Ok Dah Selesai

11:03 PM 22 Comments A+ a-


Alhamdulillah harini setel Program 1citizen Siri 1--Edisi Oktober yang kamiorang jalankan kat SMK Trolak (SEMETRO), Perak.. Bermula 5 Oktober lagi dah kamiorang mulakan sesi hari pertama dengan penerangan 8 Modul Utama dan jugak sesi membuat Portfolio.. Aku sendiri yang mulakan talk pada hari tu... Kali ni 2 kelas jugak yang terlibat iaitu pelajar tingkatan 4 Sinar dan tingkatan 5 Sinar.. 

Seawal jam 8.00 pagi lagi adik² tu semua dah ready dalam makmal komputer SEMETRO tu.. Aku dengan 2 orang lagi member sampai agak lewat 15 minit disebabkan kamiorang tersesat dan tak jumpa cari sekolah SEMETRO tu.. maklumlah tak pernah masuk ke Felda tu sebelum ni.. Tapi alhamdulillah dalam pusing² dok cari tu terjumpa jugak... hehe nerves jugakla aku sebabnye aku yang kena bagi talk pagi tu pastu terlewat sampai pulak kan ? Sampai² je kat Lab Komputer tu, semue mata dah memandang kamiorang,  manenye tak nerves engko ! =P

Tapi alhamdulillah bila dah dapat pegang mic je, haaa tak hengat engko ! Tu pon sipbaik memang aku jenis set masa tiap kali bagi talk -- aku takkan jauh dengan jam. Tak kiralah jam dinding ke, jam tangan ke or even jam kat henfon.. So aku boleh bajet berapa lama lagi aku perlu membebel kat depan supaya tak terover amek masa.. kehkehkeh


4 Sinar

5 Sinar


Cikgu Amir selaku cikgu IT diorang pon sangat memberi kerjasama sepanjang taklimat program dijalankan.. Dan ekceli aku lebih suka program² camni sebabnye :

1-Bertukar surrounding kerja (takdela kena hadap benda sama je)
2-Pengalaman -- bercakap in public, kerja² manual, ad-hoc decision
3-Berkongsi ilmu dengan komuniti luar


Computer Lab SEMETRO ni dah ok -- komputer baru + flat screen cuma :

1-Takde kemudahan internet / wifi / LAN


Aku doakan adik² SEMETRO jadi anak soleh, solehah dan jangan lupa tanggungjawab sebagai pelajar.. Kalo ikot pada apa yang diluahkan Cikgu Amir tentang sikap  kebanyakan pelajar zaman sekarang ni, memang agak membimbangkanlah.. Eventho aku sendiri belom kawen dan belom ada anak, tapi sikit sebanyak aku dah mula terfikir, kalo zaman duaributigabelas sekarang ni pon murid sekolah dah berani belagak dengan cikgu, entah cemanelah nanti sepuluh tahun akan datang.. 


*Apa itu 1citizen ? Klik sini untuk lebih info


22 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
AiSyA LiEzA
AUTHOR
October 06, 2013 delete

ohoh.. minggu lepas ada jugak ni kat upm... hoho..

Reply
avatar
Kechek Buzz
AUTHOR
October 06, 2013 delete

kat unisza pun ade gak minggu lepas tapi saya tak gy pun.. hehe ..salam kenal

Reply
avatar
Puan Kutu
AUTHOR
October 07, 2013 delete

memang sikap budak2 skang ditahap membimbangkan.ramai memebe yg cikgu dok komen pasal pelajar yg melawan cikgu,tu belum lagi kesalahan disiplin lain

Reply
avatar
AtieAbid
AUTHOR
October 07, 2013 delete

Assalamualaikum Ana..

cerita pasal 1citizen, budak² zaman sekarang memang patut ikut kursus ni..patutnya pihak sekolah wajibkan semua pelajar ikut kursus ni..bila terbaca status adik² kat fb, ehmm mengucap panjang jadinya..bukan adik² sekolah je, student ipt/ipts ke dan penjawat awam pun mmg patut sgt amik kursus ni. biasalah zaman IT ni kita makin banyak terdedah dengan bahaya alam maya.

saya pun trainer 1C jugak. tapi dah lama tak buat kursus.. :(

Reply
avatar
Akmal Halim
AUTHOR
October 07, 2013 delete

budak2 sekarang dah berani melawan cikgu..dan salah satu punca ialah ibu bapa terlebih back up anak2 mereka..kalau dulu2 kalau kita mengadu kat parent yang cikgu denda kita..memang bertambah lagi la denda tu dekat rumah kan :)

Reply
avatar
Zuan
AUTHOR
October 07, 2013 delete

semoga doa itu diaminkan :)

Reply
avatar
Fais-SKA
AUTHOR
October 08, 2013 delete

Awak ni pakar motivasi ke?? Mmg xhairan dah skrg ni kan..murid2 mmg dh berani..tgok statistik negara dah la..kalau bnda cmni xdibendung..xmstahil 1hr nnti budak2 kuasai dunia jenayah..fuh3

Reply
avatar
Cik Itah@RRP
AUTHOR
October 08, 2013 delete

entah la kalau cakap pasal budak+ sekarang ni..kuat melawan , kita tegur dia lawan..entah la

Reply
avatar
Sheila Salim
AUTHOR
October 08, 2013 delete

Assalamualaikum.. bestnya. felda trolak tu tempat abang ipar sheila. heeeeeeeee

Reply
avatar
October 11, 2013 delete

wah.. beberapa bulan lepas zizie dah belajar pasal 1 citizen ni.. masuk dalam syllabus masa Engineering Practice..

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 13, 2013 delete

majoriti kat U skang ni mmg ade 1citizen nih hoho

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 13, 2013 delete

owhh tak pegi ea?? kene babap nti nih hehehe.. salam kenal jugak KB :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 13, 2013 delete

ha tu la kan.. betol3.. mmber ana yg cikgu pon slalu gak becerita pasai attitude student zaman skang ni.. ramai yg kuang hajor.. tp bknla semua..

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 13, 2013 delete

Waalaikumsalam Atie..

hermm tu la.. kursus ni mmg saaangat bagus sbnrnye utk student. yelah majoriti remaja la terutamanya zaman skang ni mmg terdedah pd IT/komputer/online ape smua ni kan.. mmg ramai yg xminat nk attend kursus 1 citizen ni bkn sbb ape, sbb BOSAN..

itu semua trainer lah kena re-create atau re-construct cara penyampaian 8 modul tu supaya perserta tak bosan.. hehe

ana dgn team ana mmg tgh sonok buat 1 citizen skang ni Atie.. hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 13, 2013 delete

tu la Akmal.. zmn skang ni cikgu-cikgu mana boleh SENTUH dah student..
pukul/rotan/cubit/denda ape tah lagi.. mmg tak boleh la.. konfem kena saman :P

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 13, 2013 delete

somga camtu Zuan :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 13, 2013 delete

ehh kite ni bukan motivator pon Fais-SKA.. hehe.. kite ni cume organize kursus ni je untuk student skolah attend.. and kite one of the trainer dlm prgramm tu.. bkn official motivator hehe..

hermm mmg x mustahil pon bnda ni jadi kronik kalo x dibendung dari skang ni.. hermm

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 13, 2013 delete

tu lah Cik Itah.. memang ramai yg camtu skang ni.. tapi tak semua la hehe.. cumanya RAMAI yg ke arah negative lebih lg dr yg positif

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 13, 2013 delete

waalaikumsalam Sheila.. owhh yeke? wahh abg ipar sheila org trolak rupenye hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 13, 2013 delete

woahhh dalam Engineering Practice pon dah diterapkan syllabus ni ek zizie? hehe

Reply
avatar
AtieAbid
AUTHOR
October 16, 2013 delete

tak tahu la..semangat dah hilang bebenor ni..haha..mungkin sebab dah banyak sangat kelas..pastu company push..pernah sekali tu 5 orang je student. penatnya hanya Allah yg tahu.. ada faktor2 lain jugak la.. ehmm..mungkin jugak saya ni yg boring dok becakap sorang2 kat depan. hahha..takde pesen langsung nak jadi trainer..haha..

gud luck tau..:) chayok2.. sebar ilmu utk adik², abang², kakak², macik² dan pacik² kat luar sana..

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 17, 2013 delete

ana faham atie.. byk faktor lain yg menyebabkan kite hilang semangat nk proceed bende2 cmni kan.. ana pon same je situasinye mcm atie jugak--- company push itu ini.. pd hal kalo xde gagguan2 tu smue, kite ok je nak buat program2 gini.. hehe

thanks atie.. inshaAllah :)

Reply
avatar