Anak Ikan-Pekasam Puyu
Salam hujung minggu. Moga sahabat dalam keadaan sihat semuanya.
Jalan-jalan ke mana hujung minggu?
Aku tak ke mana-mana. Habiskan masa di rumah je dengan keluarga.
Masa pegi ke pasar pagi dengan Mak & Abah, ada nampak pakcik jual ikan puyu.
Ikan Puyu memang antara feveret Mak & Abah.
Memang tak lepaskan peluang terus beli.
Selesai siang dan cuci, Mak kata nak jadikan ikan pekasam puyu.
Sebab dah banyak kali terkena, bila beli ikan pekasam yang dah siap,
ada je yang kurang kena pada tekak.
Jadi ambil keputusan untuk buat sendiri.
Cara buat pun tak susah mana.
Sangai (goreng kering) je beras ikut anggaran banyak mana ikan.
Kemudian tumbuk beras yang dah di sangai (tumbuk tak terlalu halus)
Garamkan ikan puyu dan gaulkan dengan beras yang di sangai.
Masuk dalam bekas bertutup dan simpan 4-5 hari.
Lepas dah 4-5 hari, dah boleh goreng ikan pekasam tu.
Potongkan bawang, Cili Padi & perahkan limau nipis. Fuhhhh!
Ini antara menu 'bahaya' sebab daripada nak diet, boleh punah harapan diet hehehe