Teluk Batik


harini, guwa menghabiskan hari-hari indah bersama keluarga.. berpiknik ke Teluk Batik.. memandangkan besday anak buah guwa si Rafael Zafuan pada 29 Oktober ni jatuh pada Isnin, maka kami rakyat Malaysia pun decide untuk celebrate hari sebelum Isnin.. sebabnya kalo isnin, abang long dengan akak ipar guwa tu dah kena balik bekerja.. 

so harini, kamiorang bertolak pagi dalam jam 10 dari rumah dan sampai ke Teluk Batik kuranglebih jam 12.30 tengah hari.. memang ngamho la kami sampai tu masa perut tengah rancak dok main lagu keroncong untuk ana.. hahaha

Tak tunggu lama, kamiorang pun keluarkan segala stock makanan yang dah siap menunggu untuk jadi santapan juadah tengahhari tu.. hasil air tangan Masterchef Puan Emak memang selalu terbaekkkk – keli bakar + air asam + ayam masak merah + rendang daging + ketupat palas + gulai ayam + ulam²an + pucuk paku dan jugak buah²an untuk pencuci mulut.. perut pun dah lapar, semua pakat dah ketaQ lutut nak makan, kamiorang pun ngaaapp segala yang ada lepas abah setel baca doa makan..

Setel hadap makanan, si Rafael dah tak senang duduk.. mane taknye, kamiorang belum pegi ke pantai lagi.. betul² park kereta kat kawasan parking yang memang jauh dari pantai sebab parking yang dekat area pantai sana dah penuh.. maklumlah hari public holiday kan.. nak angkut makanan bawak pegi sana masa awal tadi silap² ada yang pengsan dulu..

Bila dah setel makan, barula setting apa yang patut untuk landing kat area tepi² pantai tu.. manusia jangan tanyala.. memang kalo selak orang, nampak orang je la baq hang ! punyala ramai manusia ! 


ini budak kecik memang tak pedulik panasterik.. pulun nak main pasir.


mula² konon takot air. bila dah konfiden selamat, gelak sakan. pastu dia lah yang taknak balik. tak puas lagi nak berendam dalam air sampai naik hangit satu badan.. acik pian dia jugak untung sebab dah prepare baju mandi macam gitu.. 

Best memang best bila sekali sekala dapat spend time dengan family macam gini.. tapi ada 2 perkara je yang memang guwa rasa sangat spoilt :


1) SIGNBOARD 
  • Teluk Batik kan tempat pelancongan. janganla kedekut signboard. bubuh sebanyak dan sekerap mungkin.. yang nak pegi situ bukannye orang² yang dok area situ.. orang jauh.. bila tak cukup signboard, maka terganggulah perjalanan.. ok fine ada yang kata "gunalah GPS".. itu kalo yang jenis agak kaya.. guwa agak tak berkemampuan..sedih taw dak bila dah dekat nak sampai, tetiba signboard dah takde. lostt terus. tu pun sipbekla ikot kata hati dan sipbekla jugak jumpak..  pihak majlis daerah plisss la alert.. sesape orang sana, majukanlah usul guwa ni ke pihak berkenaan.. ini seriyes ! (ala² lagu wonderpet)


2) TANDAS
  • Teluk Batik kan macam guwa cakap tadi -- tempat pelancongan. orang mai dah tentulah nak berendam dalam laut. bila dah puas, mestila nak bersihkan diri sebelum nak pulang ke tanahair masing².. bab tandas ni pun satu perkara yang guwa rasa sangaaaaat perlu diambil berat.. nak masuk mandi dah la kena caj singgit. takpelah kan. tandas yang ada pulak cuma 1 kat ujung pantai belah sini. pastu 1 lagi ujung pantai belah sana.. bilik utk mandi ada la dalam 5 unit.. kiranya dua kemudahan Tandas Awam tu ada la dalam 10 unit bilik untuk mandi.. dengan kapasiti orang yang datang pada hujung minggu plus public holiday plak = tak kurang dari 5 ratus orang.. bayangkan sendiri la betapa panjang Q utk tunggu turn nak mandi ??? ini pun perlu perhatian seriyes dari pihak berkenaan.. plissss sesapa tolong usulkan perkara ni..



