Foodilicous-Kuih Cara Manis

 







Aku guna Acuan Bunga 7 biji.
Acuan jenis tembaga.
Acuan ni dulu arwah nenek bagi pada Mak sebagai hadiah perkahwinan dengan Abah.

Ini permintaan Abah nak makan kuih cara manis yang kurang manis.
Jadi anak dia gigih tolong buatkan.


 RESEPI KUIH CARA MANIS

Bahan-Bahan :
  • Beberapa  helai daun pandan (kisar & ambil airnya)
  • Sedikit minyak masak
  • 1 cawan jus pandan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 cawan santan
  • ½  sudu kecil garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • gula secukupnya untuk inti (letak sikit untuk kurang manis)

Cara Penyediaan :

1.Kisar halus daun pandan dengan air.
2.Tapis jus pandan.
3.Masukkan semula jus kedalam pengisar bersama tepung gandum,telur,santan & air.
4.Tambah garam dan beberapa titik pewarna hijau.
5.Kisar adunan kuih hingga halus dan sekata.
6.Tapis adunan yang siap dikisar.
7.Sediakan acuan kuih cara di atas api & panaskan acuan.
8.Sapu minyak pada setiap permukaan acuan.
9.Bila acuan betul-betul panas,tuangkan adunan ke dalam acuan.
10.Biarkan 7-8 saat & biarkan bawah kuih sedikit garing, masukkan gula sebagai inti.
11.Tutup sekejap kuih cara gunakan penutup periuk atau penutup yang sesuai.
12.Apabila kelihatan sedikit perang & tak berair, angkat keluarkan kuih cara.
13.Siap untuk dihidangkan.

TIPS
  • Pastikan adunan kuih adalah cair 
  • (kuih cara akan jadi keras apabila sejuk  jika adunan pekat)
  • Boleh gunakan jaring untuk lapik acuan atas dapur supaya lebih stabil.
  • Acuan mesti betul-betul panas sebelum tuang adunan ke dalam acuan.
  • Jika takda gula kastor,boleh kisar gula pasir untuk jadikan ia halus.

Kalau nak lagi mudah, beli aje.
Tapi tak dapat nak control kandungan manisnya ehehe~

20 comments:

  1. acaun tu takde tapi ada acuan takoyaki.. boleh guna agaknya hahahha

    ReplyDelete
  2. Pandainya anak dara ni masak kuih cara. Dah boleh bagi jiran tetangga dah ni, di bulan puasa. :)

    ReplyDelete
  3. Pandainya Ana buat kuih tradisional gini... Terbaik 👍

    ReplyDelete
  4. Cantik hasil kejadian cara manis yang tak berapa nak manis.

    ReplyDelete
  5. bila dah tua ni sy memang kurangkan pengambilan gula...

    ReplyDelete
  6. kalau saya suka letak gula satu sudu kecil tu..melt in mouth kalau makan panas2..hehehehe

    ReplyDelete
  7. rajin sungguh anaknya, kejadian pun cantik :D

    ReplyDelete
  8. Bagusnya rajin buat kuih. Rumah saya ni ada jugak tapi entahlah bila nak guna

    ReplyDelete
  9. Cute!!

    My favourite..tapi tak pernah buat sendiri..Huhu... .

    ReplyDelete
  10. Kuih cara ni adik memang suka.....

    ReplyDelete
  11. rajinnye guna acuan kue nenek moyang pusaka nih., hehe leh buat kuih bahulu tak?

    ReplyDelete
  12. Mrs. A suka kuih Cara manis jugak. Acuan sama dengan kuih baulu punya

    ReplyDelete
  13. Sedap. Cara berlauk pun suka juga.

    ReplyDelete
  14. Wah…menggoda sungguh ni Ana!
    Rajin Ana masak itu ini. Bertuah mak abah Ana.

    ReplyDelete
  15. sedapnya...kuih cara makan panas2..melt in the mouth..

    ReplyDelete
  16. Kuih kesukaan ini.. Yang manis pun sedap yang berlauk pun suka..

    ReplyDelete
  17. Baca resepi mcm nak buat tapi nak kena beli acuan nya dulu huhuu.. sedap kuih ni..

    ReplyDelete
  18. Susah nak beli kue cara ini sekarang. Dah rare sangat 😅. Mama pernah buat, loyang tembaga nya itu pun punya, tapi tuhlaah, dah jauh begini, tak mungkin minta mama buatkan, kecuali saya balik Medan 😅

    Untunglah Kaka bisa buat, jadi bisa sesuaikan manis gulanya buat ayah ya.

    ReplyDelete
  19. Dah rare sangaaat kue cara ini . kalo di sini Susah nak cari. Dulu mama yg sering buat. Loyang tembaga nya pun mama ada. Dah pisah jauh macam sekarang, tak mungkin minta mama buatkan 😅

    Untunglah kakak bisa buat sendiri, jadi manis gula bisa disesuaikan utk ayah 👍

    ReplyDelete