Showing posts with label life. Show all posts
Showing posts with label life. Show all posts

mandai | makanan orang banjar



mak dan abah guwa memang pure banjar.. mak guwa berasal dari parit 6 atas.. abah guwa pulak parit 2.. dua²  kat area bagan serai sana.. dalam kebudayaan Banjar ada macam² jenis makanan… memandangkan guwa memang anak banjar, ada certain makanan spesel orang banjar yang guwa agak familiar la..
antaranya yang agak femes adalah wadi, pekasam, gagatas, kalakatar, dan jugak mandai.. nama dia memang bunyi agak pelik.. pronounciation  dia pon memang ada cara la.. idgham dia pon kena betoi.. kalo tidak memang jadi pelik la..kehkehkeh
sebelum ni ada gak kawan² blogger yang suggest kat guwa mintak buat entry pasal makanan orang banjar.. abang long guwa pon dah lame gak suggest suruh tempek kat blog pasal makanan orang banjar ni.. bukan ape, at least kalo ade anak² banjar yang dok gugel, ade gak dapat info..hehe
kebetulan pulak arini tadi mak guwa ada buat satu makanan ni,  namanya Mandai atau pun kulit Tiwadak (cempedak) kata orang banjar.. die sebenarnye kulit cempedak yang digoreng.. orang Banjar sebut kulit cempedak goreng sebagai mandai dan ada jugak yang sebut hampapai..
Mandai ni dah lama dijadikan lauk alternatif bagi orang Banjar.. macam yang mak dengan abah guwa selalu cerita, “dulu mana la ada kepsi mekdi semua.. kulit cempedak ni je la lauk mak.. hangpa la ni untung.. makan smua lauk sedap²”  perhhh! touching dan terinsaf sekejap guwa ()  
cempedak ni selalunya memang orang makan buah die dan kebanyakan orang tak terfikir pon untuk manfaatkan kulit cempedak ni.. tapi arini tadi guwa sempat menuntut ilmu dari mak guwa  cemane cara nak buat mandai ni.. lets cekidaut!


bahan²:
-kulit cempedak, garam, minyak masak

cara² membuatnye :
-kulit cempedak dikupas bahagian luarnye yang keras(hijau) tu
-kemudian dibersihkan
-potongla ikut saiz cemane yang rasa sesuai / sedang²
-rendam dalam air garam selama 2 atau 3 malam (kalo nk rendam 2-3 jam je pon bleh tp tak berape kaw la nti) <--- mak guwa soh tulis *okeh mak,dah tulis ni*
-bila nak makan, amek je kulit cempedak yang dah direndam tu tadi pastu perah sikit kasi air die kering pastu panaskan je minyak and goreng lah secara deep fry *perhh! deep fry ko! <--- ni pon mak guwa pesan
-pastikan jangan bergayut di talipon bersama buah hati semasa menggoreng. nescaya mandai akan hangit nanti =P
-dah siap goreng? kasi kaut itu nasik,taruk dlm pinggan,kasi suapla dalam mulut =P




makan dengan nasik panas² memang kool dan ohsemmm la rasa dia.. generasi terdahulu tak sia² kan rezeki yang ada.. bukan macam generasi zaman sekarang.. makan pon nak kat tempat ekon.. bila oder dah sampai, cuit sini sikit, cuit sana sikit dah stop makan.. tengok resit,perhhhhhhhh!

tart telur ohsem

pagi sabtu yang indah.. cuaca pon suam² kuku je.. mood bekerje pon datang tanpa dipaksa.. walaupon orang laen sakan spend weekend merata, guwa tetap bekerja.. pedulik hape guwa.. aah memang guwa suke datang kerja.. daripada guwa berhabes ringgit malaysia ke sana sini, guwa lagi rela perabeh masa kat tempat kerja yang dicintai dan dikasihi ni.. ohh sangat indah bekerja.. weeeeee!



erkkk alhamdulillah.. kenyang.. bersyukur lahir dan hidup di bumi malaysia.. takde perang.. takde bom merate.. dan lagi indah bila ada kawan yang sudi bagi free tart telur di kala perut mule berkeroncong.. terime kaseh OYIN for the yummy egg tart! berbaloi² rasa dia! errr nanti nak terjah rumah oyin la..lalalala~ =D

windows fail to load | sangat bagus


"windows failed to load because the kernel is missing or corrupt"





adik guwa punya netbook jadi gini.. dia sangat pulun maen online game.. macam²  game die pulun.. Mission Againts Terrer (MAT) lah.. Counter Strike lah.. game² kat  fesbuk takyah cakapla.. memang takyah guwa ajar.. bile dah jadi gini, baru datang ngadu kat guwa.. buat muka innocent gila.. pastu cakap "errrr kak..nape tah jadi cmni.. tetibe je jadi cmni kak.."  owhhh tetibe je jadi ye? guwa amek,guwa peram dulu 2,3 hari.. biar die mengelupur tak dapat men game.. 

pastu guwa yang sangat terer ni pon pikir ape yang guwa kena buat untuk overcome benda ni.. sipbekla guwa ada join satu group kat fesbuk.. Geng Informasi Teknologi nama group tu.. ramai otai IT kat situ.. bagi je soklan / masalah pape.. bedesup je dorang bagi jawapan.. konfem tak menyesal..hehe

admin dia yang add guwa si shahril zaabar tu.. ala owner software for dummies tu.. kenal? kalo tak kenal rajin² la terjah.. konfem tak menyesal..kehkehkeh

carta hati | akustik gitar





Engkau duduk di situ
Diam tersipu malu
Mahu mendekati aku
Aku mulai resah
Hatiku jadi kebah
Melihat dirimu aku rebah
Tapi hati ini kuat menyatakan
Kau terkini duduk di carta hati

Lalu cinta kita bermula
Dari mata turun ke jiwa
Dari teman menjadi cinta
Dan berjanji untuk setia
Sehidup semati kita
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selamanya
Jangan engkau jangan pergi
Jangan tinggalku sendiri
Jangan tinggalkan carta hati
Kau janjikan bahagia
Ku janji kau tak terluka
Teruslah berada di carta hati kita
Lalu cinta kita bermula
Dari mata turun ke jiwa
Dari teman menjadi cinta
Dan berjanji untuk setia
Sehidup semati kita
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selama-lamanya





guwa rasa kool gila kalo gurl pandai maen gitar.. dedolu ade gak belajar petik² gitar.. tu pon pinjam sat encik renjer punya sebab dia mai bawak gitar masa tengah set up hall untuk program komuniti dulu..  lagi best kalo masa besday member/besfren/kekaseh hati kita, dapat maen gitar buat akustik version lagu hepy besday.. pastu siap bagi eskrem chocolate kek! perhh kool la wehhhh! =P



tunangan orang part 2


ramai yang pilih 01/01/2012 sebagai tarikh untuk majlis pernikahan.. tak pon majlis bertunang.. macam dalam cerita guwa sebelum ni, member guwa si illa dan rafidah pon dah selamat jadi tunangan orang pada hari yang sama.. penat jugaklah guwa rushing ke sana kemari.. pulun  menyibukkan diri untuk attend majlis dua orang member guwa ni.. dan rupa²nya ada sorang lagi member guwa bertunang pada tarikh yang sama jugak! guwa baru tau bila dia uplod gambar pertunangan dia kat fesbuk... fuhhhh sipbek ada fesbuk.. dapat gak guwa tahu perkembangan member guwa yang jauh²..hehe


ni antara gambar² dia yang guwa rembat dari fesbuk..kehkehkeh


  


guwa paling suka gambar yang last ni.. fesbuk punya hal.. kool dan ohsem!


dyana ni member guwa masa kat USM dedolu.. dia kat penang sekarang.. sipbekla ade fesbuk, dapat gak guwa cuci mata tengok gambar comey² time dorang bertunang.. nak pegi, dah tentu tak bleh sebab ramai yang bertunang tarikh yang sama..tahniah dyana dan wan!






nanti KAHWIN pon mesti tarikh dekat² je..ermm

lelaki kontrol kool?



honeymoon adik guwa (pian) dah berakhir harini.. kalo hari-hari sebelum ni memang indah je bagi pian.. mata yang berat nak bukak pon jadi terbeliak bila lobang hidong dapat mengesan aroma yang enak yang tentunya datang dari dapur.. celik je mata, seret kaki ke dapur, walaaaaaah! terbentang dah macam-macam juadah hasil chef mommy kesayangan..  kat hostel maklumla, makan smua jenis kawah. mana nak dapat yang sedap macam mak masak. berat hati dia nak balik. nak packing baju pon berat je. lambat je. hati sedih sebenarnye nak tinggalkan family terchenta di kampong ni..guwa tahu. tapi buat-buat kool.cehhh~ =P