Menjemur Agar-Agar Kering

 






Memandangkan cuaca amat panas kaw kaw tak hengat dunia, jadi datang mood rajin buat agar-agar kering ni. Disebabkan cuaca panas stabil sepanjang minggu lepas iaitu 34-36°C, jemur 3 hari dah boleh kering helokkkk kejadian agar-agar kering ni.

RESEPI AGAR-AGAR KERING 

-2 atau 3 paket agar-agar tali
-1/2 kilo gula (kurangkan jika mahu kurang manis)
-1 paket gula batu
-nisbah air ( 1 paket agar-agar = 1.5L air)
-pewarna 

CARA BUAT AGAR-AGAR KERING

-rebus agar-agar hingga cair semua
-masukkan gula & gula batu
-setelah larut, tuangkan ke dalam loyang & masukkan pewarna
-setelah sejuk, potong & susun dalam dulang
-jemur pada terik matahari (paling cepat 3-4 hari)

Dannnnnn apabila sudah kering keluar kerak gula (daripada gula batu), sudah boleh masukkan ke dalam bekas simpanan kedap udara. Benda ni nak buat dia agak leceh tapiiii bila makan, sekejapannnnnn saja sudah licinnnn. 

Tapi zaman sekarang lebih mudah sebab ada Food Dehydrator Machine. 
Lebih mudah dan membantu lebih cepat proses mengeringkan agar-agar.
Terutama pada yang berniaga memang sangat membantu. 
Tapi sebab kitonyo oghe kampung, kito jemur jahhhhhh hehehe

14 comments:

  1. Jemur lagi bagus kot..more traditional...tapi SA x tahan makan agar- agar kering ni...gerenti sakit gigi..hahaha

    ReplyDelete
  2. nampak sedap.oo bahan dia tak banyak rupanya

    ReplyDelete
  3. colorful...rajin buat sdiri agar2 kering

    ReplyDelete
  4. linda pun terasa mcm nak buat je...hahaha..nk buat utk hari raya...alang2 musim panas nie kan...tp kena beli dulang @ talam lagi lah dekat ninso nie

    ReplyDelete
  5. Rajinnyaaaa!. Best tengok pemandangan mcm ni, auto terimbau nostalgia raya arwah emak. I pernah berangan nak buat di Aussie, kemahen beli gula batu segala bagai, sudahnya terbiar camtu je.

    ReplyDelete
  6. Banyaknya Ana buat. Hehe ada buat jual ke?

    ReplyDelete
  7. Dah lama tak jumpa agar2 kering cengini

    ReplyDelete
  8. Boleh jual dah ni, Ana oi.. :D
    Akak tiap kali raya, ni antara kuih yang dibeli. Tapi mahal, dapat ciput je.

    ReplyDelete
  9. betul cuaca panas terik sekarang ni memang sesuai kalau nak jemur agar-agar ni . banyaknya buat colourful , untuk raya ni ker ?

    ReplyDelete
  10. kito nok gi raya kampung Ana la

    ReplyDelete
  11. Wah..pandainya buat agar agar kering..kuih lama ni...Saya belum pernah cuba

    ReplyDelete
  12. Agar2 ni makanan nostalgia ni. Pernah makan tapi tak pernah buat.

    ReplyDelete
  13. Saya suka agar-agar kering ni tapi beli je, tak pernah buat.

    ReplyDelete