Jodoh, Mai Lekaih Sikit

5:15 PM 19 Comments A+ a-


Beberapa hari lepas si adik aku call mak aku. Menyatakan hasrat hati dia. Mohon bantuan mak dengan abah aku untuk pergi bawak rombongan merisik calon isteri dia. Pastu nak bertunang jugak. Cumanya merisik dan bertunang nak buat asing katanya.

Mak aku terima call tu pagi masa selepas aku dah masuk kerja.
Aku ni balik lunch break tengah hari nak mencekikla.
Tetiba mak aku bukak cerita pasal tu.
Aku orait je.

Cuma yang jadi kurang syoknya bila mak aku tanya:

"Kakak bila lagi ni. Adik hang dulu dah ni cemana ni ?"

Aku balas rilek je la sambil dok suap nasik.

"Rilek mak. satu-satunya bakal menantu lelaki mak tengah on the way.Mak tolong doa je supaya jangan dia silap rumah masa hantaq rombongan dia nanti."

Terus mak aku buat tak dengaq.

Aku terus gak la telan nasik walaupun rasa terlekat.

*******************************

Awak, 
Saya tak tau nak kata cemana.
Kalau jodoh kita, InshaAllah tak ke mana.
Saya doakan yang baik-baik saja.

Lap ayaq mata.


January Luck : Camera Bag

8:30 AM 43 Comments A+ a-

Minggu lepas Lazada ada bagi penghargaan pada loyal customer diorang dan aku salah sorang yang menerima email penghargaan daripada pihak Lazada.Alhamdulillah...

Aku mula 'berkenalan' dengan Lazada ni pada tahun 2012 dan barang pertama yang aku beli adalah Canon Powershot A2200 4.1MP dengan harga RM280.80 pada masa tu.
Aku beli ni pon sebab kerja harian aku memerlukan aku untuk snap gambar setiap aktiviti dan sesi training class yang kami buat. Walaupon company ada beli compact camera Samsung, tapi aku kurang berpuas hati dengan kualiti gambar yang terhasil (yelah nama pon compact camera, hasil gambar takdelah seberapa kalo nak dibandingkan dengan DSLR huhuhu)

Tapi dengan compact camera Canon ni aku lebih berpuas hati hasil gambar-gambarnya compare to Samsung punya camera tu.

Bermula dengan Camera Canon ni lah aku jadi pelanggan setia Lazada. Ada beberapa item lain lagi yang aku beli di Lazada. Disebabkan 'kesetiaan' aku tu, awal minggu lepas Lazada bagi FREE VOUCHER untuk aku tebus mana-mana produk yang ada di Lazada tu. Kiranya ni New Year Gifts untuk loyal customer lah gitttewwwww~ kehkehkeh

Jadi apa yang aku tebus? Jeng jeng jeng...

Memandangkan aku tak mampu nak dapat DSLR, aku pilihlah Burberry Camera Bag ni hah. Tak dapat DSLR, dapat camera bag DSLR pon jadilahhhhhhh kikiki

Dah selamat aku terima masa petang Jumaat haritu. Terima kaseh Lazada ! Kalau ada lagi nanti bagilah lagi kehkehkeh

Sekarang ni dah masuk 4 tahun camera Canon tu bersama aku dan Alhamdulillah masih elok. Jadilah yang tu je aku mampu. Nak beli DSLR macam tak mampu lagi nak oi hehehe



Jejak Digital : Contoh Resume Mudah Dan Kemas

9:30 AM 24 Comments A+ a-

Baru-baru ni ternampak ramai jugak kawan² pakat share kat fesbuk diorang berkenaan dengan contoh resume yang simple dan kemas dengan hanya SATU PAGE saja tapi ada semua maklumat yang penting kat situ.

Sebenarnya dulu masa tahun 2011, aku pernah share pasal resume mudah dan kemas jugak tapi yang aku tengok baru² ni lebih cantik grafiknya dan kalau mohon jawatan bahagian designer atau yang berkaitan aku rasa memang terus dapat tempat di mata penemuduga.  Aku ulang semula. Mendapat tempat 'di mata' penemuduga tau. Bukan aku kata MENDAPAT KERJA. Dapat kerja atau tak, belum tentu lagi tapi yang penting dapat grab perhatian dia kehkehkeh
Bayangkan ada beribu resume bersepah depan penemuduga pastu tetiba engko punya lain dari yang lain. Dia dah naik muak tengok semua sepesen aje resume tetiba engko punya perghhhh lain macam. Tak ke rasa bertuah ? Dapat dipanggil interview pon dah kira sangat bertuah kalau nak dibandingkan orang lain yang langsung tak pernah dipanggil walaupon dah berpuluh kali dia hantar resume.

CONTOH-CONTOH RESUME RINGKAS DAN MENARIK PERHATIAN PENEMUDUGA


sumber : FB MomentColor

Nampak perbezaan SEBELUM dan SELEPAS ? Memandangkan rakan sekerja aku terpaksa memilih untuk berhenti kerja baru-baru ni, jadi pihak atasan mengarahkan aku untuk iklankan kekosongan jawatan dan aku terlibat dalam penerimaan dan pemilihan resume calon-calon yang mencuba nasib.

Walaupun aku hanya menerima je resume yang dihantar, tapi disebabkan jawatan yang perlu diisi tu merangkap bakal rakan sekerja baru aku nanti maka sikit sebanyak, Boss aku tetap ambil kisah tentang 'mana satu dan siapa calon' yang aku berkenan berdasarkan pada resume-resume tu semua.

Macam yang aku kata awal tadi : 'dapat grab perhatian'

Itu keyword dalam kita buat resume ni sebenarnya.
Kalau ada KABEL takyah cerita.
Resume cincai pon takde hal sebab engko dah ada kabel tolong kipas.
Ini untuk yang hantar resume tak guna kabel.
Orang atasan tu tak kenal langsung siapa kita dan macam mana kita.

Bila aku bagitawu si polan si polan yang aku rasa berkenan,Boss aku mesti tanya apa sebab dan faktor yang menyebabkan aku pilih si polan tu?

Jawapan : mestilah berdasarkan pada resume. KEMAS & PADAT.

Tak perlu 2-3 helai bazirkan kertas. 1 page je dah cukup.
Paling penting bahagian GAMBAR & PENGALAMAN KERJA / KURSUS.
GAMBAR tu lagi kemas kalau background dia transparent je.
Macam biasalah manusia kan suka tengok pada yang cantik.
PENGALAMAN KERJA / KURSUS tu susun ayat biar ringkas tapi power.
Isi pengalaman tu biar yang berkenaan dengan jawatan yang kita pohon tu.
*ada jenis buat 1 resume je pastu print resume yang sama untuk mohon jawatan lain
*bukan tak boleh tapi kurang 'kick' sebab kat bahagian PENGALAMAN/KURSUS tu lah

Nak taknak orang atasan memang akan tengok berdasarkan pada pengalaman kerja/kursus.
Kalau takde berkenaan langsung dengan jawatan yang dipohon, payahlah sikit chances nak dipilih.

Ok setel part resume.
'Partner Baru' aku dah dipilih.
InshaAllah bakal melapor diri akhir Januari nanti hehehe


Janam Janam | Dilwale

5:14 PM 33 Comments A+ a-

Aku salah sorang yang #demamDilwale jugak sekarang ni. Entah teknik makeup cemana diorang guna tapi aku kagum gila tengok Kajol cantik betul. Ke sebenarnye Kajol minum QuPuteh? Kalah aku yang umur 20an ni. Ehem~ hahaha

sumber : Lyrics Translate

Cerita Dilwale ni pada aku takdelah power mana sangat. Macam rushing pon ade. Aku bukanlah fanatic filem Hindi tapi mostly filem-filem SRK yang meletop memang aku melekat aje tengok tiap kali ditayangkan kat TV.

Filem Dilwale 2015 sebenarnya bukanlah sambungan filem Dilwale Dulhania Lejayenge  (DDLJ 1995). Ramai mula-mula ingatkan cenggitu tapi sebenarnya bukan sambungan. Cuma tarikh 19 Oktober 2015 (semasa tayangan filem Dilwale ni, genap 20 tahun filem DDLJ yang 1995 tu ditayangkan selama 1,000 minggu di panggung wayang Marathi Mandir, Mumbai ! Durasi tayangan yang sangat panjang tu berakhir pada 12 Disember 2014). Bayangkanlah sendiri lejen tak lejen filem DDLJ tu start tayang tahun 1995, masa tahun 2014 baru tamat tayangan kat pawagam sana.

sumber : Lagenda Filem Dilwale 2015

SINOPSIS FILEM DILWALE 2015
Permusuhan keluarga antara dua gengster Randhir(Bapa SRK) dan Malik(Bapa Kajol) menimbulkan bibit percintaan antara Kaali dan Meera. Bapa Kaali (SRK) cuba untuk berbaik dengan Malik demi percintaan anak mereka ni tapi si Malik tu khianat dan menyebabkan kedua-duanya terbunuh. Masa kejadian tu pulak, berlaku salah sangka dan pada pandangan mata si Meera, Kaali lah pembunuh bapa dia si Malik tu tanpa tahu bapa dia yang khianat sebenarnya. Mereka berpisah tanpa Meera ni tahu hal sebenarnya yang berlaku.

15 tahun lepas tu, Kaali mengubah identiti dia sebagai Raj dan membesarkan adik dia Veer dengan penuh kasih sayang dan sembunyikan identiti sebenar keluarga mereka. Nak dijadikan cerita, si Veer ni pulak in love dengan Ishita (adik Kajol) dan merancang untuk berkahwin sampai terbongkar kisah silam si Kaali dan Meera  hinggakan terwujudnya watak Ramlal dan Pogo disebabkan si Veer ni curious sangat nak tahu segala benda hahahaha

Sepanjang menonton Dilwale ni, aku mengharapkan penamat yang lebih dramatik misalnya Kaali bertempur semula dengan musuh lama dia ke atau paling tidak pun dengan geng dadah di kawasan tempat tinggal dia dan terus membuatkan Veer baru tahu yang abang dia ni  ketua mafia 15 tahun dulu walaupun pada pandangan dia selama ni abang dia ni naif je orangnya. Tapi takde scene tu kecuali filem lakonan Jason Statham hehehe

Nak tahu lagi kena layan sendirilah cerita ni. Takpayah pegi panggung. Online streaming je. Hadap je layan sesorang. Nak nanges ke, nak sengeh ke takde nak tercover-cover hahaha


Jalan-Jalan Sungai Besar

8:05 PM 41 Comments A+ a-

Sebenarnye kesah ni masa sebelum tragedi Bimbo takmau hidup haritu. Abah dan Mak aku beberapa kali bercerita tentang Sungai Besar yang terletak dalam daerah Sabak Bernam, Selangor. Kebetulan masa cuti tahun baru 1 Januari haritu, takde plan ke mana-mana pastu Abah aku pun terus bunyi ajak pergi ke Sungai Besar.
Aku memang pertama kali jejak ke Sungai Besar selama aku hidup ni. Abah dan Mak aku masa 10 - 15 tahun dulu selalu jugak pergi ke pekan Sungai Besar ni terutama masa musim perayaan. Harga barang-barangnya memang jauh lebih murah kalau dibandingkan dengan harga barang di kawasan tempat aku tinggal (Tanjung Malim pun tak boleh nak lawan harga Sungai Besar ni walaupun Tg Malim tu agak femes dengan kedai harga murah.)

Abah aku terus bawak ke kawasan Pekan Baru Sungai Besar je masa kamiorang pergi tu. Sebenarnya aku ada research (cewahh research kemain engko Ana ! hahaha) beberapa tempat menarik di Sungai Besar ni tapi disebabkan aku pergi tu dengan Mak dan Abah aku, jadi agak terhad untuk aku explore ke segenap ceruk tempat kat sana. Takpelah nanti ada rejeki, aku terjah sana lagi hehehe

TEMPAT MENARIK DI SUNGAI BESAR:
1.Jeti Sg Hj Dorani
2.Homestay Sg Hj Dorani
3.Pantai Bagan Nakhoda Omar (jauh juga kena masuk ke dalam untuk sampai ke sini)
4.Cendol Borhan
5.Kompleks Barangan Murah (dalam Pekan Sg Besar)
6.Pusat Jualan Kerepek (femes dengan Kerepek walaupun bukan musim perayaan)
7.Pusat Jualan Nata De Coco (ada yang jual 3 timba yg standard supermarket selalu tu dengan harga RM10.90 , Wow! Kategori murah tu !)
sumber gambar : Dorani Homestay

Sawah padi memang kat kiri kanan jalan sepanjang menghala ke pekan Sungai Besar tu. Snap dari dalam kereta aje guna kamera cabok. Belum ada rejeki lebih untuk dapat Gopro ehemmm~
Ini bukan kat kawasan Sungai Besar. Masa ni dah menghala balik kat kawasan Estate United Plantation Engineering Bhd (kawasan Ulu Basir / Ulu Bernam Estate) . Penduduk kat kawasan ni memang kena guna perkhidmatan 'feri tarik' ni untuk menyeberang disebabkan ada sungai dan tiada jambatan yang boleh menghubungkan kedua-dua belah kawasan tu. Perkhidmatan Feri Tarik ni dikenakan RM5.00 untuk satu hala dan cuma yang datang dari kawasan seberang UP Bhd sahaja yang dikenakan caj.

Penduduk kat sini majoritinya berbangsa India tapi diorang peramah semuanya. Abah aku lah sempat borak-borak dengan Uncle Assistant Kapten Feri Tarik tu. Feri tu takdelah besar macam Feri Pulau Pinang, kecik aje ferinye. Dapatlah memuatkan 4-5 buah kereta + beberapa motorsikal dalam sesuatu masa. Jaraknye pun takdelah jauh macam naik feri Pulau Pinang tu. Feri ni cuma ambil masa 5 minit gitu aje sebab jarak kawasan seberang sini dengan kawasan seberang sana takdelah jauh sangat (aku rasa aku baru duduk dalam 5 minit je pastu dah sampai seberang hehehe).
Rumah ni pulak salah sebuah rumah milik Orang Asli yang tinggal kat kawasan Estate Erong. Abah aku bawak aku balik jalan dalam kebun kelapa sawit. Kereta Persona aku tu Abah aku buat macam 4 X 4 dah gayanya hahaha. Sipbaikla jalan kebun kawasan ni agak baik kalau nak dibandingkan dengan kawasan kebun sawit kat petempatan aku sana tu.

Rumah ni unik sebab dia anyam pelepah rumbia untuk dijadikan dinding. Memang unik dan cantik sangat. Mulanya cadang nak je aku ajak Abah dan Mak aku berhenti untuk mohon izin buat sesi lawatan sambil belajar kat rumah ni tapi tak nampak pulak sesiapa yang ada sekitar situ untuk aku mohon izin. Kalo main redah masuk je takot 'tak jumpa jalan keluar' pulak nanti. Naya je karang hehehe

Tudia sedikit sebanyak Eksplorasi Jalan-Jalan Sungai Besar yang aku tak sempat jalan-jalan sangat pon sebenarnye. Next time InshaAllah aku datang terjah lagi hehehe


Jariah : Tugasan Seorang Guru

10:46 PM 39 Comments A+ a-

Sesi persekolahan 2016 dah bermula, makanya bermula semulalah kerja² menolong cecikgu sekolah sekitar kawasan aku bekerja ni. 

Awal pagi datang ofis dah 'disambut' dengan satu fail gedabak besor dan tebal. Ini sebenarnye bukanlah kerja hakiki aku. Ini lebih kepada khidmat masyarakat (CSR). Nak ditolak - tak gamak. Hadap ajelah. Layankan ajelah.

Aku tak pasti apa lagi kerja² yang golongan cikgu kena buat selain daripada tugasan mengajar murid, sediakan modul / Alat Bantu Mengajar (ABM) untuk sesi setiap kelas, berpanas berhujan untuk sesi Hari Sukan, jadi trainer untuk pertandingan Minggu Bahasa dan lain-lain lagi tugasan yang kadang-kadang kesian pada golongan cikgu.

Part nak 'key in' data dengan server website yang sangaaaaaaatlah laju loadingnye tu pon satu hal jugak. 

Aku kadang tu suggest kat cecikgu ni mai je lah buat kerja kat centre tempat aku kerja ni. Kemudahan internet boleh tahan bedesup perginya. Cuma tu lah, tengok pada server web tu jugaklah, kalo ok, lajulah perginye. Kalo tidak --- haraaaaaaammmmm (kata orang Perak) =P

Macam Cikgu yang mintak tolong ni, takde masa dan tak lalu nak ngadap komputer nak menaip segala benda tu katanya. Tu pasal yang mitak tolong sangat-sangat kat aku ni.

Setiap minggu ada Rancangan Pengajaran Harian. 
5 hari. kalau 1 hari = 2 atau 3 kelas, 1 minggu = +- 20 kelas.

Selama aku dah terjebak dalam kancah pekerjaan aku ni, aku cukup kesian tengok cecikgu yang datang meluah perasaan. Dah la beban tugas Guru semakin bertambah setiap kali tukar kementerian. Pastu ada pulak golongan atasan yang jenis perlekeh (under estimate) je cecikgu ni. Tak cukup dengan itu, ceikgu kena hadap pulak golongan mak pak student yang jenis depa je betul - cecikgu semualah salah aje manjang. 

Haisshh~ sipbaiklah aku ni tak jadi cikgu. Mak dan Abah aku memang letak harapan tinggi untuk aku ni jadi golongan cecikgu sebenarnye. Tapi tu lah Allah lebih tahu bidang mana yang lebih sesuai dan yang mampu untuk aku tanggung.

Moga bertabahlah cecikgu semua.
Dan siapa jugak yang sedang diberi ujian.
Sabar bebanyak ye. InshaAllah indah ;)


Jom Check : Kereta Persona Tak Boleh Hidup

5:35 PM 30 Comments A+ a-


Sekuel kisah Bimbo aku tak berbunyi langsung 2-3 hari lepas. Konfemlah aku gelabah bila chobaan menghidupkan dia tak berjaya. Nasib baiklah jugak masa kejadian dia takmau hidup tu betul² kat parking rumah. Kalaulah kejadian tu kat perjalanan ke hape entahlah cemane pulak aku nak hadap agaknye.


