Ada Apa Di Melaka | Part 2

Ada Apa Di Melaka | Part 2
Asam Pedas Melaka, Ikan Bakar Parameswara, Jonker Walk, River Cruise Melaka

Rupanya Azam, Zairi dan Khairul pon berkonvoi untuk ke Melaka.
Sama destinasi la !Kebetulan sama destinasi, kami pon offer nak open table nanti kat sana.Diorang mintak diri untuk gerak dulu.Tak lama lepas diorang setel tolong, team bantuan PLUS pun sampai.Aku pon explain semua dan ucapkan terima kasih pada PLUS dan kami pon gerak.

Sampai je kat Melaka, kami singgah dulu memandangkan masa tu jam dah pukul 2.00 petang.Perut dah meronta-ronta minta nasi.Tak jauh dari exit tol Air Keroh tu memang ada banyak tempat makan terutamanya asam pedas.Memang tak sah lah kalo datang Melaka tak makan asam pedas.Kami waze aje 'Asam Pedas' pastu yang paling dekat area situ ada Asam Pedas Pak Man.Kami terus terjah ke situ tanpa buang masa.
Aku pilih asam pedas ikan pari.
Kuah dia kaw !
Pekat melekat. Padu !
Nora bagi 5 bintang hehehe

Selesai isi perut, kami pon waze lokasi Hallmark Hotel.Tak jauh dah dengan tempat kami makan tu.Memandangkan hotel memang dah booked, jadi kami decide untuk ronda kawasan dulu.Kalau dah masuk bilik, konfem berat mata nanti nak bersiap hehehe
Kami terus ke kawasan Bangunan Merah dulu dan cuci mata apa yang ada kat sana.Kat sini dah ada macam-macam jualan yang boleh dijadikan cenderahati.Rambang mata nampak fridge magnet yang macam-macam pesen tu.Selesai cuci mata ronda-ronda kawasan Bangunan Merah tu, kami terus check in.Bila selamat dah check in apa semua, kami pon dah berkumpul dengan dua lagi family kat situ.Masing-masing dah terasa letih lepas seharian berpanas basah habes ketiak hahaha.Kami ambil keputusan untuk teruskan explore Melaka pada sesi malam pulak.

Tapi hati meronta-ronta nak keluar. Mana boleh buang masa cenggitu aje.Takmau buang masa, kami tukar plan.Kami decide untuk keluar cari makan ke Ikan Bakar Parameswara, Umbai Melaka.
Sebelum gerak ke sana, kami dah roger sekali Abang Rider yang jadi hero siang tadi tu hehehe.Makan besarlah kami malam tu secara berjemaah.Semua terasa macam satu family besar.Sambil makan tu dapatlah borak berkenalan apa semua.
Selesai isi perut, kami decide untuk explore kawasan yang berdekatan dengan Hallmark Hotel tempat kami bermalam sebabnye dari Hallmark Hotel tu boleh jalan kaki je pergi Jonker Walk dan kawasan sekitar situ.Masuk je dalam Jonker Street Night Walk Market tu, lagi macam-macam pesen souvenier ada kat situ ! Meroyan kejap aku jenuh rambang bijik mata tengok ada macam-macam. Selesai membeli dan menghabiskan duit kat situ, tengok jam dah pukul 9.00 lebih dah. Rupanya dah jauh kami berjalan ! 
Puteri-puteri si Wan dan Lin dah merengek-rengek nak naik beca sebab kaki dah patah katanya tak larat nak jalan dah hahaha kemain over taw bebudak ni.Tapi papa diorang pujuk bebaik untuk balik jalan kaki.Wan (papa diorang) kata kalo kite naik beca, rugi sebab nanti kat depan sana boleh tengok bot cantik.Maksud Wan tu bot Melaka River Cruise.Berjaya jugak trick Wan tu.Dan puteri-puterinya semua ceria semula sambung berjalan kaki hehehe.
Jadi kami pon teruskan sesi berjalan kaki malam tu menelusuri persisiran Sungai Melaka.Bangunan-bangunan / blok di persisiran sungai tu semua cantik dengan lukisan warna-warni.Kalau siang nampak meriah dengan warna, kalau malam pulak ditambah dengan seri lampu-lampu.Sempatlah jugak ada sesi soal jawab dengan si budak-budak yang kononnya patah kaki tu tadi.Budak kan ade je soalan-soalan yang mencabar minda kita nak menjawabnye hehehe.
Sempatlah juga posing se-round dua kat tepi tu. Berjalan kaki malam takdelah mencabar keimanan sangat sebab berbeza dengan cuaca siang.Sampai je kat Hotel, masing-masing dah letih dan rasa macam patah kaki bak kata bebudak tu.Malam tu berakhir sesi ronda-ronda kami di River Cruise Melaka.Tak naik pon bot tu. Jalan cuci mata je tengok view malam.

Selesailah Part Kedua Melaka :
1)Asam Pedas Melaka [√]
2)Ikan Bakar Parameswara [√]
3)Jonker Walk [√]
4)River Cruise Melaka [√]


Sambung Part 3 pulak hehehe


4 Lovenote(S):

  1. memang pedas betul tu asam pedas. Wah, jonker walk masih sama. lama x pegi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. asam pedas melaka mmg padu tahap pedas die.kalo mcm sy ni tak biase mkn pedas, mmg berair jgkla mata ni hehe

      Delete
  2. ok..jonker walk tak pernah pergi.bestnya cuti ramai-ramai macam ni.berjalan pun tak rasa jauh.

    ReplyDelete
  3. Wow bestnya puas Hati jenjalan melaka

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu