Janji Rajin

ramai gak kengkawan guwa dok bagi soalan cepumas :
"best dak ada blog?" 
"camne nak dapat follower ramai giler ha?" 
"aku teringin nak ade blog. tapi tak tahu nak tulis ape"
alah sebenarnye ada blog ni dia punya feeling bukanla macam kita ada berjuta duit dalam akaun bank yang boleh kita joli tak hengat sampai tujuh keturunan pon takkan habes. no seriyesli bukan camtu rasa dia.. guwa sendiri pon dulu yang boleh jadi terjebak dengan blog ni memang takde secara formal pon.. masa tu tahun 2010..guwa dah kerja masa tu.. kerja guwa memang kena hadap komputer + internet bagai.. dari situ la guwa mula buat kajian sesikit pasal hape ke bendanye blog nih semua.. curiosity punye pasal la. 

bila ada masa free sesikit, masa tu la guwa google pasal blog.. dari situ jugakla guwa try je buat blog sendiri.. standardla masa memula tu memang macam jakun gak la guwa dok bubuh memacam benda / gadget kat blog nih.. alahh budak baru kenal la katekan.. habes segala mak nenek guwa taruk.. sampaikan nak loading page tu perrhhh buleh p mandi + makan nasik + tido dulu la kot baru dia siap loading page.. pastu mula dari situ jugak guwa p melawat la blog orang lain.. jumpakla memacam blog ada.. daripada yang sesuka sendiri je hapdet pasal kehidupan dia.. kisah sedih dia dengan bf dia.. hapdet pasal baru beli baju lah.. macam² la yang ada.. majoriti blogger pompuan la camtu..

tapi guwa paling suka bila TERsinggah blog yang smooth gila loading page dia.. pastu tak serabut dengan macam² gadget yang tak perlu.. start dari situ pon guwa belajar la cemane nak buat blog kemas, ringkas, cantik tapi cepat loading.. dan dari situ jugakla guwa belajar ape yang perlu ada, apa yang tak perlu ada langsung kat blog.. pastu pulak dari situ jugakla guwa baru kenal istilah² macam blogwalking, shoutbox, giveAway, award ape segala lagilah.. 

ada jugak guwa terjumpak blog yang memang sempoi habes.. ada 3--4 blog tu guwa jadi silent reader je.. tiap kali dia up entry baru, guwa memang setia p baca.. tapi tak drop komen pon.. saja takmo tinggal jejak la konon. keh keh keh. dari entry first dia sampailah entry latest dia guwa kasi hadam.. sempoi gila guwa rasa blog dia.. guwa tak tau kenapa. tapi guwa tak rasa jemu baca apa yang dia tulis.. guwa dapat rasa dia punya ikhlas masa tulis entry tu.. cheyyyy !

dan memang takkan ade shortcutnye untuk dapat ramai follower lah. dapat income riburiban lah.. tu semua amek masa.. mana ade orang baru keja 1 hari pastu dapat income riburiban.. kecuali dia keja menipu.. tu lain cita dia.. so nak taknak, satu je cara kalo  nak dapat follower ramai ke.. nak dapat income banyak ke.. kena rajin.. kena rajin blogwalking. kena rajin singgah komen entry orang lain.. barula takde rasa bila buat blog ni, macam syok sendiri je sebab takde orang datang baca.. memangla takkan ada orang yang datang nak baca dah kalo engko sendiri tak pernah nak p rumah orang lain drop komen ke hape ke.. dalam blogging itu la cara nak buat orang lain mai baca blog kita.. bukannye taip, publish. pastu nak orang berjuta mai baca.. bajet engko Izzue Islam ke hape ? phuii~




16 Lovenote(S):

  1. hehehehe... :) org berbudi kita berbahasa la kehidpn kita nih..hehehe..

    betul2.. :) kita kena singgh 'rmh' org dulu dengan penuh adab n then org akan singgh gax kar 'rmh' kita :)

    Stiap kejayaan kan dri usaha y gigih.. ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kene berbudi berbahasa la sbnrnye kan.
      baru la org dtg rumah kite jugak hehe

      Delete
  2. Salam,

    Tersenyum sendiri baca entri ni. Sama la perjalanan kita dalam dunia blogger. Mula-mula dulu memang teruja la dengan income iklan, blogwalking, segala bagai tu. Lama-lama rasa teruja tu pupus!

    Takpe, kita tulis blog sebab kita nak tulis. Mungkin tak semua yang singgah membaca tapi masih ada yang akan baca kalau apa yang kita tulis menarik perhatian :)

    -salam kenal-

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm Tyara,

      yup sbnrnye memula dulu kalut nk buat blog
      sbb curiosity psl yg blh dpt income tu la =P

      tp skang ni lbh kpd 'kepuasan' je hehe

      Delete
  3. Assalamualaikum awak. hehehe. salam perkenalan. bagus entri ni. sesuai untuk newbie! hihi. and thanks, sudi singgah blog sheilaaaaaaaaa >___________<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Sheila Salim. hehehe. salam pkenalan kembali.
      Thanks jugak sbb sheila sudi sggh sini jugak hehe >______<

      Delete
  4. Hakhak..setuju..same cam aku mula2 dulu buat blog...gile jakun,semua benda aku nak taruk..kalau boleh jangan kate tajuk, sekali dengan entry aku nak kasi gerak2, dan berbling2

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah dulu memule ade blog mmg mcm jakun gak.
      smue bende nk try. semua nk kasi gerak2 plus
      bling2 kehkehkeh

      Delete
  5. betul3.. berblog just nak enjoy n dpt lebih ramai kenalan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bile dah makin byk pengalaman dlm blogging ni
      takdela jakun dah.. yup skg ni lebih kpd nk
      KEPUASAN menulis tu je hehe

      Delete
  6. kih3

    itulah. susah sikit mula2. tapi bila dah senang jangan rasa selesa.
    jangan juga abaikan tanggungjawab ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua benda masa memula mmg susah kan.
      bile dah TERbiasa jd mudah la sikit hehe
      inshaAllah takdela smpai lupe tggjwb ;)

      Delete
  7. saya blog makan makan dan makan, boleh ka hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog makan makan dan makan la bes ! aumm! hikss

      Delete
  8. kalaulah diri ini mampu serajin dulu. sekarang ni makin kurang dah masa ngan blog. wuuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. faham je lan. aku pon same gak. skang ni dah jarang2 je boleh update blog. kadang tu sbb masa terhad. kdg tu masa ada tp blur pon ade. cuma on pastu b melawat blog kengkawan je la hehe

      Delete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu