Merajinkan Diri : Kuih Cara Berlauk

 


Haritu dah buat Kuih Cara Manis (Kurang Manis) permintaan Abah.

Petang semalam Abah request nak makan Kuih Cara Berlauk.

Selalunya Abah beli je kat sorang Akak Kuih tu, tapi dah dua minggu akak tu tak niaga.
Sibuk sikit uruskan hal anak-anak nak kembali ke sekolah katanya.

Disebabkan permintaan Big Boss, kita tunaikan sedaya mungkin hehehe
Bahan-bahan guna je apa yang ada dalam peti ais tu.

BAHAN-BAHAN
-2 cawan tepung gandum
-2 biji telur
-4 cawan santan cair
-1/2 sudu kecil garam
-1/4 sudu kecil pewarna kuning
*Blend kan semua bahan & tapis supaya tak berketul
*Panaskan acuan & griskan minyak untuk elak melekat
*Pastikan acuan betul-betul panas sebelum tuang adunan

BAHAN UNTUK INTI
-300gm daging kisar (kalau takda,guna daging burger pun boleh)
-2 sudu besar serbuk kari
-1 biji bawang besar
-2 ulas bawang putih
-sedikit lada putih atau lada sulah
*Tumiskan daging hingga pecah minyak
*Perasakan dengan garam gula & letakkan di atas adunan kuih

BAHAN HIASAN ATAS
-2 biji cili merah dihiris halus
-Sedikit bawang goreng
-Daun Bawang / Daun Sup
*Lepas dah tuang adunan ke dalam acuan,tunggu 8-10 saat & letak inti & hiasan.
*Tutup sekejap gunakan penutup periuk yang sesuai (supaya cepat masak)
*Masak lebih kurang 3-4 minit gunakan api perlahan (api kecil)

Aku guna acuan pemberian arwah nenek pada Mak sebagai hadiah kahwin Mak.

2 cawan tepung ni boleh dapat lebih kurang 25-30 biji macam tu.

Puaslah makan untuk 4 hingga 5 orang satu rumah hehehe

11 comments:

  1. salam kenal dan follow sini.. sedapnya kuih cara berlauk tuuu

    ReplyDelete
  2. Cantik kejadiannya 🤤👏

    Tajuk entri kurang sesuai, sebab Ana memang sentiasa rajin masak macam-macam 😀

    ReplyDelete
  3. ni bukan merajinkan diri Ana..tapi memang dah sentiasa rajin ni..kalau dekat boleh ketuk pintu dapur hulu piring kosong hehehe

    ReplyDelete
  4. jual kat bazar ramadan kompem laku keras ni👍👍👍👍

    ReplyDelete
  5. Rindunya makan kue cara ini 😍😍. Dulu mama sering buat, kalo ada acara di rumah. Kami dibagi sedikit, takut tak cukup buat tamu 😄. Setelah itu baru boleh habiskan

    ReplyDelete
  6. Wah buat sdiri puas mkn..kt opis kalo ada mkn2 ada juga opismate order

    ReplyDelete
  7. antara kesukaan. sebab tu masa ammi kawin dulu kuih cara berlauk antara kuih yg ammi order utk tetamu pun makan

    ReplyDelete
  8. Aduhduhh..sedapnya. bulan puasa sok nk try buat jugak la.

    ReplyDelete
  9. Nampak sedap tu .. Buat sendiri lagi puas makan boleh letak banyak-banyak inti lauk tu

    ReplyDelete
  10. Pergh!! Mantap.. Saya kalau makan kuih ini, saya kuis hirisan cili tu.. kikiki

    ReplyDelete
  11. Dulu tak suka kuih cara berlauk ni tapi bila ada kawan bagi rasa, eh.. sedap pulak rupanya.

    ReplyDelete