ape celop tu sebenarnye lucah???

by - 12:00 AM

errrrr korang....korang.... kalo korang selalu singgah kat blog kitew ni, korang dah tau yang sebelum-sebelum ni kitew selalu gune GUWA je kan? kan? tapi kan korang... semenjak ade cite ape celop yang kat TB3 tu kan, kitew asyikasyikasyik nak gune perkataan KITEW je tau.. pastu kan korang... mak dengan abah kitew pon suke sangat tengok ape celop tu.. tambah-tambah plak bile tengok watak si sawi atau abang boboi (taiyudin) tu... maklumla watak sawi tu kan sopan santun, ramah tamah, berbudi pekerti , hormat orang tua, pandai jage tatasusila... semua sifat mahmudah lah kat die.. kan??? =P

mase cite tu belom keluar aritu, tiap kali kuar iklan promo die, mak dengan abah kitew macam rimas gile sebab sikit-sikit kuar dialog  "ape celoppppp!" tapi bile dah dok pulun tengok dari episod satu sampai episod tiga haritu jadi enjoy la plak.. tiap malam isnin mak kitew siap pesan kat aiman suruh remind bile ape celop tu dah start nanti.. sakan mak kitew dok tengok gelagat sawi dengan aman (kamal adli) tu.. gelak aje dari awal sampai habes.. kitew pon tompang sekaki la layannn.. kehkehkeh


TAPI kan korang.. sorry la sebab ade tapi pulak.. kitew ade gak terbace sebelum ni pasal dialog "ape celup" yang asalnye dari filem hantu bonceng arahan ahmad idham tu sebenarnye lucah.. errrrrr betol ke??? 

Apa celup adalah ‘what the fuck?’
Celup adalah kata ganti lain untuk perbuatan memasukkan ** zone 18sx bermula, berhati-hati ketika membaca ** cendawan ke dalam salur peranakan female sehingga berjumpa kedua-dua tempat potong. Ianya menggambarkan proses tumbuk sambal tetapi dalam keadaan basah seolah-olah ianya dicelup-celup…
Mengambil kesempatan ke atas kefemesan perkataan celup, si tokk guna skrip ‘apa celup’ iaitu mengalih bahasa ‘what the f***’ apabila dia terkejutan, kepelikan, kegampangan, dan sudah habis kata menggambarkan dirinya yang f***ed up…Tak logik kalau ditranslate secara direct ‘celup’ yg digunakan tookkk (aku lupa nama dia dan malas nak cari) gemuk tu kepada celup biskut dalam air, atau celup berus dalam dakwat atau kucing celup lidah ke dalam air susu. Tak logik. ‘Celup’ pada perkataan ‘apa celup itu adalah celup lain macam. Kalau Azwan ali suka ‘apa neraka’ untuk what the hell, si tookkk guna ‘apa celup’ untuk ‘what the fuck.’Dan Ahmad Idham membawa predikat kotor ini ke dalam filem, manjadikannya satu tabiat sebuah watak lantas disebut berulang-ulang kali adalah pada aku tidak wajar...


kitew dapat cerita tu dari sini dan agak kurang sesuailah cerite tu  untuk tontonan kanak-kanak kecil sebab dialog-dialognye boleh menjadi ikutan kanak-kanak.. maklumla budak kecik memang cepat belajar benda-benda gini.. tapi kite kurang pastila pasal frasa ape celop tu.. memang macam pelik je bunyi die kan? dari haritu lagi dah guwa  (dah terfamiliar plak gune guwa =P )  rase something je bile dengar frasa ape celop tu.. telinga ni rase macam tak kene je... kauorang rase cane?

You May Also Like

48 Lovenote(S)

  1. tapi kita just ambil moral value yg baik jer.. yg kurang baik tu kita tinggalkan

    ReplyDelete
  2. tengok je kalau tak ikut perkataan apa celop tuh pun takpe :)

    ReplyDelete
  3. best lar cerita ni :)) hihi.
    tak payah la ambik benda negatif kan. hihi.

    ReplyDelete
  4. errr.. tapi aku dah lama tak tengok tivi.. apa apa la, tapi yg lucah lucah ni takyah la nak tunjuk kat tibi.. buat kat dalam bilik je la..

    ReplyDelete
  5. buat crita nak untung, bkn nak bagi penyedaran.. adeh~

    ReplyDelete
  6. susah la zaman skunk...salah org muda skarang jugak...menggunakan perkataan yg azali nya tade dalam kamus dewan bahasa...sampai dewan bahasa tu berjilid2 dok menanmbah perkataan baru yg pada logik akal mcm ta leh sumbat lam otak...then,,sumtimes,,satu perkataan atau ayt membawa maksud berlainan bg org lain...betol tak??contoh,,SENGAL,,,ni ade owg kata perkataa mencarut yg lg terok dr bodoh...tp pada sy juz penyedap ayt n tak bermaksud bodoh or carut..juz mcm gila2...byk lg...so kekadang ta leyh agk ape yg dier nk maksodkan...

    ReplyDelete
  7. alaa tak pernah tgk pulak cerita ni. tak sempat nk tgk sebenarnya. huhu.

    tak elok eh? xleh bg ank2 buah tgk ni.

    ReplyDelete
  8. sy mmg ta mnat cte tu .. pkataan tah pape ..

    ReplyDelete
  9. ish ish x senonoh betul la

    ReplyDelete
  10. lor..teruk ke maknenye..baru linda tau, thankz kak ana for sharing

    ReplyDelete
  11. Betul cakap Afiq Yassin kat atas tu.. Tapi masalahnya, bebudak kecik pandai sangat ke nak ambik benda yang baik kalau benda yang kurang baik lebih banyak dan kerap diulang dalam cerita tu... Kan Ana? ;)


    Layan gitu² je cerita ni, kelakar memang kelakar, tapi kalau cerita macam lebihkan nilai komersial berbanding tanggungjawab sosial macam ni tak syiok la nak tengok lama².

    Tak berminat pun nak guna "apa celop" tu lebih² lagi lepas baca 'makna' sebenar dia tu..

    ReplyDelete
  12. perghhh...baru ku tau.baik cakap 'apa kes' je.aiyoooo

    ReplyDelete
  13. perkataan apa celup tu pun mcm dh rosakkan bahasa melayu je

    tp memang lawak pun citer tu

    hahaha

    ReplyDelete
  14. ehh ye ke? baru tau pasal ni, huhu~

    ReplyDelete
  15. munasabah jgk..ye r, dari start tau citer tu smpi skrg xtau pon ape maksud 'ape celop' tu

    ReplyDelete
  16. mcm betul mksud sbenar 'apa celop' tu pkataan lucah atau 'what the f***' sbb slalu sgt sbut pkataan tu..
    p/s: x minat pun nk tgk citer2 mcm tu, maaf la.. :) lbih prefer citer2 mcm tentang dhia & pelangi kasih..

    ReplyDelete
  17. ala...byk lg benda yg x baik / x bermoral yg x d debat kn..apalah sgt pd perkataan sebegini...

    ReplyDelete
  18. ekk..xrase macam lucah pn pekataan tu..huhu..tp jln cite die ade lucah2 ke..

    ReplyDelete
  19. kalo kta yg dewasa ni mgkin faham dan akan ambil pgjrn yg elok2 saja..tpbdk2 yg xreti lg cmna kan? spttnya pihak berkaitan kena lebih peka..

    ReplyDelete
  20. cerita ni memang best tapi ayat2 itu janganlah diikut sangat...kena pantau kanak-kanak.

    ReplyDelete
  21. saya mmg tak pernah nak guna pekataan ni.. ntah. bukan2 je bahasa dak skg..

    ReplyDelete
  22. tak tengoki pon citer ni.haha

    ReplyDelete
  23. Mula2 sangsi jugak dgn perkataan "apa celop" tuh.. tp hanya tajuk drama.. yg penting jln cerita & mesej yang cuba disampaikan dlm dram tu.. amik yg positif.. yg tak elok jgn ikut..

    ReplyDelete
  24. kitew kn xambik tau pun sal citer2 melayu

    ReplyDelete
  25. ok baru tau...

    dan kalau di bia kn,, nti berleluasa plak...adei

    ReplyDelete
  26. pandai rupanya diorang double meaningkan menatang tuh

    ReplyDelete
  27. Tak tengok pun cite ni... Tgk gitu2 jer.. Dorg kata lawak....

    ReplyDelete
  28. kerana duit,budi bahasa digadaikan.

    ni la yang berlaku kalau terbawa-bawa dengan element filem barat.

    ReplyDelete
  29. Okayy. saya setuju. Walau betul ke salah ke maksud ape celopp tuuu. Saya memagnbangkang gila ayat tu buat tajuk cerita. Macam da takde ayat sesuai buat tajukk.

    ReplyDelete
  30. tak minat langsung nak tgk cerita ni -_-

    ReplyDelete
  31. ok apa penonton nak ambik dari cerita tu.

    ReplyDelete
  32. direktor citer ni penah kata maksud ape celop ni 'apa kes'....apa2 pun..baik jgn disebut..takkan dia nak mengaku maksud sebenar..hohoh

    ReplyDelete
  33. Yap, saya juga baru tahu yang apa celup tu bermaksud seperti menyumpah mcm WTF.

    Tapi, kalau betul dengan niatnya mungkin tidak mengapa. Tapi lebih baik tinggalkan jika lebih membawa makna yang tidak baik.

    ReplyDelete
  34. oh.. baru saya tahu.
    em tak pernah layan cerita ni. huhu

    ReplyDelete
  35. mujur tak layan mana citer neh. hehe. kena larang adik nengok cite ni..

    cantik header kak ana. ade 'wanda'. mana timmy ngan cosmo? hehe~..

    ReplyDelete
  36. apa celop? waaa, negara Malaysia kaya dengan bahasa2 yang unik serta luar biasa aaahahaha!

    ReplyDelete
  37. sebelum ni dgar pun mcm lain mcm je.. bila dah diterangkan, ooo br faham.. tp masih 15..huhuk.

    utk pengetahuan xpe kan..

    ReplyDelete
  38. x phm maksud sebenar perkataan tu..sampai jadi tajuk drama..mcm2 trend ayat skrg ni..huhu

    ReplyDelete
  39. rasa macam tak da hal sangat la.. tak boleh lah nak berfikiran negatif sangat kan. yang penting, mana yang elok tu kite ambil la. yang tak molek tu ditinggalkan~ amar makruf nahi mungkar. hehehe

    ReplyDelete
  40. dunia da akhir zmn..mnusia da smakin biadap..pnggunaan bhasa yg tdk spatutnya..mlahirkn generasi yg berbhasa kasar..sbb budak2 akn ikot dan mudah terpengaruh dengan sekeliling mereka..

    ReplyDelete
  41. a'aah setuju ngn cik anaa. rasa tak kena jugak bila dgar org main sebut aje apa celop tu -,-

    ReplyDelete
  42. renjer tak minat langsung cerite tu :P

    ReplyDelete
  43. uiskh..tak update ke entri cik adik?

    ReplyDelete
  44. serius ? perghh , baru tahu !

    ReplyDelete
  45. Ekk , betulke ? kawan-2 lelaki kat sekolah kite selalu guna 'ape celopp' . Hmpp.

    ReplyDelete