Menu Iftar Ramadhan Ke 14 kami dimulakan dengan kuih ini.
Ini sejenis kuih signature kaum Banjar.
Namanya dipanggil Kuih Gegetas atau Kuih Getas.
Tekstur dalamnya lembut liat hasil gabungan tepung pulut dan tepung gandum.
serta berlemak dari kelapa parut.
RESEPI KUIH GEGETAS ATAU KUIH GETAS
Bahan-bahan:
-2 1/2 cawan tepung pulut
-1/2 cawan tepung gandum
-1 cawan kelapa parut
-1/2 sudu kecil garam
-1/2 cawan gula
-1/2 cawan air
Cara-cara :
-Campurkan tepung pulut, tepung gandum, garam, dan kelapa parut dalam mangkuk besar.
-Masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli hingga doh lembut dan tak melekat di tangan.
-Bentuk doh menjadi bulat atau bujur mengikut saiz yang diingini.
-Panaskan minyak dalam kuali dan goreng kuih hingga keemasan.
-Angkat dan toskan minyak.
Cara Buat Salutan Gula :
-Dalam kuali bersih, masukkan gula dan air.
-Masak atas api sederhana hingga gula larut dan berbuih.
-Masukkan kuih yang digoreng dan gaul rata hingga bersalut gula.
-Alihkan kuih ke atas dulang dan biarkan salutan gula mengeras.
dannn siappp untuk dihidang.
Lauk permintaan Abah. Masak kicap black pepper ceker ayam campur hati & pedal ayam.
Kalini buah tembikai kita gabung sekali dengan yang kuning.
Sebab Bong lebih suka tembikai merah.
Ini pula Kuih Dangai Kukus
(pemberian Mak Lang jiran sebelah sebab kita berbagi Kuih Getas & Ceker Ayam)
hehehe
Pulut Sekaya Pandan
(pemberian Mak Su juga sebab kita berbagi Kuih Getas & Ceker Ayam)
Syukur Alhamdulillah selesai Ramadhan 14 hari.
Tak lama lagi Ramadhan akan pergi T______T
lezatnya... selamat berpuasa... sudah setengah bulan ya lamanya tidak terasa.
ReplyDeleteNostalgianya berhantar hantar juadah...
ReplyDeleteTetiba teringin kuih getas tu...Nak buat lah esok😍
Kuih getas tu kalau makan nak mengunyah boleh lenguh tu sebab dia guna tepung pulut kan. Pernah la makan.
ReplyDeleteSelamat berbuka puasa
ReplyDeleteLinda suka kuih gegetas tu.. Dulu masa dok melaka, tengah mengandung, teringin punya pasal.. Sanggup buat.. Hahaha.. Beso2 pula gegetas kita.. Kat melaka susah nak cari kuih tu
ReplyDeleteSuka kuih getas tu tapi tak reti buat huhu ...
ReplyDeleteSeronok berkongsi rezeki, end up macam² kuih/lauk dapat sama² rasa 👍🏻
Kuih gegetas tu mkn panas2 sedap betul. Teringat kwn lama buat, dia bagi time baru keluar dari kuali.
ReplyDelete