Apalagi yang diharapkan...

 "Perkenalan yang singkat. Tak sangka dia jodoh As rupanya" - itu ayat pertama yang terkeluar dari mulut As (kawan kerja aku yang handle site kat Felda Trolak Utara).  Kisah cinta As buleh dikatakan banyak pancaroba nye juga. 

Bukan seorang dua je insan yang pernah menyulam cinta dengan As. Ada dua tiga orang juga tapi setiap daripada kisah cinta tu berakhir dengan tak berapa indah.

Rupanya benarlah : "Allah dah janji setiap insan ada bahagiannya - rezekinya, ujiannya, jodohnya. Cuma cepat atau lambat saja"

Hasben As (Fattah) hadir dalam hidup As selepas bermacam kisah pahit As kena telan. Fattah decide nak jumpa family As terus selepas beberapa bulan perkenalan dan lepas tu terus bawa keluarga datang berjumpa dan kenal antara keluarga masing-masing. Terus bincang hal untuk bertunang (3 bulan je bertunang dan lepas tu terus walimatulurus). 

Ceria habes muka As di hari bersejarah dia diijabkabulkan sah menjadi suri hidup Fattah. Dan secara rasminya juga As dah takkan bersama team kerja kami lagi lepas ni sebab encik suaminya nak As ada depan mata setiap saat hehehe =P

Alhamdulillah tahniah dipermudahkan segala urusan As dan Fattah. Semoga kekal bahagia selamanya.

Tak perlu serabut fikir hal kerja lagi dah lepas ni As. Boleh fokus jaga Encik Suami je hehehe



Aku Bukan Robot

Aku kadang-kadang tak faham dengan perangai manusia yang jenis suka ambik kesempatan. 

Aku sekali lagi bekerja dalam situasi seorang diri disebabkan rakan sekerja aku (Kak Aini) sedang cuti berpantang selama 2 bulan. Lepas Raya Korban nanti baru Kak Aini kembali bekerja.

Jadi buat masa ni, kebanyakan masa aku perlu hadap segala kerja seorang diri bermula 13 Julai sampailah lepas Raya Korban nanti.

Skop kerja aku sebenarnya takdelah susah mana sangat (kalau takde gangguan atau arahan-arahan yang tah hape-hape daripada pihak atasan).

Pihak atasan (boss lah senang citer) yang aku gelarkan sebagai :

Encik R
Encik Z
Encik G

Kuasa veto atau arahan mutlak sepatutnya datang daripada Encik R tapi dalam kebanyakan situasi, Encik Z dan Encik G yang akan keluarkan arahan. 

Yang mana pada aku, selagi mana arahan tu belum keluar daripada Encik R, ia tidaklah jadi WAJIB sewajib mana jika ia dikeluarkan oleh Encik R sendiri.

Aku sebenarnya bukanlah jenis seorang pekerja yang suka nak kutuk ataupun menghina pihak atasan (boss) belakang-belakang ke ape.

Aku bukan sejenis manusia cenggitu.

Aku ni jenis : kalau sekali engko layan aku baik, seribu kali aku akan layan engko sebaik mungkin.

Ha aku jenis gitu.

Well.. tapi yelah mana ada semudah tu je situasi dalam alam pekerjaan ni tak gitu?

Ini nasib baiklah ofis tempat aku kerja cuma ada 2 orang staff je bertugas uruskan hal setiap hari. Kalau lah ada berpuluh atau beratus staff, entahlah aku tak dapat imagine cemane agaknya situasi.

Berbalik pada issue 'ambil kesempatan'.

Aku dan rakan sekerja aku yang lain (team members yang masuk kerje start 2010 dulu lah) which is kami sebenarnya sama-sama ada perasaan bahawasanya encik bertiga tu ada cubaan untuk singkirkan kami (staff yang dah lama kerja).

Hipotesis ni bukan berdasarkan pemerhatian sehari dua. Dah bertahun-tahun kami peratiiiii je perangai dan cara layanan diorang bertiga tu. Siap bagi arahan pada salah sorang staff (yang bukan feveret staff die) disuruh submit surat resign. Pada hal member tu nak apply cuti kawen je. Tapi disebabkan staff tu bukan feveret staff boss, tetibe tak pasal-pasal disuruh submit surat berhenti. Waddehek? Mana hak dia sebagai pekerja?

Tambah pulak semenjak ada kemasukan staff baru yang menggantikan staff lama yang terpaksa berhenti disebabkan beberapa faktor yang tak dapat dielakkan, bukan main puji melambung-lambung lagi staff baru.

Setiap inci aktiviti yang staff baru (aku gelarkan sebagai Staff L lah senang) ni buat, semuanya superbbb lah baq hang!

Pada hal rakan sekerja staff L tu selalu je merungut mengadu kat rakan sekerja aku (Kak Aini) tentang perangai si staff L tu. segala kerja dan urusan ofis kebanyakannya si L tu suruh partner dia yang settel. tapi di mata boss wahh wahh wahh si L lah paling bagus. Buat kerje power. Hasil kerje tip top. Euwwwww pelisss lah. Disebabkan pandai kipas, hambik engko bagus semualah.

Aku tak pernah ada rasa anoyying gila tahap dewa sampailah saat sekarang ni. Bilamana segala benda yang kita buat, tak dipandang langsung bah kan dikata tak buat all out. Tak contohi yang 'superb' . 

Aku buat kerja selama ni bukan disebabkan aku nak dapat pujian taw dak. Aku buat kerja selama ni aku tak pernah kesah pon bonus ke tak bonus ke. Aku buat cuma untuk bantu sedaya mungkin komuniti tempat tinggal aku ni.

Ehh hello. 

Aku taw kot cemana perangai sebenar staff yang kononnya SUPERB gila tu. 

Eeeee pelisss la. Menyampah gila aku pada manusia spesis kaki kipas + ambik kesempatan. Aku tunggu masa je nak hambur segalanya. Buat masa ni aku nak rilek je telan dulu apa yang datang.

Hang tunggu. What you give, you get back. Hang tunggu.

Apa pun kena redha



"Jujur aku katakan, berjejak menyusur nasib bukanlah satu perkara mudah. Aku tahu. Memang susah. Dan cukup payah. 
Terkadang tanpa pilihan, kita paksakan diri untuk cuba melangkah dan terus melangkah. 
Ikhlas? 
Tak. 

Bila kau terpaksa, usah dibicara perihal ikhlas.
Aku sendiri, bila terpaksa, aku memang tak pernah ikhlas.
Boleh dikatakan tak ikhlas langsung.
Kot.
In fact, jauhhhhhhh di sudut hati, aku harap yang takdir itu kelak akan berubah.

There's always hope. Berharap ke arah positif memang tak salah.

Akan tetapi, dalam masa yang sama, aku cuba untuk redha.
Kerana berbanding ikhlas, aku kira redha itu nilainya berkali ganda lebih bermakna.

Jadi, atas sebab itu, meski tidak ikhlas, aku cuba untuk terus berjalan dengan redha.
Apapun, aku tetap terpaksa.
Ia masih dalam konsep keterpaksaan.

So? Macam mana nak berjalan bila nasib tak menyebelahi kita?
Macam tu la.
Jalan macam biasa.
Tak ikhlas?
Tak apa.

Yang penting kena redha."

Jomblo Happy

Kisah partner kerja aku terpaksa ambil keputusan untuk melepaskan jawatan dia pada Ogos tahun lalu disebabkan bersalin baby pre-matured (usia kandungan dia waktu tu baru mencapai 7 bulan). Kisah penuh boleh baca kat sini kalau rajin.

Disebabkan itu juga, aku terpaksa bekerja secara lone ranger bermula 1 September 2015 hingga 31 Januari 2016. Berapa bulan aku kena handle kerja seorang diri?
Almost 5 bulan cenggitu. Pagi petang aku tempuh segalanya sendiri sementara rakan aku juga terpaksa fight dengan keadaan baby dia di NICU waktu tu :(

Semua tu kenangan dan juga pengalaman untuk aku. 5 bulan terpaksa tempuh bekerja sorang-sorang walaupun sepatutnya kat ofis ni memang kena ada 2 org petugas setiap masa. Aku bersyukur sebab selama aku terpaksa handle segalanya sorang-sorang tu, Allah kurniakan nikmat kesihatan dan juga permudahkan segala urusan harian aku. Kalau tidak entahlah...

Dan semestinya ia ( 5 bulan terpaksa tempuh sorang-sorang) adalah sesuatu yang tidak berapa indah sebenarnye. Dengan segala bebanan kerja kita perlu hadap dan telan sorang-sorang, segala caci maki custmer kita kena hadap sorang-sorang. Boleh jadi gila jugakla hehehe.

Tapi, ahah ada tapi di situ.

Allah bagi ujian, tidak melebihi kemampuan hambaNya kan? 

Dan yes alhamdulillah tak sangka-sangka, baru-baru ini company aku bagi satu announcement yang cukup indah dan membuatkan aku rasa macam nak terbang. 

"based on your performance rating : 5 out of 5 ! " kikiki syukurrrrrr =P

"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari dan Allah berikan kita hujan dan kilat.Kita tertanya-tanya kemanakah perginya matahari,rupa-rupanya Allah nak berikan kita pelangi"

Syukur Alhamdulillah. Bolehlah bernafas sikit untuk bantu-bantu keluarga :")


Janji Mesti Dicapati

Dah lebih seminggu kita dalam bulan Ramadhan. Aku makin jarang berkesempatan hapdet blog dan jarang dapat ziarah kengkawan blog macam dulu-dulu. Aku tak pasti sama ada masa yang mencemburui aku atau pon aku yang tak reti nak ejas timing dengan efisyen. Tapi yang pasti, sekali lagi aku kena well prepared mentally, physically & spiritually.

Kenapa aku perlu begitu?
Sebabnya, rakan sekerja aku yang baru (Kak Aini - yang menggantikan rakan sekerja aku yang lama iaitu Cik Ida), sekarang sudah berada pada 8 bulan kandungan. Kalau takde apa-apa masalah, due date nye adalah pada 22 Julai nanti. 

Maknanya, aku perlu bersiap-siaga untu sebarang kebarangkalian. Aku doakan semoga Kak Aini dan baby sama-sama sihat dan baik-baik sahaja. Semoga dipermudahkan urusan keduanya. 

Dan untuk diri aku jugak. Semoga aku bertabah dalam menghadapi sekali lagi ujian : perlu bekerja secara Lone Ranger selama 2 hingga 3 bulan ;)

************************************************************
Habes part rakan sekerja dan juga kesah aku yang bakal berdepan lagi sekali kena kerja Lone Ranger. Masuk part birthday adik aku pulak.

Aku ada 2 orang adik yakni kedua-duanya lelaki. 
Adik aku yang bongsu (Aiman), birthday dia 15 Jun.
Dan daripada observation aku,(baguih dak aku alert dengan keadaan adik aku ? kehkehkeh)
wallet si Aiman dah lama agak lusuh dan jugak agak outdated.
(memandangkan dia pon dah meningkat remaja (form 5 dah tahun ni),
jadi bertepatan pulak dengan tarikh birthday dia pada 15 Jun, aku pon dengan rasa baik hati tolong belikan kat dia wallet baru. 

si Aiman ni, dia jenis malas dan tak suka nak ikut kalau aku ajak keluar untuk survey atau mudah kata p shopping la. dia lagi rela bertapa dok dalam bilik dia ngadap online streaming movie.
Disebabkan dia rela hadap laptop dia daripada nak ikut p shopping, aku bagi link kat dia dan suruh dia pilih sendiri mana-mana wallet yang berkenan di mata dia. Dia pon pilih design yang atas tu kaler coffee.

Of course lah aku bagi limit harga sekian-sekian sampai sekian-sekian. Aku bukannya kaya mana nak tolong beli yang ratus-ratus =P

Aku bagi dia pilih kat website www.nile.com.my je. Kat situ harga mampu beli especially untuk poket aku yang tak berapa nak tebai ni. 

Masa aku suruh dia pilih tu, aku takdelah bagitawu ini untuk hadiah birthday dia, aku buat macam biasa je dan aku letak alamat ofis je supaya kurier tu tak terus hantar kat rumah supaya bukan Aiman yang terima sendiri. Biar aku yang terima dulu pastu baru aku upgred packaging kasi ekslusif sikettttttt =P