Makan-Makan : Roti Jala Pandan



Hujung minggu yang lepas Abah cakap teringin nak makan Wadai Kipeng.

Wadai Kipeng sejenis menu popular di kalangan Kaum Banjar.

Cara buat dan bahannya lebih kurang macam Puteri Mandi / Badak Berendam,

tapi saiznya lebih kecil (ada juga yang buat besar supaya cepat siap) hehehe


Wadai Kipeng Juadah Popular Kaum Banjar

RESEPI WADAI KIPENG

-1 cawan tepung pulut
-Air secukupnya
-Pewarna (ikut apa yang kita suka)
-Secubit garam

CARA BUAT 

-masukkan tepung,garam & air (uli hingga doh jadi lembut)
-bulat-bulatkan saiz kecil atau sederhana & picitkan tengahnya

BAHAN KUAH SANTAN

-1 keping gula melaka
-2 cawan santan pekat
-1 helai daun pandan
-Secubit garam
-Sedikit gula pasir (ikut kadar manis yang kita suka)


CARA MASAK KUAHNYA

-masak gula melaka dengan air hingga hancur / cair.
-masukkan santan,garam & gula pasir (masak lagi hinggah mendidih)
-bila kuah mendidih,masukkan ulian tepung tadi
-bila semua keping-keping tadi timbul, tandanya sudah masak
-boleh dihidang (makan begitu saja atau cicah dengan roti putih / roti jala)


Roti Jala Pandan

RESEPI ROTI JALA PANDAN

-3 cawan tepung gandum
-2 1/2 cawan air pandan
-1/2 cawan santan pekat
-2 biji telur
-3 sudu besar minyak masak
-sedikit garam dan pewarna hijau

CARA BUAT ROTI JALA PANDAN

-masukkan semua bahan (blend hingga halus & tapiskan)
-masukkan adunan ke dalam botol bermuncung (botol roti jala)
-kirai / jala di atas kuali non stick 
-7-8 saat boleh angkat & lipatkan ikut citarasa kita


Bila Abah teringin nak makan Wadai Kipeng Kuah Durian, 
Mak pula teringin nak makan Roti Jala Pandan.
Kebetulan kawan Abah ada sedekah Buah Durian yang baru jatuh,
Jadi teruslah kita tung tang bersilat di dapur buatkan Wadai Kipeng untuk Abah.
Dan lepas tu siapkan pula menjala Roti Jala Pandan untuk Mak.

Ada sesetengah orang suka buat Wadai Kipeng warna-warni sebab anak-anak suka katanya.
Abah aku pula lebih suka yang original taknak ada warna-warni.
Dan Abah suka kuah yang ada durian.
Sekali jalan kita siapkan terus dua menu untuk minum petang hehehe

11 comments:

  1. 1st time dgr WADAI KIPENG...oh mcm puteri mandi

    ReplyDelete
  2. wadai durian tu macam bubur biji nangka..

    ReplyDelete
  3. Kuih Wadai tu pertama kali mendengarnya....cantiknya kejadian roti jala tu.....

    ReplyDelete
  4. kuih widai kipeng ? alamak CCL baru pernah dengan dan tahu rupa bentuk kuih widai kipeng ni . rasanya belum pernah jumpa kat mana-mana terjual .

    ReplyDelete
  5. Wadai kipeng. Oh mcm resepi bubur candil. Kebetulan anak sy pun baru buat smlm. Dia bubuh 2 ketul gula melaka.. manis sgt dia kata. Nampaknya next time dia perlu kurangkan, ikut mcm resepi Ana.

    ReplyDelete
  6. rasanya dah lama tak jejak blog ni. tahu2 dah cantik!
    saya selalu fail buat roti jala 😂

    ReplyDelete
  7. sedapp, sukaaa mkn
    kwn2 sek masa kat asrama banjar

    ReplyDelete
  8. amboiiii ijo diaaaa
    dari KL dah boleh nmpk
    😁💚💚

    ReplyDelete
  9. Sekali melihat agak mirip kolak biji salak, tapi Krn saya tak coba , jadi tak tahu rasanya sama atau tidak. Biji salak itu hanya nama, tapi terbuat dari tepung juga yg dibulat2kan.

    Kalo pakai durian, pasti makin sedap 😍

    Roti jalanya rapi sangaaat kak👍❤️. Fav saya nih🤭

    ReplyDelete
  10. Kalau jawa panggil bubur candil.. sedappp. Roti jala tu halusnya..cantik sungguh la.

    ReplyDelete