contoh najis besar ?


assalamualaikum..

weekend memang selalunya ada majlis kawen lah kan.. macam guwa ni kerja plak dalam felda, memang dah jadi aktiviti wajib hujung minggulah untuk pergi majlis ceni.. maklumlah orang dah jemput kena lah pegi.. tambah plak bab makan free kan.. memang sory lah guwa nak lepaskan camtu je.. kehkehkeh

minggu ni sorang lagi kawan sekolah guwa dah tamatkan zaman bujang.. Shahrizam namenye.. permaisuri hatinya orang Keratong 4.. last week majlis kat umah pompuan.. minggu ni umah shah plak..cite bab nikah kawen ni guwa teringat ada satu cite pasal bab nikah.. camni cite die :

"...cuti hari minggu yang lepas, aku pergi satu majlis akad nikah kawan pada kawan aku. Waktu tu aku bercuti kat kampung dia. Jadi bila ada kenduri macam tu dia pun pergi dan ajak aku sekali. Aku pun ikut lah sekali.
Masa tu majlis akad nikah dijalankan diruang tamu. Ramai orang aku tengok.. sambil duduk bersila mengelilingi tok kadi dan pengantin lelaki. Dahsyat, pengantin tu duduk atas bantal macam raja. Aku jarang tengok majlis macam nih.
 Jadi masa bersila tu, aku pun mengesot sikit² untuk dengar apa yang tok kadi akan tanya. Rupanya macam² jugak tok kadi tanya. Tapi ada satu soalan yang menyebabkan aku malu besar.. errr ape kes aku plak yang malu besarr ??Tok kadi tanya pasal satu hari berapa kali kene sembahyang, dengan lajunye mamat pengantin tu jawab "lima".
Tok kadi tanya lagi, bagi contoh² najis kecil .. ?
dia pun jawab kencing baby yang kecik lagi.
Tok kadi pun angguk ler, jadi aku rasa jawapan tu ok la kut.
Tok kadi tanya lagi contoh najis besar, mamat tu mula dah panik, jeling kiri, jeling kanan, mula tengok syiling, aku rasa macam nak tolong je mamat pengantin tu..bukannye susah, jawapannya anjing ngan babi je..tapi mamat tu dah mula berpeluh jantan keluar kat dahi.tok kadi mula senyum.Aku sebut dalam hati moga2 dia dengar 'anjing ngan babi la hoi',
tapi rupanya aku cakap dalam hati dia tak dengar. ciss ! Aku tak tahu apa yang jadi lepas itu tapi yang pasti majlis tu jadi kecoh sebab ramai orang sekeliling yang tengah minum air sirap waktu tu tersembur keluar minuman tu terkena baju ramai orang.. aku pun sama, masa tu aku pon tengah baekkk punya dok layann air sirap tu, tiba² aku semburkan balik !dah kene member kat tepi².. kecoh jadinya.. aku pegang mata aku, penuh dengan air mata. Yang aku ingat masa tok kadi tanya tentang contoh najis besar kat pengantin tu keadaan senyap sunyi gila ! Tapi bila pengantin tu jawab "Taik Gajah" suasana jadi hingaQ terus dengan gelak ketawa orang yang dah takleh tahan.. nak control cemana ?? “taik gajah ?”besar betul najis tu !nak² bila gajah makan durian dengan bijik sekali..."

ha jangan dok gelak kat orang sangat. kena kat batang idong sendiri baru tau langit tinggi rendah. jangan taktau ada pengantin lelaki siap pengsan 2---3 kali masa nak akad nikah tak lepas²... sampaikan pak dia kena tulung urut belakang la baru buleh lepas akad nikah.. hehe




shahrizam dan isteri (sham) dikerumuni kami---kami kawan satu kelas dedulu.. tak lama lagi ada sorang lagi bakal menyusul.. semoga segalanya dipermudahkan.. amin ---

guwa ? errr doakan je ye. ada tu ada la nanti sampai kad jemputan ;)


sumber cite guwa dapat dari email.

Tips | cara mengorat sebenar



mempersembahkan  ------- TIPS MENGORAT EDISI… errr edisi benar kot =P

Maaf le kat entry sebelum ni guwa macam memain plak kan.. yelah kekononnye nak bagi Tips mengorat lah sangat kan.. last² takde pon.. ketiak wangi gak  yang ade.. ahakss =P

Tapi !

Ahah ade tapi kat situ.. macam ada aura telepati plak bila tetibe Ejam mai singgah pastu siap bagi tips mengorat Lenglui (awek) yang betol ! guwa pon terjahla kan.. wahhhh kemain meriah lagi tips ejam bagi.. haaa meh sini nak kongsi meh.. ada la sikit tips yang perlu diambil tahu kalo nak mulekan mengorat awek ni...

*tips ini selalunye untuk mengorat awek yang situasinye kite boleh jumpe die kerapla contohnye kat tempat keje ke.. kat kedai area rumah kite ke..
*kalo yang jumpe sekali je kat konsert jom heboh, keberkesanan untuk guna tips ni tak tahulah ye. It’s on your own risk. Ahakss =P

  • Senyum

Kalo muka jenis ketaaaaaat je, sory la bro. belom pape lagi dah nak buat muke ketaaat je kan ? manela awek nak sangkut bro. tapi takyah la dok semyuuuum manjang plak. Satgi awek tu ingat ada wayar shot ke hape.. naya plak.

  • Wangi

Ini harus! Macam ejam cakap la pompuan akan tertarik dengan bau wangi.. kadang² dia akan jadi rindu bau wangian yang tiap hari dia selalu bau.. pastu pulak kan,bila tiba² bau tu takde dalam satu hari, normally gegerl akan tertanye² dan rindu bau tu.. tak kisahlah pakai jenis ape.. asalkan wangi.
Part mulut, ketiak, kaki ape semua tu memang haruslah jugak wangi.kalo yang tu busuk, tak jadi jugak.

  • Segak / Kemas

Ha part ni memang kena jagala.. bukanla maksud segak tu wajib muka kena hensem. Pompuan ni sebenarnye dia bukanla pandang sangat rupa. Seriyesly, gegerl sebenarnye takdela sangat nak kejar yang hensem. Tapi memadailah kalo segak atau kemas. Paham dak ? dia macam biarlah muka macam pecah rumah sekalipon tapi usaha la pakai kemas², rambut janganla serabai.
Pastu plak, pakaian plak janganla jenis koyak kat lutut ke hape. Tu macam nak p konsert rock boleh la kot. Kalo tiap kali nak mengorat, ko pakai cantu rasenye baik lupekan je lah kot.

  • Caring / ambil berat

Ambik berat ni tak perlulah ko pegi amek penimbang berat pastu siap tanye plak lagi berat awek tu bape kilo.. kalo camtu sah-sah dapat penampar free je kot =P
Kalo kebarangkalian ko terserempak dengan die tu banyak kali, ko spontan je tanye contohnye :

“dah makan ke ?” die plak jawab “haah baru je dah tadi”
Pastu jawabla “ala dah ke ? baru nak belanje”

konfem die senyum manje je. Pastu next time try la ajak betol² plak. Tapi make sure ko belanje la. Janganla pulak die yang bayar. Memang tak dapat arrr kalo camtu =P

okeh cukup takat ni dulu.
nanti guwa sambung.
membantu tak kali ni ? =P

* Ejam , jangan marahh ha. guwa eksploitasi tips yang lu kasi ;)
demi membantu kawan guwa tu. kehkehkeh

Tips | cara mengorat

tajuk macam haremmm kan ? hahaha ampun ~ ni semua sebab sorang kawan cik ana punya ayat la ni.. petang haritu ada lepak sat dengan dia.. dia dok sembangla pasal takdak awek.. susah nak tackle awek la.. tak reti nak ngorat lah. bla.. bla... bla..

bukan susah nak tahu orang tu suka kat kita ke tak... tengok 'body language' dia pon dah boleh tau dia suka ke selesa ke tak ke dengan kita..

jumpak awek putihgebucomel 

muka jadi kagum gila.. hahaha

"weyhh ana, susah arrr nak tackle pompuan.. aku tak reti la weyhh.. cer hang ajaq aku camne nak ngorat pompuan.. aku ni umoq pon dah bape weyh.. hang kan ramai member cecomey.. mai arrr bagi kat aku sorang dua.. hahaha " 

citt ! nak "sorangdua" tu yang buat cik ana gelak besaq.. nak ngorat pon suruh member tulung. ada hati nak sorangdua.. bagi dapat SORANG dulu.. pastu baru bleh proceed nak ada duatigaempat.. ahaaakkss

eh konon tajuk nak bagi tipS kan ? ade ke tah tips.. google je lah senang. jumpak kot nanti.. ahaha =P

tipS #1 ----- mulut kena wangi
tipS #2 ----- ketiak kena wangi
tipS #3 ----- kena TRY sendiri. bukan mintak tolong member. be gentleman.

cukupla dulu kot ? sambung nanti plak.. ehehe

Cameron Highland


  • al-kisah ahad tadi cuti Hari Malaysia kan ? sangat bersyukurlah sebab cik ana dapat cuti ahad plus isnin... kami pon plan lah nak prank si besday gerl sorang ni (anis -- gambar)  sebab besday dia baru je 2---3 hari lepas.. plan punya plan kononnye nak pegi ipoh pastu lelepak kat taman botani ke gunung lang ke.. pastu nak baling la tepung ke telor busuk ke hape.. 


  • tetibe pagi tu bila dah berkumpul semua, terus bunyi :
"errr jom naik Cameron !"
"wahhh jom ! jom !" <------ yang lelain kemain lagi gedik jawab =P
dan kami pon kerabatlah Cameron tu.. kerabat punye kerabat, sampai gak la kat kebun Teh Bharat.. posing sesikit pastu minum teh sikit.. pastu terus gerak pulak p terjah Strawberry Farm.. sekali kat situ buleh plak perut dok buat hal.. jenuh dok lari cari toilet dulu.. sipbaik dan jumpak, kalo tidak memang naya habaq hang ! cayaq ! adeh =P





  • memang dugaan sungguh la.. orang lain sakan dok pilih beli tu beli ni, pabila perut buat hal dan cirit-birit melanda, sangatlah tak best untuk buat apa pon =.='












  • kerabat Cameron di kala cuti umum ditambah keadaan yang sesak mengalahkan KL sangatlah tak legend.. kena main gear + break ----  gear + break    sampaikan 1 pekan Brinchang tu bau hangit ! sampai je kat tetengah bukit nak sampai area pasar malam Brinchang tu, punyala banyak keta tersadai kat tepi jalan.. dan majoritinya kereta made in Malaysia + manual.. semua dok keluar asap kiri kanan ! cuak gila cik ana nengok ! tak terkecuali jugak BLE cik ana nih.. terpaksa stop terus kat situ jugak bila asap kuar.. memang cuak habis arr masa tu.. mampos la ni karang kene ketuk memahal.. duit lagi la ni nanti --- tu je la dalam kepala hotak cik ana masa jadi camtu.. kengkawan lain  memasing dok bagi moral support suruh jangan risau ape semua.. mau tak riso engko ! kereta berasap weyh ! 
pastu sipbekla ada sorang makcik ni mai sembang.. dia kata :  "keta makcik pon penah jadi ceni gak.. bagi rehat dalam sejam dua pastu enjin dah sejuk boleh jalan semula.. jangan risola ye " 

phewwww punyela lega masa dengar makcik tu cakap cantu.. alhamdulillah setel rehatkan enjin dalam 2 jam sambil jenjalan kat pasar malam Brinchang tu, kamiorang pon gerak turun ikot Simpang Pulai.. naik je ikot Tapah.. banyak gile jalan rebak.. kalo la tetibe... ish mintak dijauhkanla =.=


behind every successful man, there is a woman

*dalam perjalanan balik.. dia bukak cerita ---


"...memang masa tu aku rasa down gila.. bayangkanla sepatutnya aku dengan batch aku will persue study kat US bila kami setel 2 tahun kat sini.. tetiba malam last tu, prof bagi tau dalam dewan tu, program tu dibatalkan serta merta sebab kegawatan ekonomi.. and kami semua kena tunggu satu surat pemberitahuan.. surat tu nanti akan bagi tahu kat mana Uni bakal kami dihantar.. group yang sepatutnya dapat pegi US, lenyap camtu je.. 

masa tu aku rasa memang gelap arrr dunia aku.. dengan mak ayah aku takde kat sini.. hidup aku memang teruk masa tu.. masa dapat sambung kat **** tu aku just boleh pegi kelas ---- balik kelas.. camtu je la rutin aku.. memang aku tak penah skor tinggi.. 2.0 tak pon 2.1 je.. memang takat tu je la.. 

pastu tah camne, ada sorang student perempuan ni, Sarahani nama dia ---- dia kira budak usrah la.. tudung labuh.. sopan.. cantik.. dia sembang dengan aku.. Sarahani macam tahu² je aku memang down gila masa tu.. bagi semangat macam² kat aku.. pada hal memang tak pernah kenal pon.. macam² program usrah / islamik yang dia ajak aku join.. aku pon masa tu redha je.. aku ikut je join.. 

dan alhmdulillah, hidup aku berubah.. daripada hidup tunggang langgang, aku dah boleh tersenyum puas bila tiap kali azan subuh, aku tak lagi di atas katil dah ! aku mampu bagun dan bersujud pada waktu orang lain sedap meleleh air lior basi ! walaupon sebelumnya aku lah manusia yang akan tarik selimut semahunya.. 
akademik aku pon naik mencanak.. syukur Ya Rabbi!

group Sarahani yang aku join tu ada 1 misi --- jelajah bumi anbiya'.. program tu berlangsung 2 minggu kat tanah suci sana.. dan masa kat sana jugak, Sarahani menyuarakan rasa hati dia kat aku..waktu tu final semester dia.. aku memang terkedulah.. gile engko ! perempuan propose aku kot weyhhh ! pada aku,  kalo aku silap buat keputusan memang sangat besarlah effect dia weyh ! 

waktu tu aku cuma terfikir satu je ---- dia dah final sem. pastu nanti dia dah bekerja.. sedangkan aku ? aku ada berbaki lagi 2 tahun.. walaupon umur kami sama.. tapi disebabkan aku masuk lewat, so lewat jugaklah aku akan habes.. dan Sarahani, aku terpaksa buat keputusan untuk menolak walaupon bukan itu kemahuanku.. 

tak habes kat situ cerita aku dengan Sarahani..

rupanya Ismail (kawan aku yang terlibat sama dalam program jelajah bumi anbiya' tu) ada hati kat Sarahani.. Ismail memang beragama --- kacak --- sopan --- tutur kata tersusun --- berilmu.. pada aku ismail memang perfect lah.. Ismail dan Sarahani nikah di Masjidilharam.. aku terpaksa kumpul kekuatan untuk hadap semua tu..

selesai 2 minggu kat sana, semua krew balik dengan rasa kepuasan yang penuh kegembiraan.. aku ? jangan tanyelah.. memang ada satu rasa perit yang tak dapat aku gambarkan camne.. 

tapi Alhamdulillah... perginya Sarahani, dia tinggalkan aku dengan "kecekalan"--
dan kecekalan itulah yang buat aku terus berdiri sebagaimana aku hari ini.

sangat betul lah frasa 'behind every successful man, there is a woman'
aku hanya mampu doakan Sarahani terus bahagia selamanya dengan Ismail.

Sarahani, ketahuilah bahawasanya kerana awaklah saya berjaya bangkit.. tiap kali ingat balik pasal ni, rasa nak menitik air mata.. seronok campur sedih --- "


*terima kaseh _ _ _ _ _ sebab tak sangka akan share pasal kisah hidop ni.. mesti besar hikmahnye.
*andai dah tertulis bukan jodoh untuk bersama, dah depan mata pon takkan mungkin bersatu. kan? :)