cikgu, murid dan facebook






SCENE 1 :

adik A : kak ana, nak print ni.. (tangan tunjuk kat monitor PC)
guwa : ok dik (approvekan printer utk proceed printing)


trettttttt.....tretttt (bunyi printer ceni ke????)
bile semua paper dah setel keluar...



guwa : errrr dik, ni ape ey dik??
adik A : (berjalan ke arah guwa sambil berkata) ala kak ana ni.. ni la nota kitorang.. 
adik B : aah la kak.. tu nota.. cikgu suruh check kat blog die pastu kene print sendiri je..
guwa : perhhh zaman sekarang memang gini ey? *monolog dalam hati kecil guwa


SCENE 2 :

adik R : weii ni tengok ni cikgu dah post kat group ni pasal nota tu la..
adik S : aah la.. sipbek ko cakap, kalo tak konfem aku tak sedar..
adik R & S : kak ana, ni boleh print direct ke ni? kitorang nak print nota ni dah..
guwa : wokeh dik,proceed.




cikgu sekolah sekarang dah upgred.. inform kat group fesbuk je pasal nota.. kasi link kat fesbuk / blog je supaya student senang nak print sendiri.. suasana tu dulu guwa tempuh masa dah jejak kaki masuk Uni.. masa umur belasan tahun, nak on komputer pon cuak gile sebab takot rosak ke meletop ke =.='

Jom Reka TAGLINE | geng fiqra



1) buat entry tajuk " Jom Reka TAGLINE " [done]
2) letakkan blogger card dalam entry [done]
3) reka 1 sahaja tagline untuk GENG fiQ'Ra [done]
contoh: "andai GENG fiQ'Ra berbicara"


blogger card


TAGLINE : "Gempak...Fewiit!"




logo buruk ciptaan guwa.. tangan gatal nak combine kaler-kaler gitu.. Geng FiQra yang Gempak, Fewiiiit! kan memang kalerful.. penuh macam-macam kaler + perangai + ragam..
those colour stands for :

G & F : stands for Geng FiQ'ra itself :)
BIRU : kemachoan ahli lelaki (jejaka melayu terakhir)
PINK : keayuan & kecomelan ahli gegurl
BULAT HIJAU & HITAM : penyatuan semua ahli geng FiQra yang Gempak..Fewiit!



amacam? ok tak? ok tak?
ok babai~

ketumbuhan kerana fastfood???







*klik untuk membesar*


guwa dapat dari wall fesbuk sorang member guwa.. telan air lior gak guwa bila bace bende nih.. sekarang ni fastfood dan manusia dah macam isi dengan kuku je.. pantang dapat gaji, konfem kepsi! tak pun mekdi.. busuk² pon domino piza.. part yang air gas coke tu guwa takde hal sangatla sebab memang guwa reject air² berGAS ni.. macam mak guwa selalu cakap "mak tak retila minum air tu..tajam sangat kat tekak" 

fastfood? soryla geng.. guwa tak makan.. errrr tapi kalo ade yang nak belanje.... aaaaaa rezeki jangan ditolak orang kate kan?kan?kan?  aaaaaaa cane? cane? ala~





Segmen : Kartun Kesukaan Saya





Segmen ni akan tamat pada 17 Disember 2011 



segmen anjuran era kecik ni dah start masa awal disember aritu.. unik gak segmen ni sebab tu guwa join..hehe.. syarat-syarat die senang je..semua ade kat sini.. 





nama kartun : usop sontorian
kenapa?? : guwa minat gila kartun usop ni sebab memang kartun 1 malaysia lah.. setiap bangsa yang ada kat malaysia ni digarap baik dalam watak masing-masing.. usop boleh berkawan baik dengan semua bangsa tak kirala singh ke, india ke, cina ke semua dia on je.. cara hidup kat kampung parit sonto plak memang harmoni je.. dia punya muzik latar dalam kartun ni memang layan wo! sape-sape yang sebaya guwa atau lebih senior memang familiar la dengan usop sontorian ni.. part paling guwa tak lupa, topi si dol tu die buat ape pon memang takkan tinggal punye even kalo die berenang atau menyelam maintain je topi die! ada jugak watak ayam jantan nama dia selebet dengan besfren dia si katak hijau yang nama arba kot kalo tak silap.. 






nama kartun : keluang man
kenapa??? : ini kartun superhero ala-ala batman tapi versi malaysia.. watak utama dia borhan sebagai keluang man.. kartun ni pon dah lama dulu tayang kat tv.. borhan digambarkan sebagai sorang yang mengalami masalah mental sikit dan dimasukkan ke rumah sakit jiwa.. keluang man yang sebenarnya dah mati tapi si borhan ni yang terjumpa topeng keluang tu.. pastu dia la yang jadi hero membanteras jenayah.. siap ada inspektor sahab yang tak puas hati dengan keluang man ni sebab terer sangat kasi setel kes jenayah.. pastu tak lama tu borhan dapat sorang kawan masa kat rumah sakit jiwa tu.. member dia tu plak ala-ala robin tapi guna nama Tiong Man.. hehe



sory la era.. TERexited plak sampai dua kartun guwa tempek.. dan kedua-duanya made in malaysia.. guwa memang sokong barangan buatan tempatan.. hoyehh~


ustaz kazim | terima kasih










campur dengan kos mentenen yang latest ni, kereta aku dah makan duit dekat 4K.. tahun ni saja.. sekarang keta aku kena overhaul.. aritu masuk ayaQ.. sakit betoi hati aku.. berat sangat ujian aku.. mungkin allah nak bagi kesenangan kot kat aku lepas ni..kalau nak kira tension, memang aku dah tahap maximum sekarang ni.. menyumpah gak la aku..biasala, iman aku bukan setebal ulamak.. ni pun aku kira bleh kool lagi..dengan ilmu yang aku dok study dengan ustaz kazim.. kalo tidak, lagi teruk dah hilang pertimbangan.. mana tak nya, baru-baru ni masa raya puasa aritu kereta tu dah rosak, ni rosak lagi.. sebelum raya aritu dah la rosak dah.. dah makan dekat 1.5K masa tu.. hang kira sendiri la semua dah berapa.. mana aku tak menyirap.. tu tak masuk tukar tayar, renew roadtax + insurans.. yang tu dah kira wajib.. ni yang sampingan ni dok jadi macam-macam ni yang aku pedih sangat...aku syukur sangat sebab ada kesan dari ilmu ustaz kazim.. dia kata rilekla dengan ujian.. allah nak bagi yang lebih baik.. mau sabaQ la dulu.. kena Qanaah. pastu jiwa mau besaQ.. rilek la, ni baru sikit.. allah hanya uji setahap yang hamba Dia mampu tempuh.. sebab tu ujian setiap manusia tak sama..aku memang nampak.. sungguh wo ujian setiap orang berbeza.. ni aku nampak dari pengalaman hidup aku.. banyak sangat dah contoh aku jumpak..banyak kesan ustaz kazim kat aku.. aku sendiri pun bleh rasa.. hidup kita ni, allah dah atur semua.. kita cuma bleh try la kalau nak jadi lebih baik.. kalau allah izinkan,dapatla.. kalau tak, memang tak jadila.. hang usaha la cmna teruk pon.. perjalanan hidup, rezeki, jodoh, ajal, kaya,, miskin, dan kesihatan, semua allah dah setting..  kita kena folow je la.. sebab tu la  Qanaah  tu penting... kalo tidak, tu yang kena dperession, hilang pertimbangan, murtad, ambik dadah, bunuh diri lah.. sebab jiwa kecik la tu ustaz kazim kata..aku ni manusia biasa.. iman pun nipis.. kadang-kadang aku merungut gak sikit-sikit.. adatla.. nama pun pun manusia biasa.. nasib baik aku ada ilmu uztaz kazim bleh gak tolong backup.. aku selalu jumpak orang yang memang jenis tak percaya bahawasanya rezeki tu allah dah tetapkan.. kalau kapir tu memangla, dia takdak agama.. nak buat cmne, dia takdak ilmu.. nak marah pun takleh.. ustaz kazim pesan lagi : nasihatla orang2 camtu dengan berhemah.. bukan dengan caci maki.. kalau maki nanti jadi gadoh..









sumber : sms saudaraku

nota kecil : bersabarlah wahai saudaraku..sesunggunya DIA menduga hambaNya untuk memberikan yang lebih baik..insyaAllah~