Sorry Susahkan Semua

3:00 PM 38 Comments A+ a-

Aku tau dah soalan korang apa dia -- 
KENAPA TUKAR URL ?

ok jawapan aku --
selama ni aku dok guna Diary-kecilku.blogspot.com sebagai url blog.. Lama jugak aku dok perati tiap kali google sendiri url blog, paaaapppp tudia keluar paling atas. Ok lah tu kan nak apa lagi ?  

Tapi.. ha ni dia sebab dia - ada keluar beberapa bloglist lain yang gunakan nama blog yg sama sebijik macam aku punya.. ada dua blog yang aku tengok tu blog dari Indonesia.. cuma bezanya depa guna NAMA BLOG saja sama sebijik tapi dengan url berbeza.. 

Dah tu apa masalah yang aku gatai tangan p tukaq jugak url ?

Aku nak matchkan dengan nama aku. 
A.N.A.M.I.Z.U maka aku decide untuk jadikan url blog aku ana-mizu[dot]blogspot[dot]com.
4 tahun dulu masa aku muda remaja belasan tahun dah rasa comel sangat dah guna diary-kecilku tu.. bila dah makin tua ni rasa macam pfttt pulak nama tu. Disebabkan itu jugaklah aku decide tukarkan dan berikan nafas baru yang berbau lebih harum semerbak kasturi pada blog ini dengan nama baru iaitu ana-mizu.blogspot.com jyeahhhhh~ mudah ringkas dan padu gitttewwww hahaha


Dan aku dok berkira-kira macam nak beli domain. Nak bagi jadi Ana-mizu[dot]com je terus.. tapi nanti dulu lah.. rilek-rilek dulu.. 


p/s : aku tengah jejak rumah korang one by one.. cari secara manual link-link blog engkorang.. kalo sesiapa sudi, tempeklah link blog engkorang kat komen sini ye.

UPDATE : aku pon pening pulak sebabnya bila dah update url / link baru taruk kat bloglist, bila klik link tu dia stil bawak pergi link lama pulak.. aku dah tukar kat setting / feedburner / segala yang buleh tukar kat dashboard tu dah update taruk link baru tapi hurmmmm hadoiyaiii cemana pulak nak buat nih T____T   sabar ana sabar... rilek rilek.. fuhhhhhh tarik nafas -- lepas. fikir jap.





Sharing Info : Proses Claim Insurans Kereta

1:30 PM 125 Comments A+ a-

WARNING !!!
--ENTRY INI AGAK PANJANG. SILA SIAP SEDIA--

Ok dah setel buat entry Sepuluh Hari Cabaran.. Huhh tak mencabar langsung hahaha phuiii ~ Naik cemuih gak dok buat entry 10 Days Photo Challenge tu.. Tambah pulak nak buat 30 Days Challenge ??? Hahhhh memang idok le nampak gaya nye hahaha

Dan --

Memandangkan baru-baru ni aku terlibat dalam kemalangan (walaupun nampak macam kecil tapi sangatlah BESAAAAAAR di mata aku) sebab sisi kanan belakang kereta aku dah koyak rabak sobsss sobsss T___T   maka aku rasa aku nak share tentang tuntutan insurans kemalangan kereta.. Aku konfem ramai yang tak tahu atau kurang ambil tahu pasal benda ni sebabnya aku pun salah soranglah yang tak ambil tahu langsung pasal insurans-insurans kenderaan ni sebelum ni.. Bila dah kena batang hidung sendiri ha tudia baru aku sibuk buat research sana sini..  (google saja sebenarnye.. ahahaha) Tak ambil tahu banyak takpe, asalkan ambil tahu yang penting-penting. Orang kata malang tak berbau kan ? So gerlsss please.. i mean plizzzzz sayang-sayangku ambil tahu sikit ok ? Untuk kita jugak ;) 

Claim Progress Kereta aku -- nampak gaya macam lambat lagi je baru setel.. Claim File Status pun 'pending adjuster survey' lagi tu.. Ini macam kena mulakan operasi lah nampak gaya. Esok dah masuk minggu kedua kereta aku kat bengkel. Siap sedia lah bermula esok aku akan call selalu depa-depa yang berkenaan.. Hati dah mula hangat je nih kalo nak kena tunggu lama.. grrrr ~

TUNTUTAN INSURANS KENDERAAN
            
Apa itu tuntutan insurans? Tuntutan insurans merupakan satu permintaan rasmi kepada syarikat insurans untuk membayar sejumlah wang berdasarkan insurans polisi sebagai ganti rugi terhadap apa-apa yang berlaku pada kenderaan anda seperti kemalangan atau kehilangan.

Terdapat banyak syarikat insurans seperti yang kita ketahui, contohnya Kurnia Insurans, MAA Assurance, Pacific & Orient, Takaful Ikhlas, Takaful Malaysia, Great Eastern, Berjaya dan lain-lain lagi yang terdapat di Malaysia. Kebanyakan kita tahu kenderaan yang kita miliki diinsuranskan oleh siapa tetapi adakah kita tahu bagaimana untuk membuat tuntutan insurans apabila kejadian yang tidak diingini berlaku? Dalam artikel ini akan diceritakan serba sedikit tentang bagaimana untuk kita membuat tuntutan kepada syarikat insurans dan bagaimana untuk tuntutan kita berjalan lancar tanpa sebarang masalah kelak. Apa yang ditulis ini adalah berdasarkan dari pengalaman saya sebagai “Claim Officer” di salah sebuah syarikat kredit di Malaysia.

BERAPA LAMA TEMPOH MASA NAK BUAT TUNTUTAN TU?

Sebaiknya setiap kemalangan jalanraya mestilah dilaporkan. kegagalan membuat laporan polis boleh menyebabkan kita disaman RM300 tuntutan boleh dibuat dengan cepat. malah, bagi tuntutan sendiri (Own Damage Claim) mahupun OD KFK, Bank Negara telah meletakkan beberapa kriteria yang perlu dipatuhi sykt insurans dan pemilik dalam usaha mempercepatkan proses tuntutan iaitu:

1. pemilik mestilah laporkan kepada polis dalam masa 24 jam. lebih dari itu kena saman RM300. melainkan pemandu pengsan, masuk ICU atau patah kaki dan sbgnya.

2. kemudian pemilik mestilah memaklumkan kepada pihak insurans berkaitan. pihak insurans akan keluarkan borang tuntutan dengan nombor bersiri. hari ini, kebanyakan borang tuntutan boleh di cetak secara online oleh pihak bengkel.

3. sebaik saja insurans dimaklumkan, mereka mesti menugaskan adjuster utk menilai kerosakan kereta iaitu dalam tempoh 24 jam.

4. pihak adjuster pula perlu melakukan survey juga dalam tempoh 24 jam. laporan taksiran pula mestilah diserahkan pada pihak insurans tidak lebih 7 hari.so, lepas insurans dapat report adjuster, baru mereka boleh proses claim dan buat bayaran pada bengkel. bermakna, kalau ikut atas kertas, paling awal bengkel boleh repair keta kau ialah pada hari ke 8 atau 9. tapi apa yang berlaku ialah pihak bengkel berlumba2 untuk membaiki kereta tanpa menunggu approval utk menjaga imej dan nama baik mereka. so, selalunya, mereka akan mula kerja selepas adjuster membuat taksiran kerugian.

TUNTUTAN SEKIRANYA KERETA KITA DILANGGAR ORG LAIN

Ada 2 cara utk buat tuntutan sekiranya kereta kita dilanggar org lain. tapi MESTI lah ada keputusan polis bahawa orang itu bersalah. sekiranya dia disaman, maka konpem dia bersalah. dan barulah kita leh wat tuntutan dari insurans mereka dan melindungi NCB kita.

1. cara pertama ialah tuntutan pihak ketiga atau 3rd party claim. kita baiki kereta kita, bayar dan gunakanr resitnya untuk buat tuntutan terhadap insurans itu. antara kelebihan claim ini ialah kita boleh buat tuntutan loss of use. contohnya, kereta kita tersadai selama 20 hari di bengkel dan kita dibolehkan menuntut kerugian. contohnya sehari RM50 x 20 hari = RM1,000. kira macam duit teksi lah.

2. cara kedua dipanggil OD KFK atau Own Damage Knock-For-Knock. kaedah ini diwujudkan oleh Bank Negara pada zaman 90an. proses tuntutan sama iaitu kita claim pada insurans pihak bersalah TETAPI melalui syarikat insurans kita.dalam erti kata lain, kita claim melalui sykt insurans kita (krn lebih cepat) dan kemudian sykt insurans kita akan claim semula dari sykt insurans pihak ketiga. NCB kita tidak akan terjejas.

NCB ialah No Claim Bonus juga diketahui sbg NCD atau No Claim Discount. Bila kita tak buat sbrg claim dalam tempoh setahun, maka pihak insuran akan menganugerahkan kita Bonus kerana tidak claim.. Kiraannya adalah begini:

1st year = 25% 2nd year = 33.3% 3rd year = 38.33% 4th year = 45% 5th year = 55% (maksimum) NCB boleh dipindahkan dari satu kereta ke kereta yg lain begitu juga dari satu insurans ke satu insurans yg lain.

MCM MANE NK CLAIM INSURANS? CLAIM DR SYRKT INSURANS SENDIRI ATAU CLAIM INSURANS DR PIHAK KETIGA?
kita hanya boleh buat tuntutan insurans dari pihak ketiga seandainya pihak ketiga didapati bersalah oleh polis. selalunya keputusan keluar dalam tempoh 14 hari. anda boleh claim insurans sendiri, dan insurans kita akan claim dari insurans pihak ketiga. ini dipanggil KFK claim (knock-for-knock)

MASA BUAT TUNTUTAN, PERKARA BERIKUT MESTILAH DI PATUHI:
1. Salinan asal laporan polis.
2.Sketch map polis kena gak ada lukisan pelan mcm mana kemalangan boleh terjadi / kena pi balai polis balik utk beli pelan kemalangan(dokument report tu pelan dan keputusan polis..)
3. Keputusan polis diperlukan sekiranya kita menuntut kerugian dari pihak ketiga (3rd party claim)
4.Selain dari itu, pastikan kita menghantar ke bengkel yang tauliahkan oleh insurans. kebanyakan insurans tidak mahu membayar jumlah yang dibaiki pada bengkel yang tidak authorised.
5.Borang tuntutan perlu diisi. selalunya dibuat oleh bengkel, pemilik cuma perlu tandatangan saja.
6. Pemilik perlu membayar excess sekiranya ada.
jika kereta tak rosak teruk, anda boleh mintak utk guna kereta dulu sehinggalah pihak insurans hantar adjuster dan kemudian meluluskan jumlah tuntutan.

*Semua dokumen (1,2,3) mesti ada letterhead traffic police department.

BOLEH JELASKAN SKIT TAK PIHAK KETIGA?
Pihak ketiga ialah semua pihak di keliling kita semasa memandu. ia boleh jadi:
a. pejalan kaki
b. pemandu dan penumpang kenderaan persendirian.
c. pemandu dan penumpang kenderaan awam.
d. pemilik harta benda termasuk kerajaan serta sykt konsesi lebuhraya
Apa dia pihak ketiga tu? Pihak yg melanggar anda. di sebelah dia pula, anda ialah pihak ketiga.OD KFK bermaksud Own Damage Knock-For-Knock. bermaksud, anda claim insurans anda, dan insurans anda akan claim semula dari insurans lawan. cara ini lebih mudah dan cepat. dan oleh kerana insurans anda tidak keluarkan duit 1 sen pun, maka sebab itu NCB anda selamat.

REPORT DARI PIHAK YG MELANGGAR TU PERLU TAK?
Tak perlu report pihak yg melanggar.. report sendiri sudah cukup..yg no 3 tu jika membabitkan 3rd party atau orang ketiga.. selalunya berlaku dalam accident jenis KFK (Knock for knock)..keputusan akan dikeluarkan oleh pihak polis dalam tempoh kurang dari 2 minggu setelah siasatan dibuat..jika tiada sebarang aral melintang, masing2 mengaku salah, sekejap je result bole keluar..tambah sikit..
semasa pergi ke workshop untuk membuat tuntutan insurance,anda perlu ada :
1.Salinan geran kenderaan
2.Salinan policy insurance
3.Salinan report police
4.Salinan lesen memandu
5.Salinan I/C
6.Salinan cover note (optional)

Borang tuntutan akan diberi sebelum kerja membaiki dijalankan..document yg perlu ditanda tangan ialah Claim Form..selepas kereta siap, pastikan wshop memberi anda Letter of Offer dan Discharge Voucher untuk ditandatangani..excess perlu dibayar sendiri oleh owner sekiranya :-unamed driver-underage driver-driver experience is less than 2 years (dalam kata lain, still lesen P)nilai excess yg perlu dibayar ialah RM200 (minima) dan RM400 (maksima).

Excess ialah 1% dari jumlah nilai keta yang diinsuranskan dan ianya tidak wajib. selalunya di letakkan pada pemandu yang pernah buat tuntutan atau pemandu yang berisiko (terlalu muda sbg cth).bagi
-pemandu yang tidak dinamakan
-pemandu bawah 21 tahun
- pemandu berpengalaman kurang 2 tahun
-atau pemandu lesen P (ada orang ambil lesen semasa berumur 30)maka dikenakan compulsory excess. ini terletak di bawah jadual 2F dalam setiap polisi insurans kereta Malaysia.jumlahnya tetap iaitu RM400.bagi excess yang diletakkan pada polisi terhadap pemilik pula, sekiranya nilai kereta ialah RM75,000 maka excessnya ialah 1% iaitu RM750.


Aku copy & paste dari blog Bro Afzainizam dan jugak Malaysian Riders. Segala maklumat lanjut sila refer pada diorang ye. Aku cuma share info sahaja untuk rujukan aku sendiri pada masa depan :)

Sepuluh Hari Cabaran | Day #10

9:40 PM 10 Comments A+ a-

10 Days Photo Challenge
Day 10 : A photo that makes you smile
Kalau bab photo makes me smile memang aku pilih si budak faiz ni lah.. Sesiapa yang follow dia kat instagram memang tawu lah perangai sengal dia dengan karakter-karakter kelakar plus dengan dialog komik sengal dia tu.. Memang rasa nak tampar laju-laju je bila tengok dan baca hasil nukilan si faiz ni hahaha !  Weyhh Faiz aku pun @VillagePeople gak ! hahaha



Sepuluh Hari Cabaran | Day #9

10:59 AM 8 Comments A+ a-


10 Days Photo Challenge
Day 9 : A place you really want to go to

Hurmm kalau ikutkan memang banyak tempat yang aku teringin nak pergi.. Dalam Malaysia saja pun dah tak cukup kertas kalau aku nak buat list.. Tapi tempat yang aku teringin sekali nak pergi tudia -- Jepun.. Tak kisahlah ceruk mana pun kat Jepun tu takpa asalkan aku dapat p rasa sendiri tengok taman-taman bunga depa mekarrrrr dengan sakura kembang setaman kehkehkeh.

Pastu pulak aku planning nak tour setiap negeri kat Malaysia.. kat semenanjung ni negeri yang aku belom pernah sampai antaranya -- Johor, Negeri Sembilan, Kelantan. Pastu Sabah Sarawak. Lain-lain negeri at least aku dah pernah jejak la jugak..

Hurmm tapi.. tapi.. buat masa sekarang ni terpaksa hold semuanya sebab kereta aku masuk wad sobsss sobssss T____T

Sepuluh Hari Cabaran | Day #8

10:53 AM 4 Comments A+ a-


10 Days Photo Challenge
Day 8 : A photo of your favourite dish
sumber gambar : HaziqFaiz

Aku ni kalau cerita bab feveret dish ofkos lah apa saja yang berasaskan kueh teow.. tak termasuk kueh tart atau jugak kueh-mueh ye hehehe.. Apa saja yang ada kueh teow memang aku bedal.. Kalau pergi kedai makan yang first time pun, menu aku memang kueh teow goreng basah atau kueh teow ladna atau kueh teow kungfu atau yang segerombolan dengannya lah. Lain-lain menu belakang cerita.. Yang penting kueh teow dulu mariiii hehehe =P


Sepuluh Hari Cabaran | Day #7

11:11 PM 2 Comments A+ a-

10 Days Photo Challenge
Day 7 : A photo of you and your bestfriends


Ahah ! part ini memang dah tentula aku suka.. me and my besfriends hehehe.. aku paling rapat dengan 8 orang daripada 11 orang yang ada dalam gambar tu.. dan kat situ tinggai aku dengan 2 orang lagi je besfren aku yang belom kawen.. ada yang anak dua dah kat situ.. aku anak tekak dengan anak mata je ada hahaha


Day 4 - A photo that  makes you happy
Day 5 - A photo of you making funny face
Day 6 - A photo what is inside your bag / bagpack ?
Day 7 : A photo of you and your bestfriends

Sepuluh Hari Cabaran | Day #6

1:13 AM 6 Comments A+ a-

10 Days Photo Challenge
Day 6 : A photo what is inside your bag/bagpack?

haa tudia dalam beg dia ada benda-benda tu (aku pinjam google) dalam beg aku pulak ada apa? jeng..jeng..jeng..

