Fuhhhh Februari dah ka?

Fuhhhhh masuk februari dah ka? Apadia punya busy sampai takdan nak melawat kengkawan dah la ni? Sorrylah semua yang dah singgah sini dan aku masih takdan singgah balas jejak. Sibuk lebih pada menteri pulak dah rasa ni. Haisshh~ tak boleh jadi ni.

Takpa satgi aku balas jejak semuaaaaa yang dah mai singgah sini. Ni #ProjekDapur aku dengan anak sedara aku masa dia ada balik kampung sempena cuti hujung minggu baru ni. Dia lama dah pantun kat aku mintak tolong buatkan menatang bulat-bulat ni. 

Masalahnya - dia duduk kat Shah Alam sana dengan mama papa dia. Aku pulak duduk di kampung dengan mak ayah aku. Jadinya aku kata kalau ada dia balik kampung baru lah boleh nak buat menatang bulat-bulat ni.

Bila dia balik cuti baru ni, apa lagi memang tak kasih chance dah. Menatang bulat-bulat ni aku panggil Crunchy Cheesy Potato Ball hahaha tudia punya panjang nama. Bahan-bahan dia mudah ja. Kalau sesapa nak try, google je ada belambak resepi. Kalau yang ni resepi versi aku :

RESEPI CHRUNCHY CHEESY POTATO BALL

BAHAN-BAHAN :

  •  5 biji kentang
  •  1 cawan tepung gandum
  • setengah cawan minyak masak
  •  mozzarella / cheddar cheese  
*(Tips: Kalau suka efek ‘tarik’ macam pizza boleh guna mozzarella. Kalau suka ‘melting’ meleleh-leleh boleh gunakan cheddar.)
  • breadcrumb
  • 2 bji telur

CARA-CARA : 
  • Rebuskan kentang sehingga lembut/empuk & lenyekkan.
  • Letakkan sedikit lada sulah & garam.
  • Masukkan secawan tepung gandum & adun sebati.
  • Uli hingga menjadi doh (lepas siap rehatkan 5 minit)
  • Bentukkan adunan jadi bulat-bulat (letakkan hirisan cheese ke dalamnya)
  • Celupkan bebola ke dalam telur yang dipukul dengan campuran lada sulah sikit.
  • Golekkan atas serbuk roti & gorengkan.

*TIPS : 
Kalau nak tambah sedap, tarukla hirisan sosej ke, jejari ketam ke, meatball ke. Atau ape benda binatang lah yang tekak kita rasa nak duk dalam tu =P

Januari nak hujung dah woi !


Hai semua. Terima kasih sudi mai singgah. Salam perkenalan semua yang baru singgah sini. Salam hujung januari pada yang dah lama tengok tak dak berubah. 

Januari 2018 bermula agak bagus buat aku dengan rakan sekerja aku yang ketiga sudah bertemu jodohnya. 

Ya rakan sekerja aku sudah bertukar ganti seramai TIGA orang. Kini adalah rakan yang KEEMPAT iaitu Miza. 

Yang pertama dulu Ida (terpaksa berhenti kerja disebabkan bersalin pra-matang)
Yang kedua dulu Aini (terpaksa berpindah ke lokasi lain)
Yang ketiga dulu Zati (terpaksa bertukar kerja atas tuntutan suami)
Yang keempat sekarang ni Miza (dipinjamkan sementara waktu)

Situasi kerja aku makin mencabar minda dan kadang-kadang mencabar keimanan juga.
Aku rindu waktu-waktu aku yang banyak.
Yang dapat aku jelajah semua rumah-rumah engkorang.
Moga hari esok lebih baik dari sekarang.
Aku rindu engkorang !


Dia Tu Adik Hang | Part II


Masa tahun 2014 dulu aku dah pernah kongsikan kisah Dia Tu Adik Hang | Part I . Kisah si Abang John yang tersepit dek kerana si Ayah macam melebihkan sangat Adik Abang John tu. Pada hal bukannya penting mana sangat pun. Lebih pada kehendak je bukan keperluan.

Dan sebenarnya lepas dari kisah Part 1 tu, ada je beberapa lagi kisah agak sedih yang Abang John perlu hadap dan korbankan disebabkan perlu menjaga hati si Ayah tu.

Untuk tahun 2017 ni pulak, dah hujung-hujung tahun ni, dengan nak kena standby keperluan sekolah anak apa semua tiba-tiba aku dikejutkan dengan beberapa whatsapp dari Abang John menyatakan yang si Adik dia tu buat hal lagi.

Kalau dulu si Adik nak sangat-sangat beli superbike yang harganya bukan sekecik anak (dah la nak beli superbike harga mahal pastu nak guna nama si Abang John). 

Siapa yang tak berat hati? Guna nama orang lain ni, tak kisahlah nak beli motor ke kereta ke, sebenarnya ia satu tindakan yang amat takde sivik. 

Si Adik tu beli superbike gunakan nama Abang John (tanpa rela hati, Abang John terpaksa akur semata-mata nak jaga hati si Ayah di kampung). Pada hal kalau sabar tunggulah diri sendiri tu ada paysheet gaji sendiri nanti belilah apa pun. Kepala gajah pun kalau nak beli, orang tak marah asalkan guna nama sendiri. Tapi jenis tak sabar sebab masa dia nak beli superbike tu dia dalam status pelatih lagi dan belum ada penyata gaji, tu yang gelabah nak guna sangat Abang John tu.

Dah la banyak kali payment sangkut, sampaikan AEON credit deduct duit dalam akaun Abang John dulu disebabkan guna nama & akaun dia. si Adik buat rilek je tunggu gaji dia masuk (7-8 hari kemudian tu baru gaji dia masuk) . Dah lah tak reti nak mesej minta maaf ke ape ke. TAKDE LANGSUNG.

Kalau kata nak datang ziarah melawat Abang John lagi lah takde. 

Awal bulan Disember 2017 ni pulak, si Adik ada bagitahu Abang John nanti nak minta tolong Abang John pergi Mahkamah sebab si Adik kena saman disebabkan kesalahan tak pasang side mirror kat superbike dia yang beli guna nama Abang John tu. 

Bila Abang John cerita je benda tu kat aku, tiba-tiba rasa panassss je hati ni. Tak cukup-cukup lagi ke si Adik tu menyusahkan Abang John selama ni ? Tu nak kena naik court ape segala tu nanti duit lagi tu. Pastu kang kalo si Adik tu tak cukup duit ke ape ke, dah tentu si Abang John lah kena tolong lagi??? Alamak aih manusia jenis ape kau ni dik! 

Masa Abang John susah, satu ape pon si Adik tak ambik tawu.
Bila time dia susah, sana sini pijak kepala orang nak mintak tolong. 
Hadoi ! Apa jenis manusialah. 

Dah pernah cuba ke?

Alamak macam lama sunyi sepi. Maklumlah program bersusun nak kena setelkan sebelum hujung tahun habis. Lepas selesai je Karnival Hari Terbuka haritu, aku dengan team aku yang lain teruskan pulak dengan program Inovasi Pertanian Moden (Hidroponik - Dah Cuba Ke?) --- memang nama program diletak sebegitu rupa untuk bagi effect lebih dramatik katanya. kahkahkah

Zaman semakin mencabar sekarang ni memang kalo boleh semuanya nak kena usaha / tanam sendiri je keliling rumah. Kalau sesiapa yang tinggal di kawasan rumah kampung (ada tanah keliling rumah takpe tak kisah lah boleh main campak-campak je benih sayur / benih pokok mesti tumbuh elok punya. 

Kalau jenis tak mampu nak ada rumah bertanah keliling cemane? Hah hidroponik lah penyelesaiannya. Tak payah mikirkan tanah. Tak payah nak mikirkan bila masa nak siram. 

Sepanjang bengkel Inovasi Pertanian Moden ni, aku tengok peserta memang dah tentulah ramai golongan wanita. Standardlah tu mana-mana program pun mesti kaum wanita ni jugak yang ramai join. Program ni PERCUMA sahaja untuk edisi pengenalan kepada warga komuniti Felda sekitar jajahan Wilayah Trolak , Daerah Batang Padang Muallim , Perak ni.

Hidro Mini Set ni tetiba buat aku jatuh cinta pulak dengan hidroponik. kahkahkah 


Nah Motocross FREE!

Hamboiiii tajuk bukan main hehehe. Hai engkorang semua. Sorry busy sikit lately. Alasan cliche. Tiap kali lama tak hapdet mesti bagi alasan cenggitu. 

Sebenarnye ini throwback salah satu aktiviti semasa Karnival Hari Terbuka Pusat Internet masa 22 dan 23 September haritu. 

Aktiviti Autoshow Motocross bersama abam-abam rider !





Ekceli bukan mudah untuk dapat kumpulkan abam-abam rider Motocross ni semua. Dah la diduga dengan kekangan budget serta jarak waktu promosi yang sangat singkat (sebab aku terima budget program SEMINGGU sebelum tarikh berlangsung! pada hal tarikh dan proposal dah submit lama berzaman dah).

Dah la budget masuk lambat. Pastu orang atas demand pulak nak aktiviti yang Wow lah ! yang Gempak lah! Naik serabut mikir nak penuhi kehendak anak tekak depa sebab banyak aktiviti kena rombak.

Kalau masa banyak lagi tak kesahlah nak mikir aktiviti dan nak submit surat apa semua. Ini last minute pastu demand nak macam-macam. Herghhhh~

Nasib baiklah abam-abam rider ni semua jenih boleh kawtim punya orang. Alhamdulillah syukur dapat jugak meletopkan suasana karnival dua hari tu. 

Rasa puas hati dapat tengok komuniti semua bagi kata-kata positif dan berharap semoga akan ada lagi program cenggitu pada masa akan datang.

Leganya rasa bila dah selesai. Barula buleh lurus kaki.