Zaman 20-an dulu, badan rasa macam kebal. Makan tengah malam, minum air manis hari-hari, tidur lambat.. Badan tetap rasa segar, otak ligat, usus pun tak banyak karenah.
Tapi bila usia dah mencecah 40-an, baru terasa perbezaannya.
Tenaga cepat surut, susah nak fokus, tidur tak nyenyak, dan badan rasa lemah tanpa sebab yang jelas. Perut mula meragam, angin tak habis-habis.Ramai pada masa ni baru terfikir nak ambil suplemen tapi tahu tak, ada banyak sumber semula jadi yang kita boleh dapat dari dapur sendiri lebih murah, lebih selamat dan lebih menyeluruh.
Tempe & jeruk sayur sangat bagus untuk bantu usus.
Jika susah tidur, makan kekacang atau pisang paling membantu.
Ikan sardin , ikan kembung pula baik untuk jantung kuat.
Jadi, kita pilih sendiri. Mana satu yang kita nak?
saya dah masuk 30an ni pun dah rasa macam banyak penyakit dapat. haha
ReplyDeleteterima kasih berkongsi, semua my favourite foods tu. sebab pernah kena panic attack, so kita amalkan pemakanan yg sihat.
ReplyDeleteMacam terbaca posting ini di mukabuku. Hehe.. dari page Kementerian Kesihatan, kan, Ana. Tapi betul, bila masuk 40-an, baru terasa nak jaga kesihatan dan makan betul-betul. Masa muda, semua tibai.
ReplyDeleteThank you share. Nak kena jaga makan dari sekarang. Saya in my late 20's, risau jugak kalau lesu2 badan ni huhu
ReplyDelete