RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK CUKA
*ikan kembung goreng separuh garing dahulu.
BAHAN-BAHAN :
- 2 biji bawang merah sederhana*
- 4 ulas bawang putih*
- 3 inci halia*
( Bahan bertanda * dimayang halus )
- Cili Padi Merah & Hijau
- 1 sudu serbuk kunyit
- Timun
- Cuka
- Biji Sawi
- Serbuk perasa (Cukup Rasa atau jenama lain)
- Sedikit gula
CARA-CARA :
-Panaskan minyak & tumis bahan bertanda *
-Masukkan biji sawi
-Masukkan 1 sudu serbuk kunyit
-Tumis sampai garing kemudian masukkan cuka
(Sukatan ikut citarasa masing-masing)
-Masuk cili padi & timun
-Serbuk perasa & gula
-Masukkan ikan yang telah digoreng awal tadi.
-Aduk rata & siappp!
*****************************************************
Ada sesetengah orang suka masukkan timun.
Ada orang lain pula, tak suka masuk timun.
Boleh saja terpulang pada selera masing-masing kan?
ganti cendawan tiram pun okey kan?
ReplyDeleteIni fevret sy ni...Kalau masak mcm ni, tetibe sy jadi suka mkn bawang ...=D
ReplyDeletekesukaan kita dan anak 2nd, ratah ikan dengan kuah tu aaa sedapnya.
ReplyDeleteSedapnya, pernah makan tapi tak pernah masak sendiri. Nanti nak cuba jugak lah
ReplyDeleteSaya suka...rasa masam ngan pedas tu serasi bila masak gini...
ReplyDeletesedapnya...kt rumah ada ikn sardin, igt nk masak nie esok...tp, rumah kak linda takde cuka,,selalu ganti dengan air asam jawa je...hihihi
ReplyDeleteGatah gitu pun dah selera ni
ReplyDeletesedap...kakmieja panggil masak asam....
ReplyDeleteakak tk mkn menu ni...MIL & husband makan
ReplyDeletedulu masa ammi kecik ammi tak gemar sangat bila arwah mama masak lauk ni. Tapi bila dah umo pertengahan 40 camni, ehhhh ammi jadi suka pulak kat lauk ni
ReplyDeleteFavourite akak ni…. Alamak terus teringin 🤤
ReplyDeleteSedapnya! 😋 Mekasih, Ana, share resepi. Akak suka lauk ni, tapi tak pernah masak sendiri.
ReplyDelete