Februari -- Dua

12:23 AM 36 Comments A+ a-

Orang selalu kata masa senang memang kawan ada je keliling pinggang.. ce try tengok masa susah? ada yang peduli ke ? dulu guwa aku pernah rasa macam cilake je bila kawan pedajai aku.. 'pedajai' maksud aku kat sini bukan jenis pedajai baling tepung + telur masa befday tu.. itu pedajai lain.. 'pedajai' kat sini maksud aku adelah backstabbing.. ha omputih konon.. hahaha

sepanjang aku hidup sampai umo sweet seventeen tak pernah la aku kena tikam dengan manusia yang aku anggap kawan.. aku ni jenis manusia yang bila berkawan tu memang aku takdak la nak syak wa sangka pastu setiap gerak geri dia aku observe.. dak. seriyesly aku bukan manusia jenis camtu.. dan aku memang jenis tak reti nak peratiiiiiii je apa benda yang orang sekeliling aku dok buat.. haah mungkin ada yang kata :


".. tu nama dia hang tak alert apa yang jadi sekeliling hang.."


exkuiz me.. tu pada aku : aku adelah seorang insan yang innesen lagi berjiwa suci. sebab tu aku takdak rasa bakal dikhianati oleh manusia sekeliling aku.. phuiii 'berjiwa suci' =P

tapi bila satu kali aku kena. ha itu jam sindiri mau ingatla.. pada saat waktu terhenti aku dapat tau aku dipedajaikan oleh manusia yang pada aku kemain lagi la baiiiiiiiiik depan aku.. rupanya belakang todia dia punya mami jarummmm tak tau nak habaq.. perhhh masa tu rasa dia macam S*@# !!! 

tapi takpelah.. nama pon manusia.. manusia la katakan.. sorang buat perangai macam taik ada lagi 3-4 orang yang perangai baikkkkkk kat aku.. jadilah seorang pemaaf bukan pendendam.. todiaa =P


*terima kaseh sahabat² sekeliling aku
*tajuk tu camtu sebab februari ada dua cerita je.. pftt ~
*sweet tak aku guna aku ? =P

Belum Masanya

10:55 AM 44 Comments A+ a-

Alhamdulillah masih diberi peluang bernafas.. tapi apsal tah guwa rasa lately ni macam baaaanyak sangat benda guwa kena setelkan.. 3--4 story je yang guwa share in january ??? homaiii itu macam absolutely bukan guwa je.. selalunya paling busuk pon ada gak la satu minggu 2--3 cite yang guwa tulis.. ini empat je ?  dah macam satu minggu satu entry je.. dalam february lagi la takde langsung..tapi takpelah bukan ada yang kesah pon .. lainla kalo guwa retis ke blogger femes amos ke hape.. kan ? kan ? kehkehkeh

seriyesly memang banyak benda yang guwa kena buat.. dan benda tu dah jadi daily rutin.. kalau sebelum ni job scope guwa cuma kena buat basic computer training class, handling online utilities bil payment, submitting reportS and benda-benda gitu je la.. tapi masuk je end of january, guwa punya daily rutin dah bertambah skang ni.. semenjak partner guwa (Cik Ida) balik dari kursus SKMM kat Penang awal february itu hari, memang baaaanyak lah benda yang kamiorang kena achieve.. ada antara perkara tu memang sudah terang lagi nyata agak mustahil untuk dicapai dan guwa memang tak minat nak push over the limit untuk capai target 'yang tu' sedangkan guwa tahu setakat mane je tahap kerelevanannye (hahaha sesuka hati guwa guna perkataan ni)

under the main Boss dah tentu² lah banyak yang kena capai..sebab itu adelah main objective projek ni.. pastu pulak skang ni ada sorang cikgu skolah tu siap assign kontrak tahunan kat guwa untuk jadi secretary dia tolong taipkan weekly lesson plan dia.. so memang every monday morning dia akan jot down dulu segala benda yang dia nak guwa taip.. kelas dia yang mula dari isnin pagi membawak ke tengahari followed by selasa punya kelas --- rabu punya kelas --- khamis punya kelas --- jumaat punya kelas -----      dia akan  datang setiap pagi isnin bersama beberapa helaian kertas yang dia dah skecth lesson plan untuk minggu tu then guwa kena taip and print out.. friday morning dia akan amek..  so nasiblah.. kalau guwa pandai dan sangat cekap, guwa bolehlah setelkan semua tu di ofis je tanpa perlu buat sakit kepala nak bawak balik taip kat rumah pulak..

dan itu sangatlah jarang dapat berlaku.. surrounding tempat kerja guwa yang berhadapan dengan MANUSIA dari pagi hingga ke petang adalah sangat tidak memberi peluang pada guwa untuk setelkan kerja-kerja menaip tu kat ofis.. kadang tu sampai kena bawak balik rumah.. kat rumah je baru rasa heavennya bila menaip takdak gangguan langsung dari mana² pihak.. itu baru bab MENAIP.. belom bab lain lagi..


terus terang cakapla.. guwa memang jenis manusia yang obses dengan kerja yang diamanahkan.. selagi mana guwa rasa kerja tu tak jadi beban pada guwa, selagi tu guwa akan buat dengan lapang dada tanpa perlu ada sapa-sapa pon monitor.. kerja guwa skang ni memang  bos takde depan mata.. cuma monitor via cctv je dari HQ.. tapi guwa layaaaaan je.. sabtu ahad pon guwa kerja je even gaji memang makan basic je.. takde OT, elaun, double / triple payment ke hape.. guwa pedulik hape semua tu selagi jiwa guwa memang tenang je datang ofis.. 

tapi.. ha ada tapi.. semenjak Incik Boss asal dulu dah bertukar ke company lain, masuk Boss yang baru ni.. memang guwa banyaklah benda tak puas hati.. guwa ni bukan jenis yang suka meluah rasa tak puas hati sesuka hati je.. dan bukan guwa je lah yang tak puas hati dengan cara bos baru ni, member² yang lain pun rupanya memang sama jugak rasa apa yang guwa rasa.. tapi nak buat camne.. nak taknak kena hadap jugaklah.. dia bos.. kita ni kuli je.. nak bunyi lelebih karang kena buang naya pulak..

Incik Boss guwa yang sebelum ni (skang Incik Boss dah tukar company lain), pernah tanya pada guwa kalau ada vacancy kat ofis baru dia dalam masa terdekat ni, guwa nak tak terima.. tapi guwa seriyesly terpaksa tolak.. bukan sebab guwa taknak keluar dari kampung ni.. bukan sebab guwa taknak open up and grab the chances yang dont fly by very often tu ke hape.. guwa tolak jugak bukan sebab guwa tak appriciate niat suci murni Incik Boss guwa tu..

tapi.. 

tapi...

tapi..  guwa skang jadi anak yang sulung kat umah sebab stay dengan mak abah dan adik bongsu guwa.. abang long guwa dah ada family sendiri dan dia pon kenalah struggle untuk kelangsungan hidup family dia.. memandangkan skang ni guwa dok dengan mak abah maka umah takyah sewa, makan pon ape yang mak abah makan itulah guwa makan.. so adalah bajet yang dapat guwa save skit.. bukan ekceli  'save' sangatla.. at least dapat gak guwa hulur kat adik guwa si Sofian (Pian) yang masih study kat METC Subang tu.. maklumlah elaun dia tak dapat masih belum dapat lagi.. so nak taknak memang dia kena mintak elaun PAMA jugaklah tiap bulan.. paling busuk pon satu minggu seratus.. tu paling jimatla tu sebab dok kat tetengah bandar sana mane ade benda murah.. semua main duit je.. nak harap hasil sawit abah guwa banyak manelah sangat.. tambah pulak skang ni harga sawit tak menentu.. kesihatan abah guwa jugak terbatas disebabkan athma.. banyak depends pada inhaler je..  jadinya guwa lah harapan tempat Pian bergantung harap.. dan guwa jugaklah rasa bertanggungjawab untuk support dia selagi mana guwa mampu.. 

Kesihatan abah dan Kelangsungan Hidup Pian. dua sebab ni lah kenapa guwa masih lagi bertahan untuk kerja je dalam kampung sendiri.. kalau guwa kerja kat luar, sewa rumah, makan, minyak, tol ape segala.. guwa berani konfem silap² guwa pulak yang akan susahkan mak abah guwa kat kampung mintak duit sebab tak cukup.. dah  tu pulak karang kalo Pian nak duit sape la pulak yang nak bagi ? mak abah guwa nak cekau duit dari mana? 

ini jawapan guwa untuk soalan Incik Boss sebenarnye.. tapi guwa tak dapat nak jawab masa berdepan haritu.. sebabnye kalo guwa jawab konfem disertai dengan sedu sedan.. maklumlah guwa ni nampak je gangster.. tapi hati tisu maaaa =P


*terima kaseh Incik Boss sebab masih sudi dengar luahan rasa -- sedih pilu daripada Team kerja lama Incik :')