Nothing Else Matters

10:46 AM 14 Comments A+ a-


Salam November. last entry aku two weeks ago. dah la two weeks ago, panjang berjela macam karangan spm pon ade. naek menyampah kawan-kawan nak hadam =P

bila sampai duaminggu tak sharing ape-ape kat blog, momentum nak menulis menaip tu jadi agak lambat dan agak susah jugak kot untuk jari jemari menari.. hermm tapi perasaan dan tangan sangat menggelegak untuk sharing sesuatu. 

hermm untuk last two weeks, ada beberapa perkara yang aku setelkan dan macam biasalah dengan bantuan rakan-rakan sekeliling jugak.

Pertamanya--aku tolong hantar dan tolong amek Bro Renjer Sungai kat KLIA sebab dia terpilih menerima enterprenuer award kat Bangkok, Thailand. aku ada cite pasal tu kat sini.. Ofkos la aku tak pegi sendiri disebabkan aku memang tak pernah p kemana-mana sorang-sorang.. Aku mintak tolong partner kerja aku (Cik Ida) temankan pastu aku roger Ex-Boss aku dulu (En.Nafis Adha) untuk tolong guide kitorang untuk masuk parking kat KLIA tu. Giler engko kalo aku p sorang konfemla aku terkial-kial pastu end up aku nanges je karang sebab tak jumpe jalan.. wahahaha
*Terima kaseh Encik Nafis sebab baaaaanyak tolong saye T_____T

Keduanya--Alhamdulillah Karnival Fiesta Jalur Lebar 2013 pon dah berjaya kamiorang hadap walaupun baaanyak rintangan dan dugaan yang kamiorang kena telan sepanjang sebelum-semasa- selepas program.. yang penting kemunculan Upin Ipin + Azmeer + Jalil Hamid memang kasi havoc habes lah fiestajalurlebar kamiorang tu.. weehuuuu ~






Bersyukur diletakkan dalam satu Team yang sangat supportive dan membantu rakan-rakan lain ;)


Nak Menitis Air Mata

3:50 PM 44 Comments A+ a-



salam november. 

aku ada sorang kenalan. beliau pada aku sangat tabah. tabah sungguh. diuji seawal usia 3 tahun. terlibat dalam kebakaran rumah. burn injured agak kritikal pada seluruh muka. telinga dan tangan kiri. 

meniti usia hingga dewasa bukan satu perkara mudah. 
sedangkan kita yang agak sempurna kononnya --
membuat segala kerja menggunakan tangan yang dua.
sedangkan dia hanya ada sebelah yang sempurna.
dengan itulah sahaja dia selesaikan segalanya.

caci-cemuh-hina --
sudah biasa di telinga dia.

"pedulikkanlah orang nak kata apa,
cuping telinga pon aku dah tak ada.
biarkan lah..
nanti Allah pandailah bagi dia rasa"

begitu jawapan dia.
selamber gila terima segala.
jiwa pon kental gila.

cuma kadang-kadang menitis juga airmata jantan dia.
mana taknya, depan cermin -- tengok rupa :


"macam alien je kadang-kadang aku rasa, ana"

pernah dia cerita meluah rasa segala.
menitis airmata dia tiap kali tengok rupa sendiri katanya.
aku yang jiwa perempuan ni lagilah sebak sayu segala.
jenuh tahan asalkan jangan mutiara jernih turun menggila.

cuma yang aku selalu khabarkan pada dia--
sabarlah. solat dan doa.
itu tiang utama.
buatlah apa saja.
datanglah ujian seberat mana.
kena yakin saja.
Allah ada.

kehidupan dia :
dari seringan kerja, hingga seberat beratnya, semua dia boleh saja.
cuma kadang hati kita yang melihat saja tertanya-tanya, boleh ke dia?

kerjanya, jiwanya -- lebih kepada alam. SUNGAI lebih tepatnya.
bukan dia tak cuba mohon kerja.
sudah berjuta tangga dia teroka.
jawapan yang sama saja -- negatif semua.

mohon kebajikan ? 
kalian tak pernah minta bantuan.
maka ramai antara kita tak pernah rasa malunya tebalkan muka meminta-minta.

aku pernah temankan dia mohon itu ini segala.
bukan mudah. banyak birokrasinya. sungguh.
menyinis pandang tak payah ceritala.
aku yang peneman ni pulak kadang yang lebih terasa.
dia rilek saja telan semua.

selama hidup 30 tahun lamanya,
setiap malam bertakung airmata,
mengenang nasib diri yang berbeza dengan lain manusia,
kini dia boleh tersenyum bangga.

satu satu berita gembira hadir dalam hari hari dia,
dapat sahabat maya,
Najib sendiri bagi anugerah usahawan pada dia,
Ya Allah, ujian selama ini terasa berbaloinya.

bila kini kemanisan mula menjenguk dia,
ramai pulak yang dulunya mencaci hina, perli ape segala ,
mula kipas sini sana.
cissss ! dasar manusia.

tak apalah, biarkanlah mereka.
mungkin mereka tak faham apa ertinya pedih macam dia rasa.
harini perli perli -- esok dah lupa.
tak apalah. biarkan.

doa aku satu saja--
apa pon juga yang datang di hari muka,
jangan sekali sekali lupa DIA.
ujian datang dalam macam macam perkara.
ingat satu saja ya.
sujud pada DIA.
tak kira apa juga.



*kenalan yang aku masudkan adalah (Mohd Saiful B Isa) Renjer Sungai. dia tabah gila. kaki pancing majoriti kenal dia.bukan sekecil-kecil dugaan dia kena hadap. aku sendiri kalo diuji tahap sebegitu, mau rebah ke bumi. aku sebak -- sayu semua ada. sebabnya, pada mula aku kenal dia dulu, memang dia sendiri cakap dia zero. pendidikan tak tinggi.semuanya dia rasa rendah diri. malu. tapi sekarang aku sendiri menitis air mata tiap kali tengok video pendek tu. try la tengok. siapa yang pernah alami je akan faham.



sumber : email Renjer Sungai


*syukur alhamdulillah sekarang kemanisan datang satu satu dalam hidup dia. dia bakal ke Bangkok pulak sebab terpilih sebagai salah sorang pemenang "Connecting at the Roots". aku tumpang bangga sebab dapat kongsi ilmu tentang komputer dan internet dengan dia selama ni. tak pernah sangka akan jadi sampai ke tahap global seglobal ni. Tahniah untuk Renjer Sungai.

*maaf pada kalian² yang singgah ke sini tapi aku belom buat kunjungan balas. agak sibuk dengan hal² karnival yang bakal aku dan team kerja aku hadap pada 22, 23 dan 24 november ni.. 


Nyamuk Punya Angkara?

2:05 PM 24 Comments A+ a-



Dah November rupenye.. tinggal kurang dua bulan tahun duaributigabelas bakal berakhir.. sekejap je.. rasa macam baru semalam je 1 Januari... umur pon bakal bertambah naik ke satu lagi angka la maknanya next year.. Hermm kena capai beberapa checklist yang belom dapat tick lagi nampak gaya nih.. Hnsss hnsss *kembang-kembang idong*

Aku rasa macam agak lama tak dapat on blog nih.. Kali ni bukan alasan bizi dah.. alasan kali ni melibatkan kesihatan.. Aku ni spesis yang agak susah dijangkiti sakit demam.. Which is aku bersyukur sebab aku dikurniakan antibodi yang sedemikian rupa.. Jenis lasak jugakla orang kata.. 

Tapi.. ha ada tapi kat situ.. Tapi baru-baru ni demam dah berjaya attack sistem pertahanan badan aku.. Kisahnya mula begini --- *dah macam nak bercerita hikayat Sang Kancil plak*

Lepas je setel cuti Raya Haji aritu (family aku beraya kat umah abang long aku kat Putra Heights,Subang) disebabkan beliau dapat cuti 1 hari je dan tak dapat nak balik kampung.. Maka beraya lah kami kat sana.. Balik je dari sana aku pon sambung masuk ofis macam biasa lah.. Tiba-tiba masa 22 Oktober (Selasa) tu masa aku masuk ofis pagi tu, aku dah rasa lain maciaaaaamm.. 

Badan rasa seram sejuk.. Menggeletar habes.. Partner aku (Cik Ida) pon memula tu pelik gak tengok aku dok ketar habes.. Tak pernah² aku camtu.. Memandangkan tahap ketar tu makin memuncak, aku pon decide terus landing kat bahagian dalam bilik training + off ekon -- dengan aku pon terus off sekali.. Aku terbaring kat situ dari 10.30 pagi sampailah pukul 1 tengahhari.. Masa nak balik rehat kul 1 tu Cik Ida syorkan aku balik rehat je la katenye memandangkan keadaan aku yang dah macam hape je.. Dan aku pon gagahkan jugaklah drive balik sebabnye takkan aku nak tinggalkan pulak kete kodok aku kat situ.. 

Dipendekkan cite, aku memang demam bermula pada 22 haribulan tu.. Tapi.. ha ade tapi lagi.. Aku buat rilek je tak p hospital.. Itu satu lagi style aku --- taknak p hospital ke klinik ke kalo sakit gitu-gitu.. Sebabnye yelah, aku bajet demam sebab kene hujan mase petang sebelum tu.. dalam duatiga hari baiklah tu nanti -- aku sedapkan hati sendiri tiap kali sakit demam..

22 haribulan membawak sehingga ke 26 haribulan.. Dah masuk 4 hari kat situ.. Takde jugak tanda² macam nak kebah demam aku tu.. Kat tangan pon dah mule naik ruam-ruam merah.. Masa tu dah ada mula rasa risau jugak kot² ada masalah lain ke aku ni sebenarnye.. Last² 27 haribulan tu, mommy and daddy *cheyyy bajet ongkaya sangat* decide angkut aku dan bawak p check up kat Hospital Slim River.. Dalam kul 6 lebih aku sampai sana pastu doktor pon check pastu amek darah apa semua pastu kena tunggu.. 

Tunggu punya tunggu punya tunggu... Dari kul 6.30 tu sampai kul 8 lebih jugakla baru aku dipanggil semula (yang sebenarnye kalo ikot aku, aku dah ajak je mak abah aku balik sebab tunggu lama sangat dan tak di inform apa² pon kena tunggu lama ke kejap ke) Bila dipanggil semula masuk ke bilik doktor tu, satu berita yang kurang sedap didengar disampaikan pada aku ---


"kalo ikot pada kandungan darah adik ni, kami saspek denggi.. tapi tak seriyeslah... ermm tapi takpe.. adik boleh balik.. cuma kena repeat check darah lah untuk duatiga hari ni kat klinik kesihatan terdekat ye.." camtu lah kata doktor pompuan tu kat aku..


Makanya, start hari berkenaan (27 haribulan) sampailah 31 haribulan tu aku kena p check darah pagi dan petang.. Mak oi azab jugaklah hai pagi-petang asyik kena cocok je kejenye.. Aku ni dah la antara manusia yang paling susah nak telan ubat-ubatan segala bagai tu.. Pastu kalini kena cocok pulak lagi.. Pftttt punya best rasa dia baq hang ! 

Dan belom setel kat situ.. aku kena p check up lagi pada 6 November nanti.. Mudah²an takde pape masalah lah hendaknye.. Aku tak rela dah kena cocok pagi-petang camtu.. 



*rumah aku takde pon sebenarnye kawasan air bertakung atau kawasan pembiakan nyamuk
*bila saat sakitdemam ceni -- mak + abah lah insan paling dekat bersusahpayah usaha :')
*bila diuji bab kesihatan ceni -- Ya Allahuakbar :')