Adab mau kena ada

14 April--mesej wassap : "salam ana. nanti 27 april 2.30 petang mohon hadir mesyuarat puteri umno tau bla.. bla.. bla..

aku balas  inshaAllah kalo takde aral.
aku bukan orang politik.
jenis nak kena join meeting gini memang bukan jiwa aku.

21 April--mesej wassap lagi : "Salam ana..nanti 27 April datang tau 2.30 petang.. bla.. bla.."

aku masih balas inshaAllah.
aku bukan taknak join, tapi sebab bukan jiwa aku.

Pagi 27 April : terserempak pulak kat pasar pagi. "ehh ana ! nanti petang datang tau.. datang kejap untuk sign je pun takpe dah asalkan datang je tau... plisss tau.. datang tau.."

aku senyum kelat je. masih balas inshaAllah.
dalam hati memang tobat takmau pegi.
sebab--TAK MINAT.

jam dah pukul 2.00.. akak ipar, abang long, adik beradik semua pakat balik. anak buah yang satu-satunya ada tu pun ada sama. bergomoi dengan dia sampai terlena sebab hujan lebat. bersyukurnya rasa hujan lebat di saat memang aku berat hati nak pergi meeting yang memang aku tak minat nak pegi.

dalam mimpi rasa selamat gila.

tiba-tiba pintu bilik ada orang ketuk.
mak aku : "tu si **** datang tu suruh pegi mesyuarat ape entah dia kata tu.. bangunla pegi tengok."

bangun dengan muka ketat terus jenguk ke depan.
aku tolak cara baik. takmo pegi sebab aku dah tetido pastu belum mandi. 
try bagi alasan.

"alaaa takpe.. hang g je mandi dulu pstu nanti datang tau.. lambat sikit pun takpe.. datang jugak tau.. tau.. datang tau.. aku tunggu kat bilik mesyuarat tau.. datang tau.."

"hurmm yelah jap g aku p"

dia blah.
aku mandi laju-laju.
capai apa yang patut.
muka ketat sebab mamai kena kejut tengah sedap mimpi tadi.
cakap kat mak nak kuar jap.
kalo siapa datang cari, cakap entah tak tahu kakak pegi mane entah tadi.
aku lepak tepi kolam.
malas aku nak pegi.

seriyes aku rasa manusia jenis paksa camni--macam ****** !
aku ni kalau dah dua kali pesan tapi respon yang orang bagi menunjukkan tak minat, aku terus stop.
takde dah nak paksa-paksa sampai pegi cari ke rumah orang tu pulak.
ape jadahnye engko datang cari sampai ke rumah.
aku cukup benci tau manusia jenis perangai gini.
masa susah--sakit aku ada reti jenguk cari rumah aku?

11 Lovenote(S):

  1. alahai mmg spesis tak faham bahasa ke apa..sibuk sgt dengan meeting dia tu..agaknya takde org nk pergi kot tu yg dia sibuk smp dtg jemput kt rumah..serius tak berkenan jugak spesis paksa cmni..:)

    ReplyDelete
  2. owh ana my bloggie land pren, i totally understand how u feel... spesis org mcm tu mmg annoying tahap tenuk, jenis mcm tu mmg kena bagi kata putus yg straight foward jer dari awal, cakap "i tak nak pergi, i dah ada plan penting pada tarikh dan jam itu, end of discussion, sekian"... try that next time nee~ ;3

    ReplyDelete
  3. saye pon xsuke kene pkse.. lg la kalo kene pegi tmpt yg kite xsuke.. huhu

    ReplyDelete
  4. dia dapat duit kot klu bawa org dtg

    ReplyDelete
  5. Ayoyo.. Smpi carik dpn pintu umah? Haishh

    ReplyDelete
  6. Next time kan, dengan nada baik-baik cuba bgtau dia gini,
    "Aku tak janji nak pergi. Kalau aku rasa nak pergi, aku pergi. Tapi kalau aku rasa aku kena paksa, aku memang takkan pergi."

    Memang ada jenis org yg kena cakap direct baru boleh faham.
    Hint-hint muka tak minat ni kadang2 buat kita yg sakit hati sendiri...hahahah

    ReplyDelete
  7. tgh baca ni pun ada rasa menyampah. apatah lg yg dikena paksa. sabar je lah -,-

    ReplyDelete
  8. dia ada dpt duit ke paksa org join puteri umno ni? huh

    ReplyDelete
  9. sabar la hai dengan perangai paksa2 orang mcm ni...

    ReplyDelete
  10. salam...terima kasih anamizu...

    lama sungguh tak datang melawat sini...huhu

    ReplyDelete
  11. salam. hahahha macam annoying saja kan :D

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu