Fuhhhh Februari dah ka?

Fuhhhhh masuk februari dah ka? Apadia punya busy sampai takdan nak melawat kengkawan dah la ni? Sorrylah semua yang dah singgah sini dan aku masih takdan singgah balas jejak. Sibuk lebih pada menteri pulak dah rasa ni. Haisshh~ tak boleh jadi ni.

Takpa satgi aku balas jejak semuaaaaa yang dah mai singgah sini. Ni #ProjekDapur aku dengan anak sedara aku masa dia ada balik kampung sempena cuti hujung minggu baru ni. Dia lama dah pantun kat aku mintak tolong buatkan menatang bulat-bulat ni. 

Masalahnya - dia duduk kat Shah Alam sana dengan mama papa dia. Aku pulak duduk di kampung dengan mak ayah aku. Jadinya aku kata kalau ada dia balik kampung baru lah boleh nak buat menatang bulat-bulat ni.

Bila dia balik cuti baru ni, apa lagi memang tak kasih chance dah. Menatang bulat-bulat ni aku panggil Crunchy Cheesy Potato Ball hahaha tudia punya panjang nama. Bahan-bahan dia mudah ja. Kalau sesapa nak try, google je ada belambak resepi. Kalau yang ni resepi versi aku :

RESEPI CHRUNCHY CHEESY POTATO BALL

BAHAN-BAHAN :

  •  5 biji kentang
  •  1 cawan tepung gandum
  • setengah cawan minyak masak
  •  mozzarella / cheddar cheese  
*(Tips: Kalau suka efek ‘tarik’ macam pizza boleh guna mozzarella. Kalau suka ‘melting’ meleleh-leleh boleh gunakan cheddar.)
  • breadcrumb
  • 2 bji telur

CARA-CARA : 
  • Rebuskan kentang sehingga lembut/empuk & lenyekkan.
  • Letakkan sedikit lada sulah & garam.
  • Masukkan secawan tepung gandum & adun sebati.
  • Uli hingga menjadi doh (lepas siap rehatkan 5 minit)
  • Bentukkan adunan jadi bulat-bulat (letakkan hirisan cheese ke dalamnya)
  • Celupkan bebola ke dalam telur yang dipukul dengan campuran lada sulah sikit.
  • Golekkan atas serbuk roti & gorengkan.

*TIPS : 
Kalau nak tambah sedap, tarukla hirisan sosej ke, jejari ketam ke, meatball ke. Atau ape benda binatang lah yang tekak kita rasa nak duk dalam tu =P

20 comments:

  1. Replies
    1. meh la dtg sini sis dear anies hehe

      Delete
  2. sedapnyaaaaaa *nangis sbb terliur

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak jgnla nangis hehe

      Delete
    2. hehe

      hi. jmput la join n meriahkan segmen GA kt sini

      http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

      Delete
  3. wau.. kentang, ingatkan fish ball .. nice..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kentang sy lenyek pstu sy bulat2 kan die & salut dgn breadcrumb hehe

      Delete
  4. Replies
    1. kalo ade org tlg buatkan lg sedapkan yui hehe

      Delete
  5. sedapnyaaaa....terliuq dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sorry den dyen buat awak terliur pulak *tutup mata*

      Delete
  6. My adik pernah buat makanan ni. Sedap oooo..
    Tambah-tambah bila makan waktu panas. Fuuuhhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan waktu panas mmg sedap cEro !

      Delete
  7. Wah! bulatnya... gebu pulak tu.
    Sedapnya!!!
    Nanti nak try resepi Anamizu la ;-)

    ReplyDelete
  8. menyelerakannyaaaaa lapar pulakk tu ni hahaha follow sini #3958

    ReplyDelete
  9. sedapnyaaaa.

    hi. jmput la join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

    ReplyDelete