Mengapa Dipanggil Tenggiling?

 




Alkisahnya Kak Ezna Khalili tanya kenapa dipanggil tenggiling ya? hehehe

Ada sesetengah orang panggil kereta atau kenderaan mereka dengan nama.

Tenggiling aku ni tak terkecuali. 

Dulu masa awal kehadiran dia ke tangan aku, aku beri dia nama BIMBO.

Ya aku bagi nama dia BIMBO konon sebab bunyi sedap & cute sangatlah.

Bila aku tahu apa arti sebenar BIMBO itu, terus aku batalkan saja niat nak panggil nama Bimbo.


Pada asalnya, tenggiling selalunya menjadii rujukan pada 'motorsikal' beroda dua.
Sebelum kehadiran Tenggiling Hijau tu, Tenggiling Dua Roda ni sajalah sebagai tunggangan ke sana sini.

Bila ada sedikit simpanan, Tenggiling Dua Roda ditambah ahli keluarganya.
Maka terus sajalah sambung panggilan legasi 'Tenggiling' itu walaupun Tenggiling tu 4 roda.

Walaupun Tenggiling Biru tu lebih awal muncul,
tapi Tenggiling Hijau tetap dilabel sebagai Abang Long.
Kasi chance lah Tenggiling Biru jadi Abang Ngah.

Mana tahu nanti-nanti akan ada 'Pasangan Tenggiling Merah'
atau pun Tenggiling warna lain yang 4 roda kan? hehehe



11 comments:

  1. Jarang2 betul jumpa warna hijau ni atas jalan, cantik.

    ReplyDelete
  2. Macam pernah dengar juga orang sebut tenggiling nie. Baru faham.. hehehe..

    ReplyDelete
  3. Kaler hijau cantik pulak dehgan tenggiling ini...kalau tenggiling haiwan tak boleh bela kerana binatang terpelihara

    ReplyDelete
  4. Lama tak jumpa tenggiling, teringat bila dia berubah jadi membulat.

    Tapi "tenggiling" Anamizu ni cantik pulak warna dia. Rare.

    ReplyDelete
  5. kat sini jarang tenggiling warna hijau.. sini kbykn tenggiling warna putih n hitam.. ldy request tenggiling ldy dr putih jadi hijau ulat en hubby xlulus, maka jadila warne silver.. huhuhuu

    ReplyDelete
  6. Tentang BIMBO tu, zaman dulu2 ldy pernah tulis tentang Bimbo di blog ladybirds life.. zaman remaja belia dlu2.. hihi

    ReplyDelete
  7. Dulu akak gelar motor akak Cute Little Kriss (CLK nama singkatan). Bila dah beli kereta sambung panggil CLK jugak (Cute Little Kancil). Hehe

    ReplyDelete
  8. Berkenan tengok kaler si Tenggiling tu

    ReplyDelete
  9. cantik warna tenggiling tu.

    ReplyDelete
  10. sepatutnya tenggiling warna cekelat hahahaha

    ReplyDelete
  11. Oooo begitu ceritanya. Ingatkan warna tenggiling coklat.

    ReplyDelete