Mentekedarah cengkerang ke apa?

Hai engkorang semua.

Mei pun dah nak ke penghujung. Sebenarnya entri ni tersimpan dalam draft semenjak 13 Mei haritu. Kononnya bercadang nak pulish sempena perubahan baru tapi apakan daya, kita merancang tapi Allah lebih baik.





Ini lebih kepada #FamilyProject bilamana adik-beradik pakat balik berkumpul di hujung minggu. Dalam family aku, kalau bab dapur ni anchornya adalah Akak Ipar aku. Dia sangat berkaliber dalam bersilat di dapur.

Dah lama planning nak buat sesi makan cengkerang ataupun 'shell out' ataupun western dulang ni tapi disebabkan kekangan masa asyik tertunda. Jadi haritu sebelum puasa, alang-alang terkena pulak hari birthday aku jadi abang long aku teruslah ajak buat makan-makan ni.

Puas hati buat masak sendiri kat rumah sebab kos beli bahan-bahan semua tu baru lebih kurang RM50.00-RM60.00 je dapat makan 5 hingga 6 orang kalau dibandingkan makan di kedai baru 2 pax saja pun kadang tu dah RM50.00 kan ? 


*Selamat Berpuasa semua !
*Terima kasih semua singgah sini.
*On my way balas jejak engkorang :)



17 comments:

  1. Alaaaa baru nak tanya makan kat kedai mana...huhuhu rupanya home made...dahlah gambar dia mengancam betul! sib baik baca entry ni time dah berbuka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai sofie,

      hehe haah buat kat rumah sbb akak ipar masterchef :P
      ha nasib baik baca lepas dah berbuka ye hehe

      Delete
  2. Huiyoo homemade shellout ni nampak macam lebih mengancam dari yang ada kat restoran tu je, versi yang ni siap ada sotong goreng celup tepung lagiii... power *thumbs up* :D

    Happy belated birthday buat Ana ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ipar & abg long aku kata kena buat sndiri je lah baru puas hati nak dpt makan. kalo kat kedai rasa mcm ciput je tetibe dah habis :P

      sotong celup tepung tu anak buah yg request hehe

      birthday kita bkn sama ke 13 mei? hehehe

      Delete
  3. Salam Ramadhan ana-mizu,
    Home cook juga best dan berbaloi-baloi. Serious nampak sedap dan banyak portion. Seronok makan ramai-ramai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan juga LZ.

      Haah homecook jugak yg best & berbaloi sbb portion dpt byk & dpt mkn ramai2 hehe

      Delete
  4. masak sendiri memang sentiasa menjimatkan... selamat berpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul tu ewanthology. selaat berpuasa jugak ewan.

      Delete
  5. share n masak sama2 mmg puas hati selamat berpuasa ana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dpt masak sama2 & mkn sama2 tu yg feeeeeel tu ehee~
      selamat berpuasa jugak sis dear anies :)

      Delete
  6. Adoiii... tertengok ni time petang-petang macam di bulan puasa ini adalah satu mimpi ngeri hahahaa...

    Tak pernah bershellout family macam ni lagi biasa barbeque jer... next time nak bagi cadangan bershellout pulaklah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ampun Mrs A hahaha. sipbaik skrg dah habes bln puasa dah =P

      takpe nti boleh try buat shellout pulak dgn family hehe

      Delete
  7. sedapnyaaaa ni makan panas2 ni best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah mkn panas2 mmg feeling betul siti hehe

      Delete
  8. Uihhhh tergoda terliur terlapar semua ada!
    Ana,...akak masih berhutang dengan Ana ni. Maaf ye,..banyak sangat urusan nak kena setel. Tapi akak tak lupa,...huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak farahhhhhhhhh ! hehehe. takpe kak. Ana faham je. nanti akak dah lapang-lapang baru akak setelkan hehehe

      Delete