Historical Malacca !


17 Julai aritu guwa dengan partner keje guwa (Cik Ida) join Lawatan sambil belajar budak Tabika KEMAS kat Felda guwa ni.. mule² memang tak sangka kamiorang boleh nak join program lawatan ni.. sebabnye kamiorang takleh cuti sekali serentak.. 

pastu bile cikgu tadika tu sendiri datang ofis kamiorang and bagitau yang diorang dah memang spend 2 seat untuk kamiorang, nak taknak guwa dengan Cik Ida try gak mintak izin bos untuk tutup ofis 1 hari.. dan alhmdulillah dengan sukacitanya Big Boss cume reply :

"Ok boleh pegi. tapi jangan lupe souvenir Melaka untuk saye" 

hah! kamiorang pon hape lagi.. memang eksaited arr bile dah dapat greenlite cam gitu ! malam 16 haribulan kamiorang gerak dari Felda ni jam 12 tengah malam.. sampai kat Masjid Al-Azim melaka jam 5 pagi.. kat situ lah kami orang mandi & bersihkan diri & solat ape semua.. pastu teruslah kamiorang di bawa pegi round kat sekitar Bandar Hilir tu.. bas parking betul-betul depan replika kapal kayu yang besar tu.. dari situ kamiorang semua jalan kaki je p kat Menara Taming Sari ape semua.. eksaited gile adik² Tabika tu semua.. 

Guwa dengan Cik Ida pon eksaited sama sebabnye last kamiorang pegi lawatan naik bas cenggini masa kamiorang Tabika dedulu.. skang dah umo bape ! ahakks ~

Setel je naik menara tamingsari, kamiorang jalan sekitar situ.. beli souvenir sikit untuk kengkawan & Big Bos pastu makan tengah hari pon kat Food Court kat situ.. setel je lunch ape semua, bas terus bawak p Zoo Melaka plak.. lagi eksaited la bebudak tu semua dapat tengok menatang macam² kat dalam tu.. 

Mak-Pak yang ikot bawak anak² diorang masuk zoo tu pilih untuk naik tren dalam zoo tu sebabnye dah tak larat nak jalan kaki.. luas gile zoo tu.. guwa dengan Cik Ida pilih untuk jalan kaki je.. 1 jam gak la amek mase jalan kaki dari pintu masuk zoo tu untuk jumpe Exit die.. fuhhhh memang terbakar segale lelemak yang hado ! 

Setel je kat Zoo tu, terus di bawa ke Nilai 3 pulak.. ha kalo kat Nilai 3 tu memang spesel untuk Mak-Pak bebudak tu la.. sesi menSHOPPINGkan diri.. guwa cuci mata je nengok makcik-pakcik tu semua membeli.. gile rambang mata arrrrhh kat Nilai 3 tu.. 

Tak puas sebenarnye p Melaka ni.. banyak tempat yang tak sempat pegi.. nanti guwa nak repeat pegi sendiri lak.. baru heaven ! hehe




18 comments:

  1. meriah nya ..lama x g melaka dan ni

    anyway selamat berpuasa

    ReplyDelete
  2. berapa kilo lemak terbakar tuh?haha

    selamat berpuasa ya :)

    ReplyDelete
  3. last g melaka bulan 2 taon ni..
    hihik..
    2 la first time saye smpai kat melaka..
    huu

    ReplyDelete
  4. last sekali pergi melaka masa tingkatan 5.. 10 tahun yang lepas.. wah. lama gila tak pergi sana... ada tak souvenir untuk saya?

    ReplyDelete
  5. betol..kiwi pergi hari tu tak sempat pergi semua tempat..banyak sangat tempat menarik kat melaka ^____^

    ReplyDelete
  6. dtg melaka xhabaq mai..sy ade melaka :)

    ReplyDelete
  7. Bertuah kauorang dapat bos besar baik macam tu..

    Masa rendah aku join rombongan sekali je, itu pun ganti adik aku sebab dia tak boleh jalan jauh, mabuk hihihi.

    Last ikut rombongan 2 tahun lepas kot, ke Melaka lah.. Terbaru baru 2 minggu lepas, tak sempat cerita pun kat blog hehe.

    Pernah masuk sekali je, Zoo Negara.. Tu pun orang belanja, kira berbaloi la keluarkan peluh jalan dalam tu.. ;P

    ReplyDelete
  8. knape x singgah umah den???

    ReplyDelete
  9. dh lama x pegi melaka.. dulu pegi sbb kawan ajak join kenduri kwen, huh...

    ReplyDelete
  10. wahh..seronok nye..lama dh teringin nk g bandar bersejarah ni..tp msih blm berkesempatan.. :)

    ReplyDelete
  11. besnye..nanti nk ikut..hehe

    ReplyDelete
  12. selamat berposa...best kn menara taming sari..blh lihat sekitar melaka

    ReplyDelete
  13. lagi best kalau g ramai2 kan?

    p/s: nak jemput awk join contest saya

    http://neiaa90.blogspot.com/2012/07/contest-my-beloved-follower.html

    ReplyDelete
  14. lameee dh x pi melaka
    hehehe

    ade ole2 utk saya?
    kekekeke

    ReplyDelete
  15. hati tu pegi melaka tak sempat nak melawat banyak tempt.. sebab singgah kejap je msa otw gi melaka..huhuhu rugi betol..kalau ada masa soon nak gi melaka lagi la..

    ReplyDelete
  16. Thnk you sangt2 awak... saya sgt hargai article awak... sb sy mngalami perkara sme skrg ni...tdetik nak google..saya google trus jumpa blog ni... Alhamdulillah.... Thnk you

    ReplyDelete