Apalagi yang diharapkan...

3:35 PM 9 Comments A+ a-

 "Perkenalan yang singkat. Tak sangka dia jodoh As rupanya" - itu ayat pertama yang terkeluar dari mulut As (kawan kerja aku yang handle site kat Felda Trolak Utara).  Kisah cinta As buleh dikatakan banyak pancaroba nye juga. 

Bukan seorang dua je insan yang pernah menyulam cinta dengan As. Ada dua tiga orang juga tapi setiap daripada kisah cinta tu berakhir dengan tak berapa indah.

Rupanya benarlah : "Allah dah janji setiap insan ada bahagiannya - rezekinya, ujiannya, jodohnya. Cuma cepat atau lambat saja"

Hasben As (Fattah) hadir dalam hidup As selepas bermacam kisah pahit As kena telan. Fattah decide nak jumpa family As terus selepas beberapa bulan perkenalan dan lepas tu terus bawa keluarga datang berjumpa dan kenal antara keluarga masing-masing. Terus bincang hal untuk bertunang (3 bulan je bertunang dan lepas tu terus walimatulurus). 

Ceria habes muka As di hari bersejarah dia diijabkabulkan sah menjadi suri hidup Fattah. Dan secara rasminya juga As dah takkan bersama team kerja kami lagi lepas ni sebab encik suaminya nak As ada depan mata setiap saat hehehe =P

Alhamdulillah tahniah dipermudahkan segala urusan As dan Fattah. Semoga kekal bahagia selamanya.

Tak perlu serabut fikir hal kerja lagi dah lepas ni As. Boleh fokus jaga Encik Suami je hehehe


Apa pun kena redha

9:33 AM 3 Comments A+ a-



"Jujur aku katakan, berjejak menyusur nasib bukanlah satu perkara mudah. Aku tahu. Memang susah. Dan cukup payah. 
Terkadang tanpa pilihan, kita paksakan diri untuk cuba melangkah dan terus melangkah. 
Ikhlas? 
Tak. 

Bila kau terpaksa, usah dibicara perihal ikhlas.
Aku sendiri, bila terpaksa, aku memang tak pernah ikhlas.
Boleh dikatakan tak ikhlas langsung.
Kot.
In fact, jauhhhhhhh di sudut hati, aku harap yang takdir itu kelak akan berubah.

There's always hope. Berharap ke arah positif memang tak salah.

Akan tetapi, dalam masa yang sama, aku cuba untuk redha.
Kerana berbanding ikhlas, aku kira redha itu nilainya berkali ganda lebih bermakna.

Jadi, atas sebab itu, meski tidak ikhlas, aku cuba untuk terus berjalan dengan redha.
Apapun, aku tetap terpaksa.
Ia masih dalam konsep keterpaksaan.

So? Macam mana nak berjalan bila nasib tak menyebelahi kita?
Macam tu la.
Jalan macam biasa.
Tak ikhlas?
Tak apa.

Yang penting kena redha."