Dalam Gua

19 December 12 Comments

Satu hari harini coverage Maxis down di kawasan aku ni. Bermula jam 8.35 pagi lebih kurang dia mula takde coverage langsung. Saya tunggu punya tunggu punya tunggu -- bulan tak timbul timbul.Eh silap. Itu dialog filem Seniman Bujang Lapok hehehe. Aku tunggu punya tunggu, jam 6.50 petang lebih kurang barulah signal Maxis fully up semula. 

Takdelah tunggu sangat ekceli sebabnya nasib baik jugak aku ada simkad Celcom. Dan nasib baik jugak line internet Celcom dan P1 Wimax tak buat hal harini. Kalo tidak memang rasa macam duduk dalam gua lah.

Nasib baiklah minggu ni start dari sabtu haritu membawaklah ke harini, partner aku pulak yang cover jadi mandor tengok progress renovation ofis tu. Dapatlah aku rilek-rilek goyang kaki goyang jari jemari dok ziarah blog kengkawan kat rumah. Yelah sebelum ni aku dah bagi chance dah partner aku honeymoon dok dengan hasben dia dulu sementara aku boleh cover. Kesian gak kat dia sebab PJJ dengan hasben dia. Kita yang bujang ni kena bagi chance lah. Satgi bila kita dah kawen dia mau kena paham la pulak kikiki

Pastu start pagi tadi dia pass semula baton kunci ofis kat aku sebab dia ada urusan kena balik ke Salak Tinggi. Jadi mula baliklah tugas-tugas jadi mandor aku. Yang seronoknye memanglah buleh stanby je dari rumah. Tapi yang part tak seronoknye tu sebab kita jadi terikat. Tak boleh nak kemana-mana (keluar dari kawasan) sebab nanti akan ade je kontraktor lah call nak hantar barang, supplier barang lah call nak check itu ini, team cabling lah call. Phewww 'letih' jugak sebenarnye jadi mandor ni. Aku lagi rela dok ofis macam sebelum ni sebab memang dah tawu dah kerja apa kita kena setelkan.

Takpe, sabaq Ana. Less than 2 weeks hopefuly semua setel dan tadaaaaaa tak sabaq nak tunggu Januari dan ofis berwajah baru. Weeeee~ :D


Dapat Dah! | GiveAway By Jindrisska

19 December 29 Comments
Alhamdulillah dapat hadiah dari Give Away by Jindrisska (Siti Aisya Ibrahim) yang aku join end of October haritu. Balik daripada jadi mandor harini tetiba mummy cakap :
"Kakak tu ada posmen hantaq apa benda tah tadi. Dalam envelope tu. Kakak order barang online lagi ke?"
Oppss kantoi anak dia selalu online shopping kikiki. Sebenaqnya aku salah sorang pemenang yang dapat keychain Paris daripada GA Kak Aisya hehe. Mekaseh kak Aisya pos hadiah kecik comey ni jauuuuuuuuh nun dari Germany.

Sedih sikit sebenarnya sebab satu daripada kaki Eiffel Tower tu patah. Yelah turun naik kapal apa segala kan, sampai kat tangan aku tup tup envelope tu pon dah rabak sikit T___T  Dah la aku eksaited dapat hadiah jauh nun dari obersea haa. Sampai hati orang-orang kurier ni koyakkan envelope aku sobss sobss. Ehh tapi takpe, aku tersenyum semula sebab aku dapat DUA hadiah sekali yakni Eiffel Tower tu dengan SETEM Deutschland sekali ! Yeyyyyy muka ada sunyummm balik hehe. Again -- Mekaseh Kak Aisya . Moga terus dilimpahi sinar kebahagian bersama hasben tersayang kat Germany sana ;)


Dialek-Dialek di Negeri Perak

19 December 19 Comments

Negeri Perak memiliki sejarah yang setanding dengan sejarah Kedah Tua dan Kelantan Tua (Pan-pan,Tan-Tan,Chih-tu) dan Langkasuka.

Dalam Hikayat Merong Mahawangsa,ada disebut tentang negeri Perak yang bersaudara dengan Kedah,Patani dan Siam Lancang (kini terletak sekitar Champasak,Laos)

Negarakota Melayu (Malay city-states) yang terkenal di Perak adalah kerajaan Gangga Negara.Dalam Sulalatus Salatin menceritakan istanakota Raja Shah Johan,pemerintah Gangga Negara dikelilingi parit sebagai pertahanan seperti yang kita lihat pada Caerlaverock Castle.

Di negeri Perak,terdapat 5 jenis dialek iaitu:

1) Dialek Patani
2) Di Utara
3) Dialek Lembah Sungai Perak
4) Dialek Kinta
5) Dialek Selatan

Di bahagian Hulu Perak iaitu Kroh, Grik dan Lenggong, masyarakat di kawasan ini banyak menggunakan dialek Patani. Ia menyebabkan dialeknya seakan-akan serupa dengan dialek Kelantan. Sepertimana di utara, penduduk Hulu Perak juga kebanyakannya terdiri daripada penduduk dari Patani dan Reman.Sebagai pengetahuan,Reman adalah sebuah negeri yang pernah wujud sekitar hulu Perak dan Jala (Yala) di Thailand kini.

Dialek Utara terdapat di sekitar bahagian utara (Kerian dan Larut Matang) seperti Bagan Serai,Taiping dan Parit Buntar sehingga Pantai Remis.Selain kedudukan geografinya bersempadan dengan negeri Kedah,faktor migrasi juga memainkan peranan akibat peperangan dengan Siam dan konflik antara pengikut raja.

Dialek Lembah Sungai Perak adalah dikatakan dialek asli negeri Perak.Ada juga memanggilnya sebagai bahasa Lambor.Ia berlokasi di bahagian Perak Tengah seperti di Kuala Kangsar, Sayong, Karai, Bota, Parit, Lambor Kg. Gajah dan Tg.Blanja.Dialeknya agak berbeza dan menjadi 'trademark' jika dibandingkan dengan dialek di negeri-negeri lain dengan hujung perkataan diubah kepada bunyi 'e pepet'; contohnya perkataan "tiga" disebut "tige" dan penggunaan perkataan era bahasa Melayu klasik seperti "ate" (hatta).

Dialek Kinta pula banyak bercampur-campur dengan dialek-dialek dari Siak dan Kampar juga dialek orang Banjar,Rawa dan Mendeiling.Faktor-faktor dialek dari seberang Sumatera ini adalah kerana daerah Kinta ialah daerah tengah Perak yang maju dengan perlombongan bijih timah,perdagangan dan aktiviti politik.

Akhir sekali ialah dialek Selatan iaitu terdapat di sekitar daerah Batang Padang sehingga Bagan Datoh, dialeknya pula lebih dipengaruhi dengan dialek selatan Semenanjung seperti Selangor dan Johor. Hal ini kerana masyarakatnya juga terdiri daripada penduduk yang datang dari arah Selangor kerana faktor sempadan dan konflik seperti perang saudara antara pengikut raja.

Memahami dialek asli Perak iaitu bahasa Lambor atau dialek Lembah Sungai Perak perlulah bersama-sama kajian bahasa-bahasa orang Asli di pedalaman Perak sebagai Aborigine atau Proto-Melayu sebelum kedatangan era kesultanan pada pada abad ke-16.


Aku anak jati Perak yang lahir di Bagan Serai (Utara Perak) tapi membesar di daerah Batang Padang dekat dengan sempadan Selangor. Jadi teman ni idokle pandey benor cakap dialek Lembah Sungai Perak tu sebabnye teman ni dari kecik sampey ke besor dengor orang keliling cakap dialek utara dan dialek selatan. Buleh le sikit-sikit nak meniru, pandey tu idokle kikiki

Ate cer kome komen ape bahase kome gune sehari-hari?  =P


Dah Keluar | Pemenang Contest Shopping With RM1212 at Lazada

18 December 18 Comments
Pheww setel dah episod Zahira (Slot Samarinda TV3) harini tadi. Sana sini status fesbuk orang dok menggila citer Zahira ni pulak. Maklumla Zara Zya dengan Adi Putra belakon. Ngamho betoi depa berdua dalam citer tu. Opp sori bukan nak citer pasal citer Zahira. Ada join dak haritu Contest Shopping RM1212 at Lazada ? Haaaa result contest sudah keluar maaa~ 
Akak², adik², abang² yang ada join haritu silalah pergi check result kat blog Iday kot² ada terselit luck kat sana ke siapa tahu kan? Haritu aku punya wishlist ada 3 benda (Huawei Mediapad + MIDEA Washing Machine + Elba Stand Mixer) dan nampaknya rezeki aku terselit dapat Elba Stand Mixer ni ha. 
Antara hadiah lain yang pernah aku menang hehe :
Menang RM1000.00 
Hadiah Dari Kak Anies
Menang Tab BenQ
Alhamdulillah syukur nikmat kepada Allah yang memberi rahmat~ (nyanyi macam Kak Bed Abby Fana DJ SinarFm tu ye) Ke korang tak layan Sinar Fm sebab semua cakap SinarFM tu untuk orang veteren. Hey aku muda lagi tau. Telinga aku je suka dengar si Kak Bed tu bebel. Chisss~ =P

Diam Aku

18 December 9 Comments
Diam aku --

Kau bukan tempat untuk aku bermanis mulut.
Aku takut ada yang lelah nanti.
Jadi aku pilih untuk diam.

Moga diam aku ini bikin kau rindu.
Titipkan doa buat aku selalu. Moga aku baik baik saja.

Dan untuk kau--
Jangan pernah lelah untuk mengejar apa yang kau mahu. 
Mahu saja aku lihat kau genggam apa yang kau inginkan.
Apa yang kau angankan.
Biar bahagia.

Iya,
Aku di sini.
Dalam diam,
Aku punya harapan.
Berharap kau tak pernah lupa aku.
Berharap kemaafan dari setiap cebis luka kata-kata aku.
Moga tiap hela doa kau,
Terselit aku.

Pesan aku #1 : Jack -- jaga diri. jaga kesihatan.
Pesan aku #2 : Encik Boss --  12 / 12 / 2014 haritu genap 2 tahun dah Encik sudi ada dengan kami dulu masa kita sama² Menang Anugerah U-Pustaka dulu tu. Rindu sesi makan² + sembang panjang dengan Encik . Rindu travelling + sharing stories dengan Encik.. U will olwez b our Mr Optimus Prime :")


Do Our Part

17 December 14 Comments

Program Kebajikan : Rumah Kebajikan Anak Anak Yatim Shafar


Mohon dipanjangkan pages JOSO (Johor Sons) bagi membantu program charity mereka. Yang terkini mereka ingin membantu Rumah Kebajikan Anak Anak Yatim Shafar dijangka akan dibuka pada minggu ke 3 bulan Disember 2014 ini.
Bagi yang berminat hendak menghulurkan bantuan dari segi kewangan dan barangan bolehlah menghubungi :

En. Fadzryl - 019-755 9553
Cik Ida - 012-731 3316
Cik Hanna - 018-388 5188

Buat masa terdekat ini barangan yang amat mereka perlukan ialah :
Al-Quran - 20 Naskah
Cadar - 20 Set
Bantal - 40 Biji
Sejadah - 25 Helai
Telekung - 20 Helai

dan barangan keperluan yang lain.

Ruang dalaman dan persekitaran rumah berkenaan

"Hello peeps! Rumah Kebajikan Anak Anak Yatim Shafar is a new orphanage in Kg. Pasir Johor Bahru. It's a self-funded orphanage operated by our friend @faiz banafe and his family.

The occupants are girls aged 8-15. There will be 15 of them. (coming in by the 3rd week of December).

Not only an orphanage, it will also be a FREE tuition center for UPSR students! During our visit last Saturday, we find there's a lot of things we can contribute.
So, to start, We plan to donate bed sheets, pillow and pillow cases. Anything extra will be even better( toiletries, stationary, books, etc).

Please contact Mr Fadzryl at 019-7559553/Ms Ida at 012-7313316 or simply PM us on FB for any sort of contributions & ideas. For monetary contribution, please contact Faiz at 019-7779736. Thank you. #inhumanitywetrust"



Doa Untuk Aku

17 December 11 Comments

Cerita ni aku tertengok kat TV AlHijrah baru harini tapi rupanya drama ni dah ditayangkan awal dulu masa tahun 2012. Drama Doa Untuk Aku ni sebenarnya adaptasi dari novel hasil karya Tuan Bahrudin Bekri. 

Walaupun versi drama banyak diubahsuai dan ditokok tambah jalan ceritanya berbeza dengan jalan cerita yang ada pada novel asalnya namun, skop utama cerita tu tentang jalan untuk mencari doa itu tidak berubah.

Drama kat TV AlHijrah majoritinya aku suka sebab berprinsipkan islamik dan banyak diterapkan unsur keagamaan. Bukan cerita bodoh-bodoh gitu je. 

Sikit sinopsis drama ni -- berkisar tentang kehidupan Adly iaitu seorang pelajar universiti muallaf dari keluarga Mat Salleh berbangsa Inggeris yang hanya punya pengetahuan asas agama sahaja tapi dia sangat mempercayai tentang doa seorang ibu itu makbul. Dengan berkat doa ibunya jugalah dia rasa dia berjaya menyambung pengajiannya ke peringkat universiti. Namun selepas kematian ibunya, Adly seperti kehilangan arah dalam pelajarannya. Peperiksaan akhirnya semakin dekat tapi dia tidak yakin akan lulus kerana dia merasakan bahawa tiada lagi doa dari ibunya yang selama ini mendoakannya.Dia menjadi gelabah dan tidak tentu arah. Akhirnya dia mendapat tahu berkenaan 8 golongan yang makbul doanya. Adly kemudiannya mencari lapan golongan itu bagi mendoakannya dalam peperiksaan.


Adly : Aku tak konfidenla boleh lulus exam kalini Kasim. Ibu aku dah takde so dah takde lagi doa dari Ibu untuk aku lepas ni.. Hurmmm

Kassim : Tak semestinya ibu hang dah takdak, hang tak boleh berjaya Adly. Hang pon boleh doa untuk diri sendiri jugak.

Adly : Tapi tak sama lah dengan doa Ibu. Doa Ibu kan lebih makbul. Aku dah takde lagi Ibu yang selalu doakan aku. Kau tolonglah aku. Aku kan muallaf. Kau mesti banyak tau doa. Bolehla ajarkan aku T__T

Kassim : Ishh aku tak reti nak bagi tau dah macam mana kat hang ni. Doa yang aku tau pon doa makan dengan bukak puasa je..Haaa aku tau Jefry mesti boleh tolong hang sebab dia tau banyak doa. Dia lagi A daripada aku.

Adly : Kalau camtu kau pon lebih kurang sama macam aku je la rupanya. (senyum sinis pandang si Kassim sambil tersenyum)

Kassim : Hamboiii perli aku nampak~

Hehe si Kassim tu watak orang utara. Mamu Penang la kot. Memang watak ceria dari awal sampai ke sudah lah si Kassim ni hehe. Sambil tu banyak perkongsian yang disampaikan melalui setiap watak drama ni.

Pelakon utamanya Geofrey Rayyan (Adly), Indra Hafis (Kasim / roomate Adly), Wanina Zaki(Sarah), Diddy Hardy (Jefry), Dalimawati (Makcik Gembo), Rosnah Johari (Ibu Sarah)