Nak Tahu Apa Itu Pusat Internet?


Hai Engkorang. Salam kenal buat sahabat dan kenalan yang baru dari Blog Anamizu atau lebih mudah panggil Ana. Aku sebenarnya salah sorang petugas di Pusat Internet Fasa Felda bermula pada Februari 2010 sehingga kini. Bapak ahhh lama giler engko keje situ???? hahahaha ya memang lama dah pun dan selagi rezeki aku masih tertulis di sini, aku akan terus berbakti demi komuniti yang aku sayangi cewahhhhh gittewwww hehehe. Memandangkan hasil carian blog aku ni banyak menjurus ke arah keyword :

Pusat Internet 1 Malaysia
Apa itu Pusat Internet?
Pusat Internet Fasa Felda

Dan juga ramai rakan blogger yang email soalan-soalan berkenaan Pusat Internet untuk tujuan rujukan dalam sesi temuduga jawatan kosong di Pusat Internet jadi aku rasa terpanggil untuk kongsikan sedikit sebanyak apa info yang aku ada berkenaan dengan Pusat Internet.


Apakah itu Pusat Internet?

Pusat Internet 1Malaysia (PI1M) adalah satu perkhidmatan capaian internet jalur lebar secara kolektif di 100 buah kawasan Program Perumahan Rakyat terutamanya di bandar-bandar besar terpilih di seluruh negara. Inisiatif ini yang bermula pada tahun 2013 ini diterajui oleh pihak SKMM dan dibiayai melalui dana Pemberian Perkhidmatan Sejagat (Universal Service Provision).

Apakah beza antara Pusat Internet dengan Pusat Internet 1 Malaysia?

Pusat Internet ni sebenarnya mula diwujudkan pada Februari 2010 dan mula bertambah mengikut beberapa Fasa. Pada awal penubuhannya dikenali sebagai Pusat Jalurlebar Komuniti (PJK) dan dijenamakan semula dalam Belanjawan 2013 sebagai Pusat Internet 1 Malaysia dan disebut sebagai PI1M.

Program PI1M ini merupakan salah satu projek belanjawan 2013 yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri Dato seri Najib Tun Razak semasa pembentangan belanjawan 2013. Program PI1M dilaksanakan dibawah program Pemberian Perkhidmatan Sejagat (USP). Perlaksanaan PI1M ini telah dilaksanakan secara berperingkat mulai tahun 2013. 

Projek PI1M merupakan kesinambungan dua projek jalur lebar kerajaan sebelum ini iaitu projek Pusat Jalur Lebar Komuniti (PJK) dan juga projek Perpustakaan Jalur Lebar (PJL). 

Dan selepas Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14) pada Mei 2018, nama Pusat Internet 1Malaysia hanya dikenali sebagai 'Pusat Internet' sahaja sehingga satu maklumat terkini berkenaan nama baru akan diberitahu.

Pusat Internet 1Makaysia (PI1M) ditubuhkan bertujuan untuk merapatkan jurang digital dalam kalangan komuniti setempat terutamanya komuniti di kawasan luar bandar.



sekarang signboard tu pun dah diturunkan dan masih menantikan nama baru

Program PI1M ini merupakan salah satu projek belanjawan 2013 yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri Dato seri Najib Tun Razak semasa pembentangan belanjawan 2013. Program PI1M dilaksanakan dibawah program Pemberian Perkhidmatan Sejagat (USP). Perlaksanaan PI1M ini telah dilaksanakan secara berperingkat mulai tahun 2013. Projek PI1M merupakan kesinambungan dua projek jalur lebar kerajaan sebelum ini iaitu projek Pusat Jalur Lebar Komuniti (PJK) dan juga projek Perpustakaan Jalur Lebar (PJL). Pusat Internet 1Makaysia (PI1M) ditubuhkan bertujuan untuk merapatkan jurang digital dalam kalangan komuniti setempat terutamanya komuniti di kawasan luar bandar.


Apakah Objektif Pusat Internet?

Objektif penyediaan PI1M adalah untuk:

• Meningkatkan kegiatan dan taraf sosio ekonomi penduduk berpendapatan rendah;
• Menubuhkan 100 PI1M di kawasan Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Bandar;
• Menyediakan kemudahan komputer dan perkhidmatan jalur lebar internet;
• Menyediakan kemudahan akses internet secara kolektif;
• Melaksanakannya di bandar besar terpilih di seluruh Negara dalam tahun 2013-2015; 
• Menyumbang ke arah mengurangkan jurang digital di antara masyarakat bandar dan luar bandar;
• Pendedahan teknologi IT kepada penduduk luar bandar setaraf dengan bandar;
• Melaksanakannya di bawah program Pemberian Perkhidmatan Sejagat (USP); dan
• Membantu mencapai matlamat dalam Pelan Jalur Lebar Negara

Dimanakah Lokasi PI1M?

Pengguna boleh merujuk kepada senarai PI1M yang beroperasi di seluruh negara.Pemilihan lokasi adalah berdasarkan kepada tinjauan dan lawatan tapak mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh SKMM dengan kerjasama agensi Kerajaan pusat dan negeri yang berkaitan.

Apakah Kemudahan dan Perkhidmatan yang disediakan di PI1M?

Perkhidmatan yang disediakan adalah capaian internet jalur lebar berkelajuan tinggi, perkhidmatan Wi-Fi bagi capaian penduduk sekitar, kemudahan IT terkini seperti 20 buah komputer dan perisian, perkhidmatan faks, pencetak, program latihan ICT dan pembangunan modal insan dan aktiviti berkaitan yang akan diuruskan oleh pengurus dan pembantu pengurus. Penggunaan PI1M adalah terbuka kepada semua lapisan masyarakat tanpa mengira usia.

Adakah Kemudahan PI1M ini dikenakan bayaran?

Ya, terdapat kemudahan dan perkhidmatan yang dikenakan dengan kadar caj yang rendah dan berpatutan. Oleh itu, untuk menggunakan kemudahan PI1M, pengguna digalakkan untuk mendaftar sebagai ahli dengan kadar bayaran RM5.00 sahaja bagi menikmati kadar yang lebih murah bagi setiap kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan. Walaubagaimanapun, tiada bayaran akan dikenakan ke atas setiap program latihan yang disediakan.

Untuk Maklumat Lanjut:

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia
Off Persiaran Multimedia
63000 Cyberjaya
Selangor Darul Ehsan
Malaysia

Program Pusat Internet 1Malaysia
Telefon: +603-8688-8000
Fax: +603-8688-1000
Email: ccd@cmc.gov.my
Laman sesawang: www.skmm.gov.my

Talian dibuka pada hari Isnin hingga Jumaat kecuali cuti umum dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang mulai 1 Januari 2013.

Buat masa ini (sehingga tarikh artikel ini ditulis), inilah antara maklumat berkenaan persoalan 'Pusat Internet' yang dapat aku kongsikan.

Semoga memberi manfaat kepada semua yang tercari-cari info berkenaan. Mudahan dipermudahkan segala urusan korang yang bakal pergi sesi temuduga jawatan kosong di mana-mana Pusat Internet di seluruh negara.

Majulah Pusat Internet untuk negara ! hehehe



Ohhh Cerita Orang Lama | Kisah Misteri Di Lata Kinjang

Terdapat banyak tempat-tempat percutian yang menarik di negeri Perak. Kalau sebut je Lata Kinjang kebanyakkan orang sudah tahu tentang keindahan air terjunnya. Ia merupakan satu tempat perkelahan menarik yang sudah tentu tidak asing terutama bagi penduduk Chenderiang iaitu Taman Eko-Rimba Lata Kinjang.

Buat pengguna Lebuhraya Utara – Selatan (PLUS) yang melalui kawasan Tapah, Perak semestinya pernah melihat air terjun tinggi yang kelihatan dari kejauhan di Banjaran Titiwangsa. Namun tidak semuanya tahu bahawa itulah air terjun terkenal Lata Kinjang. Taman Eko Rimba Lata Kinjang terletak di Chenderiang, kira-kira 18 kilometer dari pekan Tapah, Perak. Jika anda dari Kuala Lumpur, perjalanan berkereta melalui Lebuhraya Utara-Selatan, kemudian susur keluar ke Tapah mengambil masa lebih kurang dua jam untuk sampai dengan jarak lebih kurang 200 kilometer.
Menarik mengenai Air Terjun Lata Kinjang ini ialah ianya diiktiraf sebagai diantara air terjun paling tinggi di Asia Tenggara, dengan ketinggian melebihi 850 meter dan untuk pengetahuan anda, yang paling tinggi adalah Air Terjun Jelawang di Gunung Stong. Air Terjun Lata Kinjang sentiasa menjadi tumpuan pengunjung di setiap hari cuti, terutama apabila musim cuti persekolahan tiba. Ramai pengunjung luar negara yang turut datang ke sini untuk meikmati keindahan air terjun dan kehijauan hutan Malaysia yang tidak terdapat di negara mereka. Menurut cerita masyarakat tempatan, Lata Kinjang mendapat nama kerana pada masa dahulu terdapat banyak kijang di kawasan itu. Orang lnggeris yang memburu kijang menyebut nama haiwan itu sebagai “kinjang”, lalu nama itu kekal hingga sekarang. Keindahan kawasan ini menarik jiwa yang mencari ketenangan di tengah kehijauan hutan yang menghijau. Kawasan ini juga sering menjadi lokasi bagi penggambaran filem dan drama.

Terdapat lagenda yang dipercayai oleh masyarakat tempatan, bahawa seorang wanita cantik yang dipercayai puteri bunian pernah menjelma di kawasan air terjun itu sehingga menarik perhatian seorang hartawan lnggeris dan membuatkan beliau bercita-cita ingin mengahwini puteri itu. Dikatakan hartawan lnggeris telah membina sebuah banglo ditingkat satu air terjun dan membina tangga batu dari bawah hingga ke puncak air terjun untuk melihat sendiri puteri bunian itu.

Namun setelah lama menunggu, puteri bunian tidak juga muncul dan menyebabkan beliau berasa kecewa lalu pulang ke negara asalnya di Eropah. Banglo yang dibina rosak sedikit demi sedikit. Puteri bunian yang disifatkan sebagai penunggu air terjun hanya menunjukkan dirinya beberapa minit sahaja kerana dia tidak mahu identitinya dikenali oleh manusia biasa. Cerita tentang puteri bunian hanya lagenda yang disampaikan dari mulut ke mulut, oleh generasi dahulu hinggalah sekarang.


Ini bukan misteri manusia berkepala kartun ye =P

Juga terdapat serumpun pokok buluh perindu dikawasan air terjun tersebut yang hanya boleh diambil oleh orang-orang tertentu sahaja. Pernah juga ada suara dan cerita sumbang yang menyatakan Seniman Agung Tanah Air, Allahyarham P. Ramlee memiliki buluh perindu yang diambil dari Lata Kinjang untuk memerdukan suaranya. Di kawasan air terjun itu juga terdapat banyak kambing gurun, tetapi sukar diperangkap. Di tingkat tiga air terjun terdapat kesan tapak kaki kijang dan harimau akar yang dipercayai disumpah oleh sang kelembai menjadi batu. Sang kelembai sejenis makhluk sakti dalam mitos cerita rakyat Malaysia. Dikatakan pada zaman dahulu, sang kelembai sering mengunjungi Lata Kinjang pada waktu petang. Penduduk di situ sangat takut kerana sang kelembai suka menyumpah dan apa-apa yang disumpah akan menjadi batu. Di kawasan air terjun itu juga terdapat kesan kubur anak sang kelembai yang sudah menjadi batu. Terdapat juga batu berbentuk bekas tapak kaki kelembai dan lesung menumpuk padi.


Berhampiran kawasan air terjun juga terdapat sebuah perkampungan Orang Asli dan mereka telah lama mendiami perkampungan tersebut. Selain mandi-manda, pengunjung boleh menyusuri tebing untuk ke bahagian atas air terjun. Terdapat anak tangga, namun pengunjung mesti berhati-hati kerana anak-anak tangga itu licin. Pengunjung akan berasa puas menikmati keindahan alam yang hijau sambil mendengar bunyi unggas rimba. Mandilah sepuas-puasnya dalam kolam yang terbentuk pada setiap aras air terjun. Berendam dalam airnya yang sejuk sungguh menyegarkan, terutama pada hari yang bercuaca panas. Turut terdapat beberapa buah pondok telah disediakan untuk pengunjung berehat. Jika pengunjung ingin berkhemah atau menjelajah hutan, minta kebenaran daripada Jabatan Perhutanan Negeri Perak. Pelbagai kemudahan disediakan di kawasan Air Terjun Lata Kinjang. Selain surau dan tandas awam, terdapat gerai menjual makanan, minuman dan kedai cenderamata.

Jika dari Lebuh Raya Utara – Selatan (Plus), keluar dari Tol Tapah dan melalui sedikit pekan Tapah. Kemudian ambil jalan lama ke arah Chenderiang. Lata Kinjang terletak hanya kira-kira 17 km dari Pekan Tapah. Kadar masuk ke Taman Eko-Rimba Lata Kinjang seperti yang ditetapkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Perak ialah RM2.00 bagi orang dewasa 18 tahun keatas, RM1.00 buat warga emas, RM1.00 buat kanak-kanak bawah 18 tahun, RM5.00 buat warga asing dan percuma untuk kanak-kanak bawah 3 tahun.


Sumber Artikel : © orangperak.com

Ops Paskal 2 : Ops Saman


Hai engkorang.Sebenarnya aku tersemak tanpa sengaja ke laman web MyEg ni sebab abang long aku minta tolong checkkan dia ada saman atau tak. Bila dah siap tolong check tu aku pon teringat nak check nama aku jugak. 

Owhh ye pada yang tak tahu cara mudah untuk semak saman. Sama ada nama kita tersenarai dalam sebarang saman atau tidak caranya mudah je. Pergi je ke laman web MyEg Services atau sekarang lebih mudah boleh download apps MyEg dan boleh sign up kemudian log in dan pilih je bahagian JPJ ataupun PDRM untuk semak senarai saman.
 Paparan selepas kita dah log in masukkan : 

  1. Username
  2. Password



Paparan contoh selepas aku klik pada Polis Diraja Malaysia. Boleh pilih klik pada Check & Pay PDRM Summons (Semak & Bayar Saman PDRM).


Perlu masukkan IC Number / Nombor Kad Pengenalan kita atau sesiapa sahaja yang ada lesen memandu yang sah. Kalau lesen terbang rasanya takde keluarlah kot sebab kemungkinan tak masuk dalam sistem.

Lepas masukkan Nombor Kad Pengenalan perlu masukkan text ataupun huruf yang tertera di situ dan klik pada 'check summons'.

Dan kalau pemegang nombor kad pengenalan tersebut bersih suci murni terhindar dari sebarang saman paparan cenggini akan keluar :

"No outstanding summons found"

Yihaaaaa nama bersih daripada sebarang saman lettewww tapi sekiranya ada maka akan muncullah deretan saman lengkap dengan tarikh, masa, lokasi (kilometer berapa), sebab disaman (speeding dan sebagainya) dannnnnn siap dengan bukti bergambar lagi kereta engko kena tangkap dek camera speedtrap tu.

Bila dah keluar senarai tu maksudnya apa? Tanya lagi. Bayarlah. Dah buat salah tanya lagi? hehehe


Ops Paskal 1 : Spiderweb


Hai engkorang semua. Ekceli ini kisah masa bulan Mac haritu tapi disebabkan mood aku kelaut dalam jadi banyak bulan dah tak hapdet ape-ape. Makanya banyaklah kisah yang tertunda gittteww.

Sebenarnya masa 05 hingga 08 Mac haritu aku dan team kerja kena pergi Kursus Refresher & Capacity Building di Suria Hotspring Bentong,Pahang. Selama empat hari kat sana macam-macam aktiviti kami kena buat antaranya Teambuilding perlu tempuh segala spiderweb, merangkak ala-ala macam dalam citer Paskal tu pastu tersangkut bontot kat dawai kawat duri pastu member sebelah baik hati tolong lepaskan yang tersangkut tu pastu tangkap cintan-cintun pulak tetibe kehkehkeh 

Ekceli aktiviti Teambuilding & Outdoor aktiviti banyak pada sesi pagi je sebab nak elakkan pada cuaca terik. Maklumlah masa Mac haritu tengah musim cuaca panas terik gila baqhang. Jadi sesi pagi aje kami ade peluang nak berkubang sakan dalam kolam tu sebab setiap pagi ada sesi Water Polo akan lawan antara team. Team yang kalah akan didenda perlu hiburkan semua orang masa sesi dalam dewan seminar. Pikirlah idea ape nak buat tapi ada masa kurang dari 1 jam aje sementara nak mencekik waktu lunch hour tu. Nasib baik team aku menang jadi takdelah stress mikir dan boleh makan dengan tenang hehehe

Masa sesi hari terakhir Dinner Night bertemakan ala-ala Paskal iaitu ARMY THEME. Bercelorenglah kami semuanya malam tu pakat melaram fefeeling perwira di medan perang kate engko ahaksss! 

Sesi itu jugak ada penyerahan anugerah untuk pencapaian sepanjang tahun 2017 yang lepas dan alhamdulillah seperti tahun-tahun sebelum ni, site yang aku handle masih berjaya mengungguli carta teratas setelah ketiak basah berhempas pulas sepanjang tahun walaupun site aku yang paling banyak bertukar-tukar partner rakan sekerja atas beberapa faktor.


Syukur alhamdulillah site aku berjaya merangkul hahaha. Merangkul engko! udah serupa menang pingat sukan olimpik hahaha !

Ahhhh lantak pedulik hape aku nak kabor juge ! Site kendalian aku dapat TIGA award untuk pencapaian tahun 2017 :

  1. Anugerah KPI Terbaik 2nd Place
  2. Anugerah Pusat Internet Tercantik 2017
  3. Anugerah Pusat Internet Terbaik Keseluruhan 2017



Ini ajelah pencapaian dari semenjak aku mula bertugas mengendalikan site dari tahun 2010 hinggalah sekarang 2018. Untuk masa akan datang belum tahu lagi nasib kami pekerja-pekerja staff Pusat Internet camne  gaya sebabnye maklumlah semenjak pertukaran tampuk pemerintahan dah banyak dan macam-macam perkara berlaku. Segala signboard yang ada '1 Malaysia' pun dah dicabut diturunkan. Kami ni menunggu nasib aje sebenarnye disebabkan kami hanya berstatus 'kontrak' sahaja. Mudahan masih lamalah rezeki di sini.

*Ramai yang email bertanyakan berkenaan Pusat Internet. Nanti aku cuba kongsikan setakat mana termampu untuk perkongsian engkorang ye.

Oppps ! Bukan Taknak Cerita...

Hai engkorang semua !!!! Rindunyaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Lama sepi. Haah lama gila. Last updated bulan Julai. Sekarang Oktober. Dah 3 bulan rupanya takde update. Macam menunggu habis iddah pulak. 



Terima kasih pada kengkawan yang sudi bertanya khabar sebab risau lama tak update. Tetiba rasa sebak + sayu + hiba + bertakung air mata huuuuuuuuuu~ 

Yelah sebab bersahabat di alam blog aje tapi rupanya ramai insan yang prihatin bukan hanya sekadar singgah komen pastu bye-bye. 

Seriyes aku terharu T_________T 

Mudah-mudahan dapat mood dan kerajinan semula untuk jejak balas semua ziarah dari sahabat semua. Moga segala urusan engkorang dipermudahkan dan dijauhkan dari segala kesedihan dan kekusutan. 

Owhhh untuk Encik Jeb-Ape kabor mike? Udoh ade Jeb Junior ke tu?Pastu masa tengok Paskal tengok watak Jeb (Ammar Alfian) terus teringat Encik Jeb.Moga Encik Jeb sekeluarga sihat ceria bahagia aje hendaknye.

Engkorang nantikan kemunculan semula aku di blog-blog engkorang okay ! hehehe