Teluk Batik

9:42 AM 49 Comments A+ a-


harini, guwa menghabiskan hari-hari indah bersama keluarga.. berpiknik ke Teluk Batik.. memandangkan besday anak buah guwa si Rafael Zafuan pada 29 Oktober ni jatuh pada Isnin, maka kami rakyat Malaysia pun decide untuk celebrate hari sebelum Isnin.. sebabnya kalo isnin, abang long dengan akak ipar guwa tu dah kena balik bekerja.. 

so harini, kamiorang bertolak pagi dalam jam 10 dari rumah dan sampai ke Teluk Batik kuranglebih jam 12.30 tengah hari.. memang ngamho la kami sampai tu masa perut tengah rancak dok main lagu keroncong untuk ana.. hahaha

Tak tunggu lama, kamiorang pun keluarkan segala stock makanan yang dah siap menunggu untuk jadi santapan juadah tengahhari tu.. hasil air tangan Masterchef Puan Emak memang selalu terbaekkkk – keli bakar + air asam + ayam masak merah + rendang daging + ketupat palas + gulai ayam + ulam²an + pucuk paku dan jugak buah²an untuk pencuci mulut.. perut pun dah lapar, semua pakat dah ketaQ lutut nak makan, kamiorang pun ngaaapp segala yang ada lepas abah setel baca doa makan..

Setel hadap makanan, si Rafael dah tak senang duduk.. mane taknye, kamiorang belum pegi ke pantai lagi.. betul² park kereta kat kawasan parking yang memang jauh dari pantai sebab parking yang dekat area pantai sana dah penuh.. maklumlah hari public holiday kan.. nak angkut makanan bawak pegi sana masa awal tadi silap² ada yang pengsan dulu..

Bila dah setel makan, barula setting apa yang patut untuk landing kat area tepi² pantai tu.. manusia jangan tanyala.. memang kalo selak orang, nampak orang je la baq hang ! punyala ramai manusia ! 


ini budak kecik memang tak pedulik panasterik.. pulun nak main pasir.


mula² konon takot air. bila dah konfiden selamat, gelak sakan. pastu dia lah yang taknak balik. tak puas lagi nak berendam dalam air sampai naik hangit satu badan.. acik pian dia jugak untung sebab dah prepare baju mandi macam gitu.. 

Best memang best bila sekali sekala dapat spend time dengan family macam gini.. tapi ada 2 perkara je yang memang guwa rasa sangat spoilt :


1) SIGNBOARD 
  • Teluk Batik kan tempat pelancongan. janganla kedekut signboard. bubuh sebanyak dan sekerap mungkin.. yang nak pegi situ bukannye orang² yang dok area situ.. orang jauh.. bila tak cukup signboard, maka terganggulah perjalanan.. ok fine ada yang kata "gunalah GPS".. itu kalo yang jenis agak kaya.. guwa agak tak berkemampuan..sedih taw dak bila dah dekat nak sampai, tetiba signboard dah takde. lostt terus. tu pun sipbekla ikot kata hati dan sipbekla jugak jumpak..  pihak majlis daerah plisss la alert.. sesape orang sana, majukanlah usul guwa ni ke pihak berkenaan.. ini seriyes ! (ala² lagu wonderpet)


2) TANDAS
  • Teluk Batik kan macam guwa cakap tadi -- tempat pelancongan. orang mai dah tentulah nak berendam dalam laut. bila dah puas, mestila nak bersihkan diri sebelum nak pulang ke tanahair masing².. bab tandas ni pun satu perkara yang guwa rasa sangaaaaat perlu diambil berat.. nak masuk mandi dah la kena caj singgit. takpelah kan. tandas yang ada pulak cuma 1 kat ujung pantai belah sini. pastu 1 lagi ujung pantai belah sana.. bilik utk mandi ada la dalam 5 unit.. kiranya dua kemudahan Tandas Awam tu ada la dalam 10 unit bilik untuk mandi.. dengan kapasiti orang yang datang pada hujung minggu plus public holiday plak = tak kurang dari 5 ratus orang.. bayangkan sendiri la betapa panjang Q utk tunggu turn nak mandi ??? ini pun perlu perhatian seriyes dari pihak berkenaan.. plissss sesapa tolong usulkan perkara ni..



guwa malas nak bebel panjang.. karang jadi benda laen.. tapi memang sesungguhnya 2 perkara ni buat spoilt. tak payah dok buat promosi kaw-kaw pun orang mai je tempat kita. tapi yang penting, mudahkan la orang yang datang. buatla orang yang mai tempat kita tu terasa welcoming. janganla biaq depa terasa macam welkambing. guwa rasa guwa perlu bebel sebab guwa anak Perak. guwa takmau nanti ada orang cakap "masa aku p Teluk Batik aritu punyala sikit bilik utk mandi kat tandas dia.. kira nak untunggggggggggg je.. cissskekk sungguh!"



kalo guwa kaya-raya dah lama guwa sedekah buat lapanbelas kemudahan Tandas Awam kat sana.kehkehkeh

49 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
misz uzmy
AUTHOR
October 29, 2012 delete

Kalau pergi pantai..
Masalah utama mesti tandas..kaan..
Dah la menapak jauh. .. Penat2..

