mandai | makanan orang banjar

10:20 PM 56 Comments A+ a-



mak dan abah guwa memang pure banjar.. mak guwa berasal dari parit 6 atas.. abah guwa pulak parit 2.. dua²  kat area bagan serai sana.. dalam kebudayaan Banjar ada macam² jenis makanan… memandangkan guwa memang anak banjar, ada certain makanan spesel orang banjar yang guwa agak familiar la..
antaranya yang agak femes adalah wadi, pekasam, gagatas, kalakatar, dan jugak mandai.. nama dia memang bunyi agak pelik.. pronounciation  dia pon memang ada cara la.. idgham dia pon kena betoi.. kalo tidak memang jadi pelik la..kehkehkeh
sebelum ni ada gak kawan² blogger yang suggest kat guwa mintak buat entry pasal makanan orang banjar.. abang long guwa pon dah lame gak suggest suruh tempek kat blog pasal makanan orang banjar ni.. bukan ape, at least kalo ade anak² banjar yang dok gugel, ade gak dapat info..hehe
kebetulan pulak arini tadi mak guwa ada buat satu makanan ni,  namanya Mandai atau pun kulit Tiwadak (cempedak) kata orang banjar.. die sebenarnye kulit cempedak yang digoreng.. orang Banjar sebut kulit cempedak goreng sebagai mandai dan ada jugak yang sebut hampapai..
Mandai ni dah lama dijadikan lauk alternatif bagi orang Banjar.. macam yang mak dengan abah guwa selalu cerita, “dulu mana la ada kepsi mekdi semua.. kulit cempedak ni je la lauk mak.. hangpa la ni untung.. makan smua lauk sedap²”  perhhh! touching dan terinsaf sekejap guwa ()  
cempedak ni selalunya memang orang makan buah die dan kebanyakan orang tak terfikir pon untuk manfaatkan kulit cempedak ni.. tapi arini tadi guwa sempat menuntut ilmu dari mak guwa  cemane cara nak buat mandai ni.. lets cekidaut!


bahan²:
-kulit cempedak, garam, minyak masak

cara² membuatnye :
-kulit cempedak dikupas bahagian luarnye yang keras(hijau) tu
-kemudian dibersihkan
-potongla ikut saiz cemane yang rasa sesuai / sedang²
-rendam dalam air garam selama 2 atau 3 malam (kalo nk rendam 2-3 jam je pon bleh tp tak berape kaw la nti) <--- mak guwa soh tulis *okeh mak,dah tulis ni*
-bila nak makan, amek je kulit cempedak yang dah direndam tu tadi pastu perah sikit kasi air die kering pastu panaskan je minyak and goreng lah secara deep fry *perhh! deep fry ko! <--- ni pon mak guwa pesan
-pastikan jangan bergayut di talipon bersama buah hati semasa menggoreng. nescaya mandai akan hangit nanti =P
-dah siap goreng? kasi kaut itu nasik,taruk dlm pinggan,kasi suapla dalam mulut =P




makan dengan nasik panas² memang kool dan ohsemmm la rasa dia.. generasi terdahulu tak sia² kan rezeki yang ada.. bukan macam generasi zaman sekarang.. makan pon nak kat tempat ekon.. bila oder dah sampai, cuit sini sikit, cuit sana sikit dah stop makan.. tengok resit,perhhhhhhhh!

56 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
diana
AUTHOR
January 18, 2012 delete

ORANG SEKARANG TAK NAK MAKAN DAH BENDA NI.ALASAN NYA...'ANGIN..."
HEHEHEH

Reply
avatar
Izz Faizah
AUTHOR
January 18, 2012 delete

ohhh...cmtu ek?? baru first time tau...hehe :) tq...naty suh mak sye buat..:)

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 18, 2012 delete

@diana: aah mmg mcm2 bg alasan kan kak?? =P

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 18, 2012 delete

@Izz Faizah: aah cmtu le citenye faizah.. ajak mak buat..hehe

Reply
avatar
Solihin Zubir
AUTHOR
January 18, 2012 delete

kulit cempedak? err... xpnah plak mkn.. biasa mkn isi n bijinya je.. huhu..

Reply
avatar
dyabunga
AUTHOR
January 18, 2012 delete

dya pun xpernah makan kulit cempedak..hehe

Reply
avatar
aReLaN
AUTHOR
January 19, 2012 delete

ooooo...kulit tak pernah lak makan.kalau biji bese la.hehehe...sedap ke???

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@Solihin Zubir: ha mmg sllunye org mkn isi dgn biji die je.. ni secret recepi org banjar ni SZ! hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@dyabunga: mmg ramai pon yg x pnh mkn ni dya..hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@aReLaN: org banjar je yg sllu mkn mandai ni lan..hehe

Reply
avatar
Encik Suami
AUTHOR
January 19, 2012 delete

Assalamualaikum...
Hai3x..nie menantu banjar datang nie?
Napang diulah?kulaan ngiring napa takurihing?entah betul ker tak ejaannye tue kan?
anamizu nie banjar area mane?

Reply
avatar
Mohamad Adib
AUTHOR
January 19, 2012 delete

kulaan la ni? saya pun anak banjar area bagan serai..memang susah nak jumpa makan banjar kat internet mmg susah..kalau boleh lps ni buat perbezaan antara wadi dgn pekasam..nampak sama tapi ada beza

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@Encik Suami: waalaikumsalam...
hai jugak.. wahhhh3 menantu banjar datang!!! auuuww terharu u!!!

napang diulah??
takurihing hajak nih! hehe

kire betul gak la tu..hehe


mak dgn abah area bagan serai..
tp skg dduk felda besout,sungkai..

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@Mohamad Adib: KULAAN la ni..hehe~ owhh adib area bgn serai? tadi dah tnye gak kat mak antara WADI dgn PEKASAM.. nti next entry kite tengok..eheee~

Reply
avatar
January 19, 2012 delete

nmpak mcm sedap n rangup :)) kulit cmpedak pun buleh jd mknan kan ^^

Reply
avatar
January 19, 2012 delete

ehmm pasti lezat nihh jadi lapar..

Reply
avatar
ShahzCudin
AUTHOR
January 19, 2012 delete

wah! 1st time tau..

Reply
avatar
SeRi mAnJa
AUTHOR
January 19, 2012 delete

wahh..info baru ni..tak salah kan kalo nk try jugak..ngeee =D

Reply
avatar
Aidah
AUTHOR
January 19, 2012 delete

Baru hari ni akak tahuu. Bagus betul resipi ni ana. Tak membazir tau. Akak pun nak try bila balik kampung nnti. Time kasih ya. Keluarkanlah resipi lain2 tu.

Reply
avatar
lieynanilaz
AUTHOR
January 19, 2012 delete

pernah tengok mandai ni kat dalam ranc.makan angin kot...kalau tak silap!!...mesti rangup kan!!...

Reply
avatar
merahitujambu
AUTHOR
January 19, 2012 delete

kulit cempedak pon leh mkn..wah..pertama kali tahu

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@♥ MRS ZACKS ♥: kalo salut tepung lg sedapp ni mrs zacks..hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@Model Busana Muslim: lazaaaatt la.. tambah pulak bile air tgn MAK yg buat..hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@ShahzCudin: 1ist time dpt tahu ey?? hehe
xpe2 nti kalo ade kwn banjar,bleh tanye die..hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@SeRi mAnJa: iye seri manje.. x slh kalo nk try.. try salut tepung.. konfem rasa dia kaw! hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@Aidah: aah kak aidah.. org dedulu mmg tak mmbazir kan kak?

nti ana share resepi2 lain..
kne menuntut ilmu kat mak dlu..hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@lieynanilaz: aah ana rase pon mcm pnh ade kuar dlu kat TV psl MANDAI ni =P

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@merahitujambu: aah boleh makan.. tp kna ade cara la nk makan die MIJ..hehe

Reply
avatar
January 19, 2012 delete

hahaha ..mcm sedap ..umi tak pernah gi try ..nk jugak try ni dear ..resipi baru umi belajar hati ini :) yahuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...

Reply
avatar
January 19, 2012 delete

pweitttttt adekah mandai itu same mcm memandai-mandai..hahaha


opss..slmt menjamu selera!

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@My Life's Journey: u should try umi! resepi baru ni ana bagi! hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@Uchi kay-f @hmad: pewiiitttt! MANDAI adelah tidak same sekali dgn MEMANDAI-MANDAI..hahahaha


hapela uchi ni =P

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@Mohd Izzar: meh arrr sini izzar mkn sesame..eheee~

Reply
avatar
January 19, 2012 delete

bru tau pasal ni..nt nk try laa kalo ad cmpedak :P

Reply
avatar
Un Phat Lee
AUTHOR
January 19, 2012 delete

gua bugis.kami goreng kulit durian.haha.

mcm keropok gua tengok kulit goreng tu.rase ade macam rase pringles tak? XD

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 19, 2012 delete

@Un Phat Lee: hahaha siot arrr lu Un Phat Lee =P

lg best dr pringles wo! =D

Reply
avatar
January 19, 2012 delete

mcm sedap je.. huhu x prnah mkn pun

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 20, 2012 delete

@Muhammad Saiazuan Norhalik: xpe,nti ade lebeyh guwa kasi lu try..hehe

Reply
avatar
yad'z
AUTHOR
January 20, 2012 delete

uih.. baru pes time tau ade makanan ni.. huhu... rase ape ek? manis? rangup?

Reply
avatar
aiEz
AUTHOR
January 20, 2012 delete

ana,aie makan jer cempedak punya bijik sedap ohh lemak2 jer rasa..hehe...

Reply
avatar
renjerkabloi
AUTHOR
January 20, 2012 delete

memandai mandai je makan huhuhu.. tringat mase renjer kecik dulu..bila mak goreng je jeruk cempedak ni,sekali tgok mmg mcm ayam goreng..bila mkn je masam je rase die hahaha.. :P

Reply
avatar
Bobo
AUTHOR
January 20, 2012 delete

uih,,baru tahu kulit cempedak pun boleh makan hehe

Reply
avatar
Encik Suami
AUTHOR
January 20, 2012 delete

alamak..terharu ker?hadoii..relaks la.
ekseli..tak penah makan pun mandai tue.wife penah buat sendiri mandai kat umah..tapi..dia tak selera nak makan sbb suaminye nie tak makan mandai.so..kire mcm takde regu la.hehehe..

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 20, 2012 delete

@yad'z: rase die msm sket la yaz'd sebab die dijerukkan..hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 20, 2012 delete

@aiEz: cempedak punya biji mmg la buleh mkn aie..hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 20, 2012 delete

@renjerkabloi: mne de memandai mandai la renjer.. ni la KFC versi org banjar! hahahaha

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 20, 2012 delete

@Bobo: ha baru tau ea bobo??? best nih! salut dgn tepong perhhhhh lg ohsemmm~ hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 20, 2012 delete

@Encik Suami: rileks je nih ES.. cehh ES x mkn, patutla wife nye pon xmkn..hehe

Reply
avatar
YOUsoF
AUTHOR
January 21, 2012 delete

Waah.. Very good info! Tak pernah dengar nama makanan ni.

Kalau "memandai" tu biasa la dengar. hehe


Tak sangka kulit cempedak pun boleh dibuat makanan enak macam ni kan..

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
January 22, 2012 delete

@YOUsoF: kat dlm rancangan MAKAN ANGIN TV9 ade pernah tayang psl mandai ni..hehe

Reply
avatar
Aku Dan Teksi
AUTHOR
March 05, 2012 delete

Waah...Lawas kada tahabak mandai,hari hujan sadap pang makan awan nasik hangat awan Wadik,Mantuhak lalu dihiga amun kadak di tiring kada malihat pang.

Reply
avatar
eiyma
AUTHOR
April 07, 2012 delete

hu3...owh pnah rasa mak buat jeruk ni sedap jugak...pas2 trai nak cuba wat kat uma sewa...sume dak uma pelik jew kulit die leh mkn..da dema rasa...bwu tau...hi3..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 17, 2012 delete

sadap babanar meniring hampapai ine.basambur air liur , lama pang kada mamakannya. bila hingkat diulah, masa kada ada, sibuk haja bagawe, bacari duit , kada ada duit mapai handak mambali aipun, aipad..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 08, 2013 delete

Mmg tringin sgt nk mkn mandai ni..tp x pnh buat,skrg pun ada cmpdak kt dpur tp dh tau dh klu buat msti x da geng nk mkn..sy dok kt kuala kurau. Tp bkn banjar la...

Reply
avatar