Jejantas Kenangan Silam


Hai semua. Lama tak bersiaran. Entah tak tahu nak bagi alasan apa lagi. Sebenarnya banyak nak dicerita tapi nantilah.

Ingatkan haritu puasa dapatlah banyak entry rupanya chisss aku gagal lagi. Sepanjang Aidilfitri pulak agak sibuk dengan Program dan Majlis termasuk Open House Aidilfitri yang melibatkan pihak pengurusan dan kepimpinan besar kalini. Itu yang membuatkan aku semakin kurang dapat jenguk ke sini.

Ditambah dengan 'semangat kerja yang semakin menghilang'. 
Walaupun sebenarnya tidaklah menghilang sangat sebab aku masih keep track dan pastikan KPI dicapai dan segala mak nenek target dicapai mengikut skala yang ditetapkan. 

Tapi, entahlah rasa 'umppph' dan kepuasan dalam menuguruskan sesuatu program tu semakin hilang semenjak rakan sekerja asal aku terpaksa berhenti. 

Ditambah pulak dengan... hermmmm.

**************************************************



En.Boss,

Kalaulah En.Boss masih lead Team Kita ni macam dulu-dulu...
Mesti setiap kali event, kita akan ada After-Event program macam dulu.

Kalaulah En.Boss masih lead Team Kita ni macam dulu-dulu...
Mesti masa bulan Puasa haritu ada majlis Iftar Bersama macam dulu.

Kalaulah En.Boss masih lead Team Kita ni macam dulu-dulu...
Mesti masa Raya haritu meriah gila Majlis Rumah Terbuka company kita,
sebab En.Boss takkan biarkan kami terkapai-kapai buat preparation sendiri..

Kalaulah En.Bos masih lead Team Kita macam dulu-dulu...
Mesti Open Day Carnival pun tak terasa letih sebab En.Boss akan setia bantu.

Kalaulah En.Boss masih lead Team Kita macam dulu-dulu...
Mesti apa pun arahan yang datang, saya takkan terasa bebannya,

sebab saya tahu :
En.Boss akan selalu ada.
Tak kira tempat, masa & ketika.

En.Boss,
Baliklah..
Jadi  Optimus Prime kami macam dulu-dulu T_____T

**************************************************

P/s  : En.Boss masih ada cuma sudah tidak sama company T____T


Mentekedarah cengkerang ke apa?

Hai engkorang semua.

Mei pun dah nak ke penghujung. Sebenarnya entri ni tersimpan dalam draft semenjak 13 Mei haritu. Kononnya bercadang nak pulish sempena perubahan baru tapi apakan daya, kita merancang tapi Allah lebih baik.





Ini lebih kepada #FamilyProject bilamana adik-beradik pakat balik berkumpul di hujung minggu. Dalam family aku, kalau bab dapur ni anchornya adalah Akak Ipar aku. Dia sangat berkaliber dalam bersilat di dapur.

Dah lama planning nak buat sesi makan cengkerang ataupun 'shell out' ataupun western dulang ni tapi disebabkan kekangan masa asyik tertunda. Jadi haritu sebelum puasa, alang-alang terkena pulak hari birthday aku jadi abang long aku teruslah ajak buat makan-makan ni.

Puas hati buat masak sendiri kat rumah sebab kos beli bahan-bahan semua tu baru lebih kurang RM50.00-RM60.00 je dapat makan 5 hingga 6 orang kalau dibandingkan makan di kedai baru 2 pax saja pun kadang tu dah RM50.00 kan ? 


*Selamat Berpuasa semua !
*Terima kasih semua singgah sini.
*On my way balas jejak engkorang :)



April dah nak habis

Hai semua. Lamanya rasa tak update. Aku rindu semua kengkawan blog yang rajin singgah baca pastu tinggalkan komen. Aku rindu masa-masa dulu yang aku dapat terjah blog kengkawan. Baca macam-macam cerita.

