mak dan abah guwa memang pure banjar.. mak guwa berasal dari parit 6 atas.. abah guwa pulak parit 2.. dua² kat area bagan serai sana.. dalam kebudayaan Banjar ada macam² jenis makanan… memandangkan guwa memang anak banjar, ada certain makanan spesel orang banjar yang guwa agak familiar la..
antaranya
yang agak femes adalah wadi, pekasam, gagatas, kalakatar, dan jugak mandai..
nama dia memang bunyi agak pelik.. pronounciation dia pon memang ada cara la.. idgham dia pon
kena betoi.. kalo tidak memang jadi pelik la..kehkehkeh
sebelum
ni ada gak kawan² blogger yang suggest kat guwa mintak buat entry pasal makanan
orang banjar.. abang long guwa pon dah lame gak suggest suruh tempek kat blog
pasal makanan orang banjar ni.. bukan ape, at least kalo ade anak ² banjar yang dok gugel, ade gak dapat info..hehe
kebetulan
pulak arini tadi mak guwa ada buat satu makanan ni, namanya Mandai atau pun kulit Tiwadak (cempedak)
kata orang banjar.. die sebenarnye kulit cempedak yang digoreng.. orang Banjar sebut
kulit cempedak goreng sebagai mandai dan ada jugak yang sebut hampapai..
Mandai
ni dah lama dijadikan lauk alternatif bagi orang Banjar.. macam yang mak dengan
abah guwa selalu cerita, “dulu mana la ada kepsi mekdi semua.. kulit cempedak
ni je la lauk mak.. hangpa la ni untung.. makan smua lauk sedap²” perhhh! touching dan terinsaf sekejap guwa (╥﹏╥)
cempedak ni selalunya memang orang makan buah die dan kebanyakan orang tak terfikir pon untuk
manfaatkan kulit cempedak ni.. tapi arini tadi guwa sempat menuntut ilmu dari
mak guwa cemane cara nak buat mandai
ni.. lets cekidaut!
bahan²:
-kulit
cempedak, garam, minyak masak
cara²
membuatnye :
-kulit
cempedak dikupas bahagian luarnye yang keras(hijau) tu
-kemudian
dibersihkan
-potongla
ikut saiz cemane yang rasa sesuai / sedang²
-rendam
dalam air garam selama 2 atau 3 malam (kalo nk rendam 2-3 jam je pon bleh tp tak berape kaw la nti) <--- mak guwa soh tulis *okeh mak,dah tulis ni*
-bila
nak makan, amek je kulit cempedak yang dah direndam tu tadi pastu perah sikit
kasi air die kering pastu panaskan je minyak and goreng lah secara deep fry
*perhh! deep fry ko! <--- ni pon mak guwa pesan
-pastikan
jangan bergayut di talipon bersama buah hati semasa menggoreng. nescaya mandai
akan hangit nanti =P
-dah
siap goreng? kasi kaut itu nasik,taruk dlm pinggan,kasi suapla dalam mulut =P
ohhh...cmtu ek?? baru first time tau...hehe :) tq...naty suh mak sye buat..:)
ReplyDelete@diana: aah mmg mcm2 bg alasan kan kak?? =P
ReplyDelete@Izz Faizah: aah cmtu le citenye faizah.. ajak mak buat..hehe
ReplyDeletekulit cempedak? err... xpnah plak mkn.. biasa mkn isi n bijinya je.. huhu..
ReplyDeletedya pun xpernah makan kulit cempedak..hehe
ReplyDeleteooooo...kulit tak pernah lak makan.kalau biji bese la.hehehe...sedap ke???
ReplyDelete@Solihin Zubir: ha mmg sllunye org mkn isi dgn biji die je.. ni secret recepi org banjar ni SZ! hehe
ReplyDelete@dyabunga: mmg ramai pon yg x pnh mkn ni dya..hehe
ReplyDelete@aReLaN: org banjar je yg sllu mkn mandai ni lan..hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteHai3x..nie menantu banjar datang nie?
Napang diulah?kulaan ngiring napa takurihing?entah betul ker tak ejaannye tue kan?
anamizu nie banjar area mane?
kulaan la ni? saya pun anak banjar area bagan serai..memang susah nak jumpa makan banjar kat internet mmg susah..kalau boleh lps ni buat perbezaan antara wadi dgn pekasam..nampak sama tapi ada beza
ReplyDelete@Encik Suami: waalaikumsalam...
ReplyDeletehai jugak.. wahhhh3 menantu banjar datang!!! auuuww terharu u!!!
napang diulah??
takurihing hajak nih! hehe
kire betul gak la tu..hehe
mak dgn abah area bagan serai..
tp skg dduk felda besout,sungkai..
@Mohamad Adib: KULAAN la ni..hehe~ owhh adib area bgn serai? tadi dah tnye gak kat mak antara WADI dgn PEKASAM.. nti next entry kite tengok..eheee~
ReplyDeletenmpak mcm sedap n rangup :)) kulit cmpedak pun buleh jd mknan kan ^^
ReplyDeleteehmm pasti lezat nihh jadi lapar..
ReplyDeletewah! 1st time tau..
ReplyDeletewahh..info baru ni..tak salah kan kalo nk try jugak..ngeee =D
ReplyDeleteBaru hari ni akak tahuu. Bagus betul resipi ni ana. Tak membazir tau. Akak pun nak try bila balik kampung nnti. Time kasih ya. Keluarkanlah resipi lain2 tu.
ReplyDeletepernah tengok mandai ni kat dalam ranc.makan angin kot...kalau tak silap!!...mesti rangup kan!!...
ReplyDeletekulit cempedak pon leh mkn..wah..pertama kali tahu
ReplyDelete@♥ MRS ZACKS ♥: kalo salut tepung lg sedapp ni mrs zacks..hehe
ReplyDelete@Model Busana Muslim: lazaaaatt la.. tambah pulak bile air tgn MAK yg buat..hehe
ReplyDelete@ShahzCudin: 1ist time dpt tahu ey?? hehe
ReplyDeletexpe2 nti kalo ade kwn banjar,bleh tanye die..hehe
@SeRi mAnJa: iye seri manje.. x slh kalo nk try.. try salut tepung.. konfem rasa dia kaw! hehe
ReplyDelete@Aidah: aah kak aidah.. org dedulu mmg tak mmbazir kan kak?
ReplyDeletenti ana share resepi2 lain..
kne menuntut ilmu kat mak dlu..hehe
@lieynanilaz: aah ana rase pon mcm pnh ade kuar dlu kat TV psl MANDAI ni =P
ReplyDelete@merahitujambu: aah boleh makan.. tp kna ade cara la nk makan die MIJ..hehe
ReplyDeletehahaha ..mcm sedap ..umi tak pernah gi try ..nk jugak try ni dear ..resipi baru umi belajar hati ini :) yahuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
ReplyDeletepweitttttt adekah mandai itu same mcm memandai-mandai..hahaha
ReplyDeleteopss..slmt menjamu selera!
ok lapar~
ReplyDelete@My Life's Journey: u should try umi! resepi baru ni ana bagi! hehe
ReplyDelete@Uchi kay-f @hmad: pewiiitttt! MANDAI adelah tidak same sekali dgn MEMANDAI-MANDAI..hahahaha
ReplyDeletehapela uchi ni =P
@Mohd Izzar: meh arrr sini izzar mkn sesame..eheee~
ReplyDeletebru tau pasal ni..nt nk try laa kalo ad cmpedak :P
ReplyDelete@KaK LimAh Si SupiR: try la nti kak limah =P
ReplyDeletegua bugis.kami goreng kulit durian.haha.
ReplyDeletemcm keropok gua tengok kulit goreng tu.rase ade macam rase pringles tak? XD
@Un Phat Lee: hahaha siot arrr lu Un Phat Lee =P
ReplyDeletelg best dr pringles wo! =D
mcm sedap je.. huhu x prnah mkn pun
ReplyDelete@Muhammad Saiazuan Norhalik: xpe,nti ade lebeyh guwa kasi lu try..hehe
ReplyDeleteuih.. baru pes time tau ade makanan ni.. huhu... rase ape ek? manis? rangup?
ReplyDeleteana,aie makan jer cempedak punya bijik sedap ohh lemak2 jer rasa..hehe...
ReplyDeletememandai mandai je makan huhuhu.. tringat mase renjer kecik dulu..bila mak goreng je jeruk cempedak ni,sekali tgok mmg mcm ayam goreng..bila mkn je masam je rase die hahaha.. :P
ReplyDeleteuih,,baru tahu kulit cempedak pun boleh makan hehe
ReplyDeletealamak..terharu ker?hadoii..relaks la.
ReplyDeleteekseli..tak penah makan pun mandai tue.wife penah buat sendiri mandai kat umah..tapi..dia tak selera nak makan sbb suaminye nie tak makan mandai.so..kire mcm takde regu la.hehehe..
@yad'z: rase die msm sket la yaz'd sebab die dijerukkan..hehe
ReplyDelete@aiEz: cempedak punya biji mmg la buleh mkn aie..hehe
ReplyDelete@renjerkabloi: mne de memandai mandai la renjer.. ni la KFC versi org banjar! hahahaha
ReplyDelete@Bobo: ha baru tau ea bobo??? best nih! salut dgn tepong perhhhhh lg ohsemmm~ hehe
ReplyDelete@Encik Suami: rileks je nih ES.. cehh ES x mkn, patutla wife nye pon xmkn..hehe
ReplyDeleteWaah.. Very good info! Tak pernah dengar nama makanan ni.
ReplyDeleteKalau "memandai" tu biasa la dengar. hehe
Tak sangka kulit cempedak pun boleh dibuat makanan enak macam ni kan..
@YOUsoF: kat dlm rancangan MAKAN ANGIN TV9 ade pernah tayang psl mandai ni..hehe
ReplyDeleteWaah...Lawas kada tahabak mandai,hari hujan sadap pang makan awan nasik hangat awan Wadik,Mantuhak lalu dihiga amun kadak di tiring kada malihat pang.
ReplyDeletehu3...owh pnah rasa mak buat jeruk ni sedap jugak...pas2 trai nak cuba wat kat uma sewa...sume dak uma pelik jew kulit die leh mkn..da dema rasa...bwu tau...hi3..
ReplyDeletesadap babanar meniring hampapai ine.basambur air liur , lama pang kada mamakannya. bila hingkat diulah, masa kada ada, sibuk haja bagawe, bacari duit , kada ada duit mapai handak mambali aipun, aipad..
ReplyDeleteMmg tringin sgt nk mkn mandai ni..tp x pnh buat,skrg pun ada cmpdak kt dpur tp dh tau dh klu buat msti x da geng nk mkn..sy dok kt kuala kurau. Tp bkn banjar la...
ReplyDelete