Ini permintaan Si Bong. Nak Kerepek Popia Sira Pedas Manis katanya.
Kita usahakan ikut resepi Khairul Aming.
Bahan-bahannya mudah saja nak disediakan.
Bahagian nak buka dan menggulung kulit popia tu yang ambil masa.
Nak buat 2 pack saja kulit popia (40 pcs X 2 pack = 80 pcs)
Tapiiiii sakit pinggang duduk lama menggulung.
Kejap duduk, kejap berdiri nak dapat siapkan gulung tu.
Selesai gulung, guntingkan ikut pada kita nak serong (mengiring atau macam mana).
Siap gunting kita gorengkan & kemudian sirakan dengan cili kisar yang dimasak dengan gula.
Anggaran 1 pack kulia popia (40 pcs kulit) boleh dapat 1 bekas besar tu.
Bong kata 1 bekas besar tu dia punya sorang je. amboiiii~ hehehe
Nak kena rajin datang gak ni sebab nak menggulung tu. Tapi kejap je ni ngap ngap ngap...aik dah habis?. Memang ralit makannya....
ReplyDeletesedap tu...mkn ralit tp nk membuat tu tk gigih haha
ReplyDeletesedap nih..krup krap..
ReplyDeletesedap ni, jadikan sebagai kuih raya pun amat menjadi ni.. dengan balang2 diambilnya nanti :D :D
ReplyDeleteEhhhhh..Sy baru amik bwk blk KL stgh kilo popiah sira dari Batu Pahat =q
ReplyDeleteSedap tapi kena beli. Belum sampai ketabahan nak buat hehe.
ReplyDeleteSedap ni! Memang boleh habis satu balang sorang.
ReplyDeleteNak mengerjakannya lambat tapi bila dah siap tu kejap je kosong dah balangnya hihi...
ReplyDeletesiap daaaa kuih rayaaaa
ReplyDeleteTukang makan memang sedap,
ReplyDeleteTukang membuat yang sengsara.
Untung Bong itu, ajak dia ikut sahaja permintan. Patut minta upah buat. Hehe.
ReplyDeleteNieza pun share bab ni...dah 2 orang buat ni...dapnyaaa...bukan main erk Bong...bagi la kakak sikit
ReplyDeletesedapnya. nak cari la buat kudapan semasa hari raya kelak.
ReplyDeleteSedapnya! Lama tak makan popia sira
ReplyDeleteKalo saya tinggal dekat kakak, saya nak pesan lah kak 🤣. Semua yg kakak masak memang pun kliatan sedaap sangat. Bentuknya pun bagus2 dan menaikkan selera 😍👍
ReplyDeleteSedapnyaaaa! Popia ni memang jenuh nak buat… makan sekejap je habis! Favourite akak ni. 🤤
ReplyDelete