Ada Apa Di Melaka | Part 2

Ada Apa Di Melaka | Part 2
Asam Pedas Melaka, Ikan Bakar Parameswara, Jonker Walk, River Cruise Melaka

Rupanya Azam, Zairi dan Khairul pon berkonvoi untuk ke Melaka.
Sama destinasi la !Kebetulan sama destinasi, kami pon offer nak open table nanti kat sana.Diorang mintak diri untuk gerak dulu.Tak lama lepas diorang setel tolong, team bantuan PLUS pun sampai.Aku pon explain semua dan ucapkan terima kasih pada PLUS dan kami pon gerak.

Sampai je kat Melaka, kami singgah dulu memandangkan masa tu jam dah pukul 2.00 petang.Perut dah meronta-ronta minta nasi.Tak jauh dari exit tol Air Keroh tu memang ada banyak tempat makan terutamanya asam pedas.Memang tak sah lah kalo datang Melaka tak makan asam pedas.Kami waze aje 'Asam Pedas' pastu yang paling dekat area situ ada Asam Pedas Pak Man.Kami terus terjah ke situ tanpa buang masa.
Aku pilih asam pedas ikan pari.
Kuah dia kaw !
Pekat melekat. Padu !
Nora bagi 5 bintang hehehe

Selesai isi perut, kami pon waze lokasi Hallmark Hotel.Tak jauh dah dengan tempat kami makan tu.Memandangkan hotel memang dah booked, jadi kami decide untuk ronda kawasan dulu.Kalau dah masuk bilik, konfem berat mata nanti nak bersiap hehehe
Kami terus ke kawasan Bangunan Merah dulu dan cuci mata apa yang ada kat sana.Kat sini dah ada macam-macam jualan yang boleh dijadikan cenderahati.Rambang mata nampak fridge magnet yang macam-macam pesen tu.Selesai cuci mata ronda-ronda kawasan Bangunan Merah tu, kami terus check in.Bila selamat dah check in apa semua, kami pon dah berkumpul dengan dua lagi family kat situ.Masing-masing dah terasa letih lepas seharian berpanas basah habes ketiak hahaha.Kami ambil keputusan untuk teruskan explore Melaka pada sesi malam pulak.

Tapi hati meronta-ronta nak keluar. Mana boleh buang masa cenggitu aje.Takmau buang masa, kami tukar plan.Kami decide untuk keluar cari makan ke Ikan Bakar Parameswara, Umbai Melaka.
Sebelum gerak ke sana, kami dah roger sekali Abang Rider yang jadi hero siang tadi tu hehehe.Makan besarlah kami malam tu secara berjemaah.Semua terasa macam satu family besar.Sambil makan tu dapatlah borak berkenalan apa semua.
Selesai isi perut, kami decide untuk explore kawasan yang berdekatan dengan Hallmark Hotel tempat kami bermalam sebabnye dari Hallmark Hotel tu boleh jalan kaki je pergi Jonker Walk dan kawasan sekitar situ.Masuk je dalam Jonker Street Night Walk Market tu, lagi macam-macam pesen souvenier ada kat situ ! Meroyan kejap aku jenuh rambang bijik mata tengok ada macam-macam. Selesai membeli dan menghabiskan duit kat situ, tengok jam dah pukul 9.00 lebih dah. Rupanya dah jauh kami berjalan ! 
Puteri-puteri si Wan dan Lin dah merengek-rengek nak naik beca sebab kaki dah patah katanya tak larat nak jalan dah hahaha kemain over taw bebudak ni.Tapi papa diorang pujuk bebaik untuk balik jalan kaki.Wan (papa diorang) kata kalo kite naik beca, rugi sebab nanti kat depan sana boleh tengok bot cantik.Maksud Wan tu bot Melaka River Cruise.Berjaya jugak trick Wan tu.Dan puteri-puterinya semua ceria semula sambung berjalan kaki hehehe.
Jadi kami pon teruskan sesi berjalan kaki malam tu menelusuri persisiran Sungai Melaka.Bangunan-bangunan / blok di persisiran sungai tu semua cantik dengan lukisan warna-warni.Kalau siang nampak meriah dengan warna, kalau malam pulak ditambah dengan seri lampu-lampu.Sempatlah jugak ada sesi soal jawab dengan si budak-budak yang kononnya patah kaki tu tadi.Budak kan ade je soalan-soalan yang mencabar minda kita nak menjawabnye hehehe.
Sempatlah juga posing se-round dua kat tepi tu. Berjalan kaki malam takdelah mencabar keimanan sangat sebab berbeza dengan cuaca siang.Sampai je kat Hotel, masing-masing dah letih dan rasa macam patah kaki bak kata bebudak tu.Malam tu berakhir sesi ronda-ronda kami di River Cruise Melaka.Tak naik pon bot tu. Jalan cuci mata je tengok view malam.

Selesailah Part Kedua Melaka :
1)Asam Pedas Melaka [√]
2)Ikan Bakar Parameswara [√]
3)Jonker Walk [√]
4)River Cruise Melaka [√]


Sambung Part 3 pulak hehehe


Ada Apa Di Melaka | Part 1

Ada Apa Di Melaka Part 1 

Lepas kena soal jawab macam-macam masa sesi MCMC site visit aritu, aku terus bawa diri ke Melaka. Sebenarnya dah lama plan nak jelajah Melaka ni tapi ade je halangan. Akhirnya masa 01 dan 02 April haritu aku dan 6 orang lagi rakan zaman sekolah dulu ambil keputusan untuk luangkan masa ke Melaka.

Pada mulanya yang bakal terlibat :

1)Wan dan Lin (mak buyung serta 2 orang puteri diorang)
2)Ref dan Sam (mak buyung serta 1 orang puteri)
3)Roy dan Apiz (belum ada putera puteri)
4)Rozi (bujang)
5)Zura (bujang)
6)Aku (bujang trang tang tang)

Tapi bila dah sampai hari, tetiba Roy dan Apiz tak dapat join.
Tinggal 2 keluarga + 3 bujang je yang pergi.

Kami booking hotel awal Februari haritu untuk pastikan kami ada tempat tidur.
Maklumlah Melaka ni kalo weekend memang selalu fully booked sesaje.

Kami booking Hallmark Hotel Melaka.
Aku handle part book hotel
Book guna Apps Agoda je. 
Dapat special price untuk hari berkenaan.
Aku book 3 bilik family terus. 
Walaupun yang family hanya 2 keluarga saja,tapi memandangkan aku dan dua orang lagi member tu bujang jadi kami decide ambik 1 bilik besor senang nak begosip kehkehkeh

Kami bertolak masing-masing dari lokasi berbeza.
Aku gerak dari Perak sorang dan ambik member aku kat Stesen MRT Putra Heights.
Masa tu stesen MRT tu belum beroperasi lagi.
Wan dan Lin gerak dari Sham Alam pada Jumaat petang.
Ref dan Sam pun gerak Jumaat petang tapi dari Pahang.
Jadi, yang bekeluarga diorang dah sampai kat Melaka masa Jumaat malam.
Aku dan geng bujang bertolak Sabtu pagi disebabkan 31 Mac petang tu ada MCMC site visit tu.

Tengah syok-syok layan lagu sambil borak dalam kereta aku,
masa tu Zura yang drive sebab aku dah drive dari Perak sampai RnR Seremban.
Tak jauh lepas gerak dari RnR Seremban dalam 30 minit camtu,
Tetiba terasa kereta berat sebelah dan macam ditarik ke sebelah kiri.

Sah! Tayar pancit ! Aduhhhhai.
Udahla masa tu kami tiga-tiga perempuan.
Kalo gerak sekali dengan Wan dan Sam boleh jugakla diorang tolong.
Rozi agak panik sebab memikir siape lah nak tolong tukarkan tayar tengah highway tu.Aku decide mintak Zura tolong berhenti kat tepi yang agak-agak selamat.

Zura minta aku call bantuan PLUS untuk maklumkan tayar pancit.
Aku pon call pihak PLUS dan maklumat diminta.
Dalam masa 20-30 minit bantuan akan sampai katanya.
Zura yang macam 'jantan' sikit keluar untuk letakkan tanda amaran kereta rosak.
Dia tak benarkan kami keluar sebab lori besar-besar dan laju-laju masa tu.

Masa tengah tunggu bantuan PLUS tu, kami update pada geng family yang dah sampai Melaka.
Masa yang sama ada konvoi motorsikal lalu.
Biasalah konvoi motor memang meriahlah. 
Tetiba aku nampak ada 3 rider konvoi motorsikal tu patah balik.
Diorang menghala ke arah kereta aku yang pancit tu.
Diorang offer untuk tolong gantikan tayar.
Mulanya kami kata takpelah sebab dah call PLUS.
Tapi diorang cakap takpelah kalo tunggu PLUS takot lambat.
Sementara tu takpelah diorang boleh tolong dulu.

Zup-zap-zup-zap. Siap !
Sangat bersyukur sebab masih ada insan mulia cenggitu di saat kami susah T___T
Dah lah kami bagi duit, diorang taknak.

"Kecik je ni" -- kata diorang. 
Terharu rasanya ya Allah T_____T

Aku sangat berterima kasih pada rider bertiga tu (Azam, Zairi dan juga Khairul).
Diorang pesan jangan viralkan muka diorang. (takot member bahan karang katanya).
Disebabkan diorang taknak ambik duit yang kami bagi, so aku paksa minta fon number.
Diorang kata tolong doakan diorang selamat sampai ke Melaka pon dah cukup.

Ahah ! Suratan atau kebetulan??? 
Jeng jeng jeng ~

Nanti sambung Part 2 kehkehkeh 


Apa nak jawab bila boss besar datang?


Salam kenal pada semua. Terima kasih pada engkorang semua yang sudi singgah dan baca apa yang aku bebelkan hehehe.
Untuk pengetahuan, aku salah sorang staff yang bekerja di Pusat Internet 1 Malaysia di Perak di bawah portfolio Kementerian Komunikasi.Pada akhir Mac haritu, satu official site visit daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) Cyberjaya telah datang ke lokasi tempat aku bekerja.
Di setiap lokasi Pusat Internet sepatutnya ada dua orang staff tapi masa hari lawatan tu, partner aku perlu hadir kursus di Ipoh. Makanya, aku perlu hadap semua para pegawai tu sorang-sorang.
Site Visit ni sebenarnya bertujuan untuk memberi gambaran jelas kepada bakal Pegawai Pelatih yang akan berkhidmat dengan MCMC. Dan pemilihan lokasi pula dipilih berdasarkan Top Three di setiap negeri dan wakil dari setiap Telco (pembekal perkhidmatan contohnya TM, Celcom, Digi).
Macam Pusat Internet tempat aku berkerja ni dibawah kendalian Telco Webe.

Baaaaanyak soalan yang ditanya memandangkan Pusat Internet tempat aku ni dah masuk tahun ketujuh beroperasi bermula pada Februari 2010 dulu.

Antara soalan-soalan yang ditanya :

"Cuba bagi saya 5 sebab kenapa kami (Pihak MCMC) tidak perlu tamatkan kontrak / perlu teruskan kewujudan Pusat Internet di sini"

"Bagi saya 5 sebab utama kenapa awak masih setia bekerja disini walaupun sudah TUJUH TAHUN perlu hadap perkara yang sama setiap hari"

Encik yang berbaju kaler brown (tengah-tengah) tu yang bagi soalan-soalan killer sebab beliau merupakan Pengarah Bahagian Pembangunan dan Infrastuktur.

Soalan-soalan lain cuma soalan basic dan data tu boleh cari dalam sistem sebab kebanyakannya statistik  dan jumlah sahaja yang diminta.



Masa sesi soal jawab tu, Pihak Atasan aku hadir sama. Lepas dah selesai segala soalan, diorang pon dah gerak balik, pihak atasan aku call :

"Congratulations for being the most confidence and outstanding staff on the site visit today. Good job! Saya sendiri sangat kagum dengan cara awak jawab soalan-soalan yang MCMC tanya tadi. Camtulah staff saya ;)"

Aku jawab 'ok terima kasih encik.' -- cenggitu aje lah.
Itu nasib baiklah jawapan aku memuaskan hati.
Cuba kalo aku tak konfiden dan jawab tergagap-gagap.





Ada Program Cuti Sekolah Edisi Mac


Setiap kali cuti sekolah, kami memang diarahkan untuk mengadakan akviti sempena cuti sekolah. Jadi, untuk cuti sekolah Mac 2017, aku dan partner baru aku (Zati), kami decide untuk adakan Program Cuti Sekolah Edisi Mac 2017.

Antara aktiviti yang kami adakan adalah pertandingan Kuiz, Jigsaw Puzzle, Crossword Puzzle dan juga Slideshow Creator. Kesemua aktiviti yang nak dibuat mestilah berkaitan dengan #DigitalLifestyle. 

Kami diberi kebebasan sepenuhnya untuk berfikir sekreatif mungkin untuk buat sebarang aktiviti asalkan tidak terbabas dari tema Digital Lifestyle.

Macam biasa, aku memang suka bab-bab buat aktiviti bersama dengan adik-adik sepanjang cuti sekolah. Aku lebih suka handle adik-adik pelajar sekolah rendah sebab lebih mudah untuk bagi kerjasama dan lebih dengar kata.

Aktiviti diadakan selama tiga hari berturut-turut. 
Alhamdulillah berjaya aku dan Zati selesaikan dengan jayanya.

Untuk majlis penutup, macam biasa.
Aku order Kek Bajet RM15.00 (500gram) daripada Sis Nora.
Puas hati tengok adik-adik makan dengan seleranya.
Sis Nora siap bagi free sebijik kek lagi sebagai sedekah kepada adik-adik tu semua.
Terima kasih dan semoga bisnes Sis Nora bertambah maju.

p/s : throwback Program Cuti Sekolah (PCS) Mac 2017. disebabkan mood menulis dah tergendala hampir setahun, ni aku baru nak share segala mak nenek throwback =P 



Antara Feveret Aku : Pau Goreng Kacang Merah


Aku memang antara penggemar Pau Goreng Kacang Merah. Beberapa tahun sebelum ni, ada sorang makcik jiran belakang rumah aku yang aku panggil sebagai Wak Tini.

Wak Tini seorang yang berketurunan Jawa dan sangat pemurah.
Setiap kali ada buat kenduri di rumah dia, mesti takkan ketinggalan akan ada kuih pau goreng ni.
Air tangan Wak Tini memang cukup membuatkan aku tak lena tidur kalau tak dapat rasa.
Tapi awal tahun 2016 yang lepas, Wak Tini pergi meninggalkan kami semua.
Kini takde lagi Pau Goreng hasil air tangan Wak Tini.

Awal tahun haritu, aku dapat tahu ada sorang sis ni berniaga Pau Goreng Frozen.
Pau Goreng Kacang Merah pulak tu !
Mana mungkin aku biarkan cenggitu saja.
Aku pon tak buang masa terus roger sis tu.
Rupa-rupanya beliau bukanlah sis sebabnya dia sebaya dengan aku hahaha !

Pau Goreng Frozen Mama E'da namanya.
Aku dah cuba. Banyak kali.
Memang menepati citarasa aku.
Rasanya memang saling tak tumpah macam yang Wak Tini buat !
Tapi Mama E'da takde kena mengena hubungan apa-apa pun dengan arwah Wak Tini.

Semoga bisnes Mama E'da terus maju.
Hidup Pau Goreng! hahaha tetibe =P

p/s : throwback keenakan Pau Goreng Frozen Kacang Merah.
disebabkan mood menulis dah tergendala hampir setahun, ni lah
aku baru nak share segala mak nenek throwback =P