Reply
avatar
October 29, 2012 delete

emm. kadang2 bayar masuk tandas mahal tapi servis entah ape2..

Reply
avatar
boni kacak
AUTHOR
October 29, 2012 delete

wah...teluk batik...saya dah lama tak ke sana....hehehe

Reply
avatar
:::aZiE:::
AUTHOR
October 29, 2012 delete

ader x pakcik yg jerit2.."LOKAN!!LOKAN!!LOKAN!!"..hahaha

Reply
avatar
juanz
AUTHOR
October 29, 2012 delete

bestnya..... 11/11 ni sy nk gi bagan dato' member kawen. nnt bolehlah singgah teluk batik. huhuhu.....

Reply
avatar
ct kektus
AUTHOR
October 29, 2012 delete

comel sungguh itik kuning tu ye. hoho


kat mana2 pon tandas mesti jadi isu. kalau ada tandas banyak, dalam tu mesti ada tandas yg rosak. huhuu kadang2 pihak yg bertanggungjawab macam ambil tak kisah pulak hal macam ni.

Reply
avatar
fiqkbe
AUTHOR
October 29, 2012 delete

best nyer g berkelah ;D

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
October 29, 2012 delete

bestnye kak ana gi teluk batik, comel je rafael tu ngan pelampung dia. kak, bukan rm0.50 ke masuk tndas dia..huuu,dah naik harga ke?? selalu gi mandi teluk batik dulu, naak masuk tndas je bukan men panjang lagi kene beratur.

Reply
avatar
wantie
AUTHOR
October 29, 2012 delete

wah bestnya b'day boy dapat adiah mandi laut.

Reply
avatar
Phat
AUTHOR
October 29, 2012 delete

lama betul x g cuti2 kat pantai

Reply
avatar
Noraim
AUTHOR
October 29, 2012 delete

amboii sakan tu mandi laut. lama tak mandi laut ni.

Reply
avatar
October 29, 2012 delete

lama betul gua tak pi sana,
perbanyakkan tandas untuk kegunaan bersama.tp mmg betul tandas kat sana,haih.

Reply
avatar
syakey
AUTHOR
October 29, 2012 delete

itu lah masalah, masalah tandas awam ni. diorang patot upgrade lahh.

amboih, siap dengan pelampung itik haa, boleh lah pinjam buat aku berenang nanti kot p telok batik haha >.<

Reply
avatar
confdeb
AUTHOR
October 29, 2012 delete

best nya mandi kat teluk batik, haritu nk peegi gak tp ari cuti mesti rmai xsempat g, pergi mand sungai je..hehe

Reply
avatar
Cikgu Ma
AUTHOR
October 29, 2012 delete

best kot picnik...tapi i dont like beach..haha

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

haah betoi tu misz uzmy.
TANDAS jd mslh utama.
menapak dah tentu2 jauh.
haishh ~

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

yup. mmg selalu camtu pun RC..
caj mahai gila pastu servis
dia mcm hampeh.. pfttttt ~

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

sama la.. last ana p sana masa end of 2009 dulu
sbb attend kursus 2 bln kat sana.. ni baru p plak =P

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

wahhh azie mana tau ni ? mmg ada pun..
"Lokan ! Lokan ! Lokan ! Lokan ! " hahaha

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

ha nk p bgn dato'? elokla. nti juanz p la t.batik tu..
pastu tgkla nti apa yg ana kata ni betoi ke dak =P

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

comel punya psl si Rafael tu smpai xmau begerak dah
selagi x belikan kat dia.. jenuh. hehe

haah mmg betoi. kalo tndas byk, konfem byk yg rosak
je pulak drpd yg boleh guna.. tah pape2 je rase.

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

best jugak sekali sekala dpt p berkelah ceni =P

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

best Linda sbb p ramai2 dgn family kan.hehe
ha tu la rafael xmau begerak dah selagi tak
beli itik kuning tu =P

kalo nk masuk toilet mmg 5posen je Linda.
ni kalo dia tgk kita bsh2 atau siap pegang
baju nak salin, mmg dia caj siap2 singgit..

toke tandas tu ckup taw dah org nk kencing
ke nak salin baju ke.. blh tgk la kan kalo
beratur tu xde pegang baju/suar konfemla
nk masuk kencing je..kalo ada pegang baju/suar
konfemla nak salin..hehe

bapa ribu sehari dia leh dpt ms weekend xtaw la ~

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

mmg bes sgt si Rafael tu kak..
sampai takmau naik la mandi laut.
sampai sunburn hangit dah..hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

phat konfem slalu p PD kan ? hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

rafael mmg sakan gila mandi laut.
takmau balik.hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

ha tu la. kan ? TANDAS takyah cita la.
ada dlm 10 unit saja bilik utk mandi.
mana la nk ckup sekali org mai beratuss..
pfttttt ~

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

mmg sepatutnye sangaatla diorang kena upgred syakey.
aku naik sakit mata tgk org dok Q punyala panjang.


hang nak pinjam itik kuning tu ? muat ka ? haha =P

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

mmg kalo weekend plus cuti umum pulak,
konfem orang mmg ramai.. kiri kanan
dpn blkg semua nampak orang je..
jenuh tengok baru nampak pantai =P

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

memey arrr best CM ! x suke beach ? haha apsal ?

Reply
avatar
Sanji Ngatmi
AUTHOR
October 29, 2012 delete

air yang tenang ... InsyaAllah akan sampai juga .. destinassi bajet ni ..

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 29, 2012 delete

takdela destinasi bajet sangat ni Sanji =P

Reply
avatar
Hnahdy
AUTHOR
October 30, 2012 delete

teringin nak naik pelampung macam tu. dulu2 xda pun pelampung yang comel2 cmtu..huhu

Reply
avatar
Sanji Ngatmi
AUTHOR
October 30, 2012 delete

felda awal plat kereta 'J'

Reply
avatar
Abu Huzaifah
AUTHOR
October 30, 2012 delete

asal perak ke?? manjung, lumut? hehe

Reply
avatar
merahitujambu
AUTHOR
October 30, 2012 delete

ahahaha..spoil haabis..kalau x mengomel panjang

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 30, 2012 delete

dedulu blm ade pelampung comel2 camtu kan Hnahdy.hehe

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 30, 2012 delete

errr kat Johor la ek Sanji? =P

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 30, 2012 delete

haah asal Perak. tp bkn manjung.
lumut pun bukan. Bagan Serai.eheee

err tp skang dok Sungkai je =P

Reply
avatar
anamizu kaito
AUTHOR
October 30, 2012 delete

tu yg ngomel panjang ni MIJ.. ehee

Reply
avatar
Yousof
AUTHOR
October 30, 2012 delete

Hehehe selak punya selak tetap jumpa manusia jugak.. *keroncong untuk ana berkumandang* ;P


Lamaa tak piknik dengan family, boleh tahan mantap makanan yang kauorang bawak tu kan.. Mandi-manda sampai laparr naik ke darat terus balun ikan bakar + air buah, terbaik. hihi


Aku harap suara kau ni didengar oleh pihak yang berwajib. Kalau cakap bab tandas, tiba aku teringat tandas dekat Puduraya sebelum renovate jadi 'airport' sekarang ni.

10 unit bilik untuk buang air dengan kapasiti orang dalam tu = tak kurang dari lapan ghatos orang. Belum cakap pasal dia punya wangi dan bersih lagi tu.. huhu

Reply
avatar
Khairul Zamri
AUTHOR
October 31, 2012 delete

best kan tp pergi bercuti nga family mcm nie, kalu bab tandas beratur2 tu time camnie mmg xleh di elakkan. lagi2 yg ad satu dua je tu yg pling mnguji keimanan :)

Reply
avatar
October 31, 2012 delete

wahhhh,bestnya mandi manda & jimba jimbi kt telok batek..dh lama teringin nk pegi..tak taula bila dapat pegi tu ...anyway,salam kenal...jmput follow akak kmbali,ye :)

Reply
avatar
abah khalisha
AUTHOR
November 02, 2012 delete

comel btl lah blog ini..

Reply
avatar
Syazana Zainn
AUTHOR
November 03, 2012 delete

schaze org ipoh pon tension dgn signbod teluk batik ni -,-'

p/s: tandas tu mmg betul, kotor sikit hewhew

Reply
avatar
Sunny Sparx
AUTHOR
February 12, 2013 delete

sy bgi pihak persatuan tandas teluk bagi memohon maaf sekiranya terdapat ketidakpuasan hati. bukan x boleh tambah tandas, cume masalah paling besar kat situ ialah sumber air. oleh kerana kat situ paip utama yg paling last, maka segala pressure air jadi kurang. jd pihak kami kene limitkan jumlah orang yg masuk pada satu2 mase utk mengelakkan kejadian yg x diingini. mengenai bayaran masuk, itu sudah jadi paling murah sebab bil air yg semakin mahal n kos pengoperasian yg tnggi lg2 jika ade org yg buang pampers dalam lubang tandas. ikut kos sebenar kami mungkin akan cas 2 inggit tp sebab rase cam mahal, kami usaha jugak utk kurang dan cover balik dengan jual syampu dan sabun serta air mineral. jd kalo anda masih jugak x faham, mai la datang tandas awam dan jage untuk 1 hari. sekian terima kasih. sila datang lagi dan jagelah tandas awam sebaik mungkin.

Reply
avatar
Sunny Sparx
AUTHOR
February 12, 2013 delete

itu gunanye kolam tempat rendam kaki.

Reply
avatar