Menu Iftar Ramadhan 8 & 9

 

MENU IFTAR RAMADHAN 8


Untuk juadah iftar Ramadhan Ke 8 (tragedi minyak panas) , dimulakan dengan ikan keli bakar.

Abang Long yang tolong bakar sebelum kejadian meletup minyak panas tu.


Ini dia Ikan Mayong / Ikan Ploktan masak cuka.
Disebabkan tersembunyi 1 biji telur dia dalam minyak panas,
meletup habis Mak terkena minyak panas, berkecah seluruh dapur.


Terung Goreng Crispy (permintaan Abang Long).
Gunakan 3 biji terung saiz besar, sekejapan saja terus licin.


MENU IFTAR RAMADHAN 9


Ayam masak sambal tumis pedas manjahhhhh (permintaan Bong)

Sayur kobis goreng pecah telur (permintaan Abah)



Sayur Brendi masak sos tiram kengkonon macam menu di The Chicken Rice Shop hehehe
(berbagi dengan Mak Lang lauk berbuka serba sikit)



Dannn Mak Lang balas pinggan kita dengan Kuih Pulut Sekaya Pandan & Kuih Jemput-Jemput Pisang harum mewangi bak sang bidadari hehehe




11 Comments:

  1. sedap2 semua masakannya
    jadi ingin makan lagi

    ReplyDelete
  2. Ikan keli tu nmpk dibakar sempurna 👍🏻
    Terung goreng crispy mmg sedapkan... Lama tak buat, anak² asrama balik boleh buat ni...
    Mak Ana macamana? Hopefully better ye 🤲🏻

    ReplyDelete
  3. Wahh.. sedapnya ikan keli bakar tu, cicah air asam dap dap

    ReplyDelete
  4. Uishhhh..Semua nmpk sedap ;q

    ReplyDelete
  5. ikan keli bakar tu sedapnya....kt umh mertua akak je mkn menu ikan keli...

    ReplyDelete
  6. baru linda tahu ikan ploktan tu ikan mayong...tapi linda selau sebut ikan blotan.. hahaha...

    ReplyDelete
  7. Menggoda sungguh rupa ikan keli bakar tu Ana.

    ReplyDelete
  8. sedapnya nampak ikan keli bakar tu..alhamdulillah

    ReplyDelete
  9. Semua nampak menyelerakan. Yummehhh

    ReplyDelete
  10. Semua makanan yang sedap.
    Harap mak Ana dah semakin pulih.

    ReplyDelete
  11. Seram juga hanya Krn 1 biji telur yg tersembunyi ya kak. So, telur ikan Mayong ini dimasak asing atau macam mana?

    ReplyDelete