1. Makeup bag - tapi aku tak boh barang makeup pon. aku boh segala kunci, duit syiling, pen & extra brooch / pin tudung (stanby kot-kot pin yang dipakai tercabut ke hape.. hahaha)
2. Gagang Telefon atau nama femes dia kat instagram Pop Phone. connect je dengan 3.5mm jack hole kat phone pastu function dia sama je macam headphone. saja nak stylo kononnya guna gagang tu acah-acah zaman dedulu guna gagang telefon rumah hahaha
3. Batik Purse - boh segala duit kertas, ic,bank card, lesen etc..
4. Powerbank - takdak hat tu mampoih gelabah cari plug sesaja hahaha
5. Obuse Liptint - memberikan warna bibir yang natural gittewwww kikiki
6. Pendrive - dalam tu lah segala file / folder penting
7. Lipbalm - untuk mengelakkan bibir kering dan menjadikan bibir yang mongel dan mulus hahaha
8. Monopod + holder / clip - takdela guna selalu pon tapi kira sentiasa ada dalam beg
9. 3 in 1 Universal Clip Lense - pon kadang-kadang je guna sebabnya masa nak begambar kemain kalut sampai lupa nak guna hahaha

Cukup la yang tu je ada dalam beg aku.. barang wajib la tiap hari ada.. kalo nak travel jauh, ada extra barang lain pulak aku tambah hehehe

Day 4 - A photo that  makes you happy
Day 5 - A photo of you making funny face
Day 6 - A photo what is inside your bag / bagpack ?


Sepuluh Hari Cabaran | Day #5

12:31 AM 14 Comments A+ a-

10 Days Photo Challenge
Day 5 : A photo of you making funny face
tudia kena boh gambaq muka funny face pulak dah.. jenuh punggah segala folder yang ada.. rupanya banyak dok buat muka comey sesaja tiap kali begambaq.. walaupon tak berapa nak comey mana sangatla kan.. pastu dok buat peace yaw dengan muka maintain senyum.. funny face macam takdak je..last-last jumpak gambar kat Pangkor ni.. cukup funny ke idok ? semua muka pakat nganga je tu aku tengok.. ya ampunnn sahabatku semua hahaha

ni kalo member-member aku taw aku hapload gambaq ni mampoih la aku kena ceramah + tazkirah mingguan tak habeh-habeh ni hahahahaampunnnn =P

Day 4 - A photo that  makes you happy
Day 5 - A photo of you making funny face

Sepuluh Hari Cabaran | Day #4

12:30 AM 10 Comments A+ a-

10 Days Photo Challenge
Day 4 : A photo that makes you happy


proceed lagi dengan challenge nombor 4 -- A photo that makes you happy.. ini jam masa aku dengan kengkawan terjah Penang.. Pastu round-round la kat area Queensbay Mall tu wahhh kemain meriah lagi dah sekarang kat situ.. macam-macam ado! Aku paling eksaited bila tengok ada satu stall tu jual berger tapi nama beger dia sempoi habeh la ada nama Twin Tower ada nama Beger KL Tower pastu ada baby Monster Beger kot kalo tak silap haaaa.. Kalo nak taw lebih kena p terjah sendiri lah bentuk beger dia tu cemana kehkehkeh

*dua tiga hari ni asyik ujan lebat je tiap petang.. siap dengan guruh kilat segala.. yang tak syoknya sebab kereta aku masuk bengkel so kena lah menunggang kekuda yakni motor abah aku.. tapi alhamdulillah tiap kali nak habes ofis hour je hujan pon reda.. syukurrr ya Allah :')

*yang tak besnya bila hujan lebat -- tenet mesti macam haremm.. nak buleh hapload satu gambor tu mak aiiii buleh la p memasak dulu basuh baju dulu huhuhu =P

Day 4 - A photo that  makes you happy

Sepuluh Hari Cabaran | Day #3

10:00 AM 9 Comments A+ a-


10 Days Photo Challenge
Day 3 : A photo of someone you love
Cabaran diteruskan lagi untuk hari ketiga... ofkos lah mommy daddy.. acah-acah #OngKaya gittewww bermommy daddy kehkehkeh  Alhamdulillah aku masih ada both of them yang terima aku apa adanya.. buruk baiknya aku. senget benget nye aku -- 

Hashtag #SaiaTaKuad kalo terpaksa tempuh hari mendatang tanpa insan berdua ini.. Lebyu lah ! Muahhhh ciked ! ahakssss 

Sepuluh Hari Cabaran | Day #2

9:00 AM 19 Comments A+ a-

semalam dah berjaya untuk entry pertama.. harini proceed untuk challenge nombor dua pulak.. jeng.. jeng..jeng..

10 Days Photo Challenge
Day 2 : A Photo Of Yourself A Year Ago
Throwback setahun yang lepas.. ini jam ada annual refresher program 4 hari kat Langkawi masa Mac 2013.. walaupon challenge tu suruh boh gambar 'a photo of yourself ' tapi aku boh 'a group photo of me and my colleagues' .. kira aci gak la kan ? kehkehkeh


10 Days Photo Challenge
Day 1 - Facebook Profile Photo + 5 facts on photo
Day 2 - A photo of yourself a year ago


Sepuluh Hari Cabaran | Day #1

4:58 PM 16 Comments A+ a-

benda ni sebenarnye idea kepada sesiapa yang rasa alaaa takde idea la nak hapdet  ape kat blog.. dan sebenarnye tak perlu rasa stress pon dalam blogging ni.. apa saja yang berlaku keliling kita in our daily routine tu pon boleh jadi satu entry dah.. 

harini tangan aku gatal google sana sini.. jumpa benda ni.. dengan ini aku mencabar diri aku sendiri untuk buat 10 Days Photo Challenge ! so mulakan dengan yang pertama jeng.. jeng.. jeng.. 

10 Days Photo Challenge
Day 1 : Facebook profile photo + 5 Facts on photo
Fact #1 : Bila aku belek-belek album profile picture kat fesbuk aku, ternyata lebih dari satu gambar kartun yang aku guna selama ni sebagai default picture =P

Fact #2 : Walaupon guna gambar kartun, aku masih kekalkan ciri-ciri keayuan dan imej muslimah yang bertudung menjadi pilihan aku. sopan santun sungguh kan aku? kikiki

Fact #3 : Ada 4 owner doodle yang berbeza.

Fact #4 : Kartun Pertama (sebelah kiri atas bertudung putih) -- Doodle milik Rayzak (nickname dia kat devian art. Imej Anime Eye tu aku tak sure siapa pelukis dia sebab aku jumpa kat google image je.. Kartun Ketiga (sebelah kiri bawah bertudung peach) -- Doodle milik Blogger Amirah dan Kartun Keempat yang tutup mata tu milik blogger Merah Itu Jambu atau MIJ atau Athirah.

Fact #5 : Majoriti imej kartun yang aku guna tu semua sebab aku suka MATA dia kecuali yang tutup mata tu takde mata. sebab yang tu MIJ lukis sempena #R4BIA.

*sebenarnye sekarang ni mood aku tak berapa happy.. ada sikit rasa kurang best sebabnye aku dah bawak kereta aku p berubat pagi tadi kat workshop member ayah aku dekat sebelah Petronas Kampar, Perak.. Berdasarkan apa yang tauke tu cakap lepas die dah belek segala dokumen yang aku bawak -- maybe will take less than 3 weeks kereta u boleh siap la.. ok aku lega sikit kat situ.. moga-moga dipermudahkanlah segala urusan.. so untuk few weeks ahead ni patah kaki sikitla aku takde kereta.. mujurlah ofis tak jauh sangat so boleh pinjam motor ayah aku je p keje horeyyyy !


Slumber Gila | Libster Award

12:43 PM 26 Comments A+ a-

dah lama tak buat benda-benda gini -- tag mengetag jawab soalan dari kengkawan blogger.. maklumlah semenjak dua tiga menjak ni bizi *cliche nau jawapan* tapi memandangkan kalini ada budak kiut tag aku so dengan berbesar hati aku sudi menaip jawapan hehe


soalan 1 : Pasukan bola sepak pilihan anda.
jawapan : takde team specific -- aku tengok bola time world cup je. tu pon aku tengok sebab kebetulan abah aku on tv time sahur (kalo terkena time tu bulan Ramadhan la)

soalan 2 : Lagu patriotik kegemaran.
jawapan : inilah barisan kita. sebab bunyi semangat army gitteww.

soalan 3 : Berikan nama negeri yang anda duduki dan berapa buah daerah yang terdapat dalam negeri tersebut.
jawapan : negeri aku duduk sekarang -- Perak. Ada 9 daerah semuanya dalam Perak ni. konfiden gila dak jawapan aku ? kehkehkeh

soalan 4 : Asam pedas berasal dari negeri mana ?
jawapan : Negeri Sembilan kot. atau pon Melaka.

soalan 5 : Dalam banyak-banyak pantun, pantun mana yang paling anda sukai ?
jawapan : aku paling suka pantun Johan kat slot Johara. dia belom start lagi aku dah gelak dulu. hahaha

soalan 6 : Kalau celup stoking putih dalam air berwarna merah, stoking jadi apa?
jawapan : stoking jadi basah dan berkemungkinan akan jadi merah lah kot.

soalan 7 : Apa yang anda faham tentang "buah cempedak di luar pagar, ambil galah tolong jolokkan"?
jawapan : tudia soalan jenih apa nih ? menurut kefahaman aku -- buah cempedak tu kat luar pagar dan tak semestinya kat atas pokok. boleh jadi cempedak tu ada kat atas tanah je cuma dia di luar pagar dan tak sampai nak ambik guna tangan memandangkan tangan tak berapa nak panjang. so kena lah guna alat tertentu seperti galah misalnya.

soalan 8 : Dalam banyak-banyak negara, negara mana yang mempunyai banyak artis KPOP?
jawapan : Korea agaknye sebab aku tengok ramai dari sana je kpopers.

soalan 9 : Siapakah yang mencipta blogger.com ?
jawapan : Evan Williams. hensem orangnye.

soalan 10 : Pertahankan blog anda dengan mengatakan bahawa blog anda sangat best dan sebab kenapa ia dianggap best ?
jawapan : Errr entah aku rasa tak best mana pun blog aku. boleh gitu ? =P

soalan 11 : Apakah perasaan anda semasa menjawab soalan-soalan di atas?
jawapan : Takde perasaan. kehkehkeh takdelah. aku jawab masa kat ofis sebenarnye. yelah sebab time aku jawab ni free sikit so boleh rilek-rilek je lah aku merepek kat blog aku ni.

Soalan Tambahan :

1. Berikan sebarang komen tentang budak yang memberikan soalan di atas.
Jawapan : Budak tu memang nak kena sebab mengeTAG aku dengan soalan-soalan tahap exam UPSR camtu. gila stress aku mikir jawapan hahaha. 
Ehh takdelah. ini jawapan sebenar aku -- Hey Budak, lain kali TAG lah lagi hehehe

2. Adakah anda menggunakan google.com untuk menjawab soalan di atas?
Jawapan : sesungguhnya ya. untuk soalan 9 tu aku google sebab memang aku tak tawu dan aku tetiba rajin untuk mengGOOGLEnye. kehkehkeh

aku takmo tag sesiapa. 
kereta aku yang exiden tu esok baru nak bawak p berubat sobss sobss *lap air mata*




Scania NBS 8050

11:45 AM 23 Comments A+ a-

alkesah ni berlaku isnin petang(15 September 2014) takdelah petang sangat sebenarnye.. aku on d way nak p rumah abang long aku kat Putra Heights tapi masa keluar exit Shah Alam (Guthrie) stuck dekat satu jam kat situ.. memula aku pelik gak pasaipa la punya lama stuck kat situ sebabnya bukan peak hours masa tu dalam jam 12.15 lebih kurang.. pastu bila aku nak naik ke susur (KLIA / Putarajaya / Johor Bahru) owhhh rupanya ada satu lori terbalik.. tetiba trailer yang kat middle lane mai himpit ke lane aku (low lane) takdan habeh mak aku becakap ehhhhh lori tu pasaipa mai rapat sangat kat kita tetiba kraaaakkkkkk ! tudiaa habeh rabak dan robek T___T sobss sobsss
memula uncle tu mati-mati ajak setel luar je takmau repot. nak gantikan bumper saja tapi disebabkan mak aku bertekak jugak mati-mati takmau last2 aku kol abg aku and abg aku paksa p buat report je kasi setel.. aku masa tengok mak aku dok betekak tu, aku diam je. aku snap no plat lori tu, snap gambar kerosakan kereta aku tu pastu baru aku kol abang long aku dan tanya apa aku kena buat..aku pon p la buat repot kat IPD Shah Alam sebabnya lokasi kejadian tu masih dalam area shah alam kata abang long aku.. Alhamdulillah lah takde injured apa-apa.. cuma robek gak la hatiku ibarat robeknya kereta aku tu ha.. dua tiga hari ni aku nak kena setelkan segala dokumen untuk proceed claim insurance apa semua.. ni first time ni aku nak buat benda-benda claim nih ! haduiyaiiiii semoga dipermudahkanlah Allahuakbar T_______T

Sweet Twenty Five Yaw !

12:46 AM 27 Comments A+ a-

12 September befday si adek manis ni.. beliau ni kawan kerja aku merangkap kawan berjimba ria merangkap kawan untuk melantak sana sini merangkap kawan membantu aku awet muda sentiasa geng makan + geng jimbaria + geng huru hara hahaha

beliau yang aku maksudkan adalah Anis si adek manis.. Anis ni dulu pernah satu team kerja under pusat internet jugak tapi rezeki dia bertambah baik lepas dapat offer keje kat HQ TNB so sempatlah berjimba ria under company sama selama dua tahun kot kalo tak silap sebelum dia terima keja dengan TNB tu.. anis ni antara colleagues yang paling muda dalam team aku dulu dan kalo ada anis ni memang meriah lah apa jugak event yang kamiorang buat sebab yelah generasi muda remaja darah tengah membuak-buak kan? kalo masa anis ada dulu, panjang je kaki nak ke mana-mana sebab ada je idea ajak ke sana sini.. bila anis dah tukar keje, agak slowdown sikit dah la tapi masih panjang gak la kaki kehkehkeh 

weekend ni anis pulang ke tanah air. cuti sampai rabu engko ! perhhhh giler arrr bes betol engko anis! aku ni dua hari je lah cutinye.. tapi takpelah daripada takde cuti langsung kan hehehe.. memandangkan 12 september befday anis dan anis pon cuti agak lama, maybe akan ada lettew 'agenda panjang kaki' dia besok-besok.. dah mula roger-roger dah apa plan..  tudia la kan kalo ada kawan-kawan memang meriahlah hidup engko dik non =P


Semangat Bapa

9:24 PM 32 Comments A+ a-

sepanjang satu hari aku join lawatan dengan budak Tadika aritu, banyak jugak perkara yang aku belajar antaranya semangat kesabaran tinggi golongan bapa.. aku respect sungguh bila tengok golongan pak - pak yang buleh maintain jaga anak untuk the whole day tu.. kalo takat jaga belikan makanan tu aku tak heran la.. tapi siap buleh mandikan dan pastikan pakaian anak tu bertukar.. yelah lawatan ke Penang tu amek masa 1 hari jugakla sebab seawal jam 5.30 pagi dah bertolak.. pit stop dah tentu lah banyak kali..


so the Daddies tu semua kena make sure anak-anak depa ni sentiasa kemas, bersih, dengar kata cikgu sepanjang waktu lawatan tu.. mana yang anak tak banyak ragam tu takpelah lagi, kena pulak anak jenih pantang tengok mainan je nak beli, haaa haru jugak pak dia pujuk sana sini.. macam-macam ragam bapak dan anak yang aku dapat tengok.. daripada info yang cikgu tadika cerita pada aku, bapak yang kena bawak anak secara lone ranger (tanpa mak diorang) ni antara sebabnya adalah maknye ada baby kecik lagi yang menyebabkan takleh nak join lawatan tu.. memandangkan ada anak kecik yang perlu dijaga, so mak nye terpaksalah relakan si anak tu pergi dengan pak nye saje.. 

anak yang lelaki, bila turun je kat pit stop, kalo yang jenis kaki robot -- pantang nampak toys robot mesti nak beli.. pak dia rilek je layankan je belikan.. pastu tak sampai sejam dua dia kelebek robot tu tup tup patah kaki lah, patah tangan lah.. pastu ngamuk la nak yang baru.. pak dia pon pujukla takpe nanti kita balik rumah kita repair bagi dia sambung balik.. hehehe macam-macam akai pak dia guna.. aku pasang telinga je nengokkan gelagat anak beranak.. pastu bila si anak ni dah penat sangat, terlena la kat pangkuan pak dia sambil dok isap botol susu lagi.. yelah ada budak tadika tu yang baru umur 4 tahun masih tak putus lagi menyusu botol dan ada yang masih pakai pampers.. pak dia pon layankan je bobokkan sampai lena.. hehehe syahdu pulak aku nengoknye.. yelah budak kan banyak ragam, kalo kurang tahap kesabaran, memang takdenye lah buleh nak hadap budak-budak kan? hehehe

pastu dok beranganla nanti kalo aku dah ada hasben, mau ke entah  hasben aku tulung jaga anak sampai tahap camtu kalo in case aku sakit ke hape ke kehkehkeh =P


* 2--3 entry sebelum ni auto publish sebab aku sibuk sikit.. sabor ye aku marathon singgah balas rumah engkorang hehehe



Short Trip Penang | Part 3

10:17 AM 13 Comments A+ a-

setel kat atas Bukit Bendera dan jugak round Padang Kota, kami pon gerak ke Muzium Perang atau dikenali jugak sebagai War Museum yang terletak kat area Batu Maung.. tak berapa jauh dah dengan jambatan baru Pulau Pinang tu.. War Museum ni jugak  has been listed as one of the Top 10 Most Haunted sites in Asia by the National Geographic Channel.. haaaa scary ke idok ??? 

kawasan yang berkeluasan 20ekar tu memang agak menyeramkan terutama kalau pegi waktu lewat petang dan pergi hanya secara berdua bertiga.. tapi memandangkan kamiorang pergi 2 bijik bas, keseraman tu kurang sikitlah sebab ramai, so tak rase sangatlah terpacaknye bulu roma tu kan ? so kalo nak pegi, pegilah bawak rombongan cik kiah barang sebijik dua bas.. barulah tak berapa scary hehehe

  
  

dekorasi pintu masuk dan jugak sepanjang perjalanan masuk ke dalam kawasan War Museum tu memang menarik..   dan memandangkan bawak adik-adik kecik Tadika, memang seronok sangatlah tengok replika askar, senapang dan jugak peralatan perang lama zaman Jepun dulu-dulu.. teruja semua bebudak tu.. soalan kemain banyak lagilah tanye.. tapi keterujaan dorang tu tetibe terbantut bila kamiorang sampai kat kawasan peninggalan dimana lokasi askar Jepun dulu pancung kepala banduan / tahanan..
   
cemane tak terbantut semangat bebudak tu semua bila pandang atas je haaaa engkau ! besar gedabak dorang gantung replika patung / hantu kat kawasan ni.. ada gak 3--4 ekor hantu nye.. dan menurut pada tour guide (brader indon) museum tu, kalo sesi malam, bijik mata hantu akan menyala kaler merah.. pastu pulak memang selalu lah dengar bunyi suara-suara jeritan mintak tolong lah.. heshhhhhhh seram
  
 kasawan berek tahanan dan lokasi kubu

start dibuka untuk umum pada tahun 2002, dan beroperasi bermula jam 9 pagi hingga 11 malam.. menurut katanya, sebelum tempat ni dibuka, macam-macam proses dibuat untuk mengahalau makhluk halus yang ada kat situ.. tapi rasenye sampai sekarang masih ada je lagi makhluk yang stay kat situ.. yelah dah memang tempat die kan... 

untuk masuk ke sini harga tiket kalo warganegara dewasa RM20 , kanak-kanak RM10.. pihak muzium ada buat Penang Spooky Ghost Tour pada malam sambutan Hungry Ghost Festival.. so pada sesiapa yang memang tahap berani gila mencabar diri sendiri, masa Spooky Tour tu pelawat bukan sahaja boleh melawat muzium pada waktu malam malah siap boleh bermalam kat situ.. tapi kalo bagi kat aku FREE tiket pon memang idok ler aku nak bermalam kat situ.. huuuuuuuu sherammmm 


haaa tudia sebahagian geng bas sekolah yang berjaya aku tarik untuk fotografi.. kesian cikgu-cikgunya masing-masing dah penat pastu pulak henfon dorang masing-masing bateri dah kong.. ni pon guna kamera fon cabuk aku, sipbekla aku bawak powerbank.. kalo tidak lama dah bateri fon aku pon lebur... setel je kutip pengalaman kat War Museum ni, maka berakhirlah short trip to Penang aku.. kami  bertolak balik lepas mangrib dalam jam 8 camtu dan selamat sampai dalam jam 11.30 camtu.. semuanya terlentok kepenatan dalam bas.. dengan aku sekali pon lena.. penat berperang kat War Museum la katekan hehehe


*seriyesly tak puas lagi round Penang. Banyak lagi tempat aku belom explore.. jom sesape nak teman aku explore Penang nanti ?

Short Trip Penang | Part 2

2:25 PM 14 Comments A+ a-

sambungan pada Short Trip Penang Part 1 sebelum ni, lepas setel have fun kat atas Bukit Bendera tu, kami p ke Padang Kota Lama pulak.. entrance fee cuma RM3 untuk adult dan RM2 untuk kanak-kanak.. bukak sepanjang Isnin sampai Sabtu dari 9 pagi sampai 6 petang.. kat situ pon menarik jugak bagi aku sebab banyak peninggalan sejarah macam sculpture Francis Light, Meriam Sri Rambai, ada replika British Campsite, pastu ada jugak peninggalan chapel lama.. 

  

pintu gerbang yang ada kat dataran Padang Kota Lama.. aku suka seni bina dia yang dikekalkan tu sebab cantik.. kalo jalan kaki amek angin tepi laut ni dengan marka memang tak terasa la luas dia.. hangat bercinta la katakan -- kentut pon wangi kan ? hahaha
  


ini la yang aku kata replika British Campsite.. memang sempoi.. rasa macam best je kalo camping dok dalam khemah bentuk segitiga tu hehehe
haaa yang ni pulak meriam Seri Rambai... menarik jugak kisah pasal meriam ni.. kalo nak tawu lebih, kena p explore sendiri lah hehehe

dah penat round esplanade Padang Kota tu, masa untuk explore bahagian tempat makan pulak.. kat area Padang Kota Lama ni ada dua bahagian foodcourt -- satu yang baru dan satu lagi yang lama.. kami pilih untuk explore kat yang lama sebab dengar orang cerita pasal mee sotong Hamid kemain sedap tak tau nak kata lagi dah.. jalan punya jalan, jumpak jugak akhirnya kedai yang dicari..

  
mee goreng dia memang mamak style lah kan sebab kat Penang.. nampak kaler merah menyala tu? haaaa tudia la.. aku dah la jenis tak berapa tahan pedas, sekali dapat haaaa amek hang.. sipbekla order dengan coconut shake dia -- buleh gak la cover pedas tu.. makan pulak time panas bedesing perrhhhhhh memang heaven lah baq hang ! kehkehkeh

setel je melantak mee sotong yang maha pedas ittewwww, kami pon gerak ke destinasi seterusnya.. kat mana? jeng jeng jeng nanti aku story lagi hehehe


Short Trip Penang | Part 1

12:38 PM 18 Comments A+ a-

4 September (khamis) aku join a day trip to Penang which is organised by pihak Tadika KEMAS kat area tempat aku kerja ni.. Cikgu tadika tu memang dah reserve 2 free seat untuk aku dengan Ida (partner kerja aku) sepatutnya aku dengan Ida pergi sama-sama tapi sebab Ida takleh pergi, jadinye aku sorang je la yang pergi dan seat Ida tu aku pujuk mak aku untuk ganti tolong teman kehkehkeh 

2 bijik bas dorang sediakan.. bertolak seawal jam 5.30 pagi dari lokasi Felda aku ni pastu pit stop pertama di RnR Tapah untuk solat subuh and refreshment.. pastu second pit stop kat hentian Bukit Merah untuk brekfes.. pastu kami sampai ke destinasi pertama kat Bukit Bendera atau Penang Hill pada jam 11.30 pagi.. sipbaik pergi hari khamis dan bukan public holiday so takdelah crowded sangat.. tapi itu pon boleh tahan ramai gak la tourists.. 

tinggi gila rupanya tren tu kerabat naik Bukit Bendera tu no ? buleh tahan goyang gak la lutut habeh semua hahaha.. tapi sipbek masa menghala naik, dalam tren tu packed sampaikan berhimpit-himpit so takdela nampak sangat view mengerikan kat sekeliling tu.. masa turun tu tren clear, phewwwww mencabar gak aaa nak buleh sampai ke bawah kehkehkeh =P
i didnt expect much sebenarnye kat atas tu ada apa tapi bila sampai phewwwww rupa-rupanya ada Penang Hill Mosque, Sky Terrace, ada Monkey Cup Garden, ada Owl Museum, ada Cliff Cafe..

 
 pastu ada jugak Penang Hill Love Lock which is the new attraction (launched on last February 2014) sempena Valentine Day la agaknye kot.. dia macam ala-ala yang kat Rome ke mana entah yang kononnya lock your love lah kat situ gittewwwww

  
kalo datang sini cuaca cantik memang view yang kita dapat tengok tu Subhanallah cantik betol.. tapi memandangkan aku datang dengan group rombongan tadika (anak-anak kecil + mak / ayah dorang) jadinye takdelah nak tangkap jiwang ke hape.. haishhh nanti dah kahwen kena ajak hasben mai sini lah kehkehkeh  *gatai* =P
  
kat atas tu jugak ada Owl Museum + Cliff Cafe.. viewnye memang superb lah.. maklumlah atas puncak bukit lah katekan.. untuk masuk Owl Museum ni kanak-kanak FREE je dan untuk adult RM5.00 .. banyak lah info pasal burung hantu kat dalam tu.. figura berkenaan burung hantu pon banyak dan Owl Museum ni jugak diiktiraf dalam Malaysia Book of Records -- The First Owl Museum in Malaysia..
   
kat Monkey Cup garden ni ada banyakla spesis Periuk Kera.. daripada yang sekecil-kecil sampailah sebesar-besar periuk kera.. seronok bila bawak budak-budak sebab jiwa dorang memang tengah nak belajar.. macam-macam soalan ditanye.. 

lepas setel Penang Hill, kami p pulak ke Padang Kota tapi itu nanti lah aku story dalam part 2.. hehehe kemain lagi engko kan Ana nak ada Part Two -- Three bagai =P

and dat was my first time jejak kaki ke Penang Hill walaupon dulu aku study 3 tahun dok Penang tu tapi tak penah sampai ke situ.. maklumla masa belajaq dulu jenih tekun gila -- p class -- balik class. tu je la keja aku.. pastu aku p pon setakat Kompleks Bukit Jambul, PC Fair kat PISA, Pesta Sg Nibong, Kek Lok Si Temple.. tu je la.. belambak lagi tempat aku tak explore habeh kat Penang tu..


Suka Betul

8:34 PM 10 Comments A+ a-

aku ada sorang je anak sedara (Rafael Zafuan).. belum ada rezeki lagi bertambah dari segi anak buah.. tapi ada satu pon dah boleh pening lalat gak la melayan kerenah.. kalo ramai entahla mau tak terlayan dah aku kehkehkeh =P

si Rafael ni perkara paling obses adalah Otromen.. tak kiralah baik dari segi tengok youtube ke, beg / kasut / tshirt / barang mainan ke atau apa sajalah yang dia nampak otromen sebagai karakternye memang dia merengek la hendakkan benda tu.. sampai kadang tu mama dengan papa nye pon tak larat nak melayan dah.. tapi sipbekla takde sampai tahap mengamuk-ngamuk kat mall ke hape disebabkan nampak karakter otromen.. kira boleh behave lagi lah budak Rafael ni hehe

aku ni pulak jenis rajin jugakla melayankan bab-bab otromen ni tapi aku bagi syarat la macam contohnye kena baca fatihah dulu ke atau doa harian ape-ape lah yang die cakap cikgu dah ajar kat sekolah.. bila dia berjaya ujian yang aku suruh baca tu, then baru aku bagi reward.. kalini disebabkan dia lulus baca surah Al-Fatihah dan surah 3 Kul, so aku pon janji untuk belikan bantal felt otromen untuk dia..

 
aku tempah kat sorang akak yang memang amek tempahan bantal felt.. aku nak buat sendiri, macam malas bertingkek-tingkek la pulak hahaha.. macam-macam pesen lagi lah rupe bantal felt / karakter yang orang request dia buat..  bila dapat je bantal otromen tu ke tangan si Rafael apa lagi, tak lepas langsung dah.. ke sana sini diusungnye.. malam time nak tido jangan katalah, itu dulu lah yang dia cari.. bakal jadi bantal busuk je nampak gaya tu Rafael oi =P