Differences : Montessori & Conventional Education

10:10 AM 19 Comments A+ a-

Aku tak tawu kenapa jiwa aku rasa tenang bila aku dikelilingi budak-budak / kanak-kanak (yang aktif dan tidak menjengkelkanlah maksud aku). Kalau yang anoyying tu tolak tepi atau tolak masuk longkang lah =P
Dan Alhamdulillah kerja aku sepanjang 5 tahun ni, kebanyakan masa kerja aku dikelilingi kanak-kanak yang aktif, bijak, soleh solehah dan tak kurang jugak ada je yang jenis menjengkelkan kadang-kadang tu. But i'm ok -- i'm cool (bak kata Shah Rukh Khan masa scene dia dengan Tina (Rani Mukherjee) dalam Kuch Kuch Hota Hai hahaha

Aku banyak kali selalu jugak ushar jawatan kosong berkenaan dengan kanak-kanak (mostly education) termasuklah jawatan kosong Tadika, Islamic Kindergarten (macam Children Islamic Center & Little Caliph), Montessori (mostly sekarang kena 'Good in Mandarin written & speaking' sebabnye kebanyakan Kindergarten di bandar sana memang ownernya Chinese) dan jugak jawatan kosong berkenaan Bakery. 

Memang dua benda tu feveret aku : children & foods. kehkehkeh


Dan aku baru tawu perbezaan Montessori dengan Conventional Education :



Baru faham beza Montessori dengan Conventional Education camne. Cenggitu rupanya bezanya. Best lagi konsep Montessori compared to the Conventional method yang termaktub dan terhad dengan buku-buku je kebanyakannya. 

Doakan aku murah rezeki.
Aku teringin memiliki kindergarten sendiri 


19 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
Farah
AUTHOR
December 04, 2015 delete

Moga tercapai hasrat untuk memiliki tadika sendiri :)

Reply
avatar
zarul farhana
AUTHOR
December 05, 2015 delete

insyallah...semoga berjaya ya

Reply
avatar
cEro
AUTHOR
December 05, 2015 delete

Ooohhhh...baru tahu wujudnya montessori tu.
Apa kata Ana plan sikit2 supaya nanti boleh bukak kindergarten sendiri.
Boleh jemput aku sebagai tetamu jemputan sekali sekala.
Aku buat magic tricks. Hehehehe

Reply
avatar
Inani Hazwani
AUTHOR
December 06, 2015 delete

Hihihi, tambah info baru datang sini :)

Reply
avatar
Wardah Aneesa
AUTHOR
December 10, 2015 delete

Insya Allah. One day nanti ada kindergarten sndiri..

Reply
avatar
Bro Ley
AUTHOR
December 10, 2015 delete

Ohh..macam tu montessori rupanya. Nampak menarik cara belajar mcm tu. Lebih praktikal n nampak mcm fun tu ada dlm pembelajaran sbb kita belajar apa yg kita suka. Time aku kecik xde pulak peluang nak belajar dgn cara mcm tu..hmmm...

Semoga berjaya buka kindergaten sendiri ana....

Reply
avatar
dear anies
AUTHOR
December 11, 2015 delete

sbb tu ada sesetgh budak yg suka sgt pegi sekolah n time cuti pun nk pegi. katanya cikgu2 dan suasana kt sekolah lg best dr kt rumah!

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

inshaAllah aminnnn :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

terima kaseh ZF. moga cenggitu hendaknya inshaAllah aminn

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

aku agak lama jugak tawu pasal kewujudan term 'Montessorri' tu,
cumanya bebaru ni je gatal tgn nak amek tawu lebih sikit hehe

inshaAllah tlg doakan aku. moga murah rezeki & kalau tercapai,
mmg itu antara plan yg ada dalam kepala hotak aku ni cEro hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

moga ada info yg baru untuk Nani hihi :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

moga termakbul doa WA. inshaAllah aminn :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

tu la. masa kita kekecik dulu, konsep Montessori ni belum berkembang lagi kat Malaysia ni.
bebaru few years back ni je mula naik sikit-sikit konsep Montesorri ni. Kalaulah ada masa
aku kekecik dulu, mau nye aku merengek mintak mak ayah aku antar ke situ kikiki

inshaAllah. terima kasih doanya Bro Ley. Aminnn :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

sebabnye kat sekolah tu diorang (the kids) tak rasa langsung terpaksa.
diorang rasa selesa & seronok aje belajar sambil berseronok hehehe

Reply
avatar
Farrah MF
AUTHOR
December 20, 2015 delete

Akak pun turut sama doakan. Moga impian Ana akan tercapai :)

Reply
avatar
Farrah MF
AUTHOR
December 20, 2015 delete

Seronok sebenarnya kerja dikelilingi budak2 ni. Provided budak tu bukan jenis kurang ajar la :)

Reply
avatar
Mormor
AUTHOR
December 24, 2015 delete

kiranya montessori tu pelajaran berpusatkan murid lahh kan. hihi. tengs akak, kat area mormor ni taktau la kat mana ada montessori tu.

Reply
avatar
Cik Nadyya
AUTHOR
December 25, 2015 delete

wah. goodluck ye kak :)

Reply
avatar