Dah Nak Habes Tahun


Assalamualaikum.. kali ni macam rekod paling lama je aku tak hapdet T___T  Takdela bizi sangat sampai tahap takdak masa langsung untuk hapdet.. Ermm tapi.. tapi.. tapi dia macam ade je hal yang membuatkan aku takleh nak hadap depan lappy lelama.. Ofis hour dah memang tentu² la takleh nak wat keje-keje hapdet ceni.. ahakss =P 

So sepanjang duaminggu yang konon macam bizi tu sebenarnye aku ada la dua-tiga-empat aktiviti yang aku setelkan.. Antaranya aku sibukkan diri p majlis bertunang member aku dari kecik --- si kenit kemetot tapi comel gila (Ella).. kamiorang dari zaman kecik lagi main pondok-pondok sesame, main rounders sesame.. pastu main tanah boh dalam tempurung pastu wat konon-konon macam kek lah =P Heaven gila rasa masa zaman kecik-kecik dedulu tu.. wuwuwu

And on 8 December 2013 aritu Ella dah selamat jadi tunangan orang.. Tunangnye pon kecik molek jugak.. memang suweetlah korang dua.. aku ni je entah bila entah nak jumpa bakal suami aku.. sobss sobss


Setel bab Ella bertunang. Pastu start bizi balik wat preparation untuk Karnival Hari Terbuka Pusat Internet 1 Malaysia kat Felda Gunung Bongsu, Kedah.. sebelum² tu pon team kerja kat sana dah roger mintak tolong ape yang buleh kami setelkan dari jauh memandangkan diorang kat Kedah dan kami yang lain kat Perak.. Alhamdulillah aku bersyukur sangat-sangat sebab berjaya harung and tolong team kat Kedah setelkan Openday diorang eventho aku kena hadap macam-macam-macam halangan dan dugaan.. 


Masa ni jugak aku dengan 3 lagi rakan sekerja aku kena terima satu dugaan besar yang sebelum ni tak pernah kami hadap.. Aku terus terang cakap, aku gerak awal sehari ke Kedah pon sebab aku memang dah berniat nak bagi full commitment kat member-member sana. Sebab masa Karnival sebelum tu kat Behrang aku tak dapat fully commit sebab masa tu ada few things yang aku kena setelkan.. 

Sejujurnya aku memang sangat sedih sebab kamiorang berempat kena hentam kaw-kaw punya dengan our superior.. dah la itu final event untuk tahun ni.. dan entah-entah final event sefinalnye.. Sekalinya camtu ending dia.. seriyes aku sedih gila untuk part tu.. Eh bukan aku sedih sebab part kamiorang kena marah tu semua. Tak. bukan sebab tu.. Aku sedih sebab segala usaha murni kamiorang takde ucapan Terima Kasih langsung dari diorang.. Aku tak kesah kalo aku sorang je yang kene marah atau kena hentam, tapi aku sedih sebab ada lagi 3 orang member aku yang kena hentam sama.. Wal hal kamiorang memang betol-betol datang sana tolong setelkan kerja-kerja preparation sampai pukul 1--2 pagi sebelum hari event.. 

Tapi yelah kan, orang kalo dah tak suka, ko buatlah cemane pon memang tetap ko buruk lah dimata dia.. Dan yang aku rasa lebih bersalahnya adelah aku yang drive bawak private jet aku.. Aku rasa macam aku lah puncanya sampai kawan aku yang lagi 3 orang pon terlibat sama.. Sipbaikla mantan Boss dulu ada datang sekali masa hari event tu.. Masa aku teruk kena hentam kaw-kaw tu dia jugak yang back-up saying that dia tak percaya staff yang dia tinggalkan adalah kurang hajar. He knows us well sebenarnye. 

Hurmm banyak lagi sebenarnye yang pahit berlaku sepanjang 2--3 hari event ni.. Tapi aku rasa biar aku dengan 3 orang member aku tu je lah yang tau.. Biarlah ape orang lain nak fikir.. Selagi nawaitu lillahita'ala, inshaAllah dipermudahkan :')




*again -- terima kaseh Encik Nafis.
sebab backup kamiorang malam tu..
our relationship will remain forever.
inshaAllah encik :)




mungkin akan ada perubahan sempena perubahan tahun :)



Dikala Malam Bulan Mengambang


Assalamualaikum awak.

Terime kaseh sebab awak selalu datang sini.
Datang selongkar entry-entry dulu².
 Walaupun entah hape je yang saye tulis.
Tapi awak keep on selongkar jugak bace.
Terime kaseh.
Again ;)




Adoi bizi lettew konon sampai enam hari tak hapdet ape².. dah la tak hapdet, pastu tak p jenguk blog kengkawan pulak tu.. hnnss hnnnss ampun ya sobat sekalian.. guwe lagi sibuk ngaturin jadual gerakkerja guwe sekarang ini.. hahaha dah jadi minah indon pulak.. ini semua salah Nabil Maharaja Lawak Mega la ni.. dok bantai gelak tengok Nabil jadi Malin Kundang sampai teringat² pulak cara dia becakap.. "ya kan ? ya kan ? ya kan? " --- dia becakap pekat giler indonnye kononnye.. adoi haha

Pheww ok habes part Nabil.. Nampak tak atas tu ? Itu chat conversation antara aku dengan lagi dua orang lagi besfren aku --- si Reff & Iszuwan.. Antara yang masih bujang dalam team tu adalah aku.. Makanya dorang ni pakat dok risau kalo aku dah kawen nanti takot kalo aku dah takleh nak havoc² dengan dorang apa semua.. Tu yang siap pesan kena carik laki sporting hape semualah.. Masalahnye nak mencari tu yang aku tak tahu camne.. Well maksud aku memangla boleh cari, pastu bila dah jumpak nanti kau mesti macam :

"wahhhhhh cenggini la jejaka impian aku !" 

Pastu mata siap kelip-kelip adorable gittew dok ushar je muka jejaka impian kekononnye tu... Pastu tetibe nanti kau tengok masa dia balik kerja ada sorang gerl ni dah tunggu kat depan ofis. Siap salam ciom tangan bagai. sekali hasben orang daaaaaa. PAP ! habes lah mimpi siang kau kat situ. kehkehkeh


Aku sebenarnye takdela risau mane pon pasal jodoh--nikah--kawen ape semua ni.. dedulu masa jiwa tengah panas zaman muda memangla kalut dok fikir bila la aku ni nak berjodoh.
Pastu mengeluh.
haiishhh~

Tapi skang semenjak makin merangkak usia remajatua ni dah makin tak kesah sangat dah..
Belajar muhasabah. 
Belajar redha. 
Belajar telan semua yang jadi memang dah diatur baekkkk punye.

Takyah susah² fikir serabut kepala.. Hadap je ape yang datang. Pastu doa dan senyum selalu. InshaAllah memang dari kau bukak mata awal pagi sampai ke malam lah akan ada benda yang indah² je.

Tak caye try ;)






Data -- Permaisuri




Aku rela hidup dengan mu
Demi bahagia...
Hanya Tuhan bisa memisahkan kita

( korus )
Di jaga dan lena kukuntum kerinduanku
Untuk mempersembah sayang padamu
Keharuman bunga tak seharumnya cintaku
Istimewa untuk sunting jiwamu

Bermula pandang pertama
Kau utuskan senyum mesra
Aku ingin seribu tahun lagi
Bersamamu...

Kubinakan mu istana
Aku rendakan bahagia
Dengan niat suci
Kaulah permaisuri

Sambutlah cinta abadi
Genggam dan semat di hati
Manisnya asmara 
Kekal selamanya --


Nothing Else Matters


Salam November. last entry aku two weeks ago. dah la two weeks ago, panjang berjela macam karangan spm pon ade. naek menyampah kawan-kawan nak hadam =P

bila sampai duaminggu tak sharing ape-ape kat blog, momentum nak menulis menaip tu jadi agak lambat dan agak susah jugak kot untuk jari jemari menari.. hermm tapi perasaan dan tangan sangat menggelegak untuk sharing sesuatu. 

hermm untuk last two weeks, ada beberapa perkara yang aku setelkan dan macam biasalah dengan bantuan rakan-rakan sekeliling jugak.

Pertamanya--aku tolong hantar dan tolong amek Bro Renjer Sungai kat KLIA sebab dia terpilih menerima enterprenuer award kat Bangkok, Thailand. aku ada cite pasal tu kat sini.. Ofkos la aku tak pegi sendiri disebabkan aku memang tak pernah p kemana-mana sorang-sorang.. Aku mintak tolong partner kerja aku (Cik Ida) temankan pastu aku roger Ex-Boss aku dulu (En.Nafis Adha) untuk tolong guide kitorang untuk masuk parking kat KLIA tu. Giler engko kalo aku p sorang konfemla aku terkial-kial pastu end up aku nanges je karang sebab tak jumpe jalan.. wahahaha
*Terima kaseh Encik Nafis sebab baaaaanyak tolong saye T_____T

Keduanya--Alhamdulillah Karnival Fiesta Jalur Lebar 2013 pon dah berjaya kamiorang hadap walaupun baaanyak rintangan dan dugaan yang kamiorang kena telan sepanjang sebelum-semasa- selepas program.. yang penting kemunculan Upin Ipin + Azmeer + Jalil Hamid memang kasi havoc habes lah fiestajalurlebar kamiorang tu.. weehuuuu ~






Bersyukur diletakkan dalam satu Team yang sangat supportive dan membantu rakan-rakan lain ;)



Nak Menitis Air Mata



salam november. 

aku ada sorang kenalan. beliau pada aku sangat tabah. tabah sungguh. diuji seawal usia 3 tahun. terlibat dalam kebakaran rumah. burn injured agak kritikal pada seluruh muka. telinga dan tangan kiri. 

meniti usia hingga dewasa bukan satu perkara mudah. 
sedangkan kita yang agak sempurna kononnya --
membuat segala kerja menggunakan tangan yang dua.
sedangkan dia hanya ada sebelah yang sempurna.
dengan itulah sahaja dia selesaikan segalanya.

caci-cemuh-hina --
sudah biasa di telinga dia.

"pedulikkanlah orang nak kata apa,
cuping telinga pon aku dah tak ada.
biarkan lah..
nanti Allah pandailah bagi dia rasa"

begitu jawapan dia.
selamber gila terima segala.
jiwa pon kental gila.

cuma kadang-kadang menitis juga airmata jantan dia.
mana taknya, depan cermin -- tengok rupa :


"macam alien je kadang-kadang aku rasa, ana"

pernah dia cerita meluah rasa segala.
menitis airmata dia tiap kali tengok rupa sendiri katanya.
aku yang jiwa perempuan ni lagilah sebak sayu segala.
jenuh tahan asalkan jangan mutiara jernih turun menggila.

cuma yang aku selalu khabarkan pada dia--
sabarlah. solat dan doa.
itu tiang utama.
buatlah apa saja.
datanglah ujian seberat mana.
kena yakin saja.
Allah ada.

kehidupan dia :
dari seringan kerja, hingga seberat beratnya, semua dia boleh saja.
cuma kadang hati kita yang melihat saja tertanya-tanya, boleh ke dia?

kerjanya, jiwanya -- lebih kepada alam. SUNGAI lebih tepatnya.
bukan dia tak cuba mohon kerja.
sudah berjuta tangga dia teroka.
jawapan yang sama saja -- negatif semua.

mohon kebajikan ? 
kalian tak pernah minta bantuan.
maka ramai antara kita tak pernah rasa malunya tebalkan muka meminta-minta.

aku pernah temankan dia mohon itu ini segala.
bukan mudah. banyak birokrasinya. sungguh.
menyinis pandang tak payah ceritala.
aku yang peneman ni pulak kadang yang lebih terasa.
dia rilek saja telan semua.

selama hidup 30 tahun lamanya,
setiap malam bertakung airmata,
mengenang nasib diri yang berbeza dengan lain manusia,
kini dia boleh tersenyum bangga.

satu satu berita gembira hadir dalam hari hari dia,
dapat sahabat maya,
Najib sendiri bagi anugerah usahawan pada dia,
Ya Allah, ujian selama ini terasa berbaloinya.

bila kini kemanisan mula menjenguk dia,
ramai pulak yang dulunya mencaci hina, perli ape segala ,
mula kipas sini sana.
cissss ! dasar manusia.

tak apalah, biarkanlah mereka.
mungkin mereka tak faham apa ertinya pedih macam dia rasa.
harini perli perli -- esok dah lupa.
tak apalah. biarkan.

doa aku satu saja--
apa pon juga yang datang di hari muka,
jangan sekali sekali lupa DIA.
ujian datang dalam macam macam perkara.
ingat satu saja ya.
sujud pada DIA.
tak kira apa juga.



*kenalan yang aku masudkan adalah (Mohd Saiful B Isa) Renjer Sungai. dia tabah gila. kaki pancing majoriti kenal dia.bukan sekecil-kecil dugaan dia kena hadap. aku sendiri kalo diuji tahap sebegitu, mau rebah ke bumi. aku sebak -- sayu semua ada. sebabnya, pada mula aku kenal dia dulu, memang dia sendiri cakap dia zero. pendidikan tak tinggi.semuanya dia rasa rendah diri. malu. tapi sekarang aku sendiri menitis air mata tiap kali tengok video pendek tu. try la tengok. siapa yang pernah alami je akan faham.



sumber : email Renjer Sungai


*syukur alhamdulillah sekarang kemanisan datang satu satu dalam hidup dia. dia bakal ke Bangkok pulak sebab terpilih sebagai salah sorang pemenang "Connecting at the Roots". aku tumpang bangga sebab dapat kongsi ilmu tentang komputer dan internet dengan dia selama ni. tak pernah sangka akan jadi sampai ke tahap global seglobal ni. Tahniah untuk Renjer Sungai.

*maaf pada kalian² yang singgah ke sini tapi aku belom buat kunjungan balas. agak sibuk dengan hal² karnival yang bakal aku dan team kerja aku hadap pada 22, 23 dan 24 november ni.. 



Nyamuk Punya Angkara?



Dah November rupenye.. tinggal kurang dua bulan tahun duaributigabelas bakal berakhir.. sekejap je.. rasa macam baru semalam je 1 Januari... umur pon bakal bertambah naik ke satu lagi angka la maknanya next year.. Hermm kena capai beberapa checklist yang belom dapat tick lagi nampak gaya nih.. Hnsss hnsss *kembang-kembang idong*

Aku rasa macam agak lama tak dapat on blog nih.. Kali ni bukan alasan bizi dah.. alasan kali ni melibatkan kesihatan.. Aku ni spesis yang agak susah dijangkiti sakit demam.. Which is aku bersyukur sebab aku dikurniakan antibodi yang sedemikian rupa.. Jenis lasak jugakla orang kata.. 

Tapi.. ha ada tapi kat situ.. Tapi baru-baru ni demam dah berjaya attack sistem pertahanan badan aku.. Kisahnya mula begini --- *dah macam nak bercerita hikayat Sang Kancil plak*

Lepas je setel cuti Raya Haji aritu (family aku beraya kat umah abang long aku kat Putra Heights,Subang) disebabkan beliau dapat cuti 1 hari je dan tak dapat nak balik kampung.. Maka beraya lah kami kat sana.. Balik je dari sana aku pon sambung masuk ofis macam biasa lah.. Tiba-tiba masa 22 Oktober (Selasa) tu masa aku masuk ofis pagi tu, aku dah rasa lain maciaaaaamm.. 

Badan rasa seram sejuk.. Menggeletar habes.. Partner aku (Cik Ida) pon memula tu pelik gak tengok aku dok ketar habes.. Tak pernah² aku camtu.. Memandangkan tahap ketar tu makin memuncak, aku pon decide terus landing kat bahagian dalam bilik training + off ekon -- dengan aku pon terus off sekali.. Aku terbaring kat situ dari 10.30 pagi sampailah pukul 1 tengahhari.. Masa nak balik rehat kul 1 tu Cik Ida syorkan aku balik rehat je la katenye memandangkan keadaan aku yang dah macam hape je.. Dan aku pon gagahkan jugaklah drive balik sebabnye takkan aku nak tinggalkan pulak kete kodok aku kat situ.. 

Dipendekkan cite, aku memang demam bermula pada 22 haribulan tu.. Tapi.. ha ade tapi lagi.. Aku buat rilek je tak p hospital.. Itu satu lagi style aku --- taknak p hospital ke klinik ke kalo sakit gitu-gitu.. Sebabnye yelah, aku bajet demam sebab kene hujan mase petang sebelum tu.. dalam duatiga hari baiklah tu nanti -- aku sedapkan hati sendiri tiap kali sakit demam..

22 haribulan membawak sehingga ke 26 haribulan.. Dah masuk 4 hari kat situ.. Takde jugak tanda² macam nak kebah demam aku tu.. Kat tangan pon dah mule naik ruam-ruam merah.. Masa tu dah ada mula rasa risau jugak kot² ada masalah lain ke aku ni sebenarnye.. Last² 27 haribulan tu, mommy and daddy *cheyyy bajet ongkaya sangat* decide angkut aku dan bawak p check up kat Hospital Slim River.. Dalam kul 6 lebih aku sampai sana pastu doktor pon check pastu amek darah apa semua pastu kena tunggu.. 

Tunggu punya tunggu punya tunggu... Dari kul 6.30 tu sampai kul 8 lebih jugakla baru aku dipanggil semula (yang sebenarnye kalo ikot aku, aku dah ajak je mak abah aku balik sebab tunggu lama sangat dan tak di inform apa² pon kena tunggu lama ke kejap ke) Bila dipanggil semula masuk ke bilik doktor tu, satu berita yang kurang sedap didengar disampaikan pada aku ---


"kalo ikot pada kandungan darah adik ni, kami saspek denggi.. tapi tak seriyeslah... ermm tapi takpe.. adik boleh balik.. cuma kena repeat check darah lah untuk duatiga hari ni kat klinik kesihatan terdekat ye.." camtu lah kata doktor pompuan tu kat aku..


Makanya, start hari berkenaan (27 haribulan) sampailah 31 haribulan tu aku kena p check darah pagi dan petang.. Mak oi azab jugaklah hai pagi-petang asyik kena cocok je kejenye.. Aku ni dah la antara manusia yang paling susah nak telan ubat-ubatan segala bagai tu.. Pastu kalini kena cocok pulak lagi.. Pftttt punya best rasa dia baq hang ! 

Dan belom setel kat situ.. aku kena p check up lagi pada 6 November nanti.. Mudah²an takde pape masalah lah hendaknye.. Aku tak rela dah kena cocok pagi-petang camtu.. 



*rumah aku takde pon sebenarnye kawasan air bertakung atau kawasan pembiakan nyamuk
*bila saat sakitdemam ceni -- mak + abah lah insan paling dekat bersusahpayah usaha :')
*bila diuji bab kesihatan ceni -- Ya Allahuakbar :')




Orang Perempuan Ni


Orang perempuan sifat dia kalau kasar---
Sebenarnya  mereka ni lah yang paling mudah untuk didekati.
Sebab mereka kalau gurau kasar, tetap boleh terima.
Cuma satu je tentang mereka ni ---
HATI mereka tetap perempuan.
Kasih sayang mereka tetap lembut.
Dan teman mereka tetap yang satu --- "menangis"


Senang je sebenarnye nak tackle perempuan.
Cuma kena mencuba.
Try.
Tak berjaya ?
Cuba lagi.
Tapi kena bersungguh.
Dan jujur.




Ooo yang ni lah


Salam Aidiladha.. masing-masing pakat dalam mood beraya lagi kot.. Raya aku masih macam tahun sebelum-sebelumnya jugak --- masih berstatus single.. belom berumahtangga jugak.. dan maksudnya belom ada hasben mahupun anak-anak lah.. tapi aku adala sorang dah anak sedara. Nak wat camna, rezeki abang long aku masih takat tu je untuk part anak. moga² ada rezeki melimpah ruah buat abg long dan kakak iparku.. aminnn

Haaa sekolah pon dah makin ke penghujung tahun.. Cuti sekolah pon makin dekat.. Bila cuti sekolah datang je, makna kata kenduri kendara jugak makin melambai-lambai lah..Dalam erti kata mudahnya, cuti sekolah jugak memang sinonim dengan majlis kenduri.. Tak kisahlah kenduri kawen ke, kenduri cukur jambul ke, kenduri bertunang ke.. Dan selalunya kalo kenduri kawen lah, mesti akan ada DJ atau pengendali PA sistem yang akan memeriahkan suasana majlis walimatulurus tu.. Cita pasal DJ ni, dua tiga hari lepas aku ada la melawak-melawak dengan sorang Abg DJ ni.. dia ni antara DJ majlis terbaeklah yang pernah aku kenai..

Mulanya perkenalan aku dengan Abg DJ ni adalah masa Karnival Hari Terbuka Pusat Internet Felda Gunung Bongsu masa tahun lepas kat Kedah.. Aku memang kagum abeh kat Abg DJ ni disebabkan pembawakan dia dan jugak cara dia perform di sepanjang program berlangsung.. Mula dari situ jugaklah aku dok ushar semua event yang dia update kat fesbuk mahupun kat blog dia.. 

Dan aku sangat salute kat Abg DJ ni sampaikan aku sanggup fight bersungguh untuk dapatkan dia sebagai DJ bertugas pada Program Karnival Jalurlebar tempat aku nanti.. Aku ada sebab aku sendiri kenapa aku salute dan bersungguh-sungguh fight untuk itu... Abg DJ ni sangat sempoi dan memang loqlaq habeh baq hang ! hahaha adeh la...




Abg DJ ni orang Kepala Batas, Pulau Pinang.. Jangan tanya kenapa aku yang dok kat perak ni sanggup nak hire orang Penang.. Awatnya orang kat Perak takdak dah ke DJ yang best camtu ? Jawapan aku satu je --- memang takdak yang macam Abg DJ ni. 

So sapa-sapa yang bakal melangsungkan walimatul'urus dan masih tercari-cari DJ atau PA sistem harga sempoi  boleh la rajin-rajin p terjah terus fesbuk Abg DJ ni.. atau pon p jenguk blog dia.. Diskas sendiri harga apa semua.. Sebut je nama ANAMIZU. Konfem dapat diskaun. Tapi kalo tak dapat, jangan maki hamun berbakoi kat aku pulak naaaa.. kehkehkeh




Ok Dah Selesai


Alhamdulillah harini setel Program 1citizen Siri 1--Edisi Oktober yang kamiorang jalankan kat SMK Trolak (SEMETRO), Perak.. Bermula 5 Oktober lagi dah kamiorang mulakan sesi hari pertama dengan penerangan 8 Modul Utama dan jugak sesi membuat Portfolio.. Aku sendiri yang mulakan talk pada hari tu... Kali ni 2 kelas jugak yang terlibat iaitu pelajar tingkatan 4 Sinar dan tingkatan 5 Sinar.. 

Seawal jam 8.00 pagi lagi adik² tu semua dah ready dalam makmal komputer SEMETRO tu.. Aku dengan 2 orang lagi member sampai agak lewat 15 minit disebabkan kamiorang tersesat dan tak jumpa cari sekolah SEMETRO tu.. maklumlah tak pernah masuk ke Felda tu sebelum ni.. Tapi alhamdulillah dalam pusing² dok cari tu terjumpa jugak... hehe nerves jugakla aku sebabnye aku yang kena bagi talk pagi tu pastu terlewat sampai pulak kan ? Sampai² je kat Lab Komputer tu, semue mata dah memandang kamiorang,  manenye tak nerves engko ! =P

Tapi alhamdulillah bila dah dapat pegang mic je, haaa tak hengat engko ! Tu pon sipbaik memang aku jenis set masa tiap kali bagi talk -- aku takkan jauh dengan jam. Tak kiralah jam dinding ke, jam tangan ke or even jam kat henfon.. So aku boleh bajet berapa lama lagi aku perlu membebel kat depan supaya tak terover amek masa.. kehkehkeh


4 Sinar

5 Sinar


Cikgu Amir selaku cikgu IT diorang pon sangat memberi kerjasama sepanjang taklimat program dijalankan.. Dan ekceli aku lebih suka program² camni sebabnye :

1-Bertukar surrounding kerja (takdela kena hadap benda sama je)
2-Pengalaman -- bercakap in public, kerja² manual, ad-hoc decision
3-Berkongsi ilmu dengan komuniti luar


Computer Lab SEMETRO ni dah ok -- komputer baru + flat screen cuma :

1-Takde kemudahan internet / wifi / LAN


Aku doakan adik² SEMETRO jadi anak soleh, solehah dan jangan lupa tanggungjawab sebagai pelajar.. Kalo ikot pada apa yang diluahkan Cikgu Amir tentang sikap  kebanyakan pelajar zaman sekarang ni, memang agak membimbangkanlah.. Eventho aku sendiri belom kawen dan belom ada anak, tapi sikit sebanyak aku dah mula terfikir, kalo zaman duaributigabelas sekarang ni pon murid sekolah dah berani belagak dengan cikgu, entah cemanelah nanti sepuluh tahun akan datang.. 


*Apa itu 1citizen ? Klik sini untuk lebih info



Oh Pelisss Lah






duaribu tigabelas --
bukan sesuatu yang pelik pon kalo org beli brg online.

contoh:

dia ni bekenan kat satu kasut.
jenuh dah pulun cari dalam dunia nyata.
tapi tak jumpak pon yang bekenan.
kalo ada pon -- mahal nak mampos.

dah bila dia jumpa kat alam 'online',
plus dia beli barang tu pulak guna DUIT dia sendiri,
ape relevennya dia nak kena inform atau mintak izin sesiapa ?

"cehhhh dah mcm org kaya je nak beli² online..
memang sengajala takmau bagitahu kan?” –- sinikal.  

pelis la--
positif thinking la sikit bro.
penat lelah dia usaha kumpul duit dia sendiri,
untuk reward diri dia sendiri --
apa salah kiranya ayat tu kasi sikit positif sapot ?


demmm.



************************************

UPCOMING PROGRAMs :


1-Sabtu,Ahad | 5 & 6 Oktober | 1Citizen | SMK Trolak, Perak
2-Jumaat,Sabtu,Ahad | 22,23 & 24 November | Karnival Jalurlerbar | Padang Awam Felda Sg Behrang, Perak




Sibuk Betul


Minggu ni agak sibuk dengan macam-macam agenda dan program luar.. mula dari isnin dan selasa aku ada program 1 citizen dengan adik-adik di SMK Sg Kruit, Sungkai Perak.. pagi isnin lagi kamiorang (team kerja aku + beberapa lagi rakan lain) gerak untuk handel program One Citizen kat skolah tu.. Untuk sesiapa yang tertanya-tanya apekebenda lah  Program One Citizen (1 Citizen) ni ? Apa itu 1 citizen ? Silalah rajin²kan jari jemari klik ke laman web ni untuk lebih info.

Seawal jam 8.20 pagi kamiorang sampai kat Makmal Komputer skolah tu dan kami disambut oleh murid kat situ yang dah ready tunggu kehadiran kami sebagai fasilitator dorang untuk hari itu.. Untuk hari pertama, nothing much -- cuma perlu setelkan 8 Modul dan selepas tu para pelajar dikehendaki menjawab soalan online -- 45 soalan dalam masa 50 minit dan selepas tu perlu buat 1 portfolio. Tapi untuk hari pertama kamiorang cuma go through beberapa contoh portfolio sajelah untuk bantu adik-adik tu lebih faham..

Hari kedua -- proceed dengan menjawab soalan dan lepas setel je sesi tu terus proceed siapkan portfolio masing-masing dengan bantuan dan tunjuk ajar kamiorang.. Sangat best bila program kita disambut baik oleh audience kita.. 

Rasa sangat heaven bila audience kita bersungguh-sungguh buat--
Bersungguh shoot scene tertentu--
Bersungguh bertanya mana yang tak tahu--

dan alhamdulillah kamiorang dapat setelkan pada tengah hari je untuk hari kedua tu.. so maksudnya takdelah adik-adik skolah tu balik lewat.. Kamiorang tutup program haritu dengan sesi fotografi dengan adik-adik tu semua.. disebabkan ada dua kelas yang terlibat so kamiorang snap ikot kelas memasinglah.. memang happy je semua adik-adik nih.. Terbaeklah korang ! Semoga kalian jadi anak yang baik dan berbakti pada ibubapa masing-masing ya :)



Kelas 4 K


Kelas 4 D




UPCOMING PROGRAMs :

1.Rabu | 25 September | Expert Workshop Jahitan Manik | Pi1M Besout 4, Sungkai Perak
2.Rabu | 25 September | Klik Dengan Bijak (KDB) | Tahun 5 SK Sri Besout, Sungkai Perak
3.Khamis | 26 September | Klik Dengan Bijak (KDB) | Tahun 6 SK Sri Besout, Sungkai Perak
4.Rabu | 2 Oktober 2013 | Klik Dengan Bijak (KDB) | Tahun 1 & 2 SK Sri Besout
5.Khamis | 3 Oktober 2013 | Klik Dengan Bijak (KDB) | Tahun 3 & 4 SK Sri Besout
6.Jumaat,Sabtu,Ahad | 22,23,24 November 2013 | Karnival Pi1M | Padang Awam Felda Sg Behrang



S.h.i.t



Aku tak tau lah sama ada aku yang emo ke atau apa tapi ceritanya begini -- entry aku yang sebelum ni pasal aku diuji seawal hujung Ogos haritu. Mak dan abah sakit.. Alhamdulillah semakin pulih walaupon belum sepenuhnya.. Aku masih bersyukur sebab masih ada peluang bersama keduanya..

Apa yang s.h.i.t nya kan ? Sabar. Belom sampai ke part itu lagi.. Abah aku athma itu hari -- aku terus bawak ke Hospital Slim River.. Memandangkan masa aku drop kat emergency area tu kondisi abah memang dah macam nyawa² ikan waktu tu so tanpa perlu banyak kerenah, terus je jururawat lelaki yang kat kaunter tu arahkan aku bawak abah terus ke Bilik Kuning (Pemantauan).. Ok lah sebab nurse terus buat apa yang patut  tanpa perlu banyak soal pon pada aku dan mak.. ok setel part Hospital Slim River.

Lepas beberapa hari, abah aku pitam masa kat kebun sawit milik kami.. Nasib baik waktu tu abang long aku ada balik cuti sempena cuti Hari Malaysia.. Teruslah dia bawak ke Klinik Kesihatan terdekat dalam Felda aku ni.. kebetulan waktu tu hari off day cuti hari malaysia tu so abang aku call nombor siapa yang 'on call' pada hari tu lah..

Rawat abah -- kasi masuk air -- inject sikit -- kasi rehat few hours -- boleh balik.. Esok kena datang semula untuk amek darah (kena puasa start dari malam lah)

Ok kisah s.h.i.t nya bakal bermula di sini -- 

Pagi besoknya selepas kejadian pitam tu, abah aku pegi la sendiri naik motor dia ke klinik kesihatan tu..  sebab tak jauh sangat dengan rumah dan aku kena kerja so tak boleh la nak tolong bawak abah pegi.. seawal jam lapan pagi abah dah pegi.. Punya nak kasi setel awal sebab memang selalunya klinik tu akan pack dengan orang yang sakit macam-macam.. Dari jam lapan abah pon tunggu.. Bila sampai je turn, ok nurse pon bagi lah arahan :


"ok pakcik kena pegi belakang untuk ambil air gula"


Abah aku pon pegi lah belakang. (memang takde guideline langsung lah 'belakang' tu ke mana)
Bila pegi 'belakang', nurse yang situ pulak suruh pegi 'depan' sana untuk bla.. bla.. bla..

Last² sampai jam dah pukul duabelas tengah hari, abah aku pon ringankan mulut tanya nurse kat kaunter,


Abah aku : "ni camne pakcik ni, nak kena tunggu ke atau nak kena datang besok ke camne ni? "

Nurse  : "errrrrr... ala ni pakcik kena datang semula Jumaat nanti ni pakcik"


Nampak tak ? Dari 8 pagi abah aku ditendang ke sana sini, pastu last² bila dah pukul 12 tengah hari -- bila dah orang ramai tadi dah makin surut plus makin clear dah takde orang menunggu giliran lagi dah, baru lah nurse tu nak suruh abah aku mai semula Jumaat nanti.. JUMAAT nanti kena mai balik ? Si abah punya lah puasa dari malam tu -- nak kena amek darah punye pasal..waddehek !

seriyes macam shit je aku dengar bila abah aku cerita masa aku balik kerja petang tu.. aku sendiri pon takkan tergamak nak tendang² customer yang datang tambahlah kalo diorang jenis level abah-abah aku.. 
mana pegi humanity bro ??
ape dah tak boleh berbudi bahasa ke kalo dah keja dalam klinik ??

aku tak tahulah cemane keadaan sebenar kat klinik tu sebab aku memang jenis yang takkan pegi klinik kalo sakit demam ke hape tapi base on ape yang partner kerja aku cerita, memang macam haram jugaklah sistem kat klinik tu.

sebolehnye aku takmau sakit demam. takmau jejak kaki ke klinik tu. hospital tu.
sebabnye ? 
sebab inilah ! 

dah dua kali kena layanan macam shilake ni..
kat hospital slim river itu hari kena satu kali masa adik aku eksiden.
kali ni kat klinik dalam felda aku pulak.



*UPDATED : S.H.I.T yang ni bukan yang mencarut tu tau.

s = seriyes
h = hati
i = ini
t = terluka

haaaa itu yg sebenarnye di sebalik s.h.i.t tu.
bukan mencarut tau.
tak. aku bukan kaki carut.
sungguh.
sebab tu aku tulis style macam ni -- s.h.i.t
maaf kalau ada kawan² yang fikir itu carutan.
kehkehkeh



Sebak Rasanya


September. Aku diuji seawal ujung Ogos.
Mak demam. Muntah-muntah..
Berlarutan seminggu..
Jamah nasi, muntah.
Air seteguk ditelan, sebaldi dimuntahkan--
Aku dan abah buntu.
Ke klinik sudah.
Ubat-ubatan sudah.
Hanya doa dan tawakal.
Alhamdulillah hari kelapan mak pulih.
Beransur pulih.




Lapan September.
Kali ni Abah. 
Athma --
sekian lama tak sesak nafas,
kali ni abah tewas.
Turun naik dada abah.
Nafas tersekat.
Sekali lagi aku diuji.
Satu-satunya puteri dalam keluarga--
Aku tak pedulikan apa.
Hanya hospital destinasi dalam kepala.


Mak Abah, 
Aku sayang mak dengan abah
seluruh jiwa raga

Ya Allah,
Sesungguhnya aku mohon,
janganlah Kau ambil mereka
Selagi mana aku belom bahagiakan mereka--





Sandiwara Cinta










Apa Yang Mereka Tahu



Semakin tua manusia ni kadang-kadang tu bukan makin peka. Makin pekak pulak. Dah la tu, mulut pon boleh tahan. Kalah wartawan media hiburan.. Aku berharap dan berdoa agar aku dijauhkan berperangai camgitu bila usia meniti senja nanti. hermm.

Eh tak.. Bukan aku skeptikal dengan golongan tua.. Sama sekali tak. Cuma.. tulah orang kata kerana nila setitik, habes satu belanga rosak susu.. 

Banyak kali golongan² ni hambur soalan yang pada aku tak perlulah.. Tapi mungkin atas alasan 'bergurau', mereka teruskan jugak.. Kalau sekali je tanya soalan tu takpe makcikpakcik.. Tapi bila tiap kali tersua muka makcikpakcik hambur soalan sama tu, rasa macam pfttttt je.. huh ! Barangkali mereka-mereka tu tak tahu rembesan air lior yang keluar masa soalan tu dilontarkan ibarat api dari mulut naga yang membakar hati dan perasaan setengah golongan insan yang mungkin tika itu sedang berperang dengan rasa sebak dan sayu dia sendiri..


"... eh ha si kamu ni bila lagi ? kawan-kawan kamu dah selamat dah kawen tu ha.. memilih sangat kot kamu ni kan ?? .."


Aku melawat Anisa semalam.. melangkah masuk ke Hemisfera dia, aku terasa bagaikan ada something missing.. Terus aku selongkar gerobok dia.. Ada aura kesedihan barangkali.. Aku dapat rasa. Tapi tak semua.. 


Anisa,
Apa saja yang jadi, aku doakan yang sebaiknya untuk mu Nis.
InshaAllah pedih takkan selamanya.
InshaAlllah Nis.





Oh ya. dan aku pasti, ramai wanita bujang di luar sana yang pada golongan tua itu tadi usia  itu sepatutnya sudah menjadi suri pada seseorang , namun masih kekal sendiri. Belom ada teman setia disisi yang dipanggil 'suami'.. Aku yakin alasan mereka ada. Hanya mungkinlah kalau jawapan itu mampu dihamburkan juga seraya soalan itu terhambur didepan muka si penerima.


"...Untuk yang belom direzekikan, sabar je senjatanya. 
kecik hati kita bila orang mengata kita, Allah akan bagi 10 kali ganda kebaikan 
yang kita tak pernah sangka.." -- Fynn Jamal





Ajaibnya Kasih Ibu | Agungnya Kekuasaan Allah


Aku salah sorang insan di antara belasjuta yang jadi stalker tegar pada instagram(IG) Fynn Jamal. Antara belasjuta tu jugak, kami si stalker tegar ini menyaksikan sendiri rentetan -- kronologi Fynn Jamal sekeluarga bertiga.. Mungkin ramai je yang tertanya siapa Fynn Jamal ni??? Personaliti tv channel baru ke ? Artis baru ke? Ohh sila google sendiri.. 

Aku mungkin antara insan yang terlewat ambiltahu tentang kisah hidup Fynn Jamal.. Awal kewujudan IG dulu aku pernah uninstall daripada henpon cabok aku sebab merasakan betapa tak bernilainya instagram bagai tuh dimata aku.

Tapi.. semenjak terbaca tentang 'Bakti Arjuna Fitri' (Juna) kat satu blog ni (blog mana aku dah lupa), aku terus teruja untuk lebih tahu tentang siapa dia? Anak siapa dia? Siapa keluarganya? Bangsawankah dia? Pasal semualah.  Apa yang aku pasti, disebabkan rasa ingin tahu itulah aku dengan tanpa rasa was-was nya terus install semula aplikasi instagram dan juga Keek. Sekaligus. Niat aku waktu tu hanya satu ---- untuk follow Keek dan jugak instagram Fynn Jamal. Untuk lebih tahu tentang Bakti Arjuna Fitri. (Juna)

Terbukti. Memang aku tak puas. Setiap satu gambar di IG Fynn Jamal ada cerita. Caption dia jugak bukan kosong. Siapa yang follow kisah Fynn Jamal dari awal dulu mungkin lebih tahu betapa seninya cara Fynn Jamal meluahkan rasa.. Hidup di bumi orang sangat mengajar Fynn Jamal sekeluarga bertabah.. Disampaikan pulak pada strangers keliling dunia.. Setiap kali aku baca caption gambar dia pasal luahan rasa dia, nak meleleh air mata. sebak sayu semua ada.. 

Ada satu gambar Fynn Jamal up di IG dia --- gambar Juna lena tido dengan bantal Nemo dia. 


Ha ni lah gambar tu. Aku pinjam dari IG Fynn Jamal... Ramailah yang berbalas komen kat gambar tu.. Macam biasalah. Ada positif. Ada negatif. Adatlah manusia.

Aku tertarik pada satu komen ni :


“… Salam alaik semua. Aku org baru di instagram (IG), posting pun tak ada apa lg, tp register je terus cari IG Fynn Jamal. Bahagianya hati bila baca kata² sokongan dari wanita² yang gagah dan luhur hatinya. Utk @the_zana, sabar ya dik. Allah dah janji yang Dia takkan duga kita dengan sesuatu yang kita tak mampu tanggung kan? Rezeki, ajal maut, jodoh semua rahsia n milik Yg Di Atas. Atas kehendakNyalah semua yg menerima.
@fynnjamal , aku salut dengan luhurnya hati kamu, yang saling berbagi kasih sayang sesama strangers. Kekal selamanya begitu ya Fynn :)

Dalam bahagia yang aku rasa skrg, dulu aku sebenarnya pernah hampir gila. Satu-satunya anak yg aku punya, hilang dilarikan ayahnya entah ke mana selepas p'ceraian kami. B'tahun aku nanar Fynn. Hanya mampu melepas rindu pd baju si kecil yg tak sempat berbasuh.
Tp Allah Maha Adil. Dijumpakan aku dgn mereka berdua di satu tempat yg beribu batu jauhnya dari Malaysia. Ajaibnya kasih ibu, dan agungnya kekuasaan Allah, b'tahun tidak bertemu, dia(si anak) pantas mengenali aku sebagai ibu yang mengandungkan, melahirkan dan menyusukan dia. Seluruh kawasan gempar melihat si kecil yang tidak putus² berteriak mummy sedang tangan si ayah cuba menariknya pergi. Benarlah doa yg t'aniaya tiada hijabnya.

Drama itu dikesan pihak b'kuasa yang kebetulan sedang meronda, & alangkah ajaibnya, di sebuah negara yang Islam bukan agama utama, aku dijumpakan dengan anakku tanpa banyak bicara, dilayan dengan penuh mesra malah dihantar ke pejabat kedutaan kita utk diuruskan kepulangan kami b'dua ke Malaysia.

Sedang si ayah dibawa ke balai kerana disyaki menculik anak sendiri.
Nampakkan kasih sayang Ilahi di sini, sahabat² semua? Insya Allah, kita tidak akan mati tanpa cinta dari manusia, tapi hidup tidak akan ada erti tanpa cinta dr Ilahi. Jadi aku pinta pada semua wanitaku yang sedang diduga di luar sana, percaya pada Rabbimu. Dia Yang Maha Mendengar, Dia Yang Maha Memberi. Akan tiba masa, kalian beroleh sinar bahagia, seperti aku yang kini bahagia b'sama si kecil yang sudah 9 tahun usianya…”



Subhanallah betapa besar kuasa Allah. Dipertemukan ibu dan anak yang terpisah. Di bumi yang bukan Islam agama utamanya. Benarlah kasih ibu tak ada taranya.. Dan aku yakin, komen begini memang membantu ramai wanita yang diuji diluar sana rasa bersyukur apa adanya dengan apa yang ada sekarang. Kalau nak dibanding dengan insan lain yang lebih perit deritanya. ujiannya. Harus sedar kita masih beruntung.. Sama² doakan kita sama² bertabah. InshaAllah masa bahagia kita akan tiba. Yakin :')