mandai | makanan orang banjar



mak dan abah guwa memang pure banjar.. mak guwa berasal dari parit 6 atas.. abah guwa pulak parit 2.. dua²  kat area bagan serai sana.. dalam kebudayaan Banjar ada macam² jenis makanan… memandangkan guwa memang anak banjar, ada certain makanan spesel orang banjar yang guwa agak familiar la..
antaranya yang agak femes adalah wadi, pekasam, gagatas, kalakatar, dan jugak mandai.. nama dia memang bunyi agak pelik.. pronounciation  dia pon memang ada cara la.. idgham dia pon kena betoi.. kalo tidak memang jadi pelik la..kehkehkeh
sebelum ni ada gak kawan² blogger yang suggest kat guwa mintak buat entry pasal makanan orang banjar.. abang long guwa pon dah lame gak suggest suruh tempek kat blog pasal makanan orang banjar ni.. bukan ape, at least kalo ade anak² banjar yang dok gugel, ade gak dapat info..hehe
kebetulan pulak arini tadi mak guwa ada buat satu makanan ni,  namanya Mandai atau pun kulit Tiwadak (cempedak) kata orang banjar.. die sebenarnye kulit cempedak yang digoreng.. orang Banjar sebut kulit cempedak goreng sebagai mandai dan ada jugak yang sebut hampapai..
Mandai ni dah lama dijadikan lauk alternatif bagi orang Banjar.. macam yang mak dengan abah guwa selalu cerita, “dulu mana la ada kepsi mekdi semua.. kulit cempedak ni je la lauk mak.. hangpa la ni untung.. makan smua lauk sedap²”  perhhh! touching dan terinsaf sekejap guwa ()  
cempedak ni selalunya memang orang makan buah die dan kebanyakan orang tak terfikir pon untuk manfaatkan kulit cempedak ni.. tapi arini tadi guwa sempat menuntut ilmu dari mak guwa  cemane cara nak buat mandai ni.. lets cekidaut!


bahan²:
-kulit cempedak, garam, minyak masak

cara² membuatnye :
-kulit cempedak dikupas bahagian luarnye yang keras(hijau) tu
-kemudian dibersihkan
-potongla ikut saiz cemane yang rasa sesuai / sedang²
-rendam dalam air garam selama 2 atau 3 malam (kalo nk rendam 2-3 jam je pon bleh tp tak berape kaw la nti) <--- mak guwa soh tulis *okeh mak,dah tulis ni*
-bila nak makan, amek je kulit cempedak yang dah direndam tu tadi pastu perah sikit kasi air die kering pastu panaskan je minyak and goreng lah secara deep fry *perhh! deep fry ko! <--- ni pon mak guwa pesan
-pastikan jangan bergayut di talipon bersama buah hati semasa menggoreng. nescaya mandai akan hangit nanti =P
-dah siap goreng? kasi kaut itu nasik,taruk dlm pinggan,kasi suapla dalam mulut =P




makan dengan nasik panas² memang kool dan ohsemmm la rasa dia.. generasi terdahulu tak sia² kan rezeki yang ada.. bukan macam generasi zaman sekarang.. makan pon nak kat tempat ekon.. bila oder dah sampai, cuit sini sikit, cuit sana sikit dah stop makan.. tengok resit,perhhhhhhhh!

56 Lovenote(S):

  1. ORANG SEKARANG TAK NAK MAKAN DAH BENDA NI.ALASAN NYA...'ANGIN..."
    HEHEHEH

    ReplyDelete
  2. ohhh...cmtu ek?? baru first time tau...hehe :) tq...naty suh mak sye buat..:)

    ReplyDelete
  3. @diana: aah mmg mcm2 bg alasan kan kak?? =P

    ReplyDelete
  4. @Izz Faizah: aah cmtu le citenye faizah.. ajak mak buat..hehe

    ReplyDelete
  5. kulit cempedak? err... xpnah plak mkn.. biasa mkn isi n bijinya je.. huhu..

    ReplyDelete
  6. dya pun xpernah makan kulit cempedak..hehe

    ReplyDelete
  7. ooooo...kulit tak pernah lak makan.kalau biji bese la.hehehe...sedap ke???

    ReplyDelete
  8. @Solihin Zubir: ha mmg sllunye org mkn isi dgn biji die je.. ni secret recepi org banjar ni SZ! hehe

    ReplyDelete
  9. @dyabunga: mmg ramai pon yg x pnh mkn ni dya..hehe

    ReplyDelete
  10. @aReLaN: org banjar je yg sllu mkn mandai ni lan..hehe

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum...
    Hai3x..nie menantu banjar datang nie?
    Napang diulah?kulaan ngiring napa takurihing?entah betul ker tak ejaannye tue kan?
    anamizu nie banjar area mane?

    ReplyDelete
  12. kulaan la ni? saya pun anak banjar area bagan serai..memang susah nak jumpa makan banjar kat internet mmg susah..kalau boleh lps ni buat perbezaan antara wadi dgn pekasam..nampak sama tapi ada beza

    ReplyDelete
  13. @Encik Suami: waalaikumsalam...
    hai jugak.. wahhhh3 menantu banjar datang!!! auuuww terharu u!!!

    napang diulah??
    takurihing hajak nih! hehe

    kire betul gak la tu..hehe


    mak dgn abah area bagan serai..
    tp skg dduk felda besout,sungkai..

    ReplyDelete
  14. @Mohamad Adib: KULAAN la ni..hehe~ owhh adib area bgn serai? tadi dah tnye gak kat mak antara WADI dgn PEKASAM.. nti next entry kite tengok..eheee~

    ReplyDelete
  15. nmpak mcm sedap n rangup :)) kulit cmpedak pun buleh jd mknan kan ^^

    ReplyDelete
  16. ehmm pasti lezat nihh jadi lapar..

    ReplyDelete
  17. wahh..info baru ni..tak salah kan kalo nk try jugak..ngeee =D

    ReplyDelete
  18. Baru hari ni akak tahuu. Bagus betul resipi ni ana. Tak membazir tau. Akak pun nak try bila balik kampung nnti. Time kasih ya. Keluarkanlah resipi lain2 tu.

    ReplyDelete
  19. pernah tengok mandai ni kat dalam ranc.makan angin kot...kalau tak silap!!...mesti rangup kan!!...

    ReplyDelete
  20. kulit cempedak pon leh mkn..wah..pertama kali tahu

    ReplyDelete
  21. @♥ MRS ZACKS ♥: kalo salut tepung lg sedapp ni mrs zacks..hehe

    ReplyDelete
  22. @Model Busana Muslim: lazaaaatt la.. tambah pulak bile air tgn MAK yg buat..hehe

    ReplyDelete
  23. @ShahzCudin: 1ist time dpt tahu ey?? hehe
    xpe2 nti kalo ade kwn banjar,bleh tanye die..hehe

    ReplyDelete
  24. @SeRi mAnJa: iye seri manje.. x slh kalo nk try.. try salut tepung.. konfem rasa dia kaw! hehe

    ReplyDelete
  25. @Aidah: aah kak aidah.. org dedulu mmg tak mmbazir kan kak?

    nti ana share resepi2 lain..
    kne menuntut ilmu kat mak dlu..hehe

    ReplyDelete
  26. @lieynanilaz: aah ana rase pon mcm pnh ade kuar dlu kat TV psl MANDAI ni =P

    ReplyDelete
  27. @merahitujambu: aah boleh makan.. tp kna ade cara la nk makan die MIJ..hehe

    ReplyDelete
  28. hahaha ..mcm sedap ..umi tak pernah gi try ..nk jugak try ni dear ..resipi baru umi belajar hati ini :) yahuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...

    ReplyDelete
  29. pweitttttt adekah mandai itu same mcm memandai-mandai..hahaha


    opss..slmt menjamu selera!

    ReplyDelete
  30. @My Life's Journey: u should try umi! resepi baru ni ana bagi! hehe

    ReplyDelete
  31. @Uchi kay-f @hmad: pewiiitttt! MANDAI adelah tidak same sekali dgn MEMANDAI-MANDAI..hahahaha


    hapela uchi ni =P

    ReplyDelete
  32. @Mohd Izzar: meh arrr sini izzar mkn sesame..eheee~

    ReplyDelete
  33. bru tau pasal ni..nt nk try laa kalo ad cmpedak :P

    ReplyDelete
  34. gua bugis.kami goreng kulit durian.haha.

    mcm keropok gua tengok kulit goreng tu.rase ade macam rase pringles tak? XD

    ReplyDelete
  35. @Un Phat Lee: hahaha siot arrr lu Un Phat Lee =P

    lg best dr pringles wo! =D

    ReplyDelete
  36. @Muhammad Saiazuan Norhalik: xpe,nti ade lebeyh guwa kasi lu try..hehe

    ReplyDelete
  37. uih.. baru pes time tau ade makanan ni.. huhu... rase ape ek? manis? rangup?

    ReplyDelete
  38. ana,aie makan jer cempedak punya bijik sedap ohh lemak2 jer rasa..hehe...

    ReplyDelete
  39. memandai mandai je makan huhuhu.. tringat mase renjer kecik dulu..bila mak goreng je jeruk cempedak ni,sekali tgok mmg mcm ayam goreng..bila mkn je masam je rase die hahaha.. :P

    ReplyDelete
  40. uih,,baru tahu kulit cempedak pun boleh makan hehe

    ReplyDelete
  41. alamak..terharu ker?hadoii..relaks la.
    ekseli..tak penah makan pun mandai tue.wife penah buat sendiri mandai kat umah..tapi..dia tak selera nak makan sbb suaminye nie tak makan mandai.so..kire mcm takde regu la.hehehe..

    ReplyDelete
  42. @yad'z: rase die msm sket la yaz'd sebab die dijerukkan..hehe

    ReplyDelete
  43. @aiEz: cempedak punya biji mmg la buleh mkn aie..hehe

    ReplyDelete
  44. @renjerkabloi: mne de memandai mandai la renjer.. ni la KFC versi org banjar! hahahaha

    ReplyDelete
  45. @Bobo: ha baru tau ea bobo??? best nih! salut dgn tepong perhhhhh lg ohsemmm~ hehe

    ReplyDelete
  46. @Encik Suami: rileks je nih ES.. cehh ES x mkn, patutla wife nye pon xmkn..hehe

    ReplyDelete
  47. Waah.. Very good info! Tak pernah dengar nama makanan ni.

    Kalau "memandai" tu biasa la dengar. hehe


    Tak sangka kulit cempedak pun boleh dibuat makanan enak macam ni kan..

    ReplyDelete
  48. @YOUsoF: kat dlm rancangan MAKAN ANGIN TV9 ade pernah tayang psl mandai ni..hehe

    ReplyDelete
  49. Waah...Lawas kada tahabak mandai,hari hujan sadap pang makan awan nasik hangat awan Wadik,Mantuhak lalu dihiga amun kadak di tiring kada malihat pang.

    ReplyDelete
  50. hu3...owh pnah rasa mak buat jeruk ni sedap jugak...pas2 trai nak cuba wat kat uma sewa...sume dak uma pelik jew kulit die leh mkn..da dema rasa...bwu tau...hi3..

    ReplyDelete
  51. AnonymousJuly 17, 2012

    sadap babanar meniring hampapai ine.basambur air liur , lama pang kada mamakannya. bila hingkat diulah, masa kada ada, sibuk haja bagawe, bacari duit , kada ada duit mapai handak mambali aipun, aipad..

    ReplyDelete
  52. AnonymousJuly 08, 2013

    Mmg tringin sgt nk mkn mandai ni..tp x pnh buat,skrg pun ada cmpdak kt dpur tp dh tau dh klu buat msti x da geng nk mkn..sy dok kt kuala kurau. Tp bkn banjar la...

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu