Sakan Di Limastiga Melaka | Part 1

18 September 15 Comments
Dua hari satu malam berkampung di Melaka kebetulan pulak waktu jerebu paling teruk masa tu (14 & 15 September). Dari mula kami bertolak dari Perak, lintas Selangor, masuk ke Negeri Sembilan dan akhirnya sampai di Melaka, yang kami nampak hanya kabus dan berasap je sepanjang jalan. Mata jadi pedih dan terasa sesak dada.

Pit stop kat RnR Seremban. Masing-masing pakat pedih mata dan sesak dada. Aku dah rasa macam bukan ada kat Malaysia. Jerebu tebal kemain. Kekonon feeling macam kabus kat Cameron Highland tapi yang ni jerebu. Chissss~

Sepanjang kami kat Melaka tu, kami dah decide dah sapa akan jadi Captain so kami pon sepakat untuk bagi Ali handle jadi tour guide merangkap chef-de-mission sepanjang kami kat sana. Untuk hari pertama tu, Ali decide untuk cuba makan tengah hari kat Ikan Bakar Malim yang terletak berhampiran dengan kawasan MiTC Melaka. Senang je nak cari sebab restoran ni kat ujung corner lot. Nak parking pon mudah.

Tambah pulak...

Sepuluh Hari Cabaran | Day #4

17 September 6 Comments
Cabaran #4 fokus kepada quotes atau sayings. Ada banyak quotes and sayings tapi ini antara Seven Wonders Quotes pada aku kehkehkeh

Day #4 : Seven Favourite Quotes or Sayings

1.

2.

Sepuluh Hari Cabaran | Day #3

15 September 16 Comments
Untuk cabaran seterusnya, aku senaraikan cara-cara yang bakal menambat hati aku. Huhh 'menambat hati'??? jeng jeng jeng...


Day #3 : Eight Ways To Win Your Heart

1.Konfiden.
Aku suka orang yang jenis konfiden. Tapi bukan yang jenis over konfiden. Yang tu poyo. Biar dia mereput sana. Maksud aku konfiden kat sini, tak kiralah lelaki atau wanita, dia konfiden tapi secara berpada. Tak buat orang lain annoying.

2.Bertolak Ansur.
Bila dia dah konfiden, haruslah dia kena ada sifat tolerate ni. Takdela nanti asyik pendapat dia je yang betul. Kalau dia ada sifat tolak ansur ni, dapatlah unlock next level untuk 'menambat hati' aku =D

3.Pendengar dan Pemberi Nasihat Yang Baik.
Gegerl biasanya memang selalu je ada banyak masalah. Yelah segala benda nak difikir. Tudung tak matching dengan baju pon dia boleh mood swing dari pagi sampai malam. Aku takdelah cenggitu. Aku jenis tak matching. Aku color-blocked kan aje semuanya. Puas hati kehkehkeh.


Sampai Di Limastiga, Melaka

14 September 18 Comments
Pagi tadi kami (aku dan rakan sekerja yang lain) selamat sampai di Melaka. Kami berkampung 2 hari 1 malam di Limastiga, Melaka. Ada annual training di sini. Aku tak pernah dengar dan tak pernah tawu langsung tentang kewujudan Limastiga ni sehinggalah Boss kamiorang inform yang kami akan berkursus di sini. Aku malas nak cakap banyak, cuci mata dulu okay.



Rupanya Limastiga ni...


Sepuluh Hari Cabaran | Day #2

14 September 10 Comments
Untuk yang belum baca cerita pertama aku tentang Sepuluh Hari Cabaran ni, boleh tengok kisah yang lepas. Kalau rajin lah. Kalau malas, proceed je kisah yang kalini. 



Day #2 : Nine Things About Yourself.

1.Sudah bekerja.
Ya aku dah bekerja. Ada yang rasa aku belum bekerja ke? Kalau yang selalu datang sini dah tawu lah aku ni dah bekerja. Pada yang baru datang, selamat datang, hai awak. Saya dah berkerja dah hehehe

2.Anak kedua.
Aku anak kedua. Atas aku Abang Long dan bawah aku ada  adik lelaki dua orang.



3.Lahir Tahun Harimau.
Boleh check kalendar kuda (aku panggil kalendar tu kalendar kuda sebab ada kuda kat belah bawah atau kadang-kadang belah atas tu. kehkehkeh) untuk ambik tawu aku ni lahir tahun berapa =P



4.Darah Jenis O Positif.
"Approach to  most things calm, relaxed and dont care about the consequences" -- aku rasa memang selalu aku tak fikir consequences. Kalau nak buat benda baik selalunya aku redah je, tak peduli dah kesan akibat dia. Lantak engkolah nak kata hape pon pastu kikiki

5.Tak Minum Soya.
Aku tak minum air soya tapi aku hantu tempe. Tak kesah tempe tu dimasak cara cemana sekalipun, kalau letak tempe sebelah KFC,

Sedekahkan Al-Fatihah

13 September 8 Comments
Makcik Rusiah orang kampung aku. Kawan mak aku sendiri. Makcik Rusiah disahkan terkorban. Berita jam lapan tadi umumkan secara rasmi. Ada hikmah pemergiannya di Tanah Suci.

Status Terkini Jerebu

13 September 10 Comments
Jerebu tebal gila sekarang. Aku yang duduk di kawasan kampung ni pun cukup terasa betapa tebalnye jerebu apatah lagi yang tinggal di kawasan bandar. Dah la asap kilang dan asap kenderaan cukup sesak dah, ditambah pulak jerebu. Pening lalat aku jadinya. Tekak dah mula sakit. Ini pun kira dah pakai facemask dah ni. Kalau tak pakai entahla.



Sepuluh Hari Cabaran | Day #1

13 September 6 Comments

Tahun lepas, untuk bulan September, aku ada buat Ten Days Photo Challenge. Untuk tahun ni aku rasa macam nak buat Ten Day Blogging Challenge pulak. Aku jumpa kat google benda ni. Mudah je caranya. Follow je daripada Day 1 sampailah Day 10. (Takde keje cenggini la jadinya hahaha)



Day #1 : Reasons You Love Your Job.

1.Punca Rezeki
Of kos la disebabkan aku ada kerja sekarang ni, aku boleh teruskan kelangsungan hidup aku untuk hari-hari mendatang. Bayar segala hutang yang ada. Kalo takde job, mane nak dapat duit? Tunggu jatuh dari langit? Cliche sangat aih jawapan kikiki

2.Faedah / Benefit
Aku tak kejar sangat pon benda ni. Aku jenis selagi mana aku mampu kerja, aku pulun je. Pada hal kadang tu orang sekeliling pulak yang kata : 

"Apalah hang ni Ana. Orang lain semua kerja sebab nak bonus etc bla bla bla.. Hang ni rajin tahap apa je. Fikir la bonus sama".

Jawapan aku mudah je. Aku kerja ikut ikhlas hati aku. Macam ada orang pernah kata :

"Kalau gaji kita seribu tapi kita kerja macam gaji kita tiga ribu, nanti Allah bayar yang belen lagi dua ribu dalam bentuk lain contohnya kesihatan ke, keluarga bahagia ke dan lain lain lagi lah.."

3.Untuk Dapat Perhatian
'Perhatian' kat sini maksud aku dari segi yang positif. Contohnya kalau kita kerja ikhlas tak berkira, ishaAllah nanti pihak atasan (Boss / Superior) kita akan nampak je keikhlasan kita tu. Tapi ada je Boss yang jenis tak reti-reti nak nampak semua keikhlasan kita tu. Maklumlah mungkin sebab jerebu tebai sekarang ni hahaha

4.Batu Loncatan
Pekerjaan yang sekarang ni jadikan tangga untuk kita pergi next level dalam bidang pekerjaan. Maksud aku, contohnya kita dah beberapa tahun dalam bidang kerja yang sekarang ni dan akan sampai satu tahap kita akan jadi bosan. Kalau kita pandai cipta networking yang positif di kalangan rakan sekerja atau pun Boss / Superior kita, mana tahu nanti akan ada peluang kerja yang lebih baik lagi dorang boleh suggest kat kita. Kadang-kadang ada je orang lain nampak kebolehan kita yang kita sendiri tak perasan pun selama ni ;)

5.Kepuasan
Aku suka ada satu phrase tu lebih kurang cenggini :

"Kalau kita tak anggap pekerjaan kita satu KERJA, kita akan rasa ikhlas dan lebih puas"

Paham kot? Aku tak tawu nak explain cemana tapi pada aku, KERJA aku yang sekarang ni, aku memang tak rasa pon ia satu KERJA. Aku tak terasa pon bebanan kerja tu. Boleh masuk kerja rilek. Balik kerja rilek. Kerja dalam kampung sendiri. Stay dengan family sendiri. Mungkin yang tu lebih membuatkan aku tak rasa terbeban agaknya kot.

Engkorang ok dengan kerja yang sekarang? Kalau makin rasa tekanan, tu maknanya kena tukar kerja lain lettewwww kehkehkeh =P