Merambu Ayaq Mata


guwa ni bukanlah insan yang jenis lembut atau senang dibuli.. zaman skolah guwa dedulu guwa ni antara otai wo ! memang takdelah yang berani nak buli guwa.. try la buli tengok kalo nak rasa penerajang sulung. hahaha todia kemain lagi aihh =P  --- okeh guwa tipu yang tu.

tapi ada certain²  bab ni memang otomatik je guwa tangkap leleh. tambah pulak kalo bab JODOH.. guwa bukan buleh kalo kena tanya soalan bab camni.. konfem cepat je nak merambu ayaq mata.. chittt kata gengster sangat phuii ~ =P

seriyesly kalo bab yang melibatkan hal mahupun isu ini guwa agak keberatan untuk memberi jawapan sepantas kilat.. guwa lebih prefer tarik napas dalam² pastu selagi buleh guwa akan cuba kona ke lain.. tapi tengok pada luck jugaklah.. kalo yang mengajukan soalan tu jenis manusia yang tak berapa berjiwa kental dan tak memiliki sifat curious pada tahap dewa maka akan selamatlah. sebab dia takkan ulang lagi soalan tu andainya guwa melakukan cubaan tukar topik ke lain.. tapi awas seandainya si pengaju soalan tu adelah tergolong dalam spesis mami jarum senior.. memang sampai sudahlah dia akan korek sedalam yang mungkin untuk dapatkan jugak jawapan sampailah dia puas hati.

guwa pulak kerja dalam kampung sendiri. tempat kerja guwa pulak memang one stop center --- online bil payment + printing + scanning + emailing + card drafting + dating.. yang mai pulak memang tak kira lapisan umur.. dari sekecik² budak sampailah ke sebesaq² bapak atau mak. duduk dalam kampung sendiri ni biasa la. memang tak boleh lari dari soalan² maut camtu. terutama bab kawen. tambah pulak partner guwa cik Puan Ida pon dah selamat berumahtangga. maka guwa memang menjadi bahan lah setiap kali ada pakcik makcik yang mai nak membayar bil ke hape.

".. ha hat ni bila lagi ni nak kawen ? “ 
"..kamu ni bile pulak ana ? "
".. bile lagi nak kendurinye kamu ni ana.. ? "
"..kamu memilih sangat kot ni. tu la tak kawen lagi "

dah paham sangatla bila ada je pakcik makcik yang tanye, guwa buat muka kering je. sebab tak semua manusia jenis reti tutup mulut. kadang tu guwa paham je dorang saje la nak gegurau. jenis yang camtu guwa takde hal, boleh je layaaaankan je gegelak jawab die tanye. bukanlah guwa ni sensitip tahap dewa sangat.

tapi ada yang jenis mulut memang tak reti cover, main terjah je soalan. pastu pulak soalan jenis huiiiii bertubi-tubi tak hengat ! kalah si Rock dalam Galaxy tu.  slumber je dia buat muka tak bersalah plus tak fikir dah perasaan orang yang menerima soalan tu. ada pulak yang memang jenis dia dah lama pendam nak tanya soalan tu tapi belom ada point nak bertanya, sekali dia dapat point haa tudia ! tambah pulak terkena time dia dok sedaaap je main tala tanya soalan gitu, si penerima soalan tu pulak tengah hormon tak stabil, ha memang  seriyes bertakung abeh la ayaq mata dok menahan sebak di dada gitewwwww =P

point dia kat sini guwa nak kata yang semoga kita kita ni bila dah sampai umor senja gitu karang takdelah mulut jenis berapi pastu sibuk jadi mami jarum. buleh bertanya tapi berpada. cheyyyyy =P

Post a Comment

32 Comments

  1. biarlah mereka tu.. sabar jelah ya...

    ReplyDelete
  2. sabar ye kak ana, jdoh ajal maut n rezeki ditangan ALLAH. Mulut orang kampung kite tu memang dasat akk..linda pun tak tahan mendengarnye.Yang mengata tu plak umur dah senja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah besabar je Linda. ehee. duduk dlm kampung mmg adatlah camtu. mane2 pegi je mmg soalan camtu xleh lari la. nak2 pulak jenis mulut laser, huh die mmg x peduli =P

      Delete
  3. hehe suka betul orang2 tua ni usik anak2 dara..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg hobi agaknye dorang tu zuan hehe

      Delete
  4. kenduri kamu bila pulak nih?? uhukkkk...eh terbatuk pulak saya :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. err kenduri saye anytime je pakcik nak. uhuk2 terbatok jugak :P

      Delete
  5. normal lar tuh dalam budaya melayu ni bertanyakan soalan-soalan cepu emas macam tuh. bukan saja melayu, orang kat india sana pun sama. kita jer yang kena prepare untuk jawab soklan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "..bukan saja melayu, orang kat india sana pun sama.." <-- fakta ek ni ? ehee

      Delete
  6. layan jer.... mulut manusia memang mcm tu.... tapi masuk telinga kiri kuar telinga kanan aje........
    bila belum kawen...sibuk tanya... dah kawen nanti...sibuk tanya bila nak dpt anak pulak......dah dapat nanti...tanya benda lain pulak.....
    lumrah alam....he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betol tu abg remy. belom kawen tanya bila nk kawen. dah kawen tanya bila lg nk ada isi. pastu tanya pulak lg bila nk tmbh lg. chittt poddah =P

      Delete
  7. susah kan....

    aku faham benda-benda tu

    tapi ape boleh buat ialah, sabar je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah jugakla bila bab ni.
      pastu tak kena time.
      seriyes rasa nak meraung =P
      haah tp SABAR je jugak ehee

      Delete
  8. dulu akak pun sama.last mak akak bagi kata dua klu sampai umur 24 tak jumpa padangan gak. mak terima je sapa masuk meminang. hambik.

    last tak disangka sangka. akak kawin ngan hubby pun umur 24. sib baik tak sempat mak nak match mate. selamatttt.

    tak pe dik soal jodoh tu kerja allah. sabar k

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh todia kata dua mak akak. scary jugak tu. ehee. waaaaahh jodoh akak dgn hubby dpt kawen awal ! best ! hehe. haah betol kak. keep on SABARing je nih :)

      Delete
  9. just be prepare walaupun kdg tak pernah terfikir -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup be prepared. takkan buleh lari punye ;)

      Delete
  10. insyaallah
    biasa lah tu
    orang memang suka bertanya dan ambil tahu
    dah kahwin tanya bila dapat anak..
    dah dapat anak tanya bila nak tambah anak...
    anak dah sekolah tanya result dapat brapa...
    habis spm tanya anak masuk U mana...
    hahaha
    itu memang semua orang lalui
    relaks jer...
    nanti lama2 diorang sendiri diam :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe senyum sndiri plak bace komen Hans ni =P
      haah betol. mmg camtu la.takkan penah stop.

      Delete
  11. Salam Isnin...hehe...biasolar tuuu...nanti adorla jodoh hehe tapi kena merancang juge tu...hehe

    ReplyDelete
  12. nasihat saya, sila sediakan cili kat tempat kerja awak tu. kalau ada yang laser, cilikan terus.hahaha

    ReplyDelete
  13. hohohho...relax la. nanti akan sampai gak masanya. biar senyap terus semua mulut yang asyik dok tanya tu.

    ReplyDelete
  14. xsuka bila org dok ckp bukan dan tnya soalan yg sensitif.. kalau saya terus lari je pastu meleleh air mata.. btw sabar ya

    ReplyDelete
  15. selalu jugak aie kena dgn soalan macam ni,pergh sikit punya sentap bila kena perli..fiuhhhh sabor je la

    ReplyDelete
  16. salam cik ana
    apa khabar?
    sihat x?
    hrp semuanya sihat dan bahagia selalu..

    ReplyDelete
  17. abaikan jelah . hee :D

    ReplyDelete
  18. hat tu xleh nak kata apa dah..kami ni pun depa slalu gak dok tanya bila..tapi kami pakat gelak la..kami jawab 'hujung tahun'..pastu bila depa tanya 'hujung tahun ni ka?'

    kami jawab, 'dak aih..hujung tahun, tapi tak tahu tahun bila'..:p

    ReplyDelete
  19. Sekarang pun selalu kene tanya soalan tu, maybe sebab anak sulung dan cucu pertama kot.

    ReplyDelete
  20. mlut org gitu la..sabo2.haha

    ReplyDelete
  21. lepas ni tny balik je kt makcik2 n pakcik tu bila nak mati???


    ehehe....agak2 pe la reaksi dorg.
    kasarkan soklan ni.
    kuikui

    ReplyDelete
  22. sabar la cik ana

    org2 gini mmg tak faham2 bahasa

    ReplyDelete