Apa Nasib Miko

9:22 PM 17 Comments A+ a-


Kesahnye cenggini - aku dengan si Ida (partner kerja aku) dapat sekor ikan laga pemberian salah sorang daripada regular customer yang datang ofis aku. Pastu memang dia pesanlah, untuk bela si ikan laga ni jangan gunakan air paip yang ada klorin. Sebolehnya simpan dulu air untuk beberapa hari untuk kurangkan kandungan klorin dalam air tu. Ok takpelah aku pon angguk tanda fahamlah. 

Lepas je beberapa hari dari haritu, dia datang bawak sekor ikan laga kaler biru cenggini. Ikan laga memang ekornye kembang dan cantik. Sejuk mata memandang bila dia berenang-renang dalam tu. Dengan rasa bangga dan terujanya aku pun tuanglah si ikan laga yang aku bagi nama Miko ni daripada bungkusan plastik masuk ke dalam glass bowl ni. Dan Miko pon berenang-renang gaya bebas kat dalam tu seolah-olah bagitahu yang betapa dia suka dengan rumah baru dia tu. Aku pon senyumlah balik tanda puas hati.


Dua hari lepas tu, awal-awal pagi aku datang kerja, tengok-tengok si Miko dah keras kaku mati lemas dalam rumah dia. Memulanya aku ingatkan tu salah satu skill renang yang Miko nak tunjuk pada aku tapi bila aku amati dekat-dekat, memang tak syak lagi Miko dah pergi tinggalkan aku. Berlinang air mata kasih aku masa tu. Sipbaik belum ada customer datang lagi. Aku kesat air mata aku pastu terus kebumikan Miko. Baru sempat 48 jam aku dan Miko merasa nikmat hidup bersama, kini yang tinggal hanyalah gelas kaca dan batu warna-warni tu je. 

Aku dah cuba ikut cara yang dipesan sebaiknya. Gunakan air yang tidak berklorin bla bla bla... Namun, ajal maut tetap di tangan Tuhan kan. Aku redha. Miko, damailah kau disana :"(


17 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
Hanis Amanina
AUTHOR
April 22, 2015 delete

pernah kebumikan kucing yg keras kaku. sedih sangat T_T

Reply
avatar
Renjer Sungai
AUTHOR
April 22, 2015 delete

Alamakk dah mati????? Adoiiii.. Xpelah nti blikan yg baru..yg mati tu mgkin mmg dh kuat mase bawak blk tu.

Reply
avatar
Gee Lion
AUTHOR
April 22, 2015 delete

sensitip benar miko dgn air klorin ni.. bertabahlah cik ana.. inshaAllah esok lusa ada yg murah hati nak beri pengganti Miko.. hurmm.. :')

Reply
avatar
meira
AUTHOR
April 23, 2015 delete

kalau ikan laga, sebolehnye gune air hujan lebat, ta pon bubuh anti klorin. perhiasan dalam tu kurang digalakkan sbb ikan laga senang kene white spot. penyakit ikan...

Reply
avatar
Eda Ejai
AUTHOR
April 23, 2015 delete

sedihnyeee ikan mati.. dulu pon ade bela ikan laga.. tp dah bagi kat orang.. sbb bz tak sempat nak tengok2 die..

Reply
avatar
Ezy Loy
AUTHOR
April 23, 2015 delete

sedihnyeee..
xsempat miko nk merasa kasih syg ana kan..

dulu prnh bela ikan guppy..
xsmpai seminggu pon bersama ikan guppy mati..
sobs.

Reply
avatar
cEro
AUTHOR
April 24, 2015 delete

I know that feel.
Cari laa yang baru. Dan dalam masa sama belajar sikit sebanyak apa dos and don'ts yang ada.

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
April 24, 2015 delete

huhuh... bubuh anti-klorin dulu nanti ni, takpun beli stok air mineral yg dalam botol besar tu je... ai also bela beberapa ikan karin ni, guna air mineral je, hidup lama ikan2 tu alhamdulillah... bagi makan pallet halus, jangan letak akuarium di tempat panas, kasi lindung2 sikit dari sinaran matahari terik, letak hydrilla sikit (rumpai air tawar seurat dua) dalam tu, happy la dia ;3

Reply
avatar
April 27, 2015 delete

Assalam ana,
my mom pun dolu soka bela ikan laga :)

Reply
avatar
Cik Mimie
AUTHOR
April 28, 2015 delete

alor... sobs3..baru nk tahu perkmbangan miko..

Reply
avatar
kucen master
AUTHOR
April 30, 2015 delete

ikan laga memang pendek jangka hayat dia.paling lama pun setahun lebih je.kalau nak bela dari muda sampai dapat cicit nanti, bela lah ikan kap jepun atau ikan koi

http://kucenmaster.blogspot.com/

Reply
avatar
Amy J
AUTHOR
April 30, 2015 delete

ala.. sedihnya, xde rezeki nak bersama dengan Miko. takpelah kan. nak buat macam mana. sabar banyak-banyak ye kak..

Reply
avatar
Cik Nadyya
AUTHOR
May 02, 2015 delete

kite ponn pna bela ikan ni.. dah mati beli baru, mati lg beli bru lg.. hgga laa ayah malas nak layan..hahahah time tuu mse kecik2 kn.. bila ngok ni teringin nak bela lg je :)

xpe kak.. beli bru.. ;)

Reply
avatar
Deanna Morni
AUTHOR
May 05, 2015 delete

Sedihnyee...mgkin dh ajal dia kan..xpe ana..leh bela ikan lg lepas nihhh

Reply
avatar
Farrah MF
AUTHOR
May 06, 2015 delete

Sedihnya,...tak apalah. Nanti leh cari ikan laga lain ye...

Reply
avatar
izzeyda
AUTHOR
June 18, 2015 delete

laa dah mati ke? alhamdulillah anak bela ikan laga nih okey jer.. tak ada laa simpan peram apa bagai air tu.. tapi ada jugak yang mati, mungkin tak okey agaknya..

Reply
avatar