Ada yang tak boleh minum susu ke?

by - 11:16 AM


Hai engkorang. Semoga sihat ceria bahagia sajelah semuanya. Tak lama lagi dah nak masuk Ramadhan dan selalunya ramai yang memilih untuk berdiet di samping berpuasa. Ada yang waktu sahur hanya minum susu dan makan kurma sahaja untuk bertahan hingga ke waktu berbuka puasa.

Aku pernah jugak cuba untuk minum susu tapi selalunya mesti gagal. Gagal tu maksud aku bila dah masuk je susu tu dalam mulut mesti masa tu jugak akan termuntah balik. Dan pernah satu kali tu aku dah berjaya telan susu tu tapi malangnya beberapa saat lepas tu termuntah balik keluar segala isi dalam perut T___T

Aku pernah cuba minum susu perisa Coklat dan alhamdulillah boleh pulak telan elok je takde muntah ape segala. Susu yang pure color putih dengan susu perisa strawberry je aku tak boleh. Yang coklat ok je.

Seronok tengok orang minum susu takde muntah pun. Ke ade jugak yang sama macam aku tak boleh minum susu?


You May Also Like

20 Lovenote(S)

  1. sekarang susu banyak perisa, susu greentea atau susu kurma boleh minum tak?

    alhamdulillah bv boleh je minum susu cuma tu la, klau minum susu mana2 gerenti dapat 'melepas'dengan jayanya 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu perisa coklat je boleh telan. perisa lain mmg tak boleh go lah BV =P 'melepas' dgn jayanya ek? ahakkkks~

      Delete
  2. akak mmg tak minat susu putih, klu minum mcmtu je mmg pastu mesti muntah
    tp klu campur dlm bijirin atau ngn oat boleh minum, akak lbh pilih susu berperisa mcm coklat, stoberi ke itu blh la telan gitu je... tp kdg tekak ni ngada2 gk takmo telan sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy belum cuba lagi campur dlm bijirin atau oat sbb oat pun mmg sy tak boleh telan jugak =P

      Delete
  3. Saya pun dulu memang tak boleh minum susu putih. Sejenis yang kalau minum je, muntah. Tapi sekarang alhamdulillah, okay dah boleh terima. Tapi ikut jenis susu putih tu. Saya minum skimmed milk dekat sini. Rasa dia macam air kosong. Tapi nanti tak tahulah boleh telan full cream milk ke tak sebab dekat Malaysia, susu yang banyak dijual full cream milk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh skimmed milk kat sana rasa air kosong ek? kalo cmtu mgkin k.ana boleh lah telan agaknye hehehe

      Delete
  4. Kak ana hantu susu. Mmh wajib minum segelas susu masa sahur. Skrg dah ada susu kurma. Pun sedap. Heeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah tgk akak mmg fevere susu-susu nih hehe

      Delete
  5. abe kie suka minum susu tepung je. sejak ada diabetes ni cuba elakkan minum susu pekat manis dlm tin tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah abe kie susu pekat manis tu tak elok untuk kesihatan.. moga sentiasa sihat abe kie..

      Delete
  6. Fatina pun tak boleh telan susu putih confirm nak termuntah tapi susu coklat boleh. Sedap kalau yg susu coklat, yg putih je bermasalah :'D

    Fatina Mudz || The Infinity Words

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah! same kite sbb susu putih mmg tak boleh telan langsung la hehe

      Delete
  7. me!! esp susu tepung... ;-)

    ReplyDelete
  8. some people do have lactose intolerance but can you eat chocolates?

    ReplyDelete
  9. Saya suka susu. .. Dulu kerap minum susu tin tu la. . Mmg xelok. .Sejak dok dgn mertua ni, keluarga sana minum susu tepung. . Saya pon terjebak minum sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha betoi ZF susu tin tu tak elok utk kesihatan.. mujuq la keluarga mtua ZF jenis minum susu tepung terus terjebak ke arah kebaikan hehe

      Delete
  10. sis hantu susu.... sukaaa giler!! tapi sayang x putih melepak.. kiki... anyway, salam kenal dr Sis Hawa. Done follow blog awak

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh sis hantu susu ek? hehe salam kenal sis hawa. TQ sudi singgah sini :)

      Delete