bini-biniku gengster + payung emas


*gangster mood activated*




dah tengok bini-biniku gengster(BBG)?? belom? gua syorkan p tengokla.. kat astero first pun dah keluarkan? tak tengok jugak? gua pun tak tengok kat astero sebab rumah gua memang abah gua takmau pasang kuali astero tu.. MEMBAZIR kata abah.. gua pikir pun memang logik gak.. memilih alternatif lain, gua pun paksa member gua donlodkan.. sipbaik dia pun takde hal nak tolong.. gua pun hape lagi.. bantai layan movie sambil kerja la.. memang terasa cool! hoyehh~ partner kerja gua pulak memang p holiday ke sarawak.. maka gua pun dengan muka tak malu gunakan kuasa bulan yang gua ada memaksa abang long renjer sungai untuk jadi asistant gua sementara partner gua takde.. sipbek dengan hati terbuka beliau sudi gantung pancing untuk 2,3 hari ni semata-mata nak tolong gua! perhh! seriyes gua terharu! terima kasih abang long renjer!! lu siap tapaukan milo ais+ABC+goreng pisang sedap gila untuk minum petang kita! terbaekla bro! next time gua pow lu lagi bleh kan? =P *seriyes gua tak malu





tajuk dia camtu bukan pasal gua nk riview BBG ke hape.. lu orang pon dah tengok sendiri kan? sendiri pon dah bleh review.. gua bukan buat show FUHHH ke rancangan CINEMA,CINEMA,CINEMA ke nak review-review nih =P tu gua nak fokus yang lepas tanda + (tambah) tu "payung emas"... pernah dengar? *apsal gua rasa masih berlegar-legar dengan perKAHWINan lagi nih..cis~ gua bukan anti poligami ke hape.. seriyes gua tak kesah pun lu orang nak kawen berape pon selagi lu MAMPU..saja nak tambah ilmu yang serba kekurangan nih.. sebab telinga gua mcm seringkali diperdendangkan dengan frasa "payung emas" nih.. *maklumla nanti-nanti nak menghadapi alam rumahtangga senang.. hahaha




SOALAN :
-Bagaimana status hadis yang menyatakan bahawa wanita yang mengizinkan suaminya berpoligami akan diberikan ganjaran payung emas di syurga?

-Bagaimana pula status hadis-hadis lain (jika ada) berkenaan kelebihan berpoligami?


JAWAPAN OSTAD :


wa'alaikumussalam

Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan dengan kadar kemampuan yang ada, Insya-Allah..
Tidak pula saya berjumpa dengan hadith-hadith sahih mengenai ganjaran wanita yang mengizinkan suami berpoligami diberikan payung emas di syurga.

Bagi wanita solehah yang ta'at kepada suami, faham akan kebenaran agama terhadap poligami dan bersabar diatas kerenah suami, sudah tentu akan mendapat ganjaran daripada Allah swt.


Sudah tentu ganjaran yang terbaik bagi seorang isteri adalah balasan syurga. Dialam sebuah hadith Nabi saw bersabda :-


Jika seorang wanita menunaikan solat 5 waktu, puasa bulan bulannya (Ramadhan), mengawal kemaluannya dan ta'at kepada suaminya, akan dikatakan kepadanya : Masuklah ke Syurga dari mana-mana pintu yang anda kehendaki" [Hadith Ibn Hibban].


Tidak ada kesukaran, penyakit, kekecewaan, luka, dugaan yang menimpa orang Islam, sehinggakan sekeping duri yang mencucuk dia, Allah swt akan mengkifarahkan baginya kesalahan-kesalahan". [Hadith Riwayat al-Bukhari #5642, Muslim #2573]

Didalam hadith yang lain, Nabi saw bersabda :

"Bala' akan terus menimpa orang yang beriman baik lelaki dan wanita, pada diri mereka, anak-anak mereka dan harta-harta mereka, sehingga dia bertemu Allah tanpa ada dosa keatasnya" [Hadith Riwayat al-Tirmudzi #2399]

Demikianlah ganjaran umum kepada seseoramg isteri yang membenarkan suaminya berpoligami, cuma tidak terdapat hadith-hadith yang khusus seperti ganjaran payung emas dan sebagainya..Wallahu'alam


sumber : soaljawabQuranDanHadis




kalau masih kabur penglihatan, pakat-pakatla kita p jumpa ostad-ostad & ostazah-ostazah yang lebih 'arif dalam hal yang berkenaan..kan orang terdahulu selalu pesan "malu bertanya, sesat jalan".. eventho zaman sekarang boleh google + GPS ke hape jadah lagi teknologi yang ade, rujukan pada yang 'ARIF tetap lebih releven bila berkaitan ilmu agama ;)

64 comments:

  1. tak tengok lagi ana. xde plak kat Big Cinemas Teluk Intan. lagipun, fulus pun dah kering. hehe. pasal poligami ni, saya blum lagi. sbb tak kawin lagi. tp mak saya pernah dan saya ada mak tiri yg skrg duk kat area saya keje skrg. cuma saya ni jenis malas nak jenguk2 sbb malas nak kuar umah sangat. hehehe. teruk kan saya?

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  2. sy pon x tgk lg hoho
    status hadis tu..xtaula dhaif ke tak, sy pun x penah jmpa lg hadis tu..

    apa2 pun, yg pasti, isteri solehah mmg ada ganjaran yg baik hehe

    ReplyDelete
  3. kena check dgn yg arif la ek bab2 hadis ni...main petik je kadang..

    ReplyDelete
  4. heheh . ingat review BBG tadi :)

    ReplyDelete
  5. nak g tgk gk tp tkut kang xberbaloi ngan duit yg dibayar kt panggung tu.hnmmm

    ReplyDelete
  6. klu tnye saya sure sya setuju! hihihi

    ReplyDelete
  7. pasal poligami tuh, penerangan detail telah diberi..:)..tq..memang syurga la kalau amal solat 5x waktu, puasa bulan ramadhan,taat pada suami dan kawal kemaluannya..sungguh mudah n kasih Allah s.w.t bagi kat wanita kan..:)

    ReplyDelete
  8. dah tggkkkk!
    haahaha
    bes gile kan..nasib dok dlm panggung
    kalu tak dah terbaring dh gelak
    hehee
    melampo gile..kikiki


    ayoo...cm tu ke..
    x pela...moge yg bermadu itu bersbr dgn takdir tuhan kan..emm3..
    maceh ana atas information ini..



    ana.. urgent eh..kene jwb ehh..
    hehehe
    nk jwb ah ni...
    x gi ane2...ade je..nak rehat jap kot..
    nnti kite hupdate blog ye...cume x taw bile.x lame aihh..=]
    syg anachannnn!mmuuaahhh!

    ReplyDelete
  9. tengok lah dekat Beritamaster.blogspot. free .HEHEH

    #Cerita tuh memang best, even bini pertama dia kakyong. suami tetap didahulukan.

    ReplyDelete
  10. semua orang sekarang tengah sibuk dengan BBG.
    nak try tengok jugak lah

    ReplyDelete
  11. nak tgok ah citer ni.. suh kawan donlod gak.kekeke..

    ReplyDelete
  12. terima kasih,,sangat berilmu dan bermanfaat entry nih :)

    ReplyDelete
  13. suka tengok cite tu! :p
    meow! hehehe


    masa sekolah biasa dengar pasal payung emas ni. dah tu, tak ada rupenya. :)

    ReplyDelete
  14. payung emas ni pocket tak pernah dengar, maybe kurang orang berpoligami kot kat kiri kanan jiran,

    betul tu, zaman sekarang ni banyak sangat sumber yg buleh ditanya, kenapa la kita masih lagi sesat kan.
    Navigator pun dah ada dah :D

    ReplyDelete
  15. huihh....apadia nih..siap soalan2..ehehe

    payong emas...errr....emmm....


    jom komen entry kamus ribena....eheheh//

    tengs

    ReplyDelete
  16. untungkan boleh download free.
    minum petang yang lengkap :)

    ReplyDelete
  17. pada akak yang berstatus isteri, mana ada isteri yg mahu poligamikan?

    bagus juga atas penerangan yg diberikan, supaya kita boleh lebih memahami maksud poligami,

    yang jadi masalahnya, ada suami yg poligami kerana nafsu, itu yg salahkan?

