Historical Malacca !

11:04 AM 18 Comments A+ a-


17 Julai aritu guwa dengan partner keje guwa (Cik Ida) join Lawatan sambil belajar budak Tabika KEMAS kat Felda guwa ni.. mule² memang tak sangka kamiorang boleh nak join program lawatan ni.. sebabnye kamiorang takleh cuti sekali serentak.. 

pastu bile cikgu tadika tu sendiri datang ofis kamiorang and bagitau yang diorang dah memang spend 2 seat untuk kamiorang, nak taknak guwa dengan Cik Ida try gak mintak izin bos untuk tutup ofis 1 hari.. dan alhmdulillah dengan sukacitanya Big Boss cume reply :

"Ok boleh pegi. tapi jangan lupe souvenir Melaka untuk saye" 

hah! kamiorang pon hape lagi.. memang eksaited arr bile dah dapat greenlite cam gitu ! malam 16 haribulan kamiorang gerak dari Felda ni jam 12 tengah malam.. sampai kat Masjid Al-Azim melaka jam 5 pagi.. kat situ lah kami orang mandi & bersihkan diri & solat ape semua.. pastu teruslah kamiorang di bawa pegi round kat sekitar Bandar Hilir tu.. bas parking betul-betul depan replika kapal kayu yang besar tu.. dari situ kamiorang semua jalan kaki je p kat Menara Taming Sari ape semua.. eksaited gile adik² Tabika tu semua.. 

Guwa dengan Cik Ida pon eksaited sama sebabnye last kamiorang pegi lawatan naik bas cenggini masa kamiorang Tabika dedulu.. skang dah umo bape ! ahakks ~

Setel je naik menara tamingsari, kamiorang jalan sekitar situ.. beli souvenir sikit untuk kengkawan & Big Bos pastu makan tengah hari pon kat Food Court kat situ.. setel je lunch ape semua, bas terus bawak p Zoo Melaka plak.. lagi eksaited la bebudak tu semua dapat tengok menatang macam² kat dalam tu.. 

Mak-Pak yang ikot bawak anak² diorang masuk zoo tu pilih untuk naik tren dalam zoo tu sebabnye dah tak larat nak jalan kaki.. luas gile zoo tu.. guwa dengan Cik Ida pilih untuk jalan kaki je.. 1 jam gak la amek mase jalan kaki dari pintu masuk zoo tu untuk jumpe Exit die.. fuhhhh memang terbakar segale lelemak yang hado ! 

Setel je kat Zoo tu, terus di bawa ke Nilai 3 pulak.. ha kalo kat Nilai 3 tu memang spesel untuk Mak-Pak bebudak tu la.. sesi menSHOPPINGkan diri.. guwa cuci mata je nengok makcik-pakcik tu semua membeli.. gile rambang mata arrrrhh kat Nilai 3 tu.. 

Tak puas sebenarnye p Melaka ni.. banyak tempat yang tak sempat pegi.. nanti guwa nak repeat pegi sendiri lak.. baru heaven ! hehe




18 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
Phat
AUTHOR
July 20, 2012 delete

meriah nya ..lama x g melaka dan ni

anyway selamat berpuasa

Reply
avatar
July 20, 2012 delete

berapa kilo lemak terbakar tuh?haha

selamat berpuasa ya :)

Reply
avatar
July 20, 2012 delete

huhuhu. comel budak2 tu

Reply
avatar
Ezy Chiaki
AUTHOR
July 20, 2012 delete

last g melaka bulan 2 taon ni..
hihik..
2 la first time saye smpai kat melaka..
huu

Reply
avatar
Boni Kacak
AUTHOR
July 20, 2012 delete

last sekali pergi melaka masa tingkatan 5.. 10 tahun yang lepas.. wah. lama gila tak pergi sana... ada tak souvenir untuk saya?

Reply
avatar
kiwi
AUTHOR
July 20, 2012 delete

betol..kiwi pergi hari tu tak sempat pergi semua tempat..banyak sangat tempat menarik kat melaka ^____^

Reply
avatar
Kazen
AUTHOR
July 20, 2012 delete

dtg melaka xhabaq mai..sy ade melaka :)

Reply
avatar
Yousof
AUTHOR
July 20, 2012 delete

Bertuah kauorang dapat bos besar baik macam tu..

Masa rendah aku join rombongan sekali je, itu pun ganti adik aku sebab dia tak boleh jalan jauh, mabuk hihihi.

Last ikut rombongan 2 tahun lepas kot, ke Melaka lah.. Terbaru baru 2 minggu lepas, tak sempat cerita pun kat blog hehe.

Pernah masuk sekali je, Zoo Negara.. Tu pun orang belanja, kira berbaloi la keluarkan peluh jalan dalam tu.. ;P

Reply
avatar
July 20, 2012 delete

knape x singgah umah den???

Reply
avatar
July 21, 2012 delete

dh lama x pegi melaka.. dulu pegi sbb kawan ajak join kenduri kwen, huh...

Reply
avatar
Niesa
AUTHOR
July 21, 2012 delete

wahh..seronok nye..lama dh teringin nk g bandar bersejarah ni..tp msih blm berkesempatan.. :)

Reply
avatar
merahitujambu
AUTHOR
July 21, 2012 delete

salam ramadhan dear

Reply
avatar
rumorslogy
AUTHOR
July 22, 2012 delete

besnye..nanti nk ikut..hehe

Reply
avatar
July 23, 2012 delete

selamat berposa...best kn menara taming sari..blh lihat sekitar melaka

Reply
avatar
Neiaa
AUTHOR
July 23, 2012 delete

lagi best kalau g ramai2 kan?

p/s: nak jemput awk join contest saya

http://neiaa90.blogspot.com/2012/07/contest-my-beloved-follower.html

Reply
avatar
aimie amalina
AUTHOR
July 24, 2012 delete

lameee dh x pi melaka
hehehe

ade ole2 utk saya?
kekekeke

Reply
avatar
ABU
AUTHOR
July 26, 2012 delete

hati tu pegi melaka tak sempat nak melawat banyak tempt.. sebab singgah kejap je msa otw gi melaka..huhuhu rugi betol..kalau ada masa soon nak gi melaka lagi la..

Reply
avatar
September 16, 2016 delete

Thnk you sangt2 awak... saya sgt hargai article awak... sb sy mngalami perkara sme skrg ni...tdetik nak google..saya google trus jumpa blog ni... Alhamdulillah.... Thnk you

Reply
avatar