Ini kejadian hujung minggu juga bilamana seorang Bong buat permintaan nak Cucur Jagung yang rangup di luar lembut di dalam.
Nasib baik kakak mu ini masih ada saki baki kerajinan itu Bong.
Maka terjadilah Cucur Jagung Crispy untuk Bong.
BAHAN-BAHAN nya mudah saja :
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung pulut
- *Gandakan tepung jika perlu buat banyak.
- *Sedikit garam, gula, serbuk perasa di bancuh dengan air.
- *Sukatan air lebih kurang 170ml (untuk sukatan ini).
BAHAN SAMPINGAN (OPTIONAL)
- *Jagung
- *Udang Cincang kasar
- *Bawang Merah dihiris kasar
- *Daun bawang / daun kucai
- *Lobak Merah dihiris halus / potong dadu
CARA-CARA :
- *Letak / masukkan apa saja sayur tambahan jika suka
- *Satukan kesemua bahan, pastikan adunan kental.
- *Kemudian sudukan / jemput gunakan jari jemari dan 'deep fry'
- *Gunakan jari jemari lebih afdhal. Itu barulah dinamakan air tangan hehehe
Cucur Jagung Rangup di luar lembut di dalam siapp!
Siapa je yang menolak kehadiran cucur jagung kan?
Sedapnya...nanti nak cuba buat la...
ReplyDeleteSedapnya cucur jagung ni.
ReplyDeleteWahhh...Menarik ni..Bleh try nnt =D
ReplyDeleteakak tak pernah cuba cucur guna tepung pulut..nak ambil la resepi Ana ni
ReplyDeletewaaaa sedap nampak cruchy jerk
ReplyDeleteSedapnya!
ReplyDeleteNak pinjam tau resepi Ana ni ☺️