Apa Nasib Miko


Kesahnye cenggini - aku dengan si Ida (partner kerja aku) dapat sekor ikan laga pemberian salah sorang daripada regular customer yang datang ofis aku. Pastu memang dia pesanlah, untuk bela si ikan laga ni jangan gunakan air paip yang ada klorin. Sebolehnya simpan dulu air untuk beberapa hari untuk kurangkan kandungan klorin dalam air tu. Ok takpelah aku pon angguk tanda fahamlah. 

Lepas je beberapa hari dari haritu, dia datang bawak sekor ikan laga kaler biru cenggini. Ikan laga memang ekornye kembang dan cantik. Sejuk mata memandang bila dia berenang-renang dalam tu. Dengan rasa bangga dan terujanya aku pun tuanglah si ikan laga yang aku bagi nama Miko ni daripada bungkusan plastik masuk ke dalam glass bowl ni. Dan Miko pon berenang-renang gaya bebas kat dalam tu seolah-olah bagitahu yang betapa dia suka dengan rumah baru dia tu. Aku pon senyumlah balik tanda puas hati.


Dua hari lepas tu, awal-awal pagi aku datang kerja, tengok-tengok si Miko dah keras kaku mati lemas dalam rumah dia. Memulanya aku ingatkan tu salah satu skill renang yang Miko nak tunjuk pada aku tapi bila aku amati dekat-dekat, memang tak syak lagi Miko dah pergi tinggalkan aku. Berlinang air mata kasih aku masa tu. Sipbaik belum ada customer datang lagi. Aku kesat air mata aku pastu terus kebumikan Miko. Baru sempat 48 jam aku dan Miko merasa nikmat hidup bersama, kini yang tinggal hanyalah gelas kaca dan batu warna-warni tu je. 

Aku dah cuba ikut cara yang dipesan sebaiknya. Gunakan air yang tidak berklorin bla bla bla... Namun, ajal maut tetap di tangan Tuhan kan. Aku redha. Miko, damailah kau disana :"(


17 Lovenote(S):

  1. pernah kebumikan kucing yg keras kaku. sedih sangat T_T

    ReplyDelete
  2. Alamakk dah mati????? Adoiiii.. Xpelah nti blikan yg baru..yg mati tu mgkin mmg dh kuat mase bawak blk tu.

    ReplyDelete
  3. sensitip benar miko dgn air klorin ni.. bertabahlah cik ana.. inshaAllah esok lusa ada yg murah hati nak beri pengganti Miko.. hurmm.. :')

    ReplyDelete
  4. kalau ikan laga, sebolehnye gune air hujan lebat, ta pon bubuh anti klorin. perhiasan dalam tu kurang digalakkan sbb ikan laga senang kene white spot. penyakit ikan...

    ReplyDelete
  5. sedihnyeee ikan mati.. dulu pon ade bela ikan laga.. tp dah bagi kat orang.. sbb bz tak sempat nak tengok2 die..

    ReplyDelete
  6. sedihnyeee..
    xsempat miko nk merasa kasih syg ana kan..

    dulu prnh bela ikan guppy..
    xsmpai seminggu pon bersama ikan guppy mati..
    sobs.

    ReplyDelete
  7. I know that feel.
    Cari laa yang baru. Dan dalam masa sama belajar sikit sebanyak apa dos and don'ts yang ada.

    ReplyDelete
  8. huhuh... bubuh anti-klorin dulu nanti ni, takpun beli stok air mineral yg dalam botol besar tu je... ai also bela beberapa ikan karin ni, guna air mineral je, hidup lama ikan2 tu alhamdulillah... bagi makan pallet halus, jangan letak akuarium di tempat panas, kasi lindung2 sikit dari sinaran matahari terik, letak hydrilla sikit (rumpai air tawar seurat dua) dalam tu, happy la dia ;3

    ReplyDelete
  9. Assalam ana,
    my mom pun dolu soka bela ikan laga :)

    ReplyDelete
  10. alor... sobs3..baru nk tahu perkmbangan miko..

    ReplyDelete
  11. ikan laga memang pendek jangka hayat dia.paling lama pun setahun lebih je.kalau nak bela dari muda sampai dapat cicit nanti, bela lah ikan kap jepun atau ikan koi

    http://kucenmaster.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. ala.. sedihnya, xde rezeki nak bersama dengan Miko. takpelah kan. nak buat macam mana. sabar banyak-banyak ye kak..

    ReplyDelete
  13. kite ponn pna bela ikan ni.. dah mati beli baru, mati lg beli bru lg.. hgga laa ayah malas nak layan..hahahah time tuu mse kecik2 kn.. bila ngok ni teringin nak bela lg je :)

    xpe kak.. beli bru.. ;)

    ReplyDelete
  14. Sedihnyee...mgkin dh ajal dia kan..xpe ana..leh bela ikan lg lepas nihhh

    ReplyDelete
  15. Sedihnya,...tak apalah. Nanti leh cari ikan laga lain ye...

    ReplyDelete
  16. laa dah mati ke? alhamdulillah anak bela ikan laga nih okey jer.. tak ada laa simpan peram apa bagai air tu.. tapi ada jugak yang mati, mungkin tak okey agaknya..

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu