Nyamuk Punya Angkara?

2:05 PM 24 Comments A+ a-



Dah November rupenye.. tinggal kurang dua bulan tahun duaributigabelas bakal berakhir.. sekejap je.. rasa macam baru semalam je 1 Januari... umur pon bakal bertambah naik ke satu lagi angka la maknanya next year.. Hermm kena capai beberapa checklist yang belom dapat tick lagi nampak gaya nih.. Hnsss hnsss *kembang-kembang idong*

Aku rasa macam agak lama tak dapat on blog nih.. Kali ni bukan alasan bizi dah.. alasan kali ni melibatkan kesihatan.. Aku ni spesis yang agak susah dijangkiti sakit demam.. Which is aku bersyukur sebab aku dikurniakan antibodi yang sedemikian rupa.. Jenis lasak jugakla orang kata.. 

Tapi.. ha ada tapi kat situ.. Tapi baru-baru ni demam dah berjaya attack sistem pertahanan badan aku.. Kisahnya mula begini --- *dah macam nak bercerita hikayat Sang Kancil plak*

Lepas je setel cuti Raya Haji aritu (family aku beraya kat umah abang long aku kat Putra Heights,Subang) disebabkan beliau dapat cuti 1 hari je dan tak dapat nak balik kampung.. Maka beraya lah kami kat sana.. Balik je dari sana aku pon sambung masuk ofis macam biasa lah.. Tiba-tiba masa 22 Oktober (Selasa) tu masa aku masuk ofis pagi tu, aku dah rasa lain maciaaaaamm.. 

Badan rasa seram sejuk.. Menggeletar habes.. Partner aku (Cik Ida) pon memula tu pelik gak tengok aku dok ketar habes.. Tak pernah² aku camtu.. Memandangkan tahap ketar tu makin memuncak, aku pon decide terus landing kat bahagian dalam bilik training + off ekon -- dengan aku pon terus off sekali.. Aku terbaring kat situ dari 10.30 pagi sampailah pukul 1 tengahhari.. Masa nak balik rehat kul 1 tu Cik Ida syorkan aku balik rehat je la katenye memandangkan keadaan aku yang dah macam hape je.. Dan aku pon gagahkan jugaklah drive balik sebabnye takkan aku nak tinggalkan pulak kete kodok aku kat situ.. 

Dipendekkan cite, aku memang demam bermula pada 22 haribulan tu.. Tapi.. ha ade tapi lagi.. Aku buat rilek je tak p hospital.. Itu satu lagi style aku --- taknak p hospital ke klinik ke kalo sakit gitu-gitu.. Sebabnye yelah, aku bajet demam sebab kene hujan mase petang sebelum tu.. dalam duatiga hari baiklah tu nanti -- aku sedapkan hati sendiri tiap kali sakit demam..

22 haribulan membawak sehingga ke 26 haribulan.. Dah masuk 4 hari kat situ.. Takde jugak tanda² macam nak kebah demam aku tu.. Kat tangan pon dah mule naik ruam-ruam merah.. Masa tu dah ada mula rasa risau jugak kot² ada masalah lain ke aku ni sebenarnye.. Last² 27 haribulan tu, mommy and daddy *cheyyy bajet ongkaya sangat* decide angkut aku dan bawak p check up kat Hospital Slim River.. Dalam kul 6 lebih aku sampai sana pastu doktor pon check pastu amek darah apa semua pastu kena tunggu.. 

Tunggu punya tunggu punya tunggu... Dari kul 6.30 tu sampai kul 8 lebih jugakla baru aku dipanggil semula (yang sebenarnye kalo ikot aku, aku dah ajak je mak abah aku balik sebab tunggu lama sangat dan tak di inform apa² pon kena tunggu lama ke kejap ke) Bila dipanggil semula masuk ke bilik doktor tu, satu berita yang kurang sedap didengar disampaikan pada aku ---


"kalo ikot pada kandungan darah adik ni, kami saspek denggi.. tapi tak seriyeslah... ermm tapi takpe.. adik boleh balik.. cuma kena repeat check darah lah untuk duatiga hari ni kat klinik kesihatan terdekat ye.." camtu lah kata doktor pompuan tu kat aku..


Makanya, start hari berkenaan (27 haribulan) sampailah 31 haribulan tu aku kena p check darah pagi dan petang.. Mak oi azab jugaklah hai pagi-petang asyik kena cocok je kejenye.. Aku ni dah la antara manusia yang paling susah nak telan ubat-ubatan segala bagai tu.. Pastu kalini kena cocok pulak lagi.. Pftttt punya best rasa dia baq hang ! 

Dan belom setel kat situ.. aku kena p check up lagi pada 6 November nanti.. Mudah²an takde pape masalah lah hendaknye.. Aku tak rela dah kena cocok pagi-petang camtu.. 



*rumah aku takde pon sebenarnye kawasan air bertakung atau kawasan pembiakan nyamuk
*bila saat sakitdemam ceni -- mak + abah lah insan paling dekat bersusahpayah usaha :')
*bila diuji bab kesihatan ceni -- Ya Allahuakbar :')



24 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
dhiera
AUTHOR
November 04, 2013 delete

get well soon dear.
kite dah pernah kena dah denggi. admit hospital slim river jugak. kena byk minum air.
nak naik kan platelet tu kena minum sup ketam atau minum air kulit tembikai atau 100plus yg sudah dibuang gas atau performance shaklee.

take care ya!

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
November 04, 2013 delete

oh noes i super hate needles!!! X'(

get well soon okies?? rehat secukupnya! :'(

Reply
avatar
Aku Penghibur
AUTHOR
November 04, 2013 delete

semoga cepat sembuh ye !!! Allah sayang kamu sebab itu di berikan ujian ..sangat beruuntung kamu

Reply
avatar
November 04, 2013 delete

heheh semoga cepat sembuh...takpe...tu tanda nya Allah sayang tu yang bagi ujian mencabar skit ;)

salam perkenalan =)

Reply
avatar
Puan Kutu
AUTHOR
November 04, 2013 delete

sy pun jenis ssh dpt sakit..tu yg klu akit ssh benar nk p chekup..budget boleh sembuh sendiri tanpa ubat..tp klu demam berlarutan cmni riso jugak kan..ha kan dh suspect denggi..ekceli moral of the story kita ni tak bley amik mudah sgt klu sakit...huhu

get well soon dear..:)

Reply
avatar
Titisan Hujan
AUTHOR
November 04, 2013 delete

hmm...bhya denggi ni.kwn bru je kua icu sbb denggi.dh la tgh pregnt 3 bln.bl dpt tau ye dh kua wad gembira xterkata...maklum ICU kan

Reply
avatar
Invisible Me
AUTHOR
November 05, 2013 delete

Moga cepat sihaattt. Moga takda apa pa :)

Reply
avatar
baby comel
AUTHOR
November 05, 2013 delete

bahaya denggi ni. mohon awak baik2 je, takde pape

Reply
avatar
Cik Itah@RRP
AUTHOR
November 06, 2013 delete

semoga cepat sihat ya :)

Reply
avatar
AtieAbid
AUTHOR
November 06, 2013 delete

Get well soon dear.. dah sembuh belum ni??

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
November 07, 2013 delete

Mmg denggi ni bkn umsh kita je...kly 1umah ad mrmbisk ye cpt jer..ni dh ok ke lom?

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

thanks dear.

owhh admit kat hospital slim ek? cik ana aritu sipbek x kena tahan wad. doktor pon pesan camtu gak -- makan sup ketam, minum 100plus bebanyak..

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

sy pon superhate needles jugak huwawawa
tapi yg menci tu lah yg sy kene adehh =P

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

terime kaseh acik. alhamdulillah ujian penghapus dosa kecil.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

TQ dear. alhamdulillah getting better dah :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

herm tu lah PK. slalunye kalo demam mmg jns x g hspital atau klinik sbbnye dlm 2 hari je demam dah kebah.. tapi bile berlarutan camtu mmg kena g gak la. bknlah amek mudah pon jugak sbnrnye, tp sbb ingtkan demam biase2 gitu je.

TQ PK.. im getting better :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

ciannye kwn TH. alhamdulillah cik ana cuma saspek denggi je.
tak seriyes lah. and now getting better dah :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

Alhamdulillah getting better :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

tu lah bahaya. alhamdulillah getting better :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

alhamdulillah dah sehat :)
TQ cik itah.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

Alhamdulillah dah sehat dah Atie :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

Tu la nyamuk kan terbang2 tah dari mane2 kan.
tu yang risau je tu. Alhamdulillah dah sehat dah :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 09, 2013 delete

Alhamdulillah dah sehat dah kak anies :)

Reply
avatar