Sekarang ni semenjak dua tiga menjak ni waktu yang aku ada untuk update blog dan untuk terjah blog kengkawan semakin takde. 


Sedar-sedar je April pun dah nak habis. 
Banyak yang jadi sepanjang Febuari-Mac-April.
Aku nak bercerita pun tak tahu nak mula dari mana.

Aku rindu semua T____T




Fuhhhh Februari dah ka?

Fuhhhhh masuk februari dah ka? Apadia punya busy sampai takdan nak melawat kengkawan dah la ni? Sorrylah semua yang dah singgah sini dan aku masih takdan singgah balas jejak. Sibuk lebih pada menteri pulak dah rasa ni. Haisshh~ tak boleh jadi ni.

Takpa satgi aku balas jejak semuaaaaa yang dah mai singgah sini. Ni #ProjekDapur aku dengan anak sedara aku masa dia ada balik kampung sempena cuti hujung minggu baru ni. Dia lama dah pantun kat aku mintak tolong buatkan menatang bulat-bulat ni. 

Masalahnya - dia duduk kat Shah Alam sana dengan mama papa dia. Aku pulak duduk di kampung dengan mak ayah aku. Jadinya aku kata kalau ada dia balik kampung baru lah boleh nak buat menatang bulat-bulat ni.

Bila dia balik cuti baru ni, apa lagi memang tak kasih chance dah. Menatang bulat-bulat ni aku panggil Crunchy Cheesy Potato Ball hahaha tudia punya panjang nama. Bahan-bahan dia mudah ja. Kalau sesapa nak try, google je ada belambak resepi. Kalau yang ni resepi versi aku :

RESEPI CHRUNCHY CHEESY POTATO BALL

BAHAN-BAHAN :

  •  5 biji kentang
  •  1 cawan tepung gandum
  • setengah cawan minyak masak
  •  mozzarella / cheddar cheese  
*(Tips: Kalau suka efek ‘tarik’ macam pizza boleh guna mozzarella. Kalau suka ‘melting’ meleleh-leleh boleh gunakan cheddar.)
  • breadcrumb
  • 2 bji telur

CARA-CARA : 
  • Rebuskan kentang sehingga lembut/empuk & lenyekkan.
  • Letakkan sedikit lada sulah & garam.
  • Masukkan secawan tepung gandum & adun sebati.
  • Uli hingga menjadi doh (lepas siap rehatkan 5 minit)
  • Bentukkan adunan jadi bulat-bulat (letakkan hirisan cheese ke dalamnya)
  • Celupkan bebola ke dalam telur yang dipukul dengan campuran lada sulah sikit.
  • Golekkan atas serbuk roti & gorengkan.

*TIPS : 
Kalau nak tambah sedap, tarukla hirisan sosej ke, jejari ketam ke, meatball ke. Atau ape benda binatang lah yang tekak kita rasa nak duk dalam tu =P

Januari nak hujung dah woi !


Hai semua. Terima kasih sudi mai singgah. Salam perkenalan semua yang baru singgah sini. Salam hujung januari pada yang dah lama tengok tak dak berubah. 

Januari 2018 bermula agak bagus buat aku dengan rakan sekerja aku yang ketiga sudah bertemu jodohnya. 

Ya rakan sekerja aku sudah bertukar ganti seramai TIGA orang. Kini adalah rakan yang KEEMPAT iaitu Miza. 

Yang pertama dulu Ida (terpaksa berhenti kerja disebabkan bersalin pra-matang)
Yang kedua dulu Aini (terpaksa berpindah ke lokasi lain)
Yang ketiga dulu Zati (terpaksa bertukar kerja atas tuntutan suami)
Yang keempat sekarang ni Miza (dipinjamkan sementara waktu)

Situasi kerja aku makin mencabar minda dan kadang-kadang mencabar keimanan juga.
Aku rindu waktu-waktu aku yang banyak.
Yang dapat aku jelajah semua rumah-rumah engkorang.
Moga hari esok lebih baik dari sekarang.
Aku rindu engkorang !