Anugerah Pekerja Berinovasi


Tahniah untuk diri sendiri. Setelah penat lelah perlu strunggle hadap kerja sorang-sorang selama beberapa bulan disebabkan partner cuti bersalin. 

Ditambah dengan pengurusan atasan yang macam tak reti handle issue. Aku malas nak ulas panjang pasal tu. Diorang gaji besar sepatutnya cukup adil lah untuk handle perkara cenggitu.

Arhhhh lantaklah. Yang penting, aku setelkan kerja-kerja aku.
Diorang nak adil ke, tak adil ke, sendiri tanggunglah.

Alhamdulillah untuk tahun ni, aku dianugerahkan Pekerja Berinovasi. 
Entahlah. Sebenarnya hati jahat aku kata :

"Eleh sebenarnya boss bagi award ni kat hang, sebab hang dah banyak hadap macam-macam perkara. Kira depa nak tebus kesalahan depa lah tu pasal bagi award ni kat hang."

Hati baik aku pulak kata :

"Haaaa tengok! Kalau engkau sabar, mesti ada je Allah bagi keindahan. Tapi kena sabar lah k"

Hermmm.
Pedulikkanlah semua tu.
Yang aku tawu, kerja-kerja aku semua setel.
Dan yang penting smart watch tu aku punya ! hahaha


p/s : throwback aku terima award ni masa Refresher Training Februari di Cameron Highland.disebabkan mood menulis dah tergendala hampir setahun, ni lah aku baru nak share segala mak nenek throwback =P


Annual Leave : Makan Angin Terengganu


Kesahnya, selama aku bekerja start 2010 hingga 2016, aku belum pernah ambil Annual Leave. Ya aku tawu bunyi macam penipu besar kan? hahaha tapi itu lah hakikatnya wahai tuan-tuan.

Dan buat pertama kalinya untuk tahun 2017 ni, aku ambil cuti tahun iaitu pada 26 & 27 Januari. Itu pon semata-mata nak sambung cuti Chinese New Year yang jatuh pada 28 & 29 (Sabtu dan Ahad).

Memandangkan aku jarang dapat cuti yang panjang, untuk cuti yang agak panjang tu, aku pon ambil keputusan untuk follow akak ipar aku balik ke Kuala Terengganu. 

Pergi ke sana pon bukanlah untuk makan angin semata-mata sebab parents akak ipar aku buat kenduri kesyukuran sempena cucu dapat masuk ke asrama penuh. Jadi dah alang-alang aku dapat cuti panjang, aku pon angkutlah mak pak aku sekali pergi ke sana.

Setel je majlis kesyukuran, sempatlah jugak akak ipar bawak round jelajah sekitar situ. Singgah makanlah kami di Mr Steak House Kuala Terengganu. Dah namanya steak house, tentulah western kan. 

Disebabkan perut masing-masing dah tahap kebulur masa sampai situ (jalan-jalan tak ingat dunia punya pasal), kami pon makan habes licin semua. Terasa sedap betul ! hahaha

p/s : Throwback kesah makan angin Januari 2017 di Kuala Terengganu.
Maklumlah baru dapat mood menulis semula kehkehkeh


Anggaplah ia sebagai kenangan...



Aku pernah cerita pasal partner aku yang bertukar-tukar semenjak kes my first partner terpaksa berdepan dengan kes bersalin awal (pre-mature baby). 

Dan selepas first partner aku (Ida) terpaksa buat keputusan berhenti kerja atas sebab perlu fokus pada urusan baby dia, lepas tu aku dipertemukan dengan rakan sekerja baru iaitu Kak Aini.

Tapi jodoh kerja kami tak lama sebab pertengahan Disember tahun lepas, Kak Aini diarahkan untuk bertukar lokasi lain disebabkan staff di lokasi tu dapat tawaran kerja di LPPKN cawangan Kota Kinabalu, Sabah.

Dan itu salah satu sebab kenapa tahap kemurungan untuk menulis semakin bertambah-tambah. Sudahlah aku kena hadap handle kerja sorang-sorang start bulan September hingga Januari masa tahun sebelumnya.

Bila dah dapat partner kerja baru (Kak Aini), rupanya sekali lagi aku perlu hadap kena kerja sorang-sorang. Aku takdelah nak salahkan sesiapa, cumanya pada pendapat aku, pihak pengurusan atasan aku sepatutnya lebih bijak untuk handle masalah macam ni. Bukannya terus menerus pergunakan aku. 

"alaaa saya tahu awak boleh handle punye lah"

Semudah itu je ayat yang diorang lontarkan kat telinga aku.
Mau tak terbakar hati.

Tapi apakan daya, aku layankan aje lah.
Sampailah aku dapat sorang lagi partner baru.

p/s : throwback  facebook reminder awal tahun haritu. 
disebabkan mood menulis dah tergendala hampir setahun, ni lah
aku baru nak share segala mak nenek throwback =P


Adik dah selamat, kakak bila lagi?


"Adik dah selamat, kakak bila lagi?" . Ya itu memang soalan wajib ditanya kepada sesiapa saja yang menghadapi situasi dimana adik yang bertemu jodoh dulu.

Disebabkan aku dah matang (hahaha) jadi aku dah kalis sentap dah soalan-soalan cenggitu. Dah lali kata German. 

Bagi aje lah jawapan yang boleh buat pakcik / makcik tu terdiam tak tanya apa soalan dah pastu. Contohnya :

1) "InshaAllah hujung tahun ni. Tunggu nanti saya bagi kad"

2) "Raya Cina tahun depan cadangnya. Nanti saya jemput"

atau nak lagi best, jawab aje cenggini :

3) Sambil pandang suami makcik tu (selalunya golongan makcik-makcik je suka tanya soalan cenggitu), cakap kat suami dia dengan penuh manja :

"Abangggggg... tengok tu kan orang dah tanya. Bila lagi majlis kita.." 

Kahkahkah contoh aje.
Karang tak pasal-pasal jadi kes #AfifahAliff .

p/s : throwback majlis nikah adik aku pada Disember last year. 
disebabkan mood menulis dah tergendala hampir setahun, ni lah
aku baru nak share segala mak nenek throwback =P


Ada yang rindu tak?



Assalamualaikum. 

Hermm macam lama je tak update. 
Tak tahu nak mula dari mana.

Banyak benda yang berlaku.
Aku cari mood dulu.
Nanti aku cerita satu-satu.

Rindu !