Aku guna Acuan Bunga 7 biji.
Acuan jenis tembaga.
Acuan ni dulu arwah nenek bagi pada Mak sebagai hadiah perkahwinan dengan Abah.
Ini permintaan Abah nak makan kuih cara manis yang kurang manis.
Jadi anak dia gigih tolong buatkan.
RESEPI KUIH CARA MANIS
Bahan-Bahan :
- Beberapa helai daun pandan (kisar & ambil airnya)
- Sedikit minyak masak
- 1 cawan jus pandan
- 2 cawan tepung gandum
- 2 biji telur
- 2 cawan santan
- ½ sudu kecil garam
- beberapa titik pewarna hijau
- gula secukupnya untuk inti (letak sikit untuk kurang manis)
1.Kisar halus daun pandan dengan air.
2.Tapis jus pandan.
3.Masukkan semula jus kedalam pengisar bersama tepung gandum,telur,santan & air.
4.Tambah garam dan beberapa titik pewarna hijau.
5.Kisar adunan kuih hingga halus dan sekata.
6.Tapis adunan yang siap dikisar.
7.Sediakan acuan kuih cara di atas api & panaskan acuan.
8.Sapu minyak pada setiap permukaan acuan.
9.Bila acuan betul-betul panas,tuangkan adunan ke dalam acuan.
10.Biarkan 7-8 saat & biarkan bawah kuih sedikit garing, masukkan gula sebagai inti.
11.Tutup sekejap kuih cara gunakan penutup periuk atau penutup yang sesuai.
12.Apabila kelihatan sedikit perang & tak berair, angkat keluarkan kuih cara.
13.Siap untuk dihidangkan.
TIPS
- Pastikan adunan kuih adalah cair
- (kuih cara akan jadi keras apabila sejuk jika adunan pekat)
- Boleh gunakan jaring untuk lapik acuan atas dapur supaya lebih stabil.
- Acuan mesti betul-betul panas sebelum tuang adunan ke dalam acuan.
- Jika takda gula kastor,boleh kisar gula pasir untuk jadikan ia halus.
Kalau nak lagi mudah, beli aje.
Tapi tak dapat nak control kandungan manisnya ehehe~
acaun tu takde tapi ada acuan takoyaki.. boleh guna agaknya hahahha
ReplyDeletePandainya anak dara ni masak kuih cara. Dah boleh bagi jiran tetangga dah ni, di bulan puasa. :)
ReplyDeletePandainya Ana buat kuih tradisional gini... Terbaik 👍
ReplyDeleteCantik hasil kejadian cara manis yang tak berapa nak manis.
ReplyDeleteCOmel2 kuihnya
ReplyDeletebila dah tua ni sy memang kurangkan pengambilan gula...
ReplyDeletekalau saya suka letak gula satu sudu kecil tu..melt in mouth kalau makan panas2..hehehehe
ReplyDeleterajin sungguh anaknya, kejadian pun cantik :D
ReplyDeleteBagusnya rajin buat kuih. Rumah saya ni ada jugak tapi entahlah bila nak guna
ReplyDeleteCute!!
ReplyDeleteMy favourite..tapi tak pernah buat sendiri..Huhu... .
Kuih cara ni adik memang suka.....
ReplyDeleterajinnye guna acuan kue nenek moyang pusaka nih., hehe leh buat kuih bahulu tak?
ReplyDeleteMrs. A suka kuih Cara manis jugak. Acuan sama dengan kuih baulu punya
ReplyDeleteSedap. Cara berlauk pun suka juga.
ReplyDeleteWah…menggoda sungguh ni Ana!
ReplyDeleteRajin Ana masak itu ini. Bertuah mak abah Ana.
sedapnya...kuih cara makan panas2..melt in the mouth..
ReplyDeleteKuih kesukaan ini.. Yang manis pun sedap yang berlauk pun suka..
ReplyDeleteBaca resepi mcm nak buat tapi nak kena beli acuan nya dulu huhuu.. sedap kuih ni..
ReplyDeleteSusah nak beli kue cara ini sekarang. Dah rare sangat 😅. Mama pernah buat, loyang tembaga nya itu pun punya, tapi tuhlaah, dah jauh begini, tak mungkin minta mama buatkan, kecuali saya balik Medan 😅
ReplyDeleteUntunglah Kaka bisa buat, jadi bisa sesuaikan manis gulanya buat ayah ya.
Dah rare sangaaat kue cara ini . kalo di sini Susah nak cari. Dulu mama yg sering buat. Loyang tembaga nya pun mama ada. Dah pisah jauh macam sekarang, tak mungkin minta mama buatkan 😅
ReplyDeleteUntunglah kakak bisa buat sendiri, jadi manis gula bisa disesuaikan utk ayah 👍