barangkali"

Kuncinya redha.. pahala bagi kamu. In sha allah..

Reply
avatar
Nafis Mokhtar
AUTHOR
August 29, 2013 delete

Faham jer ana.... Macam saya asyik kena bila lagi nak dpt baby...bila lagi...bila lagi...bila lagi... diorg ni tak faham2 semua tu rezeki dan ketentuan Allah

tapi tu lah kan....dah nama pun pakcik makcik..belum kahwin tanya bila nak kahwin...dah kahwin tanya bila nak dpt baby...dah ada baby tanya bila nak tambah baby..

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

kalo time hati kita ni tengah mood ok mmg slumber je
bls balik bergurau dgn pakcikmakcik yg molot laser tu
hehe.. tp kalo time moody haaa itu jam la asyik nk
taching je hati nih ha menahan hukhukhuk

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

haah memang camtu kan.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

kalo ambik berat, kita boleh faham je :)
ini yg jenis saje je bertanye dgn memek
muka skali. dah paham sgt dah perangainye.
huh~

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

hehe kdg tu kalo tgh mood baik mmg berbalas je debat dgn
makcikpakcik tu. biar smpai die terlopong pulak dgr kite
ni tanye mcm2 kat die haaaa :P

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

owhh sama ea 13 may ? haha i loike. dah folow u taw ;)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

kadang2 senyum je la kalo diorang kuarkan soalan camtu kak.
mls nk debat2. kang sakit hati sendiri plak hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

inshaAllah sedang bersabar je akmal hehe :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

soalan2 tu takdela sensitif poon sbnrnye SW.
cumanya, kalo soalan tu kuar pd waktu yg
kurang sesuai. itu yg jd sensitif.

mungkin soalan lazim lah. ataupon sbb dah x tau
ape nak ditanye. sbb soalan tu je dah jd kebiasaan.
jadi dia dah jadi mcm WAJIB kena tanya jugakla kot.

dan sbnrnye depends pd siapa yg bertanya jugak.
kalo yg bertanya tu jenis manusia perangai A,
mmg xde hal pon nak jwb bebaik.
tp kalo yg bertanya tu asyik2 die je.
pantang jumpak je tanye soalan tu.
jumpak next week nti tanya lagi.
siap dgn perli2 hapelah bagai.
ha itu mmg jenuh gak la pendam perasaan :P

sedang dan masih belajar redha. inshaALLAH

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 29, 2013 delete

hermmm tu lah dia nye encik. sbb manusia ni dah terbiasa dgn
KEBIASAAN. jd dia nak gak tanya soalan2 gitu wlupon sbnrnye
byk je soalan lain yg boleh tnye.

belum kawen, tanya bila nak kawen.
dah kawen, tanya bila nak ada isi.
dah ada isi-ada anak 1, tanya bila nk tambah lagi.


mmg dia niat nak bergurau mungkin, tapi bila waktu tu
tak berapa sesuai, itu yg jadi taching lebeyh tu.

huh menci :P

Reply
avatar
alif ismail
AUTHOR
August 30, 2013 delete

Sape nak kawen ni? Cik ana ke?

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 30, 2013 delete

heshh mane de la alif. belom lagi lah

Reply
avatar
Chuu Muqhlis
AUTHOR
August 30, 2013 delete

haih sabor je la., chuu bkal mnhadapi soklan2 cenggitu >.<

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 30, 2013 delete

mmg jenuh train hati untuk saborrr je la Chuu.
get ready ye Chuu utk hadap soalan2 gitu :P

Reply
avatar
stickynote
AUTHOR
August 30, 2013 delete

tiap kali soalan bila tu di tanya saya akan jawab boringgggggggggggg !! hahahha...

Reply
avatar
fairus
AUTHOR
August 30, 2013 delete

ZIARAH SEKEJAB YE.. TAKDAN NAK BACA LAGI..

SALAM KENAL.. :)

Reply
avatar
August 31, 2013 delete

salam.. selamat hari raya ana :) lama betul tak blogwalking hehe

seriously, dengan orang yg lebih berusia nie kita pon adi segan.. ani pernah bekerja dulu dengan mostly orang tua, diorang ty direct/ selepuk kena muka kita.. dah lerr depan orang ramai, adehhh.. kita pon jadi segan taw.. btw, kita ambil sbg cabaran n ubah ke budaya yg lebih positif ye :)

Reply
avatar
September 01, 2013 delete

Kalau fikirkan secara positif, mungkin orang-orang tua macam tu soal macam tu sebab nak mulakan topik perbincangan je. Nak cari idea lain, nampak macam cliche sangat. Tapi tanya bab kahwin ni pun dah jadi cliche jugak.

Tapi bila menanyakan soalan yang sama dan pada orang yang sama tiap kali berjumpa, apa-apa jenis soalan pun boleh jadi annoying. Kena pulak tanyakan bab jodoh yang memang 'annoying' bagi sesetengah pihak.

Kalau ikutkan hati nak je tanya, ''Pakcik/makcik asyik tanya soalan bila jodoh je. Saya ni pun ada soalan jugak, bila pakcik/makcik nak meninggal?''

Kurang ajar sangat la pulak. Kaaaannn...

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 01, 2013 delete

kdg2 pon aku jwb gitu gak hahaha

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 01, 2013 delete

trime kaseh ziarah sini :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 01, 2013 delete

salam Anif.. slmt hari raya jugak.. haah la lamanye anif x bw hehe

tu la pslnye bab2 gini mls nk jwb sbnrnye. ubah x ubah pon kalo dah
mmg mentaliti diorang mcm gitu, xleh nk watpe gak pon anif hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 01, 2013 delete

Positifnye - haah iye mungkin sbb nk mulekan topik je.

dan iye -- bile org yg sama je dok soal bnda yg sama
tiap kali jumpa, mmg nk je jwb camtu balik. karang
kata kurang ajar pulak :)

Reply
avatar
Puan Kutu
AUTHOR
September 01, 2013 delete

alahai soalan macam ni jgn kata org tua,yg muda2 pun asiklah bertanya..sabo ye.anggap je derang semua ni amik berat kt kite.

yg belum kawen tnya bila nk kawen,yg dh kawen tnya bila nk ada anak,dh ada anak tnya bila nk tmbh...

lumrah manusia begitulah..

Reply
avatar
Titisan Hujan
AUTHOR
September 02, 2013 delete

len x tny blik pakcik n makcik tu cmni
"pkcik n mkcik bl plak nk mati???"

agk kasar kan...tp tu la rs hati kt cmne bl dk tny soklan cmtu

Reply
avatar
MaMa Rey
AUTHOR
September 04, 2013 delete

sabar saja lah ana..org tua2 memang macam tu..akan tanya soalan mcm tu..
In Sha Allah..tiba masanya juga tu nanti..:)

Reply
avatar