Jangan Kedekut

by - 10:18 PM


salam 13 Rabiulawal. moga semuanya baik² saja. aku? macam biasalah. jawapan cliche -- bizi. arini dah masuk minggu kedua kita di tahun duaribuempatbelas. dah macam² benda jugak yang kita hadap. awal januari aku, bermula agak tak best. dan yang tak best tu aku pon taknak cerita. cuma aku berdoa dan berharap supaya yang tak best tu takkan berterusan. 

aku buat kerja--
apa sajalah,
tak pernah letak HARGA.

apa saja insan sekeliling aku mintak bantuan,
selagi mampu, aku usahakan.

abah-
dari sekecik² aku diajar-- mahu apa saja, sila usaha.
bukan main tadah tangan saja.
alhamdulillah setakat ni jadi manusia.

mak-
berbakul pesan tak pernah lupa--
buatlah apa saja, asalkan hormat orang lebih dewasa.
dan jangan pernah buat sesiapa terasa.

********************************************

aku pon manusia biasa. tak pernah lari pon dari buat dosa. dan aku jenis manusia yang kalau jiwa aku pedih, aku sebolehnya jauhkan diri dari laman sosial. sumpah aku takut. 

takut TERlajak tulis.
takut TERlajak kata.

maklumlah, versi tulisan ni memang lain. kita tulis : lain intonasinya. orang yang membaca : lain intonasi bacaannya. dan yes -- bila jiwa pedih, mengadulah pada DIA. memang DIA selalu ada. itu janji DIA. kita yang manusia kerdil ni je selalu sombong. lupa. 


owhh dan satu lagi. sempena Maulidurrasul ni, janganlah kedekut. tak kiralah untuk apa sekalipun. jangan kedekut sedekah. jangan kedekut berdoa. jangan kedekut senyum. jangan kedekut drop komen. kehkehkeh


You May Also Like

13 Lovenote(S)

  1. akk memang tak kedekut komen, walaupun bukan maulid rasul...hheee

    ReplyDelete
  2. takpe x jumpa lama pun, asal bonding tuh diikat dengan doa.. ukhuwah tu terjalin tanpa kita sedar..

    sweet ohh.. :)

    :)

    ReplyDelete
  3. salam Maulidurrasul~
    mai kita pakat memupuk sikap murah hati sesama semua makhluk ciptaan-Nya :)

    ReplyDelete
  4. Kite kedekut komen kak ana... hehehe...

    "Keep smiling"
    ^_^

    ReplyDelete
  5. bagus sebenarnya menjuhkan dir dari laan sosial bila jiwa kacau..same goes to me..tp jarang sekali jiwa kacau lelama,tu yg hari2 boleh on walau sekejap.haha..

    tak kedekut,dtg ni nk drp komen la..peace yoo!

    ReplyDelete
  6. kite xsuka org kedekut
    jd kt pn xnk jd org kedekut
    ehehe

    ReplyDelete
  7. terima kaseh atas perkongsian daripada fynn jamal...

    aku tertarik pada ayat mendoakan benda yang baik-baik untuk orang membenci kita...

    kerana ia merupakan satu terapi yang paling mujarab untuk kita

    :)

    ReplyDelete
  8. Dulu,
    sya sangat susah memaafkan.
    sya sangat pendendam.

    tapi bila semakin dewasa, sifat memaafkan dan sedekah itu menjadi terlalu murah.
    dan sejak tu, perasaan pun jadi tenang skit. doakan yang baik2 saja utk mereka yang benci kita.
    insya Allah yang baik2 saja itu pun dtg balik pada kita..

    :)

    ReplyDelete
  9. salam maulidur rasul. eh, lewat dua hari. hehe. takpela kan. sama2 perbaiki diri selari dengan akhlak islam yang kita bawa. :)

    kita tak kedekut komen kannn.

    ReplyDelete
  10. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. kalau dibuat dengan ikhlas, insyaallah ada ganjaran lain menanti. kan ? :)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum, nice sharing. jangan kedekut >______<

    ReplyDelete