Hujung minggu yang lepas Abah cakap teringin nak makan Wadai Kipeng.
Wadai Kipeng sejenis menu popular di kalangan Kaum Banjar.
Cara buat dan bahannya lebih kurang macam Puteri Mandi / Badak Berendam,
tapi saiznya lebih kecil (ada juga yang buat besar supaya cepat siap) hehehe
Wadai Kipeng Juadah Popular Kaum Banjar
RESEPI WADAI KIPENG
-1 cawan tepung pulut
-Air secukupnya
-Pewarna (ikut apa yang kita suka)
-Secubit garam
CARA BUAT
-masukkan tepung,garam & air (uli hingga doh jadi lembut)
-bulat-bulatkan saiz kecil atau sederhana & picitkan tengahnya
BAHAN KUAH SANTAN
-1 keping gula melaka
-2 cawan santan pekat
-1 helai daun pandan
-Secubit garam
-Sedikit gula pasir (ikut kadar manis yang kita suka)
CARA MASAK KUAHNYA
-masak gula melaka dengan air hingga hancur / cair.
-masukkan santan,garam & gula pasir (masak lagi hinggah mendidih)
-bila kuah mendidih,masukkan ulian tepung tadi
-bila semua keping-keping tadi timbul, tandanya sudah masak
-boleh dihidang (makan begitu saja atau cicah dengan roti putih / roti jala)
Roti Jala Pandan
RESEPI ROTI JALA PANDAN
-3 cawan tepung gandum
-2 1/2 cawan air pandan
-1/2 cawan santan pekat
-2 biji telur
-3 sudu besar minyak masak
-sedikit garam dan pewarna hijau
CARA BUAT ROTI JALA PANDAN
-masukkan semua bahan (blend hingga halus & tapiskan)
-masukkan adunan ke dalam botol bermuncung (botol roti jala)
-kirai / jala di atas kuali non stick
-7-8 saat boleh angkat & lipatkan ikut citarasa kita
Bila Abah teringin nak makan Wadai Kipeng Kuah Durian,
Mak pula teringin nak makan Roti Jala Pandan.
Kebetulan kawan Abah ada sedekah Buah Durian yang baru jatuh,
Jadi teruslah kita tung tang bersilat di dapur buatkan Wadai Kipeng untuk Abah.
Dan lepas tu siapkan pula menjala Roti Jala Pandan untuk Mak.
Ada sesetengah orang suka buat Wadai Kipeng warna-warni sebab anak-anak suka katanya.
Abah aku pula lebih suka yang original taknak ada warna-warni.
Dan Abah suka kuah yang ada durian.
Sekali jalan kita siapkan terus dua menu untuk minum petang hehehe
1st time dgr WADAI KIPENG...oh mcm puteri mandi
ReplyDeletewadai durian tu macam bubur biji nangka..
ReplyDeleteKuih Wadai tu pertama kali mendengarnya....cantiknya kejadian roti jala tu.....
ReplyDeletekuih widai kipeng ? alamak CCL baru pernah dengan dan tahu rupa bentuk kuih widai kipeng ni . rasanya belum pernah jumpa kat mana-mana terjual .
ReplyDeleteWadai kipeng. Oh mcm resepi bubur candil. Kebetulan anak sy pun baru buat smlm. Dia bubuh 2 ketul gula melaka.. manis sgt dia kata. Nampaknya next time dia perlu kurangkan, ikut mcm resepi Ana.
ReplyDeleterasanya dah lama tak jejak blog ni. tahu2 dah cantik!
ReplyDeletesaya selalu fail buat roti jala 😂
sedapp, sukaaa mkn
ReplyDeletekwn2 sek masa kat asrama banjar
amboiiii ijo diaaaa
ReplyDeletedari KL dah boleh nmpk
😁💚💚
Sekali melihat agak mirip kolak biji salak, tapi Krn saya tak coba , jadi tak tahu rasanya sama atau tidak. Biji salak itu hanya nama, tapi terbuat dari tepung juga yg dibulat2kan.
ReplyDeleteKalo pakai durian, pasti makin sedap 😍
Roti jalanya rapi sangaaat kak👍❤️. Fav saya nih🤭
Kalau jawa panggil bubur candil.. sedappp. Roti jala tu halusnya..cantik sungguh la.
ReplyDeleteCantik warna hijau tu..
ReplyDelete