Ops Paskal 2 : Ops Saman


Hai engkorang.Sebenarnya aku tersemak tanpa sengaja ke laman web MyEg ni sebab abang long aku minta tolong checkkan dia ada saman atau tak. Bila dah siap tolong check tu aku pon teringat nak check nama aku jugak. 

Owhh ye pada yang tak tahu cara mudah untuk semak saman. Sama ada nama kita tersenarai dalam sebarang saman atau tidak caranya mudah je. Pergi je ke laman web MyEg Services atau sekarang lebih mudah boleh download apps MyEg dan boleh sign up kemudian log in dan pilih je bahagian JPJ ataupun PDRM untuk semak senarai saman.
 Paparan selepas kita dah log in masukkan : 

  1. Username
  2. Password



Paparan contoh selepas aku klik pada Polis Diraja Malaysia. Boleh pilih klik pada Check & Pay PDRM Summons (Semak & Bayar Saman PDRM).


Perlu masukkan IC Number / Nombor Kad Pengenalan kita atau sesiapa sahaja yang ada lesen memandu yang sah. Kalau lesen terbang rasanya takde keluarlah kot sebab kemungkinan tak masuk dalam sistem.

Lepas masukkan Nombor Kad Pengenalan perlu masukkan text ataupun huruf yang tertera di situ dan klik pada 'check summons'.

Dan kalau pemegang nombor kad pengenalan tersebut bersih suci murni terhindar dari sebarang saman paparan cenggini akan keluar :

"No outstanding summons found"

Yihaaaaa nama bersih daripada sebarang saman lettewww tapi sekiranya ada maka akan muncullah deretan saman lengkap dengan tarikh, masa, lokasi (kilometer berapa), sebab disaman (speeding dan sebagainya) dannnnnn siap dengan bukti bergambar lagi kereta engko kena tangkap dek camera speedtrap tu.

Bila dah keluar senarai tu maksudnya apa? Tanya lagi. Bayarlah. Dah buat salah tanya lagi? hehehe


Ops Paskal 1 : Spiderweb


Hai engkorang semua. Ekceli ini kisah masa bulan Mac haritu tapi disebabkan mood aku kelaut dalam jadi banyak bulan dah tak hapdet ape-ape. Makanya banyaklah kisah yang tertunda gittteww.

Sebenarnya masa 05 hingga 08 Mac haritu aku dan team kerja kena pergi Kursus Refresher & Capacity Building di Suria Hotspring Bentong,Pahang. Selama empat hari kat sana macam-macam aktiviti kami kena buat antaranya Teambuilding perlu tempuh segala spiderweb, merangkak ala-ala macam dalam citer Paskal tu pastu tersangkut bontot kat dawai kawat duri pastu member sebelah baik hati tolong lepaskan yang tersangkut tu pastu tangkap cintan-cintun pulak tetibe kehkehkeh 

Ekceli aktiviti Teambuilding & Outdoor aktiviti banyak pada sesi pagi je sebab nak elakkan pada cuaca terik. Maklumlah masa Mac haritu tengah musim cuaca panas terik gila baqhang. Jadi sesi pagi aje kami ade peluang nak berkubang sakan dalam kolam tu sebab setiap pagi ada sesi Water Polo akan lawan antara team. Team yang kalah akan didenda perlu hiburkan semua orang masa sesi dalam dewan seminar. Pikirlah idea ape nak buat tapi ada masa kurang dari 1 jam aje sementara nak mencekik waktu lunch hour tu. Nasib baik team aku menang jadi takdelah stress mikir dan boleh makan dengan tenang hehehe

Masa sesi hari terakhir Dinner Night bertemakan ala-ala Paskal iaitu ARMY THEME. Bercelorenglah kami semuanya malam tu pakat melaram fefeeling perwira di medan perang kate engko ahaksss! 

Sesi itu jugak ada penyerahan anugerah untuk pencapaian sepanjang tahun 2017 yang lepas dan alhamdulillah seperti tahun-tahun sebelum ni, site yang aku handle masih berjaya mengungguli carta teratas setelah ketiak basah berhempas pulas sepanjang tahun walaupun site aku yang paling banyak bertukar-tukar partner rakan sekerja atas beberapa faktor.


Syukur alhamdulillah site aku berjaya merangkul hahaha. Merangkul engko! udah serupa menang pingat sukan olimpik hahaha !

Ahhhh lantak pedulik hape aku nak kabor juge ! Site kendalian aku dapat TIGA award untuk pencapaian tahun 2017 :

  1. Anugerah KPI Terbaik 2nd Place
  2. Anugerah Pusat Internet Tercantik 2017
  3. Anugerah Pusat Internet Terbaik Keseluruhan 2017



Ini ajelah pencapaian dari semenjak aku mula bertugas mengendalikan site dari tahun 2010 hinggalah sekarang 2018. Untuk masa akan datang belum tahu lagi nasib kami pekerja-pekerja staff Pusat Internet camne  gaya sebabnye maklumlah semenjak pertukaran tampuk pemerintahan dah banyak dan macam-macam perkara berlaku. Segala signboard yang ada '1 Malaysia' pun dah dicabut diturunkan. Kami ni menunggu nasib aje sebenarnye disebabkan kami hanya berstatus 'kontrak' sahaja. Mudahan masih lamalah rezeki di sini.

*Ramai yang email bertanyakan berkenaan Pusat Internet. Nanti aku cuba kongsikan setakat mana termampu untuk perkongsian engkorang ye.

Oppps ! Bukan Taknak Cerita...

Hai engkorang semua !!!! Rindunyaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Lama sepi. Haah lama gila. Last updated bulan Julai. Sekarang Oktober. Dah 3 bulan rupanya takde update. Macam menunggu habis iddah pulak. 



Terima kasih pada kengkawan yang sudi bertanya khabar sebab risau lama tak update. Tetiba rasa sebak + sayu + hiba + bertakung air mata huuuuuuuuuu~ 

Yelah sebab bersahabat di alam blog aje tapi rupanya ramai insan yang prihatin bukan hanya sekadar singgah komen pastu bye-bye. 

Seriyes aku terharu T_________T 

Mudah-mudahan dapat mood dan kerajinan semula untuk jejak balas semua ziarah dari sahabat semua. Moga segala urusan engkorang dipermudahkan dan dijauhkan dari segala kesedihan dan kekusutan. 

Owhhh untuk Encik Jeb-Ape kabor mike? Udoh ade Jeb Junior ke tu?Pastu masa tengok Paskal tengok watak Jeb (Ammar Alfian) terus teringat Encik Jeb.Moga Encik Jeb sekeluarga sihat ceria bahagia aje hendaknye.

Engkorang nantikan kemunculan semula aku di blog-blog engkorang okay ! hehehe


Jejantas Kenangan Silam


Hai semua. Lama tak bersiaran. Entah tak tahu nak bagi alasan apa lagi. Sebenarnya banyak nak dicerita tapi nantilah.

Ingatkan haritu puasa dapatlah banyak entry rupanya chisss aku gagal lagi. Sepanjang Aidilfitri pulak agak sibuk dengan Program dan Majlis termasuk Open House Aidilfitri yang melibatkan pihak pengurusan dan kepimpinan besar kalini. Itu yang membuatkan aku semakin kurang dapat jenguk ke sini.

Ditambah dengan 'semangat kerja yang semakin menghilang'. 
Walaupun sebenarnya tidaklah menghilang sangat sebab aku masih keep track dan pastikan KPI dicapai dan segala mak nenek target dicapai mengikut skala yang ditetapkan. 

Tapi, entahlah rasa 'umppph' dan kepuasan dalam menuguruskan sesuatu program tu semakin hilang semenjak rakan sekerja asal aku terpaksa berhenti. 

Ditambah pulak dengan... hermmmm.

**************************************************



En.Boss,

Kalaulah En.Boss masih lead Team Kita ni macam dulu-dulu...
Mesti setiap kali event, kita akan ada After-Event program macam dulu.

Kalaulah En.Boss masih lead Team Kita ni macam dulu-dulu...
Mesti masa bulan Puasa haritu ada majlis Iftar Bersama macam dulu.

Kalaulah En.Boss masih lead Team Kita ni macam dulu-dulu...
Mesti masa Raya haritu meriah gila Majlis Rumah Terbuka company kita,
sebab En.Boss takkan biarkan kami terkapai-kapai buat preparation sendiri..

Kalaulah En.Bos masih lead Team Kita macam dulu-dulu...
Mesti Open Day Carnival pun tak terasa letih sebab En.Boss akan setia bantu.

Kalaulah En.Boss masih lead Team Kita macam dulu-dulu...
Mesti apa pun arahan yang datang, saya takkan terasa bebannya,

sebab saya tahu :
En.Boss akan selalu ada.
Tak kira tempat, masa & ketika.

En.Boss,
Baliklah..
Jadi  Optimus Prime kami macam dulu-dulu T_____T

**************************************************

P/s  : En.Boss masih ada cuma sudah tidak sama company T____T


Mentekedarah cengkerang ke apa?

Hai engkorang semua.

Mei pun dah nak ke penghujung. Sebenarnya entri ni tersimpan dalam draft semenjak 13 Mei haritu. Kononnya bercadang nak pulish sempena perubahan baru tapi apakan daya, kita merancang tapi Allah lebih baik.





Ini lebih kepada #FamilyProject bilamana adik-beradik pakat balik berkumpul di hujung minggu. Dalam family aku, kalau bab dapur ni anchornya adalah Akak Ipar aku. Dia sangat berkaliber dalam bersilat di dapur.

Dah lama planning nak buat sesi makan cengkerang ataupun 'shell out' ataupun western dulang ni tapi disebabkan kekangan masa asyik tertunda. Jadi haritu sebelum puasa, alang-alang terkena pulak hari birthday aku jadi abang long aku teruslah ajak buat makan-makan ni.

Puas hati buat masak sendiri kat rumah sebab kos beli bahan-bahan semua tu baru lebih kurang RM50.00-RM60.00 je dapat makan 5 hingga 6 orang kalau dibandingkan makan di kedai baru 2 pax saja pun kadang tu dah RM50.00 kan ? 


*Selamat Berpuasa semua !
*Terima kasih semua singgah sini.
*On my way balas jejak engkorang :)