Short Trip Part 1 : Gunung Lang Ipoh

Ada yang tanya aku :  "Ehhhh blog awak entry-entry tu memang semua akan ikut abjad untuk bulan tu ye? "

Jawapan aku : Haah iye memang gitu lah setakat ni. Sebenarnye entry bermula dengan abjad bulan tersebut bermula pada Februari 2013 dulu. Nanti aku story lain kali yang tu hehehe.

*****************************************

Macam mana Raya Aidiladha engkorang? Untuk aku kalini meriah jugak sebab giliran Akak Ipar beraya di sebelah kami (akak ipar orang Terengganu jadi bila giliran diorang beraya di sana maka rumah aku akan jadi sendu je sebab aku 4 beradik je. Tak ramai jadi bila Abang Long & Akak Ipar & Anak dia yang satu-satunya tu beraya kat Terengganu memang akan jadi tak best lah rumah aku :P)

Cerita pasal Gunung Lang di Ipoh ni sebenarnya short trip masa raya kedua Aidiladha baru-baru haritu. Lebih kepada menunaikan keinginan akak ipar aku sebab dah lama dia teringin nak jejak kaki ke Gunung Lang, Ipoh.

Gunung Lang ni diwartakan sebagai Taman Rekreasi pada tahun 2000. Terbahagi kepada dua seksyen sebenarnya sebab kena naik bot untuk ke kawasan Pulau seberang satu lagi.
Waktu operasi bot bermula seawal jam 8.00 pagi dan lebih baik kalau dapat sampai kat Gunung Lang ni pada awal pagi sebabnya kalau sampai dah tengah hari ditambah pulak cuaca panas terik gila memang akan spoilt mood habes. Dengan ketiak basah + bermacam-macam bau yang menusuk lobang hidung, masa tu memang jadi takde mood dah la engko nak beratur panjang tunggu turn nak naik bot tu.
Ditambah lagi ada spesis manusia yang suka potong barisan tanpa ada rasa bersalah langsung, lagi lah rasa macam nak bertumbuk je kat situ. Orang lain pun berdiri penuh sabar jugak ape tunggu turn masing-masing. Takde sivik betul orang cenggitu. Nasib baik staff penjaga pintu masuk tu alert jugak dengan komen orang lain yang dah lama beratur tunggu giliran kat situ.

Gunung Lang yang terbahagi kepada dua seksyen ni sebenarnya selalu jadi lokasi pilihan untuk wedding photoshoot. Masa kami sampai tu dalam jam 11.00 pagi lebih kurang tapi memang penuh lah manusia sana sini maklumlah cuti panjang bersambung-sambung kan. 
Pemandangan memang cantik kat semua sudut Gunung Lang ni. Kat bahagian pulau tu pulak ada sewaan basikal (semurah RM2.00 je untuk sebuah basikal kanak-kanak), ada rumah perak, ada tapak perkhemahan, ada rumah burung dan mini zoo. Selain tu,kita boleh jugak beli pallet makanan ikan untuk bagi ikan-ikan saiz mega dalam tasik tu makan. Besar-besar giler saiz ikan dalam tu. 
Tak rugi spend time kat tempat rekreasi cenggini sebabnya harga tiket pun masih mampu bayar (sebab masih under pengurusan Majlis Bandaraya Ipoh) kalau dah diswastakan memang tak dapatlah harga 2-3 ringgit cenggitu. Silap-silap 30-40 ringgit untuk satu kepala. Harga boleh tercekik lemang kate ko! hahaha


Pesanan khidmat masyarakat :

1)Untuk dapat puas habiskan pusing ke segenap ruang lokasi di Gunung Lang ni lebih baik datang awal pagi sebelum matahari naik sebab agak luas kawasannya.
2)Pakailah kasut bertutup / sport shoes supaya kaki tak sakit. Kalau engko nak jugak pakai heels pon boleh tapi untuk fotoshoot aje lah. Kalau nak jelajah setiap pelosok Gunung tu better pakai sport shoes.




12 comments:

  1. Cantik sangat tempat ni. Suka amik gambar kart situ.

    ReplyDelete
  2. Wah cantiknya. First time dengar nama tempat ni. Boleh lah masuk list dulu, mana tau nanti nak pergi sana :)

    ReplyDelete
  3. Pernah pergi awal tahun lepas. Memang cantik tapi taman dia kurang bersih masa pergi and macam tak terjaga. I balik balik je gatal gatal satu badan sampai esoknya kena pergi hospital haha XD

    ReplyDelete
  4. chantek kan tempt gunung lang nih., dekat dgn bandar pon

    ReplyDelete
  5. wahhhh mesti tenang kan dapat hirup udara segar kat sini

    ReplyDelete
  6. wow.. i just notice yg awak ikot abjad. story taw nanti. i wamt to know too. hehehe. raya aidiladha is makan bebanyak sampai sakit perut dibuatnya. hahahaha. tah pape je.

    i really wanna go there one day. thanks alot share so i know the time n price. hahaha. the pic looks so nice. i love nature sgt2. btw ritu sempat pergi kelly castle, makan laksa n street art. ni dlm wishlist nk pegi. hiks.

    ReplyDelete
  7. Raya haji kat sini means kitorang dapat makan daging korban dengan kuantiti yang agak luar biasa and then badan pun mula rasa terkejut, ahahaah. Kena cecepat makan sayur dan buah-buahan dengan kuantiti yang setimpal juga untuk kebaikan diri sendiri~ XD

    OMG cantiknya air terjun kat situuu... nampak majestic :3

    ReplyDelete
  8. Bestnyaaa air terjun tue~ nadia umah nenek dkt Penang tapi jrg singgah Ipoh utk sightseeing

    ReplyDelete
  9. Eiiih, I've stayed in Ipoh for a few months (internship) and never knew this place is exist! Lawa pulak tu. Must go there for our next trip!

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
  10. Xpenah tau psl tempat nie... Thanks for the recommendation & sharing ye... ^_^

    ReplyDelete
  11. yaya ddk perak pn tak sampai sini lg..tmpt ninlawa..huhu..

    ReplyDelete
  12. Subhanallah sangat cantik view kat sini ya...
    Air terjun bila tengok gambar macam pelik sikit sebab tak nampak bawah dia mengalir ke mana hehehe...

    ReplyDelete