Fiance



Alhamdulillah selamat dah jadi tunangan orang. Bukan aku. Kawan aku si Anis yang aku pernah cerita dedulu. 

Owhh terime kaseh korang atas nasihat yang pasal Perdana Menteri kena duri tu. Alhamdulillah duri tu berjaya dikeluarkan. Tak pegi klinik jugak pun. Timbalan PM je jadi doktor peribadi setelkan segalanya. Memang supermom betol lah mak - mak kite ni semua kan? 

Semuanya boleh. Masak , mengemas rumah , membebel, menjaga segala butir hal dalam rumah - luar rumah - atas rumah. Segalanya lah. Semoga mampulah juga kita jadi cenggitu untuk keluarga kita sendiri pulak nanti. 

Maap lama tak ke udara. Banyak 'kelaut' aje semenjak dua tiga menjak ni. Kerja makin bizi. Masalah kesihatan pun iye jugak. Tak sempat nak gurau manja dengan kengkawan blog dah dua tiga menjak ni T______T


Finger Cut



Kesahnya aku seharian di ofislah harini plus aku tak balik rumah waktu lunch break sebabnya aku attend majlis kesyukuran dan aqiqah anak saudara salah sorang member kerja aku. Bila aku balik kerja lebih kurang jam 6.35 petang camtu, sampai je kat rumah, macam biasalah selalunya ayah aku memang port lepak dia atas kerusi kat tepi pintu masuk rumah tu. So tiap kali aku balik kerja memang akan tabik hormat dia dulu lah baru akan masuk rumah. Maklumlah -- beliau Perdana Menteri dalam  rumah tu kan kehkehkeh

Tapi takde pulak aku nampak kelibat ayah aku. Aku pon tanyelah kat Timbalan Perdana Menteri yang juga merangkap Menteri Kewangan :

"Mak, Mana abah?"

"Tu ha ade tertido lepas balik kebun tadi. Tangan luka terkena duri pelepah sawit. Nak tepis, kalo tidak terkena muka. Bila dah tepis, tu yang terkena tangan..."

Hadoi Ajis... Ajis.. nape la kau tak elak?
Macam mana nak elak. muslihat tepis pelepah pakcik belum ajarrrr..

Hahaha adehh terus aku teringat scene Pendekar Bujang Lapok. Kebetulan nama pun Aziz =P

Haduiyai nak gugur rasa jantung aku! Udah le mem besor punya storyline siap sound effect hape segala. Kalah drama slot akasia TV3 tawu tak. Aku pon bukak sesi soal jawab le. Ngape tak bagitawu lah hape semua. Ngape tak call aku kat ofis lah hape segala.

Mem besor cakap takpelah sebab tak parah sangat lagipun cemane nak tepon dah tepon kamu rosak. Hurmm sorry mommy. sorry daddy. Henpon buat hal pulak dah. Asyik on off on off sendiri je semenjak dua menjak ni pastu terus tak buleh on langsung dah T____T  Sipbaikla kebetulan adik bongsu aku cuti dan ada kat rumah so mak aku pon call 911 directly henpon adik aku lah. Hadoiyai sipbaikla takde ape sangat. Hurmm tapi tu la ada 1 serpihan duri sawit masih terbenam kat dalam tangan (tu yang aku bulatkan hitam tu). 

Tapi tu la kan, cemane abah nye, cenggitu lah juge anak nye (degil takmo p klinik). Berbuih dah mulut (metafora sangat sampai berbuih mulut  =P) suruh p klinik untuk keluarkan duri tu tapi buat nehennnnnnn (orang Perak cakap) aje. Nehennnnn tu lebih kurang macam buat derrkkkkk aje. 

Hurmm takpe. Kite nengokkan esok jadi cemane. Kalo parah, aku suruh Timbalan Perdana Menteri tu yang pujuk suruh p klinik. Maklumlah, pujuk memujuk ni serahkan aje pada yang pakar. Aicewahhhhhh =P


Fun And Rilex : Lata Tesong & Lata Bongsu


Lata Tesong dan Lata Bongsu ni sebenarnya tak jauh dengan Hot Spring Felda Sg Klah. Kalo daripada rumah aku 40 minit lebih kurang camtula. Aku dengan family aku lebih suka ke sini compared to  Hot Spring tu sebabnya air sungai lata ni lebih fresh sebab dia mengalir dan original air sungai yang memang sejuk gila. 

Kalo yang kat Hot Spring tu dah la tiket mahal walaupun RM14.00 kalo aku tak silap lah (tu pun kali terakhir aku pegi masa ikot member aku buat fotoshoot wedding dalam tu tahun 2012 dulu). Sekarang ni dah 2015 dan aku tak pernah masuk dah pun kat situ walaupun selalu je ada kerja ke Felda Sg Klah tu.

Pada aku kira mahal la RM14.00 tu sebabnya sepatutnya kasi la diskaun sebab ic aku orang sekitar felda sini tapi biasalah kan bila ownernya bukan 'orang tempatan situ' makanya itu lah dia hasilnya. Dah la masuk Hot Spring tu tak boleh bawak outside food. Tak tahulah kalo sekarang dah boleh ke atau tidak aku tak pasti tapi yang aku pasti masa aku pergi dulu memang tak dibenarkan bawak makanan luar (tapi kalo pandai sorok dalam beg pakaian untungla kita muaaahahahaha)

Aku lebih suka lepak & BBQ kat Lata Tesong dan Lata Bongsu ni tapi satu je yang tak berapa best sebabnye lokasi ni kena lalu kat perkampungan orang asli dan diorang tak benarkan sebarang kerja-kerja ubahsuai ataupun naiktaraf jalan kat situ. So jalan masuk ke tempat ni memang mencabarla. Kalo 4 wheel drive takde masalah tapi kalo keta jenis lowered haaaa memang naya lah hehehe.. Aku rasa mungkin diorang takot nanti mengganggu ekosistem tempat tu kot dan mungkin diorang taknak nanti habes ganggu sumber pencarian hasil hutan diorang selama ni. Yelah manusia kan bila dah buat kemajuan, bukan peduli dah segala hal lain. Habeh segala hutan di gondol. Pastu orang tempatan sekitar situ yang menanggung risikonye :"(


From Putrajaya

Ini hari abam posmen datang lagi. Tapi takde 'salam sayang' kalini. Muka ada sunyum aje walaupun tengah panas antor parcel sana sini. Dapat Time Magazine Edisi January 2015 daripada Deanna Morni disebabkan Januari haritu selalu 'bom' rumah Deanna. Mekaseh Deanna hehehe. 

Tapi Februari ni dah berkurang sikitla. Banyak benda perlu diselesaikan. Tak sempat nak bom sangat dah. Kadang tu sempat singgah baca aje dulu tak sempat nak drop komen. Engko sabar je tunggu nanti dapat je right timing, haaaa itu jaaammmm sendiri mau ingatla kehkehkeh =P


Frankfurt With Love


Pasal 'ada surprise datang bebaru ni' yang aku kata kat entry sebelum ni. Ini bendanya. Dapat poskad nun jauh daripada Aisya kat Germany sana. Haritu ada join Postcard GiveAway from Czech & Germany by Aisya yang collaborate dengan Hanis Amanina. Alhamdulillah dapat gak 1 poskad wayyyyy from Germany plus dengan setem ! ehehehe mekaseh Aisya & Hanis sebab buat GA ni haritu hehehe

Abam posmen kemain lagi cakap wahhh untungla dapat 'salam sayang' lagitu. Heyy abam, sipbaik Aisya dah kawen tau plus dia perempuan. Kalo lah yang bagi salam sayang tu 'he' wahwahwahwah hahahaha

Terime kaseh Aisya & HA. Menjadikan hari²ku indah gittewwwww hehehe. Heyyy bukannye ade rombongan meminang datang ke rumah aku hokeyyyy Ah Kak Li Po kehkehkehkeh =P


Flu


Dua tiga empat hari p bertapa dalam gua. Bawak diri. Merajuk dengan speed internet kononnya kehkehkeh. Sipbaik sekarang dah mula ada tanda² nak back to normal dah. Ini macamla baru sayang lebeyhhhh muahhh muah muahh :* pftttt~

Sekarang ni musim batok + selsema agaknya. Cuaca Malaysia lain maciammmm sikit la sekarang ni. Panas dia time tengah hari tu perhhhhh sampai pedih menusuk ke kulit. Tah cemana lah orang yang bekerja di tengah panas terik demi kelangsungan hidup. Allahuakbar semoga dikurniakan ketabahan dan kesihatan tahap maksimalah pada diorang :"( 

Ada surprise datang bebaru ni. Nanti citer. Jaga diri bebaik k. Jaga kesihatan. Moga yang belum berjodoh -- dipercepatkan jodohnya. Doa untuk aku sama :)




Feveretable : Aku Ada Wali

credit : TV Al Hijrah

Drama ni kalau tak silap aku dah ditayangkan masa Januari 2014 haritu tapi aku baru je tengok semenjak dua menjak ni. Jalan ceritanya mudah tapi menarik. Sebenarnya aku kebetulan terjumpa episod cerita ni  kat Youtube.  Cerita ni kesahnya diorang ni belajar di Korea. Jauh dari keluarga masing².

Mulanya aku terjumpa episod 1. Bila tengok ada Siti Saleha yang jadi main actress bawa watak Syumaila aku terus tertarik untuk tengok episod seterusnya. Skrip cerita ni buat aku berfikir dan menginsafkan aku pada segala apa tindakan yang diambil selama ni dan apa yang bakal aku buat seterusnya.

Aku baru dapat tengok sampai episod 4 je tapi disebabkan aku agak kurang sabar untuk tahu apa jadi pada endingnya so aku dengan rakus terus je cari episod akhir cerita ni. Dan rupa²nya, bukan Zahiril Adzim atau Zoey Rahman yang dapat hati Syumaila. Watak Syumaila banyak dugaan dan fitnah yang dia perlu tempuh sejak dari episod awal lagi. Tapi memang tabah dia hadap segala dugaan yang datang walaupun dia jauh dengan keluarga.

Salam Jumaat Barakah :)


Fun Facts : Mata Uwang


credit : Atok Dean

Seorang lelaki di Shenzhen, China, yg telah berada dalam keadaan koma selama lebih setahun tiba2 kembali sedar apabila seorang doktor meletakkn wang kertas 100 Yuan baru di bawah hidungnya. Menurut Central European News, pada Ogos 2013 Xiao Li menghabiskan seminggu di sebuah kafe Internet mencari idea perniagaan siang malam tanpa berhenti untuk tidur yg kemudian menyebabkn nye pengsan dan koma. Dr Liu Tang kemudian mendapat idea untok meletakkn wang di hidung Xiao Li setelah diberitahu keluarga nya bahawa Xiao Li seorg yg mengejar kekayaan. Ni betol² giler duet ni =D

Aku rasa Ah Kak Li Po mesti ada nama yang dia nak rekemen kat mamat giler duit ni. kehkehkeh




For The First Time


"...And we dont know how,
How we got into this situation,
Only doing things out of frustration.

Trying to make it work but man these times are hard..."

......................................................................................

Fizah : Ana.. hang je yang faham apa aku rasa weyh. Hang tau kan perangai Fizi camna selama ni punya control la segala benda yang aku nak buat.. SEGALANYA. nak p mana kena update. p dengan sapa etc bla..bla..bla...

Pantang nampak status wassap aku 'online' mesti kecoh dok tanya aku wassap dengan sapa bla..bla.bla.. Pada hal kadang tu aku tengah dok baca mesej yang beratus dok masuk kat group wassap tu je pon sebenarnya. Tapi dia punya tahap curious tu ala mak ai T___T

Aku : Hurmmm aku perasan lama dah perangai Fizi tu. Tapi tu lah, kalo hang sendiri pun rasa camtu, kira hang normal la tu. Aku nak cakap banyak pun, aku rasa hang lagi kenai dia. Kan?

Fizah : Stress aku lah.. Sampaikan aku rasa macam terkongkong gila. Dedulu aku buleh je layankan lagi perangai dia. Tapi lately ni aku rasa makin melampau pulak. Hang tengok sendirilah dia sampaikan datang cari aku kat ofis punya nak tengok aku ni betoi ke p ofis atau aku tipu dia. Hadoila..

Aku  : Tu la pasal tu. Tahap kronik dah aku tengok. Terpulang kat hang je sekarang ni. Pilihan kat tangan hang. Aku takleh nak cakap apa pun sebenarnye cuma aku dah lama kesian kat hang la dok hadap benda ni..

Fizah  : Hurmm tu la.. Bukan tak boleh aku nak clash ke apa tapi tu la, dia jenis tahap kronik mai cari apa semua tu yang buat aku takot tu.. Sat lagi naya je aku hurmm..

......................................................................................

Kesian betoi kat Fizah. Tudiala si Fizi (bf Fizah) tu punya perangai. Aku sendiri pon takot manusia jenis obses sampai cenggitu. Lama dah sebenarnye aku dok perati je kes Fizah ni (cewahh perasan macam detektif conan pulak dah kehkehkeh) 

Tapi tu la aku sendiri takleh nak cakap apa. Fizah sendiri je yang kena make move sekarang ni aku rasa. Berat nanang ngat aih mende gini.

Nak je aku tumbuk muka si Fizi tu. Ape hal engko nak paksa control hal orang? Bukan engko hasben dia ke hape pon. Chissssssskek betol perangai cenggitu.

Moga dijauhkanla dari manusia² yang perangai sebegitu. Aku dah la jenis pantang orang control² atau nak mengarah² life aku ni. Heshhh~


Five For Fighting


Cik Mimie bagi sijil penghargaan sempena terselit jadi top komentator Januari. Tapi mungkin lepas ni dah takkan terselit dah agaknye memandangkan tahap internet makin mencabar keimanan lately nih T______T  Cik Mimie pun komentator tegar kat blog ni.. Selalu datang memeriahkan majlis sekitar blog ni hehehe.  Mekaseh Cik Mimie.




"Its not easy to be.. me..." 


Linda : Besnya jadi kak ana! sonok tengok life kak ana meriah macam² akiviti ada apa semua. Pastu dapat hadiah banyak plak tu dari sana sini. The best itu lah, the best ini lah. Giler best betol! Jeles linda  tengok tau tak kak hehe

Aku  : Errrr ehee rezeki akak kat situ Linda. Rezeki linda pon bes gak ape. Dah ada hasben penyayang. Dah ade Audra penyeri hidup hehe. Lagi bes tau tak. Kak Ana takde lagi semua tu hehe

Linda : *terdiam*


Sesungguhnya REZEKI kita berbeza ye anak².  Orang tu dapat itu, besnya. Takpe, kita ada ini. Kita nampak part seronok dia je, part sedih dia kita tak nampak kan? Syukur ok anak² semua dengan rezeki kita :)



Fill Up Your Heart

"...selami syukur kemudian selami sabar, kemudian barulah dapat selami ikhlas.. apabila dah tahu erti ikhlas maka hati akan sentiasa damai dan tak ada penat..."

SYUKUR.
SABAR.
dan IKHLAS.

3 perkara nampak mudah. tapi tak semudah yang disangka pun. Bersyukur tu rasa paling mudah dah. Ucapkan syukur Alhamdulillah je dengan apa jugak rezeki. Baik daripada mulanya diberi peluang bernafas setiap harinya sampailah diberi peluang untuk tidur semula. Kadang² rasa dah habes sabar dah, pada hal belum cukup pun. Teruknya la hai. 

Ikhlas pulak memang infiniti. Aku paling tak lupa salah sorang ustaz masa aku sekolah dedulu dia cerita pasal ikhlas. Ustaz Azizan nama dia. Orang Kedah. Memang pekat gila loghat utara dia. Ustaz Azizan kata ikhlas tu mudah ja nak  faham. 

"Umpama kita berak (buang air besar). Pernah dak kita kira berapa banyak kita keluarkan? Tak pernah kan? Haaaa ikhlas yang paling ikhlas sebenarnya camtulah. Bila kita bagi atau keluarkan, kita tak pernah teringat balik atau berkira dengan apa yang kita dah bagi"

Macam biasa of kos la aku bantai gelak dulu. Satu kelas bantai gelak kot masa tu sebab punya slumber Ustaz Azizan bagi contoh hahaha =P
Haaa kena ikhlas ok hehehe

Family Arrangement

Selasa | 03 Februari 2015
13 Rabiul Akhir 1436 Hijrah


---------------------------------------------------------------------------------
Amir : Ana ! Lama tak dengar citer. Sehat?

Aku  : Sehat macam biasa hehe. Hang apa citer? Dengar kata dah bertunang. Bila nak langsung majlis? hehe

Amir : Gitu lah Ana. Family arrangement.

Aku   : Wahhh kira baguihla tu! Makna kata full dapat RESTU family. hehehe

Amir : Well.. ya boleh dikatakan cenggitula.. tapi for many of you are not married yet, u still can choose. Choose wisely..

Aku   : Err.. kenapa cakap camtu pulak?

Amir : Nanti hang faham. hehehe

Aku   : Bukan ke kalo pilihan family tu, yang tu la yang terbaek hehehe

Amir : Tu typical malay drama boleh la Ana hahaha

---------------------------------------------------------------------------------
Pada aku, Amir tetap bertuntung. Ada family yang dah tolong carikan calon apa segala. Tuan badan tunggu terima je lagi. Tak ke mudah cenggitu kan? Tapi aku sedikit keraguan bila Amir kata yang part   "u still can choose, choose wisely" . 

Memangla kena choose wisely. Nak hidup bukan sehari dua dengan pasangan tu. Tapi bila dah family yang pilih, aku rasa itu mesti la yang terbaik. Errr tapi tak taulah kalau si Amir ni tak bekenan kot dengan pilihan family dia tu.. Entah.. Aku belum la sampai nak jadi wartawan melodi p soal jawab si Amir nak suruh dia explain. Nanti nampak macam kepochi sangat pulak. Maklumlah, adab dan tatasusila harus dijaga kehkehkeh =P 

Selamat hari Thaipusam. Minahkumari Kalai sonokla dia raya harini kikikiki =D


Fantastic People

Berbekalkan speed internet yang tak berapa nak padu sangat, aku menggagahkan jua untuk menjenguk blog aku yang aku rasa dah mula ada spiderweb sana sini. sobsss sobsss

Aku tawu engkorang rajin singgah sini walaupun kehadiran aku jarang muncul semenjak dah mula masuk kerja semula sekarang ni. Banyak je benda cerita nak dikongsikan tapi bila time nak haplod je, dia dok loaaaaading manjang, terus terbantot niat tu. Aku peram je la dulu kesah yang ada.

Fantastic people on January 2015. Kome² ni memang selalu singgah sini. Terima kaseh bebanyak. Takde ole² ape nak dibagi. Maklumla, nak fly ke mana² pon, mak dah bagi syarat -- kene ade hasben dulu baru buleh fly. Selagi belum ada hasben ni, fly aje lah dalam mimpi dulu kehkehkeh (mood aku sedih + tak best sebenarnye. tapi sebab nak buang aura tak best tu, aku gelak jugalah)

1.Zarul Farhana
2.Scdha Sein
3.Nurashikin ZA a.k.a NAZECK
4.Jari Manis 
5.Bbwana adienia 
6.Nur Inani
7.Cik Mimie
8.Nur As
9.nana liena
10.Scha Nazri

Moga kalian semua sentiasa sehat adanya. Aku masih menchoba kayuh beskal menjejak kaseh untuk ke rumah engkorang semua. Entah bila akan tiba ke laman engkorang tu aku pon takde kepastian. Semenjak network P1 asyik down & speedtest teruk gila sekarang ni, habes potong segala mood nak hapdet dan melawat blog kengkawan. Aku kechiwa! Aku kechiwa! 

Entry takde gambar. Hambar. Tawar. Tak kelakar. Huwawawarrrrrr. Grrrrrr~ T____T 


 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu