Jala Pandan Wadai Kipeng

 



Orang Banjar sebut Wadai Kipeng (sebab berkeping-keping kot).
Wadai Kipeng ni makanan orang-orang lama kaum Banjar terutamanya.
Selalunya orang dulu-dulu makan Wadai Kipeng ni waktu ada majlis macam kenduri kahwin.
Dimakan dengan roti putih di carik-carik dan cicah ke dalam kuah Wadai Kipeng tu.

Tapi zaman sekarang dah upgred sikit.
Abah & Mak memang tiap kali ada musim durian, mesti akan request Roti Jala.
Haritu Abah request nak makan Roti Jala Klasik Kuning Diraja makan dengan serawa durian.
Kalini Mak request nak makan Roti Jala Pandan dengan Wadai Kipeng.

Aku dah pernah kongsikan Resepi Wadai Kipeng dulu.
Dan disebabkan dulu Sis Anies kata kaler hijo dari KL boleh nampak,
kalini kita kurangkan sikit warna hijo tu, kita guna pure pati daun pandan je hehe.

Orang KL tak nampak sgt kan? hahahaha

Kita berbagi kat MakLang sebelah rumah.
Dengan MakSu sebelah rumah & Makcik Busu rumah sebelah sinun.
Nanti ada rezeki pannjang umur, kita bagi sahabat blog rasa hehehe


4 comments:

  1. Rindu pulak nak makan wadai kipeng. Orang kampung saya ramai keturunan Banjar.

    ReplyDelete
  2. First time dengor... Menarik nampak..

    Psst

    Sahabat blog mana.. Nak. bolehh tak..
    ahaahaha

    ReplyDelete
  3. Pertama kali berkenalan dgn wadai kipeng :)
    Halusnya Ana menjala 👍

    ReplyDelete
  4. Wadai kipeng… sedapnya! Akak pernah makan, kawan kampus bagi. Tapi, sekali tu jelah berpeluang merasa 😊

    ReplyDelete