    ReplyDelete
  18. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Bukan senang nak dapat ganjaran besar begitu. Menuntut kesabaran tinggi.

    ReplyDelete
  19. dah tengok bini-biniku gangster.sedih kot time wawa bg sam kawen len.huhuuh.vote for kak yong wawa.heeeee

    ReplyDelete
  20. nak berpoligami tu tak mudah. kena sikap adil dengan para isteri. kalau tak, sendiri jawab la kan~

    ReplyDelete
  21. Dh tgk BBG ni..best juga jln crita dia..ada lawak..ada juga part sedih..

    Tak sanggup hidup berpoligami.. ^_^

    ReplyDelete
  22. tak nak hidup poligami. T_____________T

    ReplyDelete
  23. Sis pun tak tengok lagi...Cik hubby sis dah download cerita tue..mungkin hari nie tengok kot....Kalau memang di takdirkan berpoligami...Sis sanggup!!! tapi...Cik hubby Sis kena sediakan semua untuk Sis...Rumah,kereta,duit sekolah anak,duit makan,Untuk sis nak shopping...semua boleh di katakan...Pastu Cik hubby Sis tak sanggup....nak berpoligami...Cik hubby Sis cakap..."isteri sorang pun tak larat nak layan...inikan pulak beristeri dua...hihihi

    ReplyDelete
  24. dah tgk ..hasil donlod jugak...hehehe..lawak2 ...

    ReplyDelete
  25. belum nengok lagi.. tp rase cm nak nengok je ari ni. hehe.. pasal hadis tu xberani nak komen la :)

    ReplyDelete
  26. lum tengok..dlm usaha nk mendonlod gak nih..hehe

    ReplyDelete
  27. ad tgk aritu kat kedai..hehe kedai tu langgan astro 1st.. hmm bab poligami ni, tak tak la.. kena buat ckt bacaan bru leh bg pendapat.. :)

    ReplyDelete
  28. kite da tgk..btw cite dia ok la..suke watak yana dalam tu...sanggup korbnkn rumahtangga untuk suami..

    ReplyDelete
  29. cerite dye mmg best , sedih pun ade jugak , las las ade no 3 gak , hahahaha , :)

    ReplyDelete
  30. bagus entry ni... he he he..

    kalo hadis cakap camtu, era pun nak jugaklah payung emas tu,, hehehe~

    tenang je hati bile bace entry cik ana sambil dengar lagu yang cool gitu.. tenang~~

    ReplyDelete
  31. lelaki sering guna alasan
    bmadu ikut sunnah nabi..
    tapi mereka sebenarnya masih tak faham erti membina keluarga yg sebenar bila sekadar ikutkan nafsu :)

    ReplyDelete
  32. Dwload n ngk kt uma.. Free je.. Xyah kua duit ngk wyg.. Hehe...

    Bab poligami tu MissCt x pndai tp bnyk membaca jela n bgs entri ni.. Dpt ilmu lg arini.. :)

    ReplyDelete
  33. setuju dengan sis92.. tapi sebenarnya ada jugak yang betul2 ikut syariat.. tapi kalau tak nak sakit kepala, jaga sorang cukup... =)

    tak tengok lagi cerita ni.. ramai cakap best.. tapiii... hemm.. tak de org nak teman.. ermm...

    ReplyDelete
  34. poligami..

    gua x sokong la..
    sush nak bg same adil

    ReplyDelete
  35. ooo...download free gak ek!!!

    nak kena tangkap ni..

    hehehehe

    amboi, dah beragan smpi ke payung emas ke???

    ReplyDelete
  36. emm tk berani nk komen poligami ni dik...hmmm

    psst ade kata sedap tp semalam akak mkn tk berasa la...huhu

    ReplyDelete
  37. ai bkn tergolong dlm golongan akan dpt payung emas kot ngeeee

    ReplyDelete
  38. alyn pown da tgok..lawak n sedeyh pown ade..
    suami di dahulukan pencapaian di utamakan..haha

    ReplyDelete
  39. dah tengok cerita nie...

    apa yang pasti, isteri yang memberikan izin suami kawen lain akan mendapat ganjaran dari Allah...

    ReplyDelete
  40. cite tu x tgk lg

    tpi bab poligami

    erkkk

    ok je kot

    janji pandai bhgkan

    =_=

    ReplyDelete
  41. tgok crita ni la smlm tu gelak sorang2 tu hahaha..







    dalam duk gantung joran pun sempat je renjer g mcing hehe.. memancing mlm2 huhu.. tu bgun lambat.. sory :P

    ReplyDelete
  42. ..utungla berpoligami..

    ReplyDelete
  43. sal payung emas tu memang tak terdpat mna2 hadis pun...ianya hanya bualan mulut sja dan slalu dimainkan di drama2 dan filem2..
    poligami tak menjanjikan payung emas tapi ada ganjaran yg istimewa menanti.=)

    ReplyDelete
  44. dh tengok cerita BBG tu.
    thanks ana utk info.
    tingkatkan lg ilmu yg kurang didada ni ^^

    ReplyDelete
  45. setuju.. rujukan pada yg arif masih tetap relevan..

    ReplyDelete
  46. dah tengak gak citer BBG ni..
    best2..

    xkisah gak klo nak kwen lain!huhu..
    asalkn mmpu dan bertanggungjawab :P

    ReplyDelete
  47. saya dh tengok dh bini2 ku gengster..best2..

    ReplyDelete
  48. nice info dear..minta jauh dr poli2 ni..=p

    ReplyDelete
  49. Adoi, siap menyanyi lagu lagi. Hahahah. Btw, nice info kak. :)

    ReplyDelete
  50. hhihihi..akak pon dah tgk dah!!best kan!!suke sgt tgk Yana Samsudin..dia sgt comelll!!

    ReplyDelete
  51. erm...dh tgk cite nie, dia ikhlas kasi suami dia kawin..dlm part lawak,ada sedihnya jgak

    ReplyDelete
  52. polytech dah lama lepas..poligami ni kalau nak jadi jadi gak..tak payah dok cari atau halang. Laki bini sama2 mau ada kesepakatan utk membina rumahtangga bahagia...mohon kepaadaNYA agar keluarga saling sentiasa bersefahaman dan jauhi berantakan.

    ReplyDelete
  53. hehehe..tak ramai lelaki yang tahu betapa besarnya tanggungjawab berpoligami nie..berlaku adil bukan hanya untuk nafkah zahir dan batin tapi mendalam maksud adil tu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  54. yup
    cerita dia memang best.. puas tergelak dari mula sampai akhir..

    ReplyDelete
  55. Msredun pernah dengar yg sebenarnya takde hadis sebut pasal payung emas.... Yg patut kita percaya, setiap kebaikan kita pasti tuhan balas...

    ReplyDelete
  56. Msred tag dia la....

    http://msredcheesecake.blogspot.com/2011/10/contest-header-menarik.html

    ReplyDelete
  57. saya pun tak pasti ttg status hadis tu. sama ada sahih, dhaif or maudu'.

    Cerita ttg poligami ni teringat sebuah NGO bernama kelan isteri taat. bahaya NGO walaupun ia amat kontradik dgn sister in islam(yg juga menyesatkan). Kelab isteri taat ni diasaskan oleh pengikut2 al-arqam. mereka ahnyalah penjenamaan semula al-arqam dan merek juga di bawah global ikhwan( juga ditubuhkan oleh bekas ahli2 al-arqam)

    Antara yg dsyorkn oleh kelab isteri taat ialah isteri perlu layan sumai seperti layanan pelacur kelas pertama

    ReplyDelete
  58. BBG film is full of lessons.

    sudah termaktub dalam hidup seseorang jikalau suami bernikah banyak serta isteri dimadukan..:/

    ReplyDelete
  59. ct pon da tgk..memang dia bg suami dia kawen laen tp dia sedeh gk sbb laki tu lyn istri kedua...istri mane xterasa..pompuan kan..huhuhu

    ReplyDelete
  60. smlm,
    kwn2 fara tgk cte nie
    tglkn fara tgl kat blik sorg2
    hohoh
    sian fara
    ntah pape je cte nie rasanye
    bek duk blik stdy
    :D

    ReplyDelete