Masa kejadian kereta aku : Persona tak boleh hidup haritu, ada beberapa langkah yang perlu dibuat. Terutamanya kalau engkorang jenis gegerl yang noob dalam hal-hal kereta (macam aku ni lah =P). Ada beberapa sebab kereta tak boleh hidup antaranya :

1.Check bateri 

Kemungkinan bateri dah sampai jangka hayat perlu ditukar. Selalunya ada DUA JENIS bateri : jenis kering dan jenis air. Kalau yang jenis air kena selalu periksa. Biasanya kalau servis setiap 5000KM tu periksa air dia cukup ke tak. Bagi bateri yang berusia 2-3 tahun ke atas kena keraplah periksa. Kalau bateri yang jenis kering pulak (free maintenance), periksa indicator kat atas bateri tu. Kalau masih ok, warna dia hijau. Kalau ada cincin hitam tu dah mula lemah dan kalau hitam, memang dah sampai masa untuk tukar.Bimbo aku guna bateri kering (selalunya jangka hayat dalam 2 tahun lebih kurang perlu ditukar)

Jangan biarkan kereta hidup dalam jangkamasa yang lama kalau takde sesiapa yang memandu. Pastikan lampu kereta dipadam selepas guna. Apa yang perlu kita buat kalau bateri lemah dan kereta tak boleh hidup? Boleh guna cara 'jump start' sambung dengan bateri kereta yang lain. Kalau tak dapat start juga, memang kena beli bateri baru teruslah (ini kena mintak kepastian daripada mekanik yang kita percayalah)

Jadi apa yang membuatkan bateri ni habis? Kadang-kadang lupa tutup lampu kereta, ataupun bateri tu jangka hayatnya dah tak lama, ataupun alternator yang sepatutnya mengecas bateri tu rosak.

Bateri yang dah padam habis sampai alarm tak menyala, ataupun panel meter tu langsung dah tak menyala tu dah tak boleh nak jump start dengan bateri lain.Jadi penyelesaiannya? Kena la bukak bateri kedua-dua kereta tu dan kemudian pasangkan bateri yang masih baik tu pada kereta yang dah habis bateri, hidupkan enjin dan kemudian tanpa memadamkan enjin tu tukar balik bateri ke kereta asal. Jangan risau. Enjin takkan mati kalau bateri dicabut. kalau enjin mati tu maknanya alternator rosak la tu! Jadi lupakanlah bateri tu dan pergi tukar alternator baru.

Untuk kereta manual? (kes Bimbo aku ni manual lah) Takyah tukar bateri. Masuk gear 2, tekan clutch dan mintak la sape² tolong tolak, agak² dah berjalan sikit tu lepas clutch dan enjin akan hidup. Jangan lupa pusingkan kunci ke ON dulu sebelum buat, kang sia² je.

Nak jump start pulak hati-hati. Kalau dah rasa bateri tu kong sangat, wayar positif tu memang kene letak pada kedua-dua terminal positif. wayar negatif pulak satu pada terminal negatif kereta dengan bateri yang elok tu satu lagi pada rangka kereta dengan bateri yang bermasalah tu. Biasa orang letak pada terminal je kan? Bahaya.. takut meletup bateri tu.

Satu lagi, kalau bukak bonet je tengok betul²ade bateri ke tak, entah-entah bateri dah hilang kene curi tak?

Kalau panel meter menyala tapi bila pusing kunci lampu makin malap ade bunyi "tik tik tik tik" tu pun menandakan bateri lemah.
*Abah aku tak galakkan aku guna bateri basah sebabnye aku ni konfem takkan reti nak jaga maintenance bateri tu karang =P

2.Minyak Petrol

Ini pun boleh jadi faktor kereta tak boleh hidup. Kemungkinan minyak habis atau pun minyak tak sampai atau tersumbat.Pam petrol kereta atau 'oil filter' mungkin bermasalah dan menyebabkan minyak tak sampai ke bahagian komponen² dalam kereta.

3.Starter Problem

Starter ni digunakan untuk menghidupkan enjin dan jika kereta rosak memang tak dapat hidup. Starter yang rosak akan menghasilkan bunyi seperti geseran besi bila dihidupkan. Kalau ada dengar bunyi yang lain dari kebiasaan masa menghidupkan enjin, berkemungkinan starter kereta tu dah mula haus dan perlu ditukar sebelum dia terus tak boleh hidup langsung.

4.Spark Plug dan Ignition Coil Rosak

Ahah! Yang ini antara petanda benda ni rosak, pick up kereta mula tak memuaskan. susah nak hidup dan semput-semput, kereta terasa berat dan perlahan walaupun dah tekan habis rapat ke dinding dah pedal minyak tu. Fungsi spark plug ni sebagai pencucuh untuk memulakan pembakaran (ignite) kereta kita. Kalau rosak biasanya memang kena beli baru sebab rasanya memang takde orang yang membaiki Spark Plug ni. Buatlah cemana pun memang konfem kereta takkan mau hidup kalau spark plug tu rosak walaupun guna cara jump start. Ignition Coil rosak lebih kurang sama kesan dan petanda dengan kerosakan Spark Plug.


5.Steering Lock dan Gear Level

Yang ni tak mungkinlah dalam kes Bimbo aku, sebabnye beliau kategori MANUAL. Pernah jugak terjadi kes kereta takleh hidup pastu punye la panik! (terutamanya gegerl yang noob lah citernye) Tapi bile sedar tengok gear tu kat D lah, kat R lah, kat 2 atau L. Memang lah tak hidup dek non. Untuk kereta jenis automatik, kena pastikan gear level tu pada 'P' baru enjin tu boleh dihidupkan hehehe

6.ECU Bermasalah

ECU ni adalah komputer atau otak kereta. Kadang-kadang kapasitor dalam tu pecah dan bocor pastu menghasilkan asid yang boleh mencairkan board ECU tu. Kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki. Kalau orang tu pandai dia boleh cuci balik board tu dan tukar kapasitor baru melainkan kalau dah lama jadi dan asid tu dah makan board tu. Tapi pada yang tak berapa pandai nak tukar kapasitor tu diorang suruh beli ECU baru je dan kos dia memang Allahuakbar nak telan ayaq lioq pon boleh tercekik wo hehehe.



Dan kalau dah mintak tolong mekanik yang kita percaya untuk tolong check apa masalah berkenaan macam yang kat atas tadi tu, masih jugak kereta tak boleh hidup (ataupun mekanik tu sendiri pun dah pening dan redha sebab tak mampu nak dapat kesan apa punca sebenar masalah kereta kita tu takmau hidup jugak), cara terakhir adalah kena tahu kereta kita tu under insurance apa (untuk minta bantuan towing).

Dalam kes Bimbo, dia under ETIQA Insurance & Takaful . Jadinya, lepas dah tak dapat jugak kenalpasti apa masalah dia takmau hidup tu, aku terus je call Etiqa Oneline:

Nombor telefon ETIQA ONELINE :  
1 300 13 8888 (untuk kerosakan dalam Malaysia sahaja)

Kalau under insurance lain, engkorang kena dapatkan nombor untuk call pihak berkenaanlah. Dalam kes Bimbo, aku call je Etiqa pastu pihak diorang akan dapatkan beberapa butiran penting dan bila dah buat semakan dan pengesahan barulah akan hantar pihak towing ke lokasi kat mana kereta kita tersadai tu. 

Dalam kes Bimbo, kereta aku tersadai kat parking rumah aku sendiri dan dalam kawasan kampung yang agak jauh dari pekan. (Jadi kita kena alert dan make sure sentiasa dapat latest updates dengan pihak insurance dan jugak pihak towing).

Under Etiqa Insurance, bayaran untuk towing adalah :

50KM pertama (PERCUMA) 
selebihnya akan dikenakan RM3.00 per 1KM

Total bayaran untuk towing Bimbo : PERCUMA (jarak rumah aku untuk sampai ke Proton Service terdekat di Pekan Bidor adalah lebih kurang 45KM camtu. Jadi FREE ajelah part towing. Phewwww lega jugak kat situ.

Bila dah selamat sampai je kat Proton Service tu, Bimbo pon dimasukkan ke ICU dan mengadaplah sesi 'bedah siasat' kat situ sampailah dapat tawu apa masalahnye. Bermalam jugaklah Bimbo kat situ sebabnya waktu sampai kat service center tu dah jam 4.00 petang.

Esoknye lepas selesai orang solat Jumaat, pihak Proton Service tu pon call dan inform Bimbo dah berjaya dibaikpulih dan sihat sepenuhnya. Ok lega dengar bila dah ok. Cumanya nak mendengar part 'bayaran' tu yang berdebar. Rasa macam nak tekeluar jantung aku.

Jadinya, apa masalah Bimbo aku tu sebenarnye?

Sudahnye, tudia charge yang aku kena bayar :


  • Diagnostic Test                            RM63.60
  • Labour Change S/Cam Cover    RM31.80
  • Seal Cam Cover                            RM51.13
  • Spark Plug                                     RM40.28
  • Total (Include GST)                   RM186.80

Owhhhh rupanya Bimbo aku tu masuk kategori 'Spark Plug Bermasalah'.

Berangkatlah aku ke Proton Service tu naik motor dengan Abah aku. (Betapa panasnye kena bahang matahari yang panas terik gila waktu sekarang). Terus masa tu kepala hotak aku terbayanglah cemana rasa mak dan abah aku balik kampung naik motor masa kematian Nenek aku aritu sobssss sobssss :(

Itu sahajalah charge yang aku perlu bayar untuk 'sakit' Bimbo buat masa ni. Dan nasib baik jugak bukan melibatkan ECU bermasalah. Kalau yang tu yang problem, aku sempatlah jugak tanya kat tauke Proton Service tu, lebih kurang 5-6 ratuslah katanya. Adehhh mak aihhh.

Syukur Alhamdulillah Bimbo dah kembali 'bernyawa'. Barulah lega. Kalau tidak tido malam pon tak lena punya dok pikiaq pasal dia sesaja =P


Jangan Tinggal Daku Sayang

5:13 PM 11 Comments A+ a-

Januari DuaRibuEnamBelas bermula agak suam² kuku. Minggu pertama aku terasa berat jugak ujian yang datang walaupun tak berapa berat pada pandangan orang. Yelah bukan kena pikul biawak hidop ke hape.

5 Januari. Tengah hari. 

Macam biasa disebabkan tempat kerja aku tak jauh dengan rumah, tengah hari aku memang sebolehnya balik mencekik kat rumah. Mana boleh lepaskan peluang makan masakan mak. Sementara kerja depan mata mak ni lah nak mengada makan masakan mak setiap hari.

Lunch break jam 1 sampai 2 petang. Masa nak masuk kerja semula tu, aku petik punya petik punya petik kunci kereta, tapi hampa. Bimbo tak menunjukkan sebarang tanda mau hidup. Janganlah buat hal ye Bimbo, aku pujuk slow-slow.

Aku cuba dan terus menchobaaaaa~
Tapi masih sama. Takde bunyi langsung.
Hahhhh sudahhhh. Apa pulak masalahnye ni. 

Aku taknak serabut, aku pon rempit je naik motor abah aku pergi keje petang tu.

Aku serahkan pada abah aku yang tolong pergi panggil mekanik tolong check apa masalah dia. Aku pun teruslah kerja petang tu buat rilek walaupun dalam hati memang tak senang punya memikirkan kedaan Bimbo aku tu.

Balik dari keje tu, aku tengok Bimbo masih tersadai tak bernyawa. Abah aku explainlah panjang lebar camne betapa mekanik tadi tu usaha check dah segala benda tapi masih sama je takde perubahan. 

Bateri dah check [ok | ganti masa 17.03.2015]
Starter dah check [ok kata mekanik tu]

Mungkin ada masalah dengan electronics ataupun relay ape ke entah katanya. Aku dah la memang tak tawu hape pasal kereta. Aku cuma tawu petik kunci - jalan. Pastu yang aku tawu aku dah risau takot jugak kalau Bimbo kesayangan aku ni sakit kronik. Boleh patah kaki weyh sobss sobss

Malam tu pulak dapat call dari kampung, Pak Long aku call bagitawu nenek aku (mak kepada Abah aku meninggal sakit tua). Abah aku takde pilihan, terpaksalah balik kampung naik motor Yamaha Future je disebabkan Bimbo masih belum dapat dikenalpasti apa sakitnya.

Subuh tu jam 4.00 pagi, Abah dan Mak aku gerak balik ke kampung di Bagan Serai, Taiping naik motor. Menitik jugaklah air mata aku terpaksa tengokkan aje Abah dan Mak aku balik kampung yang boleh tahan jauhnya tu naik motor. Dengan Abah aku pulak selalu athma, dengan cuaca tak menentu sekarang ni. Airmata aku cuma diiringi doa je supaya selamat sampai.

Selesai je urusan hal kematian Nenek aku tu, ayah aku pun balik semula ke rumah. Terperam jugaklah si Bimbo aku ni disebabkan abah aku memang dah pesan supaya jangan buat ape² dulu selagi abah belum balik. Ok, kakak menurut perintah Abah.

Aku pulak kalo ade masalah memang adik-beradik je lah jadi kaunter aduan. Abang Long dan jugak adik lelaki aku yang sorang lagi nasihatkan supaya aku call je insurance kereta tu pastu mintak towing ke Proton Centre paling dekat. Itu je last solution yang ada.

Aku tak tunggu lama, terus call Etiqa Oneline sebab kereta aku under insurans Etiqa.
Bertalu-talu jugak kena cuba asyik please try later (bizi katanye).

Dapat je tembus call, tak cakap banyak terus bagi data yang dia mintak pastu tunggu je orang towing datang.


Berangkatlah Bimbo aku di atas 'singgahsana' indah ni haaaa. Suka hati aku je keluar ofis kejap masa ni (aku masih bekerja sorang sebab staff baru belum masuk lagi) disebabkan orang towing ni tak jumpa cari alamat rumah aku memandangkan kawasan rumah aku kat pedalaman sikit adehhhhh :(

Moga² dipermudahkanlah urusan kenalpasti penyakit dia dan baikpulih dia. Jangan tinggal daku sayangggggggggggggggg sobssss sobsssss




Jom Masuk Sekolah

3:47 PM 17 Comments A+ a-

Selesai tugasan hari pertama semalam di tahun 2016. Macam² status kat fesbuk berkenaan pertama kali anak² masuk sekolah. Ada yang anak rilek je suruh mak abah die pergi balik sebab die nak sekolah katanya hehehe. Ada yang nanges taknak bagi mak ayah die balik tinggalkan die hehehe

Aku dulu sekolah tadika 2 tahun. Mak aku la citer. 

Aku dengan anak jiran sebelah rumah aku (anak dia lelaki), aku muda setahun daripada dia. Nama dia Shahrul Helmi tapi mak dia panggil Awie. Masa kecik dulu memang kamcing gila aku dengan dia. Kemana aje Awie pergi mesti aku ni ikut kecuali kalo dia masuk toilet. hahaha giler engko nak ikot!

Pastu masa Awie dah umur 6 tahun, aku baru 5 tahun. Masa zaman tu belum diwajibkan sangat lagi pendidikan awal kanak-kanak ni. Lagi pulak masa tu kamiorang baru je pindah ke petempatan Felda tempat aku tinggal sekarang ni jadinye tak kisah sangat kalau mak bapak tak antar anak masuk sekolah tadika.


Tapi yang masalahnye, bila si Awie dah didaftarkan masuk sekolah tadika (yelah sebab dia dah 6 tahun masa tu), aku ni pulak nanges² nak masuk sekolah jugak. Yelah nama pon besfren. Mana boleh tengok Awie dah sekolah tetiba aku pulak kena tinggal. Konfem aku meroyan nak masuk sekolah jugak. Sipbaikla mak abah aku layankan aje kehendak anak dia yang sorang ni hehehe

Jadinye aku ni sekolah tadika dua tahunlah (5 dan 6 tahun). Setiap hari pegi-balik sekolah kemain pegang tangan sesama. Awie pon jaga sungguh aku ni. Tak lepaslah tangan selagi tak sampai rumah. Suci murninyalah hai jiwa kanak-kanak. 

Tapi mak aku citer lagi, dalam pada Awie dok jaga aku pergi-balik sekolah tu pon, sebenarnye si Awie ni agak 'lembik' masa dulu tu. Aku ni pulak 'kasar' (faktor disebabkan adik-beradik aku semuanya lelaki agaknye =P) 

Berdasarkan cerita mak aku dan mak Awie (aku panggil Mak Lang), si Awie ni tak boleh sakit sikit mesti nak nanges. Ape orang jawa kata 'cengeng' kot ye? (Nak konfemesyen kena tanya Wak Lalat hehehe). Kiranya sebenarnye aku yang banyak 'jagakan' Awie ni sepanjang selama dok sekolah sesama tu. Bukan Awie yang tolong jagakan aku hahaha

Tapi tu lah, sekarang Awie dah kawen dah. Ada anak² comel dah. Aku jugak menyingle sampai sekarang. Pastu malu dah nak jumpa Awie ni bila dia ada balik kampung cuti dengan anak bini. Pada hal dedulu kemain taknak lepas langsung. Sampaikan Mak Lang nak buat jadi menantu. Tapi apekan daya jodoh Awie dengan orang lain kehkehkeh

#AteApeKisahKome? 


Jenuh Mencari

12:24 AM 25 Comments A+ a-

Malas nak cakap panjang.
Jubah hitam feveret aku hilang.
Hilang kat ampaian.
Dah la jubah tu paling aku sayang :(

Jubah tu paling aku sayang sebab pemberian orang
Sentimental value tu.
Beli semula pon tetap dah takkan sama lagi :(

Makcik jiran belakang rumah aku baru je dok bermesyuarat tingkap dengan mak aku beberapa hari lepas pasal menantu dia hilang baju kurung kat ampaian masa balik cuti haritu.

Tup tup harini jubah hitam feveret aku pulak hilang kat ampaian.
Waddeheck???

Jubah kat mane, 
Jubah jubah kat mane ♪♬

Kalau yang ambik jubah tu untuk kegunaan dia sendiri, silalah guna sebaiknya.
Aku harap sangat yang ambik tu takde niat lain huwawawawa


Jejari Gatal

4:02 PM 26 Comments A+ a-


Memandangkan aku masih bekerja sorang diri (pengganti partner aku masih belum ada), jadinya aku masih berpeluang untuk ambil cuti Sabtu dan Ahad (selalunya aku kena cuti on weekdays). 

Dan memandangkan jugak masa Sabtu 2 Januari haritu takde sebarang majlis kawen dah, masa free yang ada tu aku pun bawa diri ke Ipoh. Tempat aku tinggal sekarang ni dekat dengan kawasan Slim River (dah hujung Perak nak masuk sempadan Selangor dah) jadi, untuk ke Ipoh tu kalau takde urusan yang penting memang aku agak malas lah nak pergi.

Tapi untuk 2 Januari haritu aku nekad jugak untuk pergi sebabnye ada DUA faktor utama :

1.Aku nak habeskan berbelanja voucher AEON yang aku dapat masa program LimasTiga Melaka tahun lepas. (Beratus jugak jumlah voucher tu jadi amatlah rugi kalau aku biarkan lebih lama hehehe)

2.Aku nak cuci mata di bahagian craft kat Popular dan jugak Daiso.

DUA faktor tu je yang membuatkan aku curi jugak masa cuti tu untuk bawa diri pergi Ipoh sebab kat sana je aku boleh puaskan kehendak hati aku untuk kalini hehehe

Selesai je aku cuci mata kat tempat² yang aku kata tu, inilah hasil tuaian aku untuk hari tu. Masa aku masuk kat Popular padat gila manusia. Celah rak, tepi sudut sana, belakang sudut sini, semuanya ada manusia dan semuanya generasi membaca. Alhamdulillah lah kat situ hehehe

Masa aku belek kat area barang² craft dalam Popular tu, mak aihhhh harga dia, boleh tahan gak lah hehehe. Pastu disebabkan kat dalam AEON tu ada Daiso so aku decide untuk terus gerak p cuci mata kat sana pulak. Tapi kat Popular tu sempat jugakla aku beli 2-3 batang pen yang kaler silver and gold. Kononnya nanti senang kalo nak tulis atas kertas warna hitam. KONONnyelah. Kalau rajinlah citernye hahaha

Masuk je dalam Daiso tu rasa lega sikit sebabnye manusia tak padat macam kat dalam Popular tu tadi. Tu pasal senang hati aku belek semua benda yang ada dan sudahnye tu dua benda tu yang aku beli. Craft Punch dan jugak Craft Scisscors. Benda ni semuanya untuk deco² buat craft card tak kiralah untuk bookmark ke, birthday wishing card ke ataupun untuk hadiahkan special card untuk sesape yang engko sayanglah hehehe

Aku banyak ushar kat Tower Kak Farah kalo nak rujuk ape² pasal crafting nih sebab dia memang otai gila bab ni. Pergilah jenguk Tower Kak Farah tu kalo engko nak lebih tawu hape benda yang aku bebelkan ni kehkehkeh


Psstt~ Jejari Gatal tukar template sebenarnye. Kang bila ada problem mulalah meroyan sesorang hahaha




Jalan-Jalan Januari : Gua Tempurung

5:30 PM 20 Comments A+ a-

Alkesahnye, lepas je kamiorang kecewa disebabkan datang pada hari cuti, jadinye tak dapatlah bertentang mata dengan haiwan liar tu semua.  Membawa hati yang duka, Abang Long aku pun terus decide untuk cuba tunaikan permintaan wife kesayangan dia untuk terjah lokasi lagi satu iaitu Gua Tempurung.


Bila dah sampai kat Gua Tempurung, kemain eksaited lah si Mama, Papa dan jugak si Rafael sendiri. Dah tak sabar nak explore apa yang ada kat dalam Gua Tempurung tu. 

Masa kami sampai tu lebih kurang jam 12.00 tengah hari. Ramai orang yang datang maklumlah waktu tu cuti Sabtu (26 Disember). Kelibat pengunjung keluar masuk turun naik di sekitar bangunan pintu masuk kaunter pendaftaran membuatkan si Rafael tak senang duduk dah.

Bila kamiorang pergi untuk beli tiket kat kaunter, takde sorang pun staff kat situ. Kaunter pun kosong je macam tak beroperasi. Pelik jugak. Dah tutup ke ape. Cuti ke sebab hari Sabtu? Kami terpinga-pinga jugaklah kat situ sebabnya takde sorang pun staff kat kaunter tu yang boleh kami bertanya.

Last-last, kami decide untuk jalan je lah terus cari pintu masuk gua. 

"Harini diorang bagi masuk FREE aje kot" - sindir Abang Long aku.
Kami jalan punya jalan punya jalan, sampailah kat kawasan depan pintu masuk gua. Kat situ baru ada nampak notis : 

"Dilarang masuk. Kerja penyelenggaraan keselamatan gua sedang dijalankan"

Masa tu nak je aku p kat kaunter tiket tu pastu p bagi tazkirah kat petugas kat situ.

Apa susah sangat ke nak taruk notis?

Kalau tulis besar-besar kat banner ataupun paling busuk tulis ajelah kat kertas A4 pun takpe. Tempek kan aje kat depan kaunter tiket notis tutup tu. 

Takdelah orang ramai tertanya-tanya.
Engko pun takde susah nak explain banyak kali.

Ini tidak. Dari mula aku berjalan kat tempat kawasan parking tu takde langsung tulis tanda-tanda kerja selenggara ke hape. Bila dah sampai betul-betul depan lobang hidong diorang pintu gua tu barulah ada notis.

Aku tak kisah kalo engko tak taruk notis tapi asalkan engko jenis mulut manis + muka senyummmmm aje sambut para pengunjung yang sampai.

Ini tidak jugak. Sapa sorang pon takde kat kaunter yang boleh tolong explain bahawasanya tempat tu tutup untuk selenggara. Herghhh~

Udahla nak pergi nengok Hidupan Liar tu pun TUTUP.
Sampai kat Gua Tempurung pun TUTUP jugak.
Hape punya takde luck betul haritu =.='

Sekali lagi kami kecewa. Rabak rasa jiwa. Rafael dengan Mama dia bergambar jugaklah kat mana yang ada ni. Nak masuk gua tak kesampaian. Aku takde mood nak begambar. Dengan cuaca panas gila. Sepanas jiwa aku jugak. Terus shoot balik je. 

Potong semua mood untuk haritu Herghh~  




Jaga Sikit Mulut Tu

11:30 AM 8 Comments A+ a-

Manusia ni, bila masa marah, memang tak peduli depan belakang dah. Apa yang dia peduli adalah dia nak lepaskan segala kemarahan tu.

Contoh situasi pada pekerja front desk. Boleh dikatakan setiap hari mesti bakal berhadapan dengan customer yang kira kerja nak maki orang je.

Ada pulak tu customer yang jenis tak peduli walaupun kesalahan atas dia, dia nak tegakkan jugak yang dia betoi.

Aku sendiri tengok depan mata.

Sorang perempuan ni (kategori makcik dah) tak puas hati pasal nak return modem broadband dia tapi masa dia nak return tu ada kerosakan fizikal pada modem tu (sedikit pecah / retak / tercabut).

Aku dengarkan je drama dia tengking² sambil tuding² jari kat staff  kaunter tu. Staff  tu cakap bebaik je aku tengok. Memang penyabar dia hadap situasi cenggitu.

Makin lama makin kuat pulak makcik tu berdrama kat situ seolah² saja nak bagi orang sekeliling nampak kejadian tu. Memang orang keliling dok memandanglah dah makcik tu punya suara kemain lagi volume dia.

Aku tengokkan aje segala gelagat makcik tu. Staff tu masih mampu jawab elok² je segala yang makcik tu tengking dia. Respect aku tengok dia.

Jelas aku dengar sebutir-sebutir perkara yang makcik tu tak puas hati. Makcik tu tak puas hati bila dia kena bayar penalti sebagai denda sebab modem tu ada kerosakan fizikal semasa dalam tempoh penggunaan. Tu yang dia tak puas hati. Dia siap persoalkan kat staff tu:

"Orang nak pulangkan pun macam-macam hal. Bukannye rosak banyak. Sikit je tu. Ape yang susah sangat, ambik aje lah."


Masalahnya, memang dah tertulis kot pada T&C sebelum membeli barang tu makcik oi. Benda camtu semua basic dalam urusan jual beli. Tambah pulak urusan yang jenis ada terikat dengan kontrak etc, lagilah kena alert hal-hal cenggitu.

Dan aku rasa tak perlu pon cara makcik tu datang dengan muka riak pastu sembur staff tu cenggitu. Staff  tu cuma ikot arahan. Pada aku, sikap makcik tu takde sivik. Nak kira hangin dia aje, hangin orang lain ape simpan dalam poket ke ?

Kalau memang salah staff tu, takpelah jugak engko nak menengking menyembur kemain sakan lagi. Ini dah la memang salah sendiri (sikap sendiri yang cuai sampai barang tu jadi rosak / faulty) pastu dia pulak nak memaki orang lain atas kesilapan yang dia sendiri buat.  Ewahhh banyak cantik.

Lagi satu : penampilan tu dah la tahap berusia, berbudi bahasalah sikit. Ini tidak. Datang tak semena-mena terus menyembur. Tu sipbaikla tak nampak rembesan-rembesan air lior dia masa dok menengking tu. Kalo lah nampak, entahlah.

Kalau yang TUA perangai macam lahabau gitu, jangan pulak nak salahkan yang MUDA kalau tak kenal rasa hormat. Ha gitttewwww~



Jalan-Jalan Januari : Pusat Konservasi Hidupan Liar Sungkai

12:40 AM 10 Comments A+ a-

Sebenarnya tak jauh dengan tempat aku tinggal (kawasan Sungkai) terdapat satu kawasan Pusat Konservasi Hidupan Liar (PKHL) dan tempat ni sebenarnya konsep dia lebih kurang macam Safari. Tapi memandangkan tempat ni merupakan tempat "pemuliharaan" jadi memang pihak berkenaan takdelah buat promosi kaw-kaw untuk promo tempat ni pada umum.

Siapa yang tawu ajelah akan ke sini. 

Aku sendiri yang memang boleh dikatakan anak jati kawasan Sungkai pun baru sekali dua je menjejakkan kaki ke sini. 



Kebetulan jugak haritu masa cuti Maulidurrasul, Krismas dan juga bersambung cuti Sabtu Ahad, kakak ipar aku teringin nak jejakkan kaki ke sini. Mulanya, aku dah bagitawu yang tempat ni ditutup kalau waktu cuti tapi Abang Long aku nak try luck jugak jadinya kami teruskan jugak pergi.

Sudahnya bila sampai je, memang terbukti tutup.

MASA LAWATAN : 

Isnin hingga Khamis : 2.00-4.00 petang sahaja
Jumaat : 2.30-4.00 petang sahaja
Sabtu, Ahad & Cuti Umum : TUTUP
Masuk PERCUMA

Dalam PKHL  ni ada banyak juga menempatkan haiwan perlindungan seperti rusa, seladang, burung-burung seperti merak, enggang, kuang dan beberapa spesis lain.

Dalam kawasan ni jugak terdapat Galeri Pameran yang mana kat dalam tu jugak ada beberapa jenis tengkorak dan haiwan yang telah diawet dan dilabelkan untuk pameran para pengunjung.

PKHL ni berkeluasan 20 hektar lebih kurang dan telah ditubuhkan sekitar awal 1970-an. Aku sendiri pun belum lahir lagi masa tu huhuhu.

PKHL Sungkai ni diuruskan oleh Jabatan Perlindungan dan Hidupan Liar dan Taman Negara(PERHILITAN) negeri, jadinya terdapat 19 orang staff termasuk seorang pegawai Hidupan Liar ditugaskan di sini untuk menyelia kemudahan infrastruktur yang ada.

Pernah mendapat liputan krew Majalah 3 masa awal tahun 2015, masa tu ramai warga sekitar yang teruja sebabnya dalam Majalah 3 tu diorang dapat masuk tengok kawasan Pak Belang (Harimau) tapi, malangnya, kawasan Pak Belang tu tak dibuka untuk pengunjung. 

Anak saudara aku dan juga Mama Papa dia sebenarnye eksaited nak ke sini semata-mata untuk tengok sendiri Pak Belang (rasa special sikitlah sebab tempat ni tak jauh dengan rumah aku kan)  tapi bila kamiorang datang tu kebetulan pulak waktu cuti umum memang tak dapat masuklah. Tambah pulak bila kami tanya pada guard kat situ, katanya kawasan Pak Belang memang tak dibuka pada pengunjung. So agak kecewa di situ. 

Tapi yelah, faham dengan konsep tempat ni 'pemuliharaan' so kalo rasa nak nengok Pak Belang kat pusat ni, lupakanlah ye nak hukhukhuk 

Kecewa tak dapat masuk nengok binatang kat situ,
Abang Long aku decide untuk terjah satu lagi lokasi kat area Perak ni jugak.

#AteKemaneKome? Nanti aku citer kehkehkeh 


January Kosong Satu

11:16 PM 12 Comments A+ a-



Duaribuenambelas. 

Kanvas-kanvas lalu  sudah ditinggalkan.
Diambil sebagai pelajaran juga pengajaran.
Harapnya selepas ini babak duka berkurangan.

Dan tidak mengapa jika tiada yang hulur bahu bantu hapus kesedihan,
Aku masih percaya dan setia menanti indahnya perancangan Tuhan.

Terima kasih kenangan, banyak telah aku belajar dari yang lari-
Juga yang masih tinggal di sisi.

Terima kasih yang lalu-
Selamat datang yang baru.

Januari Kosong Satu.