guwa malas nak bebel panjang.. karang jadi benda laen.. tapi memang sesungguhnya 2 perkara ni buat spoilt. tak payah dok buat promosi kaw-kaw pun orang mai je tempat kita. tapi yang penting, mudahkan la orang yang datang. buatla orang yang mai tempat kita tu terasa welcoming. janganla biaq depa terasa macam welkambing. guwa rasa guwa perlu bebel sebab guwa anak Perak. guwa takmau nanti ada orang cakap "masa aku p Teluk Batik aritu punyala sikit bilik utk mandi kat tandas dia.. kira nak untunggggggggggg je.. cissskekk sungguh!"



kalo guwa kaya-raya dah lama guwa sedekah buat lapanbelas kemudahan Tandas Awam kat sana.kehkehkeh

49 Lovenote(S):

  1. Kalau pergi pantai..
    Masalah utama mesti tandas..kaan..
    Dah la menapak jauh. .. Penat2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betoi tu misz uzmy.
      TANDAS jd mslh utama.
      menapak dah tentu2 jauh.
      haishh ~

      Delete
  2. emm. kadang2 bayar masuk tandas mahal tapi servis entah ape2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. mmg selalu camtu pun RC..
      caj mahai gila pastu servis
      dia mcm hampeh.. pfttttt ~

      Delete
  3. wah...teluk batik...saya dah lama tak ke sana....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la.. last ana p sana masa end of 2009 dulu
      sbb attend kursus 2 bln kat sana.. ni baru p plak =P

      Delete
  4. ader x pakcik yg jerit2.."LOKAN!!LOKAN!!LOKAN!!"..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh azie mana tau ni ? mmg ada pun..
      "Lokan ! Lokan ! Lokan ! Lokan ! " hahaha

      Delete
  5. bestnya..... 11/11 ni sy nk gi bagan dato' member kawen. nnt bolehlah singgah teluk batik. huhuhu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha nk p bgn dato'? elokla. nti juanz p la t.batik tu..
      pastu tgkla nti apa yg ana kata ni betoi ke dak =P

      Delete
  6. comel sungguh itik kuning tu ye. hoho


    kat mana2 pon tandas mesti jadi isu. kalau ada tandas banyak, dalam tu mesti ada tandas yg rosak. huhuu kadang2 pihak yg bertanggungjawab macam ambil tak kisah pulak hal macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel punya psl si Rafael tu smpai xmau begerak dah
      selagi x belikan kat dia.. jenuh. hehe

      haah mmg betoi. kalo tndas byk, konfem byk yg rosak
      je pulak drpd yg boleh guna.. tah pape2 je rase.

      Delete
  7. best nyer g berkelah ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jugak sekali sekala dpt p berkelah ceni =P

      Delete
  8. bestnye kak ana gi teluk batik, comel je rafael tu ngan pelampung dia. kak, bukan rm0.50 ke masuk tndas dia..huuu,dah naik harga ke?? selalu gi mandi teluk batik dulu, naak masuk tndas je bukan men panjang lagi kene beratur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. best Linda sbb p ramai2 dgn family kan.hehe
      ha tu la rafael xmau begerak dah selagi tak
      beli itik kuning tu =P

      kalo nk masuk toilet mmg 5posen je Linda.
      ni kalo dia tgk kita bsh2 atau siap pegang
      baju nak salin, mmg dia caj siap2 singgit..

      toke tandas tu ckup taw dah org nk kencing
      ke nak salin baju ke.. blh tgk la kan kalo
      beratur tu xde pegang baju/suar konfemla
      nk masuk kencing je..kalo ada pegang baju/suar
      konfemla nak salin..hehe

      bapa ribu sehari dia leh dpt ms weekend xtaw la ~

      Delete
  9. wah bestnya b'day boy dapat adiah mandi laut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bes sgt si Rafael tu kak..
      sampai takmau naik la mandi laut.
      sampai sunburn hangit dah..hehe

      Delete
  10. lama betul x g cuti2 kat pantai

    ReplyDelete
    Replies
    1. phat konfem slalu p PD kan ? hehe

      Delete
  11. amboii sakan tu mandi laut. lama tak mandi laut ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rafael mmg sakan gila mandi laut.
      takmau balik.hehe

      Delete
  12. lama betul gua tak pi sana,
    perbanyakkan tandas untuk kegunaan bersama.tp mmg betul tandas kat sana,haih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu la. kan ? TANDAS takyah cita la.
      ada dlm 10 unit saja bilik utk mandi.
      mana la nk ckup sekali org mai beratuss..
      pfttttt ~

      Delete
    2. sy bgi pihak persatuan tandas teluk bagi memohon maaf sekiranya terdapat ketidakpuasan hati. bukan x boleh tambah tandas, cume masalah paling besar kat situ ialah sumber air. oleh kerana kat situ paip utama yg paling last, maka segala pressure air jadi kurang. jd pihak kami kene limitkan jumlah orang yg masuk pada satu2 mase utk mengelakkan kejadian yg x diingini. mengenai bayaran masuk, itu sudah jadi paling murah sebab bil air yg semakin mahal n kos pengoperasian yg tnggi lg2 jika ade org yg buang pampers dalam lubang tandas. ikut kos sebenar kami mungkin akan cas 2 inggit tp sebab rase cam mahal, kami usaha jugak utk kurang dan cover balik dengan jual syampu dan sabun serta air mineral. jd kalo anda masih jugak x faham, mai la datang tandas awam dan jage untuk 1 hari. sekian terima kasih. sila datang lagi dan jagelah tandas awam sebaik mungkin.

      Delete
  13. itu lah masalah, masalah tandas awam ni. diorang patot upgrade lahh.

    amboih, siap dengan pelampung itik haa, boleh lah pinjam buat aku berenang nanti kot p telok batik haha >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sepatutnye sangaatla diorang kena upgred syakey.
      aku naik sakit mata tgk org dok Q punyala panjang.


      hang nak pinjam itik kuning tu ? muat ka ? haha =P

      Delete
  14. best nya mandi kat teluk batik, haritu nk peegi gak tp ari cuti mesti rmai xsempat g, pergi mand sungai je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kalo weekend plus cuti umum pulak,
      konfem orang mmg ramai.. kiri kanan
      dpn blkg semua nampak orang je..
      jenuh tengok baru nampak pantai =P

      Delete
  15. best kot picnik...tapi i dont like beach..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memey arrr best CM ! x suke beach ? haha apsal ?

      Delete
  16. air yang tenang ... InsyaAllah akan sampai juga .. destinassi bajet ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdela destinasi bajet sangat ni Sanji =P

      Delete
  17. teringin nak naik pelampung macam tu. dulu2 xda pun pelampung yang comel2 cmtu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dedulu blm ade pelampung comel2 camtu kan Hnahdy.hehe

      Delete
  18. felda awal plat kereta 'J'

    ReplyDelete
  19. asal perak ke?? manjung, lumut? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah asal Perak. tp bkn manjung.
      lumut pun bukan. Bagan Serai.eheee

      err tp skang dok Sungkai je =P

      Delete
  20. ahahaha..spoil haabis..kalau x mengomel panjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yg ngomel panjang ni MIJ.. ehee

      Delete
  21. Hehehe selak punya selak tetap jumpa manusia jugak.. *keroncong untuk ana berkumandang* ;P


    Lamaa tak piknik dengan family, boleh tahan mantap makanan yang kauorang bawak tu kan.. Mandi-manda sampai laparr naik ke darat terus balun ikan bakar + air buah, terbaik. hihi


    Aku harap suara kau ni didengar oleh pihak yang berwajib. Kalau cakap bab tandas, tiba aku teringat tandas dekat Puduraya sebelum renovate jadi 'airport' sekarang ni.

    10 unit bilik untuk buang air dengan kapasiti orang dalam tu = tak kurang dari lapan ghatos orang. Belum cakap pasal dia punya wangi dan bersih lagi tu.. huhu

    ReplyDelete
  22. best kan tp pergi bercuti nga family mcm nie, kalu bab tandas beratur2 tu time camnie mmg xleh di elakkan. lagi2 yg ad satu dua je tu yg pling mnguji keimanan :)

    ReplyDelete
  23. wahhhh,bestnya mandi manda & jimba jimbi kt telok batek..dh lama teringin nk pegi..tak taula bila dapat pegi tu ...anyway,salam kenal...jmput follow akak kmbali,ye :)

    ReplyDelete
  24. schaze org ipoh pon tension dgn signbod teluk batik ni -,-'

    p/s: tandas tu mmg betul, kotor sikit hewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu gunanye kolam tempat rendam kaki.

      Delete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu