Apa Yang Mereka Tahu



Semakin tua manusia ni kadang-kadang tu bukan makin peka. Makin pekak pulak. Dah la tu, mulut pon boleh tahan. Kalah wartawan media hiburan.. Aku berharap dan berdoa agar aku dijauhkan berperangai camgitu bila usia meniti senja nanti. hermm.

Eh tak.. Bukan aku skeptikal dengan golongan tua.. Sama sekali tak. Cuma.. tulah orang kata kerana nila setitik, habes satu belanga rosak susu.. 

Banyak kali golongan² ni hambur soalan yang pada aku tak perlulah.. Tapi mungkin atas alasan 'bergurau', mereka teruskan jugak.. Kalau sekali je tanya soalan tu takpe makcikpakcik.. Tapi bila tiap kali tersua muka makcikpakcik hambur soalan sama tu, rasa macam pfttttt je.. huh ! Barangkali mereka-mereka tu tak tahu rembesan air lior yang keluar masa soalan tu dilontarkan ibarat api dari mulut naga yang membakar hati dan perasaan setengah golongan insan yang mungkin tika itu sedang berperang dengan rasa sebak dan sayu dia sendiri..


"... eh ha si kamu ni bila lagi ? kawan-kawan kamu dah selamat dah kawen tu ha.. memilih sangat kot kamu ni kan ?? .."


Aku melawat Anisa semalam.. melangkah masuk ke Hemisfera dia, aku terasa bagaikan ada something missing.. Terus aku selongkar gerobok dia.. Ada aura kesedihan barangkali.. Aku dapat rasa. Tapi tak semua.. 


Anisa,
Apa saja yang jadi, aku doakan yang sebaiknya untuk mu Nis.
InshaAllah pedih takkan selamanya.
InshaAlllah Nis.





Oh ya. dan aku pasti, ramai wanita bujang di luar sana yang pada golongan tua itu tadi usia  itu sepatutnya sudah menjadi suri pada seseorang , namun masih kekal sendiri. Belom ada teman setia disisi yang dipanggil 'suami'.. Aku yakin alasan mereka ada. Hanya mungkinlah kalau jawapan itu mampu dihamburkan juga seraya soalan itu terhambur didepan muka si penerima.


"...Untuk yang belom direzekikan, sabar je senjatanya. 
kecik hati kita bila orang mengata kita, Allah akan bagi 10 kali ganda kebaikan 
yang kita tak pernah sangka.." -- Fynn Jamal




37 Lovenote(S):

  1. sabar ep..insyaALLAH akan hadir seseorg yg terbaik utk awk suatu hari nanti..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah.. moga2 begitu hendaknye :)

      Delete
  2. Insya Allah pasti ada. Janji Allah itu pasti..

    "Cinta terhalang oleh orang tua". sya dgn suami ni pun terhalang jugak dulu. teruk jugak la. 2 tahun kitorang sabar. still kawan, sabar, doa. alhamdulillah terbuka jugak hati orang tua utk terima dia sebagai menantu. :)

    sya takut nak tanya kawan2 bila dorang nak kawen. takut mengguris perasaan dorang. sebab sya dulu pun dalam situasi yg sama. umur masuk 30 baru jadi isteri orang. kuncinya kita sabar je. makcipakcik tu mungkin xde modal nak sembang apa. atau hanya jadikan pembuka bicara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah Atie. doa je senjata yang ada :)

      hermm tu lah.x suka nak tanye soalan camtu
      kat orang. mesti ada sebab. pakcikmakcik
      jenis mulut laser je yg suke tanye2 gitu..

      Delete
  3. cer jwb kat makcik2 tu..makcik xde soklan lain ke hahaha
    tp dgn nada melawak kang silap2 moncong makcik tu terasa pulak adoii
    mana2 pun sm je..sure ada je org nak tya mende tu..

    lain kali jwb
    jodoh pertemuan ajal maut rezeki semua tu urusan Allah
    so saya redha apa yg Allah tentukan untuk saya
    hehe boleh cam tu kut

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo time hati kita ni tengah mood ok mmg slumber je
      bls balik bergurau dgn pakcikmakcik yg molot laser tu
      hehe.. tp kalo time moody haaa itu jam la asyik nk
      taching je hati nih ha menahan hukhukhuk

      Delete
  4. manusia tak penah berhenti bertanya.. xkawen.. tnya bila nak kawen.. dah kawen.. bila nak ada anak.. dah ada anak.. bila nak ada anak lagi.. bila nak ada menantu.. bila nak ada cucu.. bla.. bla..
    padahal bukan tak tahu semua tu urusan ALLAH.. kann..

    ReplyDelete
  5. assalam anamizu...

    orang tua-tua, memang begitulah, diaorang cuma ambil berat barangkali. :)
    tapi, kalau orang tak berapa tua, sepatutnya diaorg lebih mengerti.

    salam kenal juga
    Su.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo ambik berat, kita boleh faham je :)
      ini yg jenis saje je bertanye dgn memek
      muka skali. dah paham sgt dah perangainye.
      huh~

      Delete
  6. jawab kat makcik tu, "eh macik, mcm mana macik tau yg semua kawan2 saya tu dah selamat semua kawin? macik ahli nujum ker?"... hahahah (aku tau jer maksud macik tu dah 'selamat' kawin tu meaning dah berumah tangga, bukan selamat in terms of selamat dari semua kemungkinan2 bencana atau bala)... alah tak perlu sedih ngan geng2 macik/pacik yg takde benda lain nak pikir tu, kalo dorang tanye lagi, you senyum jer, tanya dia "macik sihat? cucu cicit sihat?"... hahah, lepas tu ciao la ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kdg tu kalo tgh mood baik mmg berbalas je debat dgn
      makcikpakcik tu. biar smpai die terlopong pulak dgr kite
      ni tanye mcm2 kat die haaaa :P

      Delete
  7. eh ya btw, birth date you sama dgn ai lah, 13th may... hahah, first time jumpa org sama tarikh lahir, maka dgn itu ai follow blog you lah, follow me back kalo sudi yer ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh sama ea 13 may ? haha i loike. dah folow u taw ;)

      Delete
  8. gitu la mentaliti orang tua tradisional... takde benda lain yang boleh tanya...
    sebelum kawin, tanya bila nak kahwin...
    bila dah kawin, tanya pula bila nak anak...
    bila ada anak dan anak dah besar, tanya lagi... bila nak tambah anak...
    semua persoalan tu hanya Allah yg ada jawapan... jawab jer, "jangan tanya saya, tapi tanya Allah". Tapi mcm kasar aje kan bunyinya? Maka kita biasanya pilih jawapan yang boleh menjaga hati org2 tua walau hati kita baru jer disiat-siat oleh mereka. Insya Allah, besar pahalanya jika kita terus sabar :)

    btw, thanks singgah blog akak. follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 senyum je la kalo diorang kuarkan soalan camtu kak.
      mls nk debat2. kang sakit hati sendiri plak hehe

      Delete
  9. sabar ye anamizu..stay strong my friend :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah sedang bersabar je akmal hehe :)

      Delete
  10. Sesetengah soalan itu sensetif juga rupanya..
    Saya rasa, mereka2 itu tidak terfikir sgt yg soalan itu boleh meluapkan rasa geram dan
    Yg seumpamanya.. saya rasa itu cuma soalan lazim. Nanti bila dah kawin akan ada satu lagi soalan muncul.. bila nak dpt anak. Nanti bila dah ada anak.. akan ada lagi satu soalan muncul.. bila nak tambah anak? Saya kira itu hanya sapa2 tanya biasa. Tapi tentunya yg tak bestnya kalau soalan itu berulang kali dan di selitkan dgn.. "kamu ni memilih sgt barangkali"

    Kuncinya redha.. pahala bagi kamu. In sha allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. soalan2 tu takdela sensitif poon sbnrnye SW.
      cumanya, kalo soalan tu kuar pd waktu yg
      kurang sesuai. itu yg jd sensitif.

      mungkin soalan lazim lah. ataupon sbb dah x tau
      ape nak ditanye. sbb soalan tu je dah jd kebiasaan.
      jadi dia dah jadi mcm WAJIB kena tanya jugakla kot.

      dan sbnrnye depends pd siapa yg bertanya jugak.
      kalo yg bertanya tu jenis manusia perangai A,
      mmg xde hal pon nak jwb bebaik.
      tp kalo yg bertanya tu asyik2 die je.
      pantang jumpak je tanye soalan tu.
      jumpak next week nti tanya lagi.
      siap dgn perli2 hapelah bagai.
      ha itu mmg jenuh gak la pendam perasaan :P

      sedang dan masih belajar redha. inshaALLAH

      Delete
  11. Faham jer ana.... Macam saya asyik kena bila lagi nak dpt baby...bila lagi...bila lagi...bila lagi... diorg ni tak faham2 semua tu rezeki dan ketentuan Allah

    tapi tu lah kan....dah nama pun pakcik makcik..belum kahwin tanya bila nak kahwin...dah kahwin tanya bila nak dpt baby...dah ada baby tanya bila nak tambah baby..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hermmm tu lah dia nye encik. sbb manusia ni dah terbiasa dgn
      KEBIASAAN. jd dia nak gak tanya soalan2 gitu wlupon sbnrnye
      byk je soalan lain yg boleh tnye.

      belum kawen, tanya bila nak kawen.
      dah kawen, tanya bila nak ada isi.
      dah ada isi-ada anak 1, tanya bila nk tambah lagi.


      mmg dia niat nak bergurau mungkin, tapi bila waktu tu
      tak berapa sesuai, itu yg jadi taching lebeyh tu.

      huh menci :P

      Delete
  12. Sape nak kawen ni? Cik ana ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heshh mane de la alif. belom lagi lah

      Delete
  13. haih sabor je la., chuu bkal mnhadapi soklan2 cenggitu >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg jenuh train hati untuk saborrr je la Chuu.
      get ready ye Chuu utk hadap soalan2 gitu :P

      Delete
  14. tiap kali soalan bila tu di tanya saya akan jawab boringgggggggggggg !! hahahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg2 pon aku jwb gitu gak hahaha

      Delete
  15. ZIARAH SEKEJAB YE.. TAKDAN NAK BACA LAGI..

    SALAM KENAL.. :)

    ReplyDelete
  16. salam.. selamat hari raya ana :) lama betul tak blogwalking hehe

    seriously, dengan orang yg lebih berusia nie kita pon adi segan.. ani pernah bekerja dulu dengan mostly orang tua, diorang ty direct/ selepuk kena muka kita.. dah lerr depan orang ramai, adehhh.. kita pon jadi segan taw.. btw, kita ambil sbg cabaran n ubah ke budaya yg lebih positif ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Anif.. slmt hari raya jugak.. haah la lamanye anif x bw hehe

      tu la pslnye bab2 gini mls nk jwb sbnrnye. ubah x ubah pon kalo dah
      mmg mentaliti diorang mcm gitu, xleh nk watpe gak pon anif hehe

      Delete
  17. Kalau fikirkan secara positif, mungkin orang-orang tua macam tu soal macam tu sebab nak mulakan topik perbincangan je. Nak cari idea lain, nampak macam cliche sangat. Tapi tanya bab kahwin ni pun dah jadi cliche jugak.

    Tapi bila menanyakan soalan yang sama dan pada orang yang sama tiap kali berjumpa, apa-apa jenis soalan pun boleh jadi annoying. Kena pulak tanyakan bab jodoh yang memang 'annoying' bagi sesetengah pihak.

    Kalau ikutkan hati nak je tanya, ''Pakcik/makcik asyik tanya soalan bila jodoh je. Saya ni pun ada soalan jugak, bila pakcik/makcik nak meninggal?''

    Kurang ajar sangat la pulak. Kaaaannn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Positifnye - haah iye mungkin sbb nk mulekan topik je.

      dan iye -- bile org yg sama je dok soal bnda yg sama
      tiap kali jumpa, mmg nk je jwb camtu balik. karang
      kata kurang ajar pulak :)

      Delete
    2. alahai soalan macam ni jgn kata org tua,yg muda2 pun asiklah bertanya..sabo ye.anggap je derang semua ni amik berat kt kite.

      yg belum kawen tnya bila nk kawen,yg dh kawen tnya bila nk ada anak,dh ada anak tnya bila nk tmbh...

      lumrah manusia begitulah..

      Delete
  18. len x tny blik pakcik n makcik tu cmni
    "pkcik n mkcik bl plak nk mati???"

    agk kasar kan...tp tu la rs hati kt cmne bl dk tny soklan cmtu

    ReplyDelete
  19. sabar saja lah ana..org tua2 memang macam tu..akan tanya soalan mcm tu..
    In Sha Allah..tiba masanya juga tu nanti